adziunia 06.07.04, 15:55 Od jakiego imie jest zdrobnienie Isia?? Ktos mi mowil ze od Jadwiga. I czy imie Inka to jest zdrobnienie czy normalne imie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Isia i Inka 06.07.04, 15:59 Isia to czetso uzywane zdrobnienie na Slasku, wydaje mi sie, ze od Jadwigi. Inka to zdrobnienie ale pisalo tu juz kilka dziewczyn, ktore wlasnie taka forme zarejestrowaly, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Isia i Inka 06.07.04, 16:05 Własnie sobie pomyslalam ze Isia moze byc zdrobnieniem np. od Ismena albo Isaura (ale to imie sie z telenowela kojarzy) Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Isia i Inka 06.07.04, 16:38 Isia - Jadwiga (Jadwisia) Inka - Halinka, Janinka Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Isia i Inka 06.07.04, 16:41 Isia , słyszałam kiedyś jak mówiono tak na Iwonę. A Inka - najczęściej skrót od Janiny. Ale faktycznie podobno można teraz zarejestrować jako samodzielne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Isia i Inka 06.07.04, 16:54 Moja szwagierka to Iwona, a kuzynka Monika i obie używają skrótu Isia. Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Isia i Inka 06.07.04, 18:38 W księdze imion jest napisane, że Inka to zdrobniale od Aliny Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Isia i Inka 06.07.04, 18:42 Na logikę to może być od każdego imienia kończącego sie na -ina Alina, Halina, Karolina, Celina, Ewelina, Balbina, Kalina, Malina, Michalina, Paulina... Odpowiedz Link Zgłoś
atanerbal Re: Isia i Inka 07.07.04, 14:35 Wielokrotnie spotykałam Marie (Marysie), na które mówiło się : Isia. Miałam też koleżankę Irenę, na którą rodzice mówili Inka ( IreNKA - bo dziecko ma problem z wymówieniem R). Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Isia i Inka 07.07.04, 17:05 atanerbal napisała: > Wielokrotnie spotykałam Marie (Marysie), na które mówiło się : Isia. a na moją babcię Mariannę mówiło się Rysia (MaRysia) mam również przyjaciółkę Duśkę (MagDuśka) że tak z innej parafii zupełnie Odpowiedz Link Zgłoś
kubuspuchatek18 Re: Isia i Inka 07.07.04, 19:12 Isia - zrdobnienie od Jadwigi Inka - najczęściej spotykane od imienia Paulina chociaż od niedawna funkcjonuje jako samodzielne imię (dziecko mojej kuzynki ma na imię Inka Aniela) Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Ach ta Inka :() 09.07.04, 15:27 Inka - najczęściej spotykane od imienia Paulina chociaż od niedawna funkcjonuje > > jako samodzielne imię (dziecko mojej kuzynki ma na imię Inka Aniela) Co Wy z ta Inka?! Przeciez to takie zdrobnienie, ze az glowa boli. I jak dziecko wyrosnie, to nadal bedzie Inka... Poza tym skojarzenia z kawa zbozowa. Bez urazy, ale nadziwic sie temu nie moge... Inka- Halinka Isia- Monisia Odpowiedz Link Zgłoś
gusianka Re: Isia i Inka 09.07.04, 15:02 My na moją kuzynkę Izabellę wołamy Isia Odpowiedz Link Zgłoś
iwoku Re: Isia i Inka 13.07.04, 01:16 Mam na imię Iwona, ale wszyscy mówią na mnie Isia. Znam też kilka osób które używają tego zdrobnienia w stosunku do Jadwigi i Julii Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Isia i Inka 21.07.04, 15:12 O, Isia od Julii to dla mnie dość zaskakujące . Hmm, od Julisia? W ten sposób można by pewnie urobić Isię od każdego imienia . Swoją drogą , to kolejny dowód na to, że zdrobnienia to kwestia fantazji, a imiona bez nich nie istnieją . Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Isia i Inka 21.07.04, 13:58 My mówimy Isia na naszą córeczkę, która ma na imię Inga Serdecznie pozdrawiam wszytkie Isie C Odpowiedz Link Zgłoś