Dodaj do ulubionych

Ziva & Ivy

03.08.12, 15:49
Ziva & Ivy - bliźniaczki, których szczęśliwym tatą jest od wczoraj przełożony mojego męża.
Z Zivą spotkałam się tylko raz w życiu - była nią około 60-letnia Izraelka smile Imię ok, choć nie nadałabym go mojej córce. Natomiast Ivy nie podoba mi się ani trochę.
A wam?
Obserwuj wątek
    • wyczyny Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 15:57
      jesli sa to imiona dzieci zrodzonych z obcokrajowcow albo malzenstwa mieszanego to dlaczego nie....ale dla mnie to zupelnie obcobrzmiace wyrazy, nawet z imionami moglabym ich nie skojarzyc w innych okolicznosciach...
      • sauerapfel Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 16:03
        Rodzice Niemcy. Zaskakuje mnie ten zestaw, w moim odczuciu "gryzie się". Z jednej strony stare, hebrajskie imię (Ziva), z drugiej strony "bluszczowata" Ivy wink
    • dalenia Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 17:30
      No, to trzeba było od razu dodać, że to Niemcy, bo już myślałam, że to w Polsce takie pomysły szalone smile

Ziva jest całkiem przyjemna dla ucha, Ivy mnie już tak nie przekonuje.
      • uwierz_mirando Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 18:40
        Ivy brzmi dla mnie całkiem przyjemnie. Ziva kojarzy mi się jakoś "afrykańsko" wink
    • aneladgam Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 21:07
      zbyt podobne dźwiękowo, a zbyt odległe pod względem stylu...
      zestaw nie najszczęśliwszy jak dla mnie, ale też nie zgrzyta jakoś bardzo wink
    • abiela Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 21:57
      Nawet na niemieckie warunki nie podchodzą mi te imiona. Jak są czytane? Ciwa i Iwi? Nie, i jeszcze raz nie. Ciekawam jak są dobrane do nazwiska.
      • sauerapfel Re: Ziva & Ivy 03.08.12, 23:12
        > Nawet na niemieckie warunki nie podchodzą mi te imiona.

Otóż to! Ogólna konsternacja i zdziwienie. Wymowa: Ciwa i Ajwi. Nazwisko: ziarnko/pestka w jezyku niemieckim smile
        • abiela Re: Ziva & Ivy 04.08.12, 00:20
          Naprawdę mają czteroliterowe nazwisko? loo matkosad "Ciwa" straszna, a "ijwi" to nie wiem czy ktoś im z marszu odczyta. obawialabym się "iwi". IMO kokszmarnie dobrane imiona do nazwiska plus pretensjonalne na warunki niemieckie.
          • sauerapfel Re: Ziva & Ivy 04.08.12, 18:05
            > Naprawdę mają czteroliterowe nazwisko?

Tak smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.