Dodaj do ulubionych

Śnieżanna

07.12.12, 20:49
Odkurzam stary wątek, bo to imię od rana za mną chodzi i nie może się "odczepić" smile Co o nim sądzicie? Śnieżannna kiedyś należała do zacnego wink grona moich najukochańszych imion. Ale z biegiem czasu moje uczucie do Śnieżanny zbladło, a teraz czuje, że zaczyna się jej renesans smile
Wiem, że Śnieżanna jest imieniem pochodzenia słowiańskiego i wbrew pozorom ma niewiele wspólnego ze śniegiem; oznacza "(osobę) pochodząca z rozkoszy" .
Do 1994 roku odnotowano tylko jedną Śnieżannę, w latach 70. Odnotowano jeszcze 5 Śnieżan.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Śnieżanna 07.12.12, 21:10
      Obawiam sie, ze mogloby wywolywac usmiech politowania u osob postronnych sad. Jeszcze to podwojne "n" uncertain.
      • ksiezna_pani1 Re: Śnieżanna 07.12.12, 21:16
        Zadam (może) głupie pytanie - dlaczego? Przez skojarzenia ze śniegiem? Nie jestem obiektywna, więc nie zauważam minusów.
        • annajustyna Re: Śnieżanna 07.12.12, 22:13
          Robi wrazenie b. udziwnionego.
          • ksiezna_pani1 Re: Śnieżanna 07.12.12, 22:37
            annajustyna napisała:

> Robi wrazenie b. udziwnionego.

Zauważyłam, że większość moich ulubionych imion robi takie wrażenie, nawet Józefina i Marianna (nie mówię o woi). Przyzwyczaiłam się smile
    • gaudencja Re: Śnieżanna 07.12.12, 21:24
      Bajkowe, ale to raczej rozwinięta forma Sniegi (jak sama napisałaś), nieznanej w Polsce, a znanej w niektórych innych językach słowiańskich. Jest więc takim zlepkiem słowiańskiego imienia i końcówki typowej dla imion pochodzenia łacińskiego. Nigdy mnie nie przekonywała.
      • ksiezna_pani1 Re: Śnieżanna 07.12.12, 21:32
        gaudencja napisała:

> Bajkowe, ale to raczej rozwinięta forma Sniegi (jak sama napisałaś), nieznanej
        > w Polsce, a znanej w niektórych innych językach słowiańskich. Jest więc takim z
        > lepkiem słowiańskiego imienia i końcówki typowej dla imion pochodzenia łaciński
        > ego. Nigdy mnie nie przekonywała.
        >

Rozumiem smile

Śnieżanna bardzo mi się podoba, może dlatego, że bardzo lubię imiona z końcówką "anna".
        • annajustyna Re: Śnieżanna 07.12.12, 22:14
          Ale czasem lepiej go nie wtykac na sile, tak jak i w Maksymiliannie chociazby...
          • ksiezna_pani1 Re: Śnieżanna 07.12.12, 22:39
            annajustyna napisała:

> Ale czasem lepiej go nie wtykac na sile, tak jak i w Maksymiliannie chociazby..
            > .

Kto co lubi smile Dla mnie Maksymilianna jest ok smile
    • dvoicka Re: Śnieżanna 07.12.12, 22:09
      zetknęłam się z jedną Śnieżanną kilka lat temu, ale to była obywatelka Bułgarii.
      dzięki temu imię nie wydaje mi się takie "dziwne".
      nie byłam świadoma jego etymologii.
      ja sama bym nie nadała, ale nie mam nic przeciwko smile
    • aneladgam Re: Śnieżanna 07.12.12, 22:21
      niestety dzięki Pratchettowi wizualizuje mi się jako posiadaczka potwornej warstwy łupieżu sad
    • dalenia Re: Śnieżanna 09.12.12, 13:37
      Dla mnie to imię dobre dla lalki albo jakiegoś simsa wink W życiu codziennym/dorosłym/zawodowym jej zupełnie nie widzę.
      • arricia_louv Re: Śnieżanna 09.12.12, 17:51
        smile na 100% bym nie nadała- tak jak i Gaudencja pisała - bajkowa...ale no podoba mi się- od razu buduje mi się obraz pięknej ciemnowłosej dziewczyny/ki o bladej skorze ale z rózowymi od mrozu policzkami..albo nie od mrozu???- mając na uwadze znaczenie imienia smile
        naprawde fajne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.