koloris5 01.07.04, 23:20 Proszę pomóżcie mi wybrać imię dla dziewczynki. W sierpniu rodzę i nadal nie mam imienia dla mojej córeczki, co zaczyna mnie niepokoić… Przejrzałam cały skarbczyk imion i żadne tak naprawdę mnie nie poruszyło. Owszem jest dużo ładnych, ale mają dziwne zdrobnienia albo nie dają się zdrobnić…Dodam, że mam już córcię, która ma na imię Sonia i chciałabym równie oryginalne dla drugiej córeczki. Może znacie imiona z obcych krajów, które są akceptowane przez nasz wspaniały urząd? Proszę doradźcie mi bo jedyna w Was nadzieja. Z góry dziękuję Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Proszę pomóżcie... 01.07.04, 23:38 Jeszcze jedno. Jeśli masz kłopoty z wyborem, to może zdecyduj się na jakiś klucz, np. imię po babci albo prababci (albo jeszcze dalej), albo imię na cześć kogoś. To ułatwia wybór Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: Proszę pomóżcie... 01.07.04, 23:41 Dzięki za tak szybką odpowiedź! Chyba dzisiaj nie idę spać aż coś wymyślę. Nie pamiętam niestety imion swoich prababć...a babcie odpadają... Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Kalina, Nina 02.07.04, 07:13 Proponuję Ninę i Kalinę. te imiona rewelacyjnie pasują do Sonii. Pomyślisz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
bzorek Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 07:58 A może Milena? Podoba mi się również Melania ( tak miała na imię moja babcia). Jest to imię oryginalne (nie znam obecnie żadnej Melanii) a przy tyam ładnie brzmi. Ale najważniejsze żeby się Tobie podobało. Jak będę miała córcie to pewnie wybiorę któreś z tych imion. Pozdrawiam. Mama Jędrka Odpowiedz Link Zgłoś
aluska82 Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 21:23 proponuje alicja, wiem , że niekoniecznie orientalne, ale ladnie brzmi i sympatyczne zdrobnienia mozna sobie tworzyć, pozdrawiam i zycze zdrowia maleństwu Odpowiedz Link Zgłoś
igga-81 Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 10:30 a ja wybrała(by)m Laurę albo Klarę Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 20:50 A może Nadia? Nie jestem miłośniczką tego imienia (nie mój styl), ale wydaje mi się, że do Sonii ładnie pasuje. Można zdrabniać jako Nadusia, Nadinka, albo trochę odleglej, ale ślicznie - Ada. Imię jest w podobnym stylu co Sonia, równie krótkie, razem ładnie brzmią, też jest obcojęzyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
allaxx1 Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 21:39 A imię Lena? Sonia i Lena---chyba pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 21:56 Super, że wymieniacie akurat te, które mi równiez się podobają. Moja teściowa mnie przekonuje do Leny, mi się bardzo podoba Nadia, ale raz, że mąż nie chce zaakceptować...a dwa, że nie chcę samych rosyjskich imion...wszyscy będą sie wypytywać, czy mam jakieś upodobanie do Rosji Mąż uparł się na Lidię, mi w sumie też podoba się to imię, ale cała rodzina bardzo usilnie nam je wyperswadowała, do tego stopnia, że nie jestem w stanie teraz dać tak na imię swojej kruszynce...Czasem zastanawiam się, czy to ja z mężem, czy rodzina wybiera imię dla moich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 22:35 Lidia to prawie jak połączenie Leny i Nadii . Nie przejmuj się tym, że ktoś Ci wmówi upodobanie do Rosji - zresztą to imię ma pasować do Sonii. Jeśli Nadia Ci się podoba, wybierz Nadię - nie masz nad czym się zastanawiać . Namów tylko męża . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja rodzeństwo a imiona 02.07.04, 23:00 tawananna napisała: > Ci wmówi upodobanie do Rosji - zresztą to imię ma pasować do Sonii. Jeśli A to jest już inna historia, ale moim zdaniem imiona rodzeństwa nie muszą szczególnie pasować do siebie (choć w jakis sposób się uwzględnia wczesniej nadane imiona). W końcu dzieci zapewne bedą funkcjonować rozdzielnie i "pasowanie" do siebie ich imion nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: rodzeństwo a imiona 02.07.04, 23:09 moim zdaniem imiona rodzeństwa nie muszą > szczególnie pasować do siebie (choć w jakis sposób się uwzględnia wczesniej > nadane imiona). W końcu dzieci zapewne bedą funkcjonować rozdzielnie > i "pasowanie" do siebie ich imion nie ma znaczenia. Zgadzam się. (*) Ale jeśli autorka wątku ma inne zdanie, to staram się pomóc, jak umiem . * Może z wyjątkiem ekstremalnych sytuacji - typu jedno imię bardzo popularne, a drugie bardzo rzadkie (ale to też zależy od imion). I to nie ze względu na "pasowanie", ale żeby dzieci nie wyrzucały rodzicom, dlaczego nie dostały takiego imienia jak brat/siostra . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 22:58 koloris5 napisała: > zaakceptować...a dwa, że nie chcę samych rosyjskich imion... W dodatku nie sa to rosyjskie imiona, tylko ich zdrobnienia, ale to już inna bajka... Znajoma Rosjanka szeroko otworzyła oczy, kiedy się dowiedziała, że u nas nadaje sie coraz częściej imię Lena, bo u nich to zdrobnienie od Jelieny. wszyscy będą sie > wypytywać, czy mam jakieś upodobanie do Rosji Mąż uparł się na Lidię, mi w > sumie też podoba się to imię, Lidia mi się też niespecjalnie podoba, ale co byś powiedziała na Ligię? Z Sienkiewicza? Jedna mala literka, a zmienia brzmienie całkowicie, i nie dosć, że jest to imię ładne, to jeszcze nawiązujące do tradycji. Czasem zastanawiam się, czy to ja z mężem, czy rodzina > wybiera imię dla moich dzieci Na pewno Ty z mężem, i nie pozwól rodzinie wpływać na wybór aż w takim stopniu. Oni już mieli, bądź będą mieli, okazję do nadania SWOIM dzieciom imion, jakie im się tylko żywnie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Proszę pomóżcie... 02.07.04, 23:10 > Lidia mi się też niespecjalnie podoba, ale co byś powiedziała na Ligię? Z > Sienkiewicza? Jedna mala literka, a zmienia brzmienie całkowicie, i nie dosć, > że jest to imię ładne, to jeszcze nawiązujące do tradycji. Albo Liwia. W każdym razie, i Ligia, i Liwia są śliczne. W przeciwieństwie do Lidii (moim zdaniem oczywiście!). Odpowiedz Link Zgłoś
koloris5 Re: Proszę pomóżcie... 04.07.04, 21:08 Cieszę się, że są osoby, które chcą pomóc mi w mojej łamigłówce! Mój mąż dopisał do swojej listy Kornelia i Kaja. Może któreś z tych? Te jeszcze jestem w stanie zaakceptować. Kornelię ze względu na skrót Nela (chyba może być nie?) a Kaja jest równie oryginalne jak Sonia. Co myślicie o tych imionach? Bo szczerze od Lidii już coraz dalej...Chciałabym aby moja córcia była lubiana i miała "miękki" charakter... Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Ciekawe... 06.08.04, 13:34 Jakie imie wybrala koloris i czy juz urodzila?! koloris5 napisała: > Cieszę się, że są osoby, które chcą pomóc mi w mojej łamigłówce! Mój mąż > dopisał do swojej listy Kornelia i Kaja. Może któreś z tych? Ja tylko dopisze, ze absolutnie polecam imie Kornelia. Jest slodkie, kobiece i ma wiele ciekawych zdrobnien. Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka1982 Re: Proszę pomóżcie... 06.08.04, 13:46 ja osobiscie jestem za imieniem kornelia (oczywiscie wybierajac z tych dwuch) ale moze byc tez KORALIA - ma cos w sobie :] Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę pomóżcie... 06.08.04, 13:54 owieczka1982 napisała: > ale moze byc tez KORALIA - ma cos w sobie :] Hm, jak dla mnie za bardzo się kojarzy z koralami. Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka1982 Re: Proszę pomóżcie... 06.08.04, 14:00 no niestety kojarzy sie z koralami. ale jest raczej rzadko spotykane przyszly mi jeszcze dwa imienia do glowy, sandra lub selena. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Proszę pomóżcie... 06.08.04, 14:08 owieczka1982 napisała: > przyszly mi jeszcze dwa imienia do glowy, sandra lub selena. Selena - ciekawe. Sandra mi się strasznie nie podoba (( Odpowiedz Link Zgłoś
annas74 Re: Proszę pomóżcie... 06.08.04, 14:21 A co myślisz o imieniu Sara? Sonia i Sara. Dla mnie to imiona pasujące do siebie. A pieszczotliwie można do Sary mówić Sarenko Odpowiedz Link Zgłoś
maarika A co powiesz na Elene, Paule lub Aide? 22.08.04, 22:11 Nie wiem czy juz wybralas imie dla Swojej Dziewczynki, ale jesli nie to moge powiedziec tylko tyle, ze sama mam na imie Marika (imie pochodzi z Wegier, natoiast w jezyku arabskim oznacza 'pochodzaca z krolweskiego rodu') natomiast swoje trzy coreczki nazwalam Elena (w skrocie Lenia) , Paula i Aida (zdrobniale idzia). Powodzenia w wychowywaniu kolejnej Malej Ksiezniczki, bo przeciez kazda corcia nia jest Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: A co powiesz na Elene, Paule lub Aide? 22.08.04, 22:57 Dajcie spokój! To imię pewna mała dziewczynka bedzie musiała nosić całe zycie. Proponowanie zbyt oryginalnych to dla was zabawa, a dla niej kłopot na resztę dni! W ten sposób mozna ją znazwać Cipa-Jenta (b. popularne przed wojną w zydowskich rodzinach). Też oryginalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: A co powiesz na Elene, Paule lub Aide? 23.08.04, 20:50 Moje typy to: Oliwia, Łucja, Marta, Kinga (kolejnosc przypadkowa) Odpowiedz Link Zgłoś