ksiezna_pani1 07.10.12, 19:28 Imbram jest jest moją najnowszą imienniczą miłością Myślę, że spokojnie mogłabym nazwać tak syna Ale do rzeczy. Imbram — imię męskie pochodzenia germańskiego, złożone z członów heima - "ojczyzna, miejsce zamieszkania" i hraban - "kruk". W Polsce znane już w średniowieczu i zapisywane m.in. w formach Himram, Himbram, Imram, Imran, Imbram, Imbran, Ibram. Patronem tego imienia jest św. Emmeram. To imię występuje także w dwóch innych formach: Emmeram i Emmeran. Imieniny obchodzą 22 września. Najbardziej przypadł mi do gustu Imbram, a Wam? Do 1994 roku nie odnotowano żadnego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Imbram 07.10.12, 19:40 Dla mnie osobiście trudno się wymawia. Bardziej podoba mi się Imran lub Ibram. Ibram łatwiej wymówić i zdrobnić. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imbram 07.10.12, 21:25 Uwielbiam Imbrama pasjami. Mogłabym tak nazwać syna. Zalicza się bez wątpienia do pierwszej piątki moich ulubionych imion męskich, jeśli nie do pierwszej dwójki-trójki. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 OT 07.10.12, 22:10 Jakie imiona są w tej pierwszej 5? Pytam, ponieważ jestem ciekawa Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: OT 07.10.12, 23:04 Pierwsza piątka jest nieustabilizowana, ale Imbram z Markwartem na pewno się w niej znajdują Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: OT 11.10.12, 21:50 gaudencja napisała: > Pierwsza piątka jest nieustabilizowana, ale Imbram z Markwartem na pewno się w > niej znajdują Dziękuje za odpowiedz. Markwart ... Markwart ... Markwart ... hmmm interesujące imię, ale musiałabym się przyzwyczaić Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imbram 07.10.12, 21:40 O matko, zupełnie mi się nie podoba Brzmi dla mnie jak "bim-bam" i tylko z jakimiś dzwonami tudzież zegarami. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia edit 07.10.12, 21:41 *Brzmi dla mnie jak "bim-bam" i tylko z jakimiś dzwonami tudzież zegarami mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Imbram 08.10.12, 10:12 Ja na początku przeczytałam Ibram, zgadzam się, że Imbram niewygodny w wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imbram 08.10.12, 11:26 Dla mnie brzmi mało germańsko, nie odszukuję w nim cząstki "heima". Pierwsze skojarzenie z Ibrahimem. Emmeram to już zromanizowana forma imienia frankońskiego, więc też dla mnie mało germański. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka moje pierwsze skojarzenie 08.10.12, 23:01 moje pierwsze skojarzenie to plac imbramowski w Krakowie i potem długo długo nic Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: moje pierwsze skojarzenie 11.10.12, 21:58 a mi się kojarzy z książką Eric-Emmanuel Schmitt'a - 'Pan Ibrahim i kwiaty Koranu'. Odpowiedz Link Zgłoś
tadea Re: Imbram 15.10.12, 11:09 Jako pełne imię nawet mi się podoba. Niestety przychodzące mi do głowy zdrobnienia, powodują że Imbram jest u mnie przegrany. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Imbram 15.10.12, 15:27 1. brzmieniowo od razu cisnie mi się na usta IBRAM tudziez Ibrahim- to "m" na drugim miejscu odbieram jako "na siłę wcisnięte" 2. kompletnie nie kojazy mi się z imieniem germańskim, raczej jakims zydowskim(?) nie odnajduje w nim niemeickiego słowa "Heimat" 3. ogromnie problematyczne w wymowie - trzeba bardzo kontrolować język żeby nie opuscił "m" 4. nasuwaja sie takowe zdrobnienia- IMBEK- chyba niezbyt fajne, BRAMEK- dla bramkarza, IMBREK- jak imbryk,,,, odbieram je jako problematyczne w wymowie i zapamietaniu, przedobrzone, na sile oryginalne, oraz cięzkie do noszenia- oczywiscie to tylko moje zdanie Księżno- zauważyłam że bardzo lubisz "wymyślne" imiona, masz ich też spory asortyment, z jednej strony to dobrze bo kiedyś w przyszłości będziesz miała w czym wybierac, z drugiej zaś chyba będzie ciężko wybrać to "najulubieńsze" Ciekawi mnie skąd zamiłowanie do tak "specyficznych" imion- oczywiscie mam nadzieje że nie poczujesz sie urażona, pytam z czystej ciekawosci Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Imbram 15.10.12, 21:31 arricia_louv napisał(a): > 2. kompletnie nie kojazy mi się z imieniem germańskim, raczej jakims zydowskim( > ?) nie odnajduje w nim niemeickiego słowa "Heimat" Mam podobne odczucia ale wolałam zacytować to co było, tak na wszelki wypadek > > Księżno- zauważyłam że bardzo lubisz "wymyślne" imiona, masz ich też spory asor > tyment, z jednej strony to dobrze bo kiedyś w przyszłości będziesz miała w czym > wybierac, z drugiej zaś chyba będzie ciężko wybrać to "najulubieńsze". Owszem, bardzo lubię imiona, które uchodzą za wymyślę, momentami za za bardzo wymyślne. A co do ewentualnych problemów z wyborem, to niestety muszę liczyć się z faktem, że będą No chyba, że coś się zmieni a moja lista ulubionych imion drastycznie się skurczy. Ale zawsze mogę ciągnąć losy Zawsze to jakieś wyjście > Ciekawi mnie skąd zamiłowanie do tak "specyficznych" imion- oczywiscie mam nadz > ieje że nie poczujesz sie urażona, pytam z czystej ciekawosci Skąd? Mogę śmiało powiedzieć, że od zawsze podobały mi się imiona i rzeczy, które były inne. Dlaczego? Nie wiem, po prostu tak już mam i dobrze mi z tym I nie poczułam się urażona Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Imbram 15.10.12, 22:49 dzieki za odpowiedz a jeszcze tak z czystej ciekawosci, pomijajac Twoj gust, nie myślałas ze Twoje ewentualne dziecko może miec problem z tak wymyślnym imieniem? niepodpisuje sie pod takim sformuowaniem ale " nie boisz sie ze skrzywdzisz dziecię takim imieniem" ? od razu zaznaczam tutaj, ze jestem zdania iż nie mozna dziecka skrzywdzic nadajac mu takie czy inne imię- użylam tylko takiego popularnego frazesu- natomiast imo- mozna mu dosyc utrudnic życie, kontakty z rówieśnikami itp.itd.etc. pozdrawiam serdecznie Arricia Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Imbram 18.10.12, 22:02 arricia_louv napisał(a): > dzieki za odpowiedz > Cała przyjemność po mojej stronie > a jeszcze tak z czystej ciekawosci, pomijajac Twoj gust, nie myślałas ze Twoje > ewentualne dziecko może miec problem z tak wymyślnym imieniem? > > od razu zaznaczam tutaj, ze jestem zdania iż nie mozna dziecka skrzywdzic nadaj > ac mu takie czy inne imię- użylam tylko takiego popularnego frazesu- natomiast > imo- mozna mu dosyc utrudnic życie, kontakty z rówieśnikami itp.itd.etc. Moje dziecko może mieć problem(y) nawet z tzw. "zwykłymi" imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Imbram 19.10.12, 09:31 ksiezna_pani1 napisała: > Moje dziecko może mieć problem(y) nawet z tzw. "zwykłymi" imionami. gdyż ponieważ? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Imbram 19.10.12, 11:44 arricia_louv napisał(a): > gdyż ponieważ? Powody zawsze się znajdą Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl [...] 16.10.12, 11:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś