Dodaj do ulubionych

Julita - Julitka

25.11.12, 17:01
Czy to imie jest naprawdę jakies udziwnione?
Jak tylko mówię, że tak chyba nazwiemy córkę, widze jak ludzi zatyka i nie wiedzą co powiedzieć...
Jest mi przykro, chyba hormony działają...smile
Naprawdę dziwne/brzydkie/udziwnione/niespotykane czy jakies nie bardzo to imie? Chciałam imię "zwykłe" a teraz znowu mam wątpliwości... sad
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Julita - Julitka 25.11.12, 17:26
      Udziwnione raczej nie...
      Ale mnie się nie podoba. A nawet jest to jedno z imion, których wyjątkowo nie lubię uncertain
      Nadal jednak nie rozumiem, co w tym imieniu może "zatykać".

Tobie ma się podobać, nie znajomym itp, itd. Więc uszy do góry!
    • dasza_dm Re: Julita - Julitka 25.11.12, 17:46
      Bardzo lubię to imię. Pozytywnie mi sie kojarzy i wcale nie uważam, że jest udziwnione.
    • olinininka Re: Julita - Julitka 25.11.12, 18:14
      Moim zdaniem nie jest udziwnione. Mi się podoba mała Julitka. Szkoda tylko że wkoło same Julie, bo niektórym ,,mylą się oba imiona".
      Jeśli czujesz, że to imię będzie pasowało do Twojej córeczki to nadawaj. Ludziom nigdy nie dogodzisz, zawsze znajdzie się ktoś komu imię nie przypadnie do gustu.
    • ksiezna_pani1 Re: Julita - Julitka 25.11.12, 18:17
      Wg mnie Julita nie jest "udziwniona". Nie przepadam za tym imieniem, nie mój styl.
    • gaudencja Re: Julita - Julitka 25.11.12, 18:51
      Na pewno nie jest bardzo popularnym imieniem - ok. 18 tys. nadań to nie jest dużo; popularność jej wzrosła w ostatnich latach, ale widocznie ludzie są przyzwyczajeni bardziej do Julii. "Zwykłym" imieniem zdecydowanie bym go nie nazwała.
      Były trzy święte Julity, imię natomiast uchodzi za zdrobnienie od Julii, ponieważ współcześnie przyrostek -ita, -ietta ma funkcję zdrabniającą w różnych językach zachodnioeuropejskich. Zapewne identyczną funkcję miał po łacinie, ale Fros i Sowa twierdzą, że nie jest to do końca pewne (vide Deon).

Sama bym sie na to imię ze względu na jego zdrobnieniowy charakter nie zdecydowała.
    • dalenia Re: Julita - Julitka 25.11.12, 19:56
      Udziwnione? Ja zawsze w otoczeniu miałam jakąś Julitę. Znam ich chyba z 5, więc zupełnie mnie to imię nie dziwi. Może i nie jest często spotykane, ale żeby od razu taki szok wzbudzało? To dziwne ...

Mnie sama Julita średnio się podoba, ale nie jest w żadnym stopniu obraźliwa. Więc olej reakcje ludzi i nazwijcie córkę tak jak Wam się żywnie podoba, o! smile
      • tami46 Re: Julita - Julitka 25.11.12, 22:18
        Znam dwie Julity .Jedna po 60-tce ,druga po 30-tce.
        • arricia_louv Re: Julita - Julitka 26.11.12, 14:38
          Mnie się wydaje, że jest to imię z grupy tych znanych ale niezbyt popularnych- czyli generalnie grupa którą ja lubię najbardziej smile
          Dziwne, że ludzie reagują na to imię zaskoczeniem. Znałam chyba 3 Julity- za każdym razem imię wydawalo mi się interesujące smile Jest dosyć twarde ale zarazem charakterne a ja lubie charakterne imionasmile
          Co do tego co napisała Gaudencja- nie miałam bladego pojęcia że to zdrobnieniowa forma od Julii- ciekawostka smile Mnie osobiście nie przeszkadzają imiona utworzone od innych imion jeśli ich brzmienie nie jest groteskowe - Julita taka nie jest, jesli Tobie rónież to nieprzeszkadza- ja bym się niezastanawiła.
          To imię ma jeden bardzo ważny plus- prawdopodobnie nigdy nie będzie święciło szczytów popularności co ja uważam za dosyć duzy plus smile
    • corianna Re: Julita - Julitka 27.11.12, 18:11
      Dla mnie imie Julita jest zdrobnieniem Julii i dlatego nie nadalabym w tej formie. Mam wrazenie, ze corka bylaby zawsze mylona z Julią lub dopytywana "jak brzmi pelna forma imienia? " To jakis klopot, warto dziecku oszczędzic klopotow, chyba ze jest to jedyne imie ktore kochacie smile.

Natomiast z pewnoscią imię Julita nie powinno wywolywac zdziwienia, ma brzmienie dosc osluchane, naturalne, miłe, lekkie.
      • dalenia Re: Julita - Julitka 27.11.12, 18:28
        corianna napisał(a):
        > Mam wrazenie, ze corka bylaby zawsze mylona z Julią lub dopytywana "jak
        > brzmi pelna forma imienia? " To jakis klopot, warto dziecku oszczędzic klopotow
        > , chyba ze jest to jedyne imie ktore kochacie smile.

Jak już pisałam - znam chyba 4 Julity (z czego jedna ma dopiero ok. 3 lata) i żadna nie musi tłumaczyć, że nie jest Julią. Nie sądzę, że w świadomości "przeciętnego Kowalskiego" Julita funkcjonuje jako zdrobnienie.
        • murbanella Re: Julita - Julitka 27.11.12, 19:46
          Też wydaje mi sie, że nikt nie sądzi, że to zdrobnienie. Prędzej bym myślała o zdrobnieniu przy np. Lenie, Neli...choć przecież funkcjonują jako oddzielne imiona.

Mi osobiście Julita się podoba. Też rozważam to imie smile
    • milamala Re: Julita - Julitka 28.11.12, 10:49
      Wcale nie udziwnione. Imie Julia (rozumie, ze tym, ktorzy twierdza, ze Julita jest udziwnione chodzi o udziwnienia imienia Julia) jest pieknym imieniem, i pewnie dlatego tak szybko stalo sie popularne. Julita to bardzo ladne imie i przynajmniej masz pewnosc , ze Twoja corcia nie bedzie piata Julia w klasie tylko jedna Julita.
      Zreszta z doswiadczenia holenderskiego wiem, ze pojawia sie tu wiele imion pochodnyuh od Julii, zarowno w zapisie jak i tylko w wymowie. Do dzis pamietam jak trudno bylo mi sie przyzwyczaic aby zamiast Juli (zapis Julie) wyczytywac poprawnie (wg dziecka) Szulie (cos na styl francuski).
      Nie przejmuj sie gadaniem. Nie miej oporow przed Julitka.
    • luska.s Re: Julita - Julitka 28.11.12, 10:55
      imię bardzo ładne, jedyne co mi przeszkadze to podobieństwo do ogromnie popularnej Julii
    • aneladgam Re: Julita - Julitka 28.11.12, 10:55
      nie jest udziwnione, ale na przykład u mnie budzi z fonetycznych względów skojarzenia z jelitem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.