hankam 28.12.12, 21:01 Jak sądzicie, jakie imiona w najbliższych latach zostaną zainspirowane postaciami z seriali? Ja podejrzewam, że pojawi się trochę Orestów (z Rozlewiska). (Nieco wyżej jest wątek o tym imieniu w wersji żeńskiej). Nie dałabym tak synowi na imię, mam słabosć do zwyczajnych imion, ale u innych lubię oryginalne i Orest dla mnie brzmi ciekawie. Macie jakieś inne typy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Do oglądających seriale 28.12.12, 21:03 Szkoda tylko, że Orest to nie po polsku. Po polsku mamy Orestesa... Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Re: Do oglądających seriale 30.12.12, 10:49 Czemu nie po polsku? Orest chyba nawet częściej był nadawany niż Orestes. Znany jest trener Orest Lenczyk, syn Nestora (pisali o nim w Gazecie, zwróciłam uwagę na ciekawe imiona). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do oglądających seriale 30.12.12, 11:35 Orest występuje w Polsce bodaj częściej, niż Orestes, bo to imię jest jako takie bardziej charakterystyczne dla kultury prawosławnej (podobnie do Nadieżdy/Nadziei, Praskowii/Paraski/Prascewii, Jewdokii/Eudoksji, Wiary/Wiery, Nestora itd.), a my mamy z numerami PESEL mniejszość ukraińską, białoruską oraz przyjezdnych Ukraińców. Nie zmienia to faktu, że polską wersją imienia jest Orestes, a Orest - ukraińską. Ojciec Oresta, Nestor (też imię bardziej rozpowszechnione w prawosławiu, stąd liczne wschodnie nazwiska Nieścior, Nieścier, Nesterowicz itd.) urodził się we Lwowie i nawet jeżeli nie był zdeklarowanym Ukraińcem, to na pewno jego rodzina wykorzystywała imiennictwo prawosławne. Odpowiedz Link Zgłoś
polixena Orest 30.12.12, 11:55 Można proponować jako imię dla brata Leny i Nadii. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Do oglądających seriale 29.12.12, 07:53 Akurat tego serialu nie oglądam, więc nie wiem o co kaman I mój wątek też nie był nim inspirowany. A w takie teorie imion popularnych przez seriale, to jakoś średnio wierzę. Ot - chociażby taka Klementyna, która o ile dobrze pamiętam, pojawiła się kiedyś w "Na Wspólnej". Jakoś boomu na nią nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Do oglądających seriale 30.12.13, 12:46 Sądzę, że Barbara. Była jedna mała Basia w "Majce", teraz pojawiła się trzecia w "M jak miłość" (seniorka rodu, następnie niemowlę - wnuczka seniorki rodu i teraz kilkuletnia blondynka, która ma dużo scen). Jakaś Barbara jest chyba też w "Klanie". Być może Janka (Janina, Jana), Urszula, Jarosław - też się pojawiły takie postacie stosunkowo niedawno w największych polskich tasiemcach. A imiona całkiem "godne", by stać się popularne. Tomasz, Magdalena - ("Rodzinka.pl") co prawda popularne w pokoleniu wcześniejszym, ale wydaje mi się, że znów mogłyby stać się popularniejsze. Szczególnie Magdalena, która jest lubiana przez moje mniej więcej rówieśniczki, które powoli zaczynają być mamami najmłodszych. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Do oglądających seriale 30.12.13, 17:27 Niwus ale z tego co pamiętam to w Rodzince pl jest Natalia (Małgorzata Korzuchowska) i Ludwik (Tomasz Karolak) oraz synowie: Tomek (Maciej Musiał), Kacperek (Mateusz Pawłowski) oraz Kuba Boski (Adam Zdrójkowski) Ale Magdalena??? Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Do oglądających seriale 03.01.14, 14:27 "Przepis na życie": Jerzy Gniewko Kornelia Pola "Prawo Agaty": Feliks Aniela Ogólnie oglądam tylko kilka seriali TVN-u, i to niezbyt uważnie, bo przy gotowaniu/prasowaniu Ale wydaje mi się, że akurat te produkcje nie tworzą nowych trendów, tylko wzmacniają istniejące. Jeśli jakieś imię ma lekkie tendencje zwyżkowe, pojawia się u serialowej postaci - po czym dostaje dużego kopa do popularności. Swoją drogą, zawsze, kiedy rodzi się w serialu jakieś dziecko, jakoś mi przykro, kiedy nazywają je Kubusiem... Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Do oglądających seriale 31.12.14, 15:05 Z seriali to oglądam właściwie tylko Ojca Mateusza, a raczej moje dzieci a ja im towarzyszę - tam jest Emilka, ale już wcześniej było to imię popularne. Ostatnio wciągnęłam się jeszcze w serial O mnie się nie martw - są dwie dziewczynki (jak wynika z akcji, chodzące do wczesnych klas podstawówki) Helenka i Oliwka, a także urodził się Rafałek. Wydaje mi się, że tak pół na pół: niekiedy scenarzyści czerpią pomysły z życia, a nieraz to serial inspiruje, chociaż ja za tym drugim nie przepadam, może z małymi wyjątkami - ogromnie podoba mi się Klementyna, która jak kiedyś dowiedziałam się tu na forum, też pojawiła się w serialu. Odpowiedz Link Zgłoś