gaudencja 06.07.04, 15:51 nadal obrabiam swoje drzewo i mam kolejną refleksję - bardzo dużo jest meżczyzn o imionach "Franciszek Ksawery". To ciekawe, że taka była silna widocznie cześć dla św. Franciszka Ksawerego. Interesujące, czy renesans popularności imienia Franciszek pociągnie za sobą renesans popularności tego zestawu. A może znacie jakichś małych Franciszków Ksawerych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aluc Re: Franciszek Ksawery 06.07.04, 16:32 kiedyś imię Ksawery występowało tylko w zestawie z Franciszkiem, podobnie jak Karol Boromeusz czy Jan Nepomucen - bo wywodziło się od właśnie od św. Franciszka z Xavier, trochę niesłusznie zwanym zatem Franciszkiem Ksawerym, to tak jakby innego świętego nazywać Tomaszem Akwinem dopiero później (nie wiem dokładnie kiedy) zaczęło funkcjonować jako oddzielne imię, imię bez patrona nasz drugi syn miał się nazywać Ksawery albo Franciszek Ksawery, jak się okaże synem, to będzie Olaf Ksawery jak narazie, to najwięcej dla popularności Ksawerego zrobił jednak nie święty, a Michał Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Ksawery 06.07.04, 17:26 aluc napisała: > kiedyś imię Ksawery występowało tylko w zestawie z Franciszkiem, podobnie jak > Karol Boromeusz czy Jan Nepomucen - bo wywodziło się od właśnie od św. > Franciszka z Xavier, trochę niesłusznie zwanym zatem Franciszkiem Ksawerym, to > tak jakby innego świętego nazywać Tomaszem Akwinem dopiero później (nie wiem > > dokładnie kiedy) zaczęło funkcjonować jako oddzielne imię, imię bez patrona Dziękuję za obszerne wyjaśnienie Jako samodzielne imię Xavier we Francji funkcjonowało już co najmniej w XVIII wieku, kiedy żył Xavier de Maistre (1763- 1852). To tak naprędce co sobie mogłam przypomnieć o Ksawerych > jak narazie, to najwięcej dla popularności Ksawerego zrobił jednak nie święty, > a Michał Wiśniewski ...i jest to jedyna rzecz, za którą go pochwalam Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Franciszek Ksawery 07.07.04, 16:09 szukałam w googlu - polscy Ksawerowie pojedynczy dopiero od początku XIX w., przedtem tylko na Franciszków Ksawerych natrafiłam a tak w ogóle to bardzo fajne imię, brat mojego dziadka je nosił Odpowiedz Link Zgłoś