piekutnica 30.06.12, 14:00 Nigdy mi się to imię nie podobało, ale teraz okazuje się, że prawdopodobnie będę miała bardzo mi bliskiego Mirosława. Rodzice jeszcze zastanawiają się nad Ignacym. Ja jestem całym sercem za Mirkiem Co Wy na to? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Mirek 30.06.12, 14:03 Małych Mirków nie spotkałam. Za to sporo 50 letnich i jednego 35letniego. Dla mnie imię neutralne czyli nie ziębi nie grzeje. Plus mała nadawalność wśród niemowlaków, minus zbyt popularne wśród wujków. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Mirek 30.06.12, 14:31 Też ostatnio myślę o tym imieniu i coraz bardziej mi się podoba. Lubie pełną formę, sam Mirek średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
piekutnica Re: Mirek 01.07.12, 12:55 Stereotypy trzymają sie mocno. Znam Mirka, dwudziestoparolatka, który przeczy wszelkim stereotypom. Bystry, oczytany, z ogromną jak na takiego młodego człowieka wiedzą o świecie, z pasją. Przystojnego i bardzo sympatycznego Imię ma po ojcu, więc może i racja, że to imię popularne w pokoleniu pięćdziesięciolatków. CVhłopak skończył studia uważane za bardzo trudne a jesienią wyjeżdżą do Anglii na studia. Zapytałam go, czy nie ma zamiaru posługiwać się drugim imieniem, które jest uznawana za międzynarodowe. Twierdzi, że od wielu lat funkcjonuje w środowisku bardzo międzynarodowym jako Mirek/Mirosław i żadnych problemów nie ma. A swoje imię lubi, bo jest przynajmniej oryginalne w zalewie Marcinów, Michałów i Kacprów. W poprzednim życiu pracowałam w wymiarze sprawiedliwości. I równie często spotykałam się z Agnieszką jak i Andżeliką. Nie ma reguły. Często bardzo młode matki mają obłąkane pomysły imiennicze. Ale zapytajcie córek 15-17 letnich, jakie imię sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
nadbor256 Re: Mirek 01.07.12, 14:49 piekutnica napisał(a): > > Mirek/Mirosław ..... jest przynajmniej oryginalne w zalewie Marcinów, Michałów i Kacprów. > Normalne imie. Oryginalne? Nie. Calkiem powszechne. Odpowiedz Link Zgłoś
piekutnica Re: Mirek 02.07.12, 09:56 SKoro on nie zna rówieśnika o tym imieniu, to chyba oczywiste, że uznaje imię za mało popularne, czyli oryginalne. Dwudziestolatek nie identyfikuje się przecież z osobami dwukrotnie starszymi. Pamiętam, że ze mną do klasy chodziło kilku Mirków, ale on jest jeden w swoim środowisku, Zawsze był jeden w przedszkolu, szkole, na studiach. Śmieje się, że mówiąc "Marcin", zawsze trzeba było dodawać który, Mirek był zawsze jeden, więc wszyscy zawsze wiedzieli, że narozrabiał Moja córka ma bardzo kiedyś popularne imię, które w jej pokoleniu było prawie nienadawalne. Przynajmniej ani ja, ani ona nie znamy nikogo, o nikim nie słyszalysmy. Początkowo buntowała się, dlaczego takie "dziwne" imię. jej koleżanki to Natalie, Karoliny, Pauliny, Weroniki, a ona ma takie "babciowe" - teraz jest zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
nadbor256 Re: Mirek 02.07.12, 15:06 piekutnica napisał(a): > SKoro on nie zna rówieśnika o tym imieniu, to chyba oczywiste, że uznaje imię z > a mało popularne, czyli oryginalne. Bardzo sie ciesze, ze mlody czlowiek jest zadowolony ze swego imienia. Gdyby jednak oceniac samo imie, (nie sentyment mlodego czlowieka do wlasnego imienia), to powszechnosc Miroslawa jest taka jak np. imienia Wieslaw, Wladyslaw, Slawomir i nie jest to w zadnym przypadku oryginalne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mirek 01.07.12, 15:52 piekutnica napisał(a): > Często bardzo młode matki > mają obłąkane pomysły imiennicze. Mam sporo takich bardzo młodych mam w otoczeniu. Żadna z nich nie miała "obłąkanego pomysłu imienniczego" - wszystkie nadały imiona dość popularne - jest Gabrysia, Wiktoria, Gabryś, Szymon, Kajtek. Może to nie reguła, ale akurat wiek matki wg mnie ma niewiele wspólnego z wybranym imieniem. > Ale zapytajcie córek 15-17 letnich, jakie imię sie podoba. I co to da? Takiej 15-letniej dziewczynce gust zmieni się milion razy, więc nie widzę sensu ... Odpowiedz Link Zgłoś
piekutnica Re: Mirek 02.07.12, 10:14 Może to nie reguła, ale akurat wiek mat > ki wg mnie ma niewiele wspólnego z wybranym imieniem. Bardzo młode mamy znam tylko z pracy, a że nie pracowałam w sądzie rodzinnym, więc były to zwykle dziewczyny ze środowiska, które miało problemy z prawem, bardzo specyficznego. Zauważyłam, że o ile występowały dość często imiona typu: Staś, Bartek, Kubuś, Michaś, to im młodsza matka, tym skłonność do eksperymentów była większa. > I co to da? Takiej 15-letniej dziewczynce gust zmieni się milion razy, więc nie > widzę sensu ... Oczywiście, że się zmieni, ale są piętnastoletnie matki, które swoje pomysły imiennicze mogą zrealizować już dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Mirek 30.06.12, 14:38 bardzo lubię zdrobnienie Mirek, ale nie przepadam za imieniem Mirosław osobiście wolałabym Jaromira, zdrabnianego do Mirka, ale Ignacy za to nie podoba mi się w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mirek 30.06.12, 14:43 Bardzo podoba mi się Miron. Mirosław mniej, ale u kogoś doceniłabym. Znam Mirusia przedszkolaka. Ignacy podoba mi się znacznie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Mirek 30.06.12, 16:07 Podoba mi się ,ale tylko jako zdrobnienie od Mirona . Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Mirek 30.06.12, 16:10 Mam takie samo zdanie jak florianne. a tak poza tym to wolę Ignacego. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Mirek 30.06.12, 19:33 Zdrobnienie jest niezłe, ale imienia Mirosław nie znoszę. Zabijcie mnie, ale kojarzy mi się strasznie: z patologicznym facetem, niepracującym, pijącym i palącym, w dziurawym podkoszulku, mieszkającym w wielkim szarym bloku z płyty, siedzącym wiecznie przed telewizorem, bijącym żonę i z trójką nieszczęśliwych i "niedopranych" dzieci bawiącymi się w błocie pod klatką. Prawie identycznie kojarzy mi się Przemysław. Nie wiem, skąd mi się to skojarzenie wzięło Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mirek 30.06.12, 20:41 Bardzo lubię Mirona. Mirosław średnio mi się podoba (jak większość "-sławów"). Wyjątkowo nie lubię zdrobnienia Mirek i nawet swojego Mirona bym tak nie zdrabniała. Mirek, podobnie jak np. Irek czy Marian, kojarzą mi się z takim typowym Polakiem w sandałach i czarnych skarpetach do połowy łydki ... Nawet nie wiem skąd to skojarzenie, ale pozytywne ono nie jest Ignacego bardzo lubię, dużo bardziej niż Mirosława. Odpowiedz Link Zgłoś
corianna Re: Mirek 01.07.12, 21:52 Mnie sie podoba Miron. Miroslaw znacznie niej, a Jgnacy jeszcze mniej Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirek 01.07.12, 23:28 Wolę Mirogniewa, za Mirosławem nie przepadam, ale plus za słowiańskość imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Mirek 01.07.12, 23:58 Zawsze to imię bardzo mi się podobało a zdrobnienie uwielbiam. Mój mąż pracuje z chłopakiem ciut po 20-ce, który ma tak na imię. Ja znam 34 i 40 latka o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Mirek 02.07.12, 15:13 Nie przepadam za Mirosławem, kojarzy mi się wujkowato. Ignacy zdecydowanie lepszy, choć sama nie nadałabym - wg mnie brak dobrych zdrobnień dla nastolatka, a pełna forma brzmi oficjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazjaniebieska Re: Mirek 02.07.12, 17:25 To ładne imię, zarowno Miroslaw jak i Miron brzmią elegancko, zdrobnienie Mirek jest teraz świeze - nie widzialam malego Mirka . W starszym pokoleniu poznalam jedynie eleganckich nosicieli tego imienia, dlatego zapewne tak mi sie kojarzy. Ignacy ? Tez ladnie Odpowiedz Link Zgłoś