ksiezna_pani1 17.11.12, 20:45 Co powiecie o Scypionie? To imię zauroczyło mnie; uważam, że jest piękne i niezwykle męskie "Scypion – imię męskie pochodzenia łacińskiego, pierwotnie przydomek, wywodzi się od słowa scipio, -onis – "laska, buława" (otrzymywana przez viri triumphales i sojuszniczych władców). Imię częste w rodzie Korneliuszy. Scypion imieniny obchodzi 4 września, jako wspomnienie bł. Scypiona Hieronima Brigéat de Lambert." Do 1994 roku odnotowano tylko jednego, w latach 60. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Scypion 17.11.12, 20:53 Bardzo mi się podoba, choćz różnych przyczyn pewnie nie nadałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Scypion 22.11.12, 20:19 gaudencja napisała: > Bardzo mi się podoba, choćz różnych przyczyn pewnie nie nadałabym. Ciesze się, że Ci się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Scypion 18.11.12, 15:11 Przede wszystkim kojarzy mi się z rodziną Scipio del Campo, która dawno dawno temu miała dworek w mojej rodzinnej wsi. Poza tym brzmi dla mnie trochę jak wysepleniony "szczypior". Zdecydowanie mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Scypion 19.11.12, 14:26 dalenia napisała: > Poza tym brzmi dla mnie trochę jak wysepleniony "szczypior". Zdecydowanie mi się nie podoba. Pomyślałam dokładnie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Scypion 22.11.12, 20:21 uwierz_mirando napisała: > dalenia napisała: > > > Poza tym brzmi dla mnie trochę jak wysepleniony "szczypior". Zdecydowanie > mi się nie podoba. > > Pomyślałam dokładnie to samo Kiedyś to imię też kojarzyło mi się ze "szczypiorem", ale z biegiem czasu przestało Nie wiem dlaczego Po prostu przestał Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Scypion 22.11.12, 21:40 Bardzo kojarzy mi się z Afrykańskim, właściwie wyłącznie. Brzmieniowo dla mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Scypion 06.06.13, 01:21 >Do 1994 roku odnotowano tylko jednego, w > latach 60. Wiem o jednym z późnych lat osiemdziesiątych. Ale może dorósłszy sobie zmienił Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Scypion 06.06.13, 14:04 Dla mnie sepleniące i kojarzy się ze szczypiorkiem (scypiorkiem) Odpowiedz Link Zgłoś