Dodaj do ulubionych

Do oglądających seriale

28.12.12, 21:01
Jak sądzicie, jakie imiona w najbliższych latach zostaną zainspirowane postaciami z seriali?
Ja podejrzewam, że pojawi się trochę Orestów (z Rozlewiska).
(Nieco wyżej jest wątek o tym imieniu w wersji żeńskiej).
Nie dałabym tak synowi na imię, mam słabosć do zwyczajnych imion, ale u innych lubię oryginalne i Orest dla mnie brzmi ciekawie.

Macie jakieś inne typy?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Do oglądających seriale 28.12.12, 21:03
      Szkoda tylko, że Orest to nie po polsku. Po polsku mamy Orestesa...
      • polixena Re: Do oglądających seriale 30.12.12, 10:49
        Czemu nie po polsku? Orest chyba nawet częściej był nadawany niż Orestes. Znany jest trener Orest Lenczyk, syn Nestora (pisali o nim w Gazecie, zwróciłam uwagę na ciekawe imiona).
        • gaudencja Re: Do oglądających seriale 30.12.12, 11:35
          Orest występuje w Polsce bodaj częściej, niż Orestes, bo to imię jest jako takie bardziej charakterystyczne dla kultury prawosławnej (podobnie do Nadieżdy/Nadziei, Praskowii/Paraski/Prascewii, Jewdokii/Eudoksji, Wiary/Wiery, Nestora itd.), a my mamy z numerami PESEL mniejszość ukraińską, białoruską oraz przyjezdnych Ukraińców. Nie zmienia to faktu, że polską wersją imienia jest Orestes, a Orest - ukraińską. Ojciec Oresta, Nestor (też imię bardziej rozpowszechnione w prawosławiu, stąd liczne wschodnie nazwiska Nieścior, Nieścier, Nesterowicz itd.) urodził się we Lwowie i nawet jeżeli nie był zdeklarowanym Ukraińcem, to na pewno jego rodzina wykorzystywała imiennictwo prawosławne.
          • polixena Orest 30.12.12, 11:55
            Można proponować jako imię dla brata Leny i Nadii. smile
            • gaudencja Re: Orest 30.12.12, 12:09
              Myślę, że nie ma co wzmacniać tego trendu wink
    • dalenia Re: Do oglądających seriale 29.12.12, 07:53
      Akurat tego serialu nie oglądam, więc nie wiem o co kaman wink I mój wątek też nie był nim inspirowany.

A w takie teorie imion popularnych przez seriale, to jakoś średnio wierzę. Ot - chociażby taka Klementyna, która o ile dobrze pamiętam, pojawiła się kiedyś w "Na Wspólnej". Jakoś boomu na nią nie ma.
    • niwius Re: Do oglądających seriale 30.12.13, 12:46
      Sądzę, że Barbara. Była jedna mała Basia w "Majce", teraz pojawiła się trzecia w "M jak miłość" (seniorka rodu, następnie niemowlę - wnuczka seniorki rodu i teraz kilkuletnia blondynka, która ma dużo scen). Jakaś Barbara jest chyba też w "Klanie".
      Być może Janka (Janina, Jana), Urszula, Jarosław - też się pojawiły takie postacie stosunkowo niedawno w największych polskich tasiemcach. A imiona całkiem "godne", by stać się popularne.
      Tomasz, Magdalena - ("Rodzinka.pl") co prawda popularne w pokoleniu wcześniejszym, ale wydaje mi się, że znów mogłyby stać się popularniejsze. Szczególnie Magdalena, która jest lubiana przez moje mniej więcej rówieśniczki, które powoli zaczynają być mamami najmłodszych.
      • olinininka Re: Do oglądających seriale 30.12.13, 17:27
        Niwus ale z tego co pamiętam to w Rodzince pl jest Natalia (Małgorzata Korzuchowska) i Ludwik (Tomasz Karolak) oraz synowie: Tomek (Maciej Musiał), Kacperek (Mateusz Pawłowski) oraz Kuba Boski (Adam Zdrójkowski)

Ale Magdalena???
        • niwius Re: Do oglądających seriale 28.12.14, 20:47
          Magda to dziewczyna Tomka wink
    • rosynanta Re: Do oglądających seriale 03.01.14, 14:27
      "Przepis na życie":
      Jerzy
      Gniewko
      Kornelia
      Pola

"Prawo Agaty":
      Feliks
      Aniela

Ogólnie oglądam tylko kilka seriali TVN-u, i to niezbyt uważnie, bo przy gotowaniu/prasowaniu smile Ale wydaje mi się, że akurat te produkcje nie tworzą nowych trendów, tylko wzmacniają istniejące. Jeśli jakieś imię ma lekkie tendencje zwyżkowe, pojawia się u serialowej postaci - po czym dostaje dużego kopa do popularności.

Swoją drogą, zawsze, kiedy rodzi się w serialu jakieś dziecko, jakoś mi przykro, kiedy nazywają je Kubusiem...
    • agjato Re: Do oglądających seriale 31.12.14, 15:05
      Z seriali to oglądam właściwie tylko Ojca Mateusza, a raczej moje dzieci a ja im towarzyszę smile - tam jest Emilka, ale już wcześniej było to imię popularne. Ostatnio wciągnęłam się jeszcze w serial O mnie się nie martw - są dwie dziewczynki (jak wynika z akcji, chodzące do wczesnych klas podstawówki) Helenka i Oliwka, a także urodził się Rafałek.
      Wydaje mi się, że tak pół na pół: niekiedy scenarzyści czerpią pomysły z życia, a nieraz to serial inspiruje, chociaż ja za tym drugim nie przepadam, może z małymi wyjątkami - ogromnie podoba mi się Klementyna, która jak kiedyś dowiedziałam się tu na forum, też pojawiła się w serialu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.