nati_28 01.08.12, 18:27 Dziś w sklepie usłyszałam jak mama woła do swoje 4 letniej córeczki Gretunia. Imię wpadło mi w ucho jako ciekawe, niespotykane. Co o nim sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Greta 01.08.12, 19:58 Coś mniej więcej jak Nadia, tylko z niemieckiego obszaru językowego - niemieckie zdrobnienie od Małgorzaty. Znam przypadek nadania tego imienia w ostatnim czasie, niestety średniawo dopasowanego do nazwiska i w ogóle mnie zresztą nie przekonuje jako niemieckie zdrobnienie własnie. Miłośnikom Grety proponowałabym nadanie Małgorzaty i zdrabnianie jej do Grety. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Greta 01.08.12, 21:16 Mi się Greta sama w sobie podoba. Aczkolwiek nie wiedziałam, że jest zdrobnieniem od Małgorzaty - w takim wypadku musiałabym się nad Gretą zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Greta 01.08.12, 23:13 Ja "toleruję" niektóre zdrobnienia, te które brzmią poważniej niż Nela czy Tola. I pod tym względem jestem w stanie zaakceptować np. Mirę. Greta też w sumie zalicza się do tej grupy, tzn. swojej córki tak nie nazwę, bo jednak jestem dość "ortodoksyjna" jeśli chodzi o etymologię Ale u kogoś odbieram ją całkiem pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Greta 01.08.12, 23:37 Dla mnie brzmi bardzo zdrobnieniowo aczkolwiek w Niemczech jest nadawane jako samodzielne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Greta 02.08.12, 09:03 W mojej szkole średniej, w jednej z równoleglych klas (roczniki urodzenia 1980), była dziewczyna o imieniu Gertruda. Dla kolegów i koleżanek była Gretą. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Greta 02.08.12, 12:34 dla mnie brzmi grubo, ponuro, grobowo wręcz nie potrafię się w nim dopatrzeć niczego ładnego Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Greta 02.08.12, 20:10 Mam znajoma o tym imieniu. Nigdy mnie imie jakos nie zachwycalo, ale fakt, ze nie jest czesto nadawane. Trudno znalezc ladne zdrobnienie, a Greta brzmi troche twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Greta 02.08.12, 23:09 amanitavirosa napisała: > a Gretsien to nieładnie? Gretchen, jeśli się wyzbyć faustowskich skojarzeń, może ładnie, ale trochę nie po polsku. Na znaną mi Gretę wyołano Greciorek, olaboga. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka2501 Re: Greta 02.08.12, 20:42 Witaj Nati Mnie się to imię dosyć podoba ale sama być tak nie dała córce. A czy to znaczy, że teraz będzie córeczka???? Założyłam nawet wątek do Ciebie tytułowany na naszym forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Greta 03.08.12, 10:53 Nie podoba mi się, zbyt twarde, no i niemieckie zdrobnienie Małgorzaty. Znam jedną Gosię, którą mama nazywa czasem Gretchen i w takim kontekście brzmi to sympatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś