ksiezna_pani1 13.12.12, 19:16 Wespazja - imię pochodzenia łacińskiego, od nazwy rodowej Vespasianus.Wespazja jest też żeńskim odpowiednikiem imienia Wespazjan. Za męską wersją nie przepadam, ale Wespazję uwielbiam pasjami A co Wy myślicie o tym imieniu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksiezna_pani1 Re: Wespazja 13.12.12, 19:19 Mam jeszcze jedno pytanie. Interesuje mnie, czy od Wespazjana można utworzyć inną formę żeńską - Wespazjan(n)a? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wespazja 13.12.12, 20:11 Jak mówię Wespazja, to słyszę "we spazmach". I w ogóle chyba nie w moim guście - i żadnych ładnych zdrobnień nie mogę jej znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wespazja 13.12.12, 20:28 Wespazja jest raczej od Wespazjusza, zresztą zobacz tu: Był żonaty z Wespazją Pollą z Nursji, córką Wespazjusza Polliona, trzykrotnego trybuna wojskowego i prefekta obozu. Podoba mi się umiarkowanie, chyba wolę Aspazję. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Wespazja 13.12.12, 20:33 gaudencja napisała: > Wespazja jest raczej od Wespazjusza, zresztą zobacz tu: > Był żonaty z Wespa > zją Pollą z Nursji, córką Wespazjusza Polliona, trzykrotnego trybuna wojskowego > i prefekta obozu. Dziękuje za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
jugutka Re: Wespazja 13.12.12, 21:02 Brzmi wg mnie jak zabieg medyczny albo kosmetyczny Odpowiedz Link Zgłoś