28.06.12, 19:39
Hej przymierzamy się żeby dla synka dać na imię Witold, nam się bardzo podoba ale wśród rodziny i znajomych jest różnie odbierane. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Witek 28.06.12, 19:54
      Mam brata Witolda i nie znam drugiej osoby równie mocno zadowolonej ze swojego imienia. Polecam!
    • froobek Re: Witek 28.06.12, 20:07
      Bardzo fajne imię. Sami byśmy rozważyli, ale już mamy w dalszej rodzinie.
    • corianna Re: Witek 28.06.12, 20:50
      Ej, niezapominajko, kazde imie jest roznie odbierane, polecam wątek o "bezpiecznych " imionach smile
    • dalenia Re: Witek 28.06.12, 20:52
      Bardzo lubię Witka, mam go nawet na swojej liście smile Znam jednego, dzisiaj już 19-letniego. Z tego co wiem, jest z imienia zadowolony. Ojciec mojej koleżanki jest Witkiem, ale z nim nie mam aż tak bliskich kontaktów, żeby stwierdzić, co sądzi o swoim imieniu smile
      • dalenia Re: Witek 28.06.12, 20:53
        Aha, przypomniało mi się, że u mojego chrześniaka w przedszkolu jest 5-letni Wicio (tak na niego wszyscy mówią). Ale to akurat słabe skojarzenie, bo ten Wicio bije wszystkie dzieci i nikt go nie lubi wink
    • jowita771 Re: Witek 28.06.12, 21:05
      To miało być imię dla mojego ewentualnego syna. Bardzo mi się podoba.
    • abiela Re: Witek 28.06.12, 21:22
      Myślę, ze to całkiem porządne imię, jestem za.
    • aneladgam Re: Witek 28.06.12, 21:39
      jeśli Wam się podoba, to śmiało nadawajcie

a osobiście uważam to imię za piękne smile
      nie lubię tylko jego zdrobnień
    • wyczyny Re: Witek 28.06.12, 21:41
      świetne imię, Witek pasuje i do malucha i nastolatka, a dorosły Witold brzmi dumnie, poza tym imię niezbyt popularne w rankingach, ja też znam tylko 1 Witka lat 9 i własnie za jego sprawą odkrylam to imię smile
    • dasza_dm Re: Witek 28.06.12, 21:45
      Bardzo mi się podoba smile świetny wybór
    • eleninka Re: Witek 28.06.12, 22:11
      Jeszcze nie wiem czy będzie chłopiec czy dziewczynka, ale również mam Witolda na liście imion dla synka smile
      Piękne imię, szlachetne, a jednocześnie nie jest 'udziwnione'; znane, ale nieoklepane. Moim zdaniem bardzo dobry wybór smile
    • megan.79 Re: Witek 29.06.12, 10:25
      Ładne,jeden z typów męża,rzadkie,ale my w rodzinie mamy dwóch(w bliskiej 18 latka i w dalszej 12 latka),więc odpada,bo nie lubię jak imiona w rodzinie się powtarzają.
    • olinininka Re: Witek 29.06.12, 10:39
      To ja się wyłamię nie podoba mi się. Znam sporo 50 latków o tym imieniu i uważam je za sezonowe. Znam też 28 letniego Witka, który nie przepada za swoim imieniem, jak to mówi dla niego był to obciach, bo rówieśnikom kojarzył się wujkowato. Dodatkowo skojarzenia z filmem Nie ma mocnych - Witia Pawlak.
    • baskokvet Re: Witek 29.06.12, 10:42
      No cóż mam powiedzieć-piękne imięsmile
      Z czasem jestem coraz bardziej zadowolona z naszego wyboru, choć syn jest za mały (3,5 roku) żeby samodzielnie się wypowiedzieć w tej kwestii. Mnie tylko drażni,ze w naszym otoczeniu wiele osób przerabia go na Wiktora.
    • paula.anna Re: Witek 29.06.12, 11:22
      Podoba mi się. Coraz bardziej.
      Każde imię może być "różnie" odbierane. To Wasze dziecko, nie znajomych, więc jego imię ma się podobać przede wszystkim Wam smile Innym może, jednak nie musi, ich problem wink
      • uwierz_mirando Re: Witek 29.06.12, 12:21
        Bardzo mi się podoba.
    • luska.s Re: Witek 29.06.12, 14:44
      bardzo ładne
    • solveiga1 Re: Witek 29.06.12, 15:58
      Bardzo mi sie podoba smile
    • agjato Re: Witek 29.06.12, 16:55
      Imię bardzo mi się podoba, zwłaszcza jego podstawowa forma - Witold. Zdrobnienia Witek, Wituś, Witulek też są fajne. W liceum miałam w klasie kolegę Witka. Małych Witków nie znam, ale z 8 lat temu spotkałam małego, wtedy około pięcioletniego, Witolda na placu zabaw.
    • agnzimka Re: Witek 29.06.12, 21:51
      Mój jest Witold, ma 3 latka. Wszyscy się przyzwyczaili, tylko niektórzy mylą z Wiktorem, którego nie znoszę uncertain Widzę, że imię coraz popularniejsze smile A i często pytali, czy to po dziadku.
      • anastazjaniebieska Re: Witek 29.06.12, 21:57
        A ja wolę Wiktora, chociaz znacznie bardziej popularny. Wiktora uzywa sie najczesciej w pelnym brzmieniu, ktore jest ladne, a Witold zdrabniany do Witka traci urodę w tym zdrobnieniu. Często mowi sie z rosyjska "Witia", nie wiem dlaczego.
        • agnzimka Re: Witek 29.06.12, 22:01
          A ja mam właśnie hopla, że imię musi się zdrabniaćwink
    • gaudencja Re: Witek 05.07.12, 23:13
      Miałam i mam sporo Witoldów w moim otoczeniu - poczawszy od krewnego, który kończyłby już ze 115 lat, gdyby żył, skończywszy na moim rówieśniku - i zawsze uważałam, że to szlachetne, nieoklepane i niekontrowersyjne imię. Gorąco polecam, a opiniami otoczenia się nie przejmujcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.