Dodaj do ulubionych

Trzeci syn

10.02.13, 18:53
Bardzo proszę o propozycję imienia dla mojego synka. Chciałabym, żeby imię to nie było zbyt popularne ani też tradycyjne typu: Jan, Franciszek czy Tadeusz. Starsi mają na imię Tymoteusz i Olaf.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Trzeci syn 10.02.13, 19:03
      A jakas podpowiedz? Bo Tymoteusz i Olaf sa z roznych bajek, wiec nie wiem, czy trzecie imie tez ma np. zaskakiwac?
    • milak13 Re: Trzeci syn 10.02.13, 19:05
      Tak mi się jakoś skojarzył Kajetan...
    • dalenia Re: Trzeci syn 10.02.13, 19:18
      Wg mnie Tymoteusz i Olaf są jak najbardziej z tych samych bajek smile Moja pierwsza myśl to Bruno/Brunon.

Aleksy, Błażej, Beniamin, Cyprian, Cyryl, Cezary, Ernest, Eryk, Edwin, Feliks, Igor, Joachim, Jeremi, Jonatan, Kajetan, Kryspin, Konrad, Kornel, Marceli, Maksymilian, Maksym, Nikodem, Norbert, Remigiusz
      • b_asiczka123 Re: Trzeci syn 10.02.13, 19:26
        Bruno - cudowne! Biorę go pod uwagę smile
        Aleksy - zbyt podobne w zdrobnieniu do Olafa. Wołamy go m.in. Oluś,
        Kajetan do mnie nie przemawia, zwłaszcza Kajtek!
        Konrada., Maksymiliana i Igora już mamy w rodzinie.
        A pozostałe mnie nie zachwyciły.
        Może jeszcze jakieś propozycje?
        • dalenia Re: Trzeci syn 10.02.13, 20:04
          Bruno mi się tak podoba, że chyba nie proponowałabym nic więcej smile
          • b_asiczka123 Re: Trzeci syn 10.02.13, 20:14
            A Leo? Przyjęli by w urzędzie stanu to imię czy jedynie Leon? Trochę żałuje, że się wcześniej na nie nie zdecydowałam, bo rodziłam za granicą drugiego syna a tam pewnie nie byłoby problemu z zapisaniem.
            Rozczula mnie zdrobnienie Leoś - jest przecudowne!
            • polonica7 Re: Trzeci syn 10.02.13, 20:20
              Może Gustaw, Nikodem...
            • dalenia Re: Trzeci syn 10.02.13, 20:47
              forum.gazeta.pl/forum/w,12924,122448360,122448360,Leo_imie_dla_chlopca.html - niedawny wątek na temat tego imienia. Możesz tam zobaczyć, jakie jest kontrowersyjne. Niby zapisać by dało radę, ale ja jakoś nie jestem przekonana.

A Leon nie może być? smile To przecież tylko jedna literka. Syn nie będzie miał problemów w urzędach z tłumaczeniem, nie będzie kłopotów z odmianą, będzie mniej pretensjonalnie (choć to już akurat moje subiektywne odczucie), a przecież zawsze możecie się do niego zwracać formą skróconą.
              • uwierz_mirando Re: Trzeci syn 10.02.13, 23:08
                Podobają mi się imiona Twoich synów smile Propozycje: Anatol, Gustaw, Jędrzej, Jonasz, Klemens, Ksawery, Maurycy, Roch, Seweryn, Witold.

Moim zdaniem forma Leo brzmi pretensjonalnie i będzie kłopotliwa dla dziecka - na każdym kroku tłumaczenie, że to Leo, a nie Leon, że to oficjalna forma, nie zdrobnienie. Osobiście nadałabym Leona lub jeszcze chętniej - Leonarda. Rada Języka Polskiego wypowiedziała się negatywnie w tej kwestii:
                www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1293:leo&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58
      • annajustyna Re: Trzeci syn 11.02.13, 18:42
        A wedle jakiego kluicza z tych samych bajek? Pochodza z innych jezykow, jedno dlugie, drugie krotkie. Jedno ma forme typowa polska, drugie jest miedzynarodowe etc.
        • dalenia Re: Trzeci syn 11.02.13, 20:20
          A to wg Ciebie o tym, że dane imiona pochodzą z tych samych bajek decyduje ich długość tudzież pochodzenie? Wg mnie nie - raczej ich styl albo odbiór społeczny. Wg mnie Tymoteusz i Olaf są podobne pod tym względem, że oba są "nowoczesne" (to akurat dość subiektywne) i niezbyt popularne.
          • annajustyna Re: Trzeci syn 11.02.13, 22:52
            Aha, to sie w takim razie zgodze, ze mozna je i tak odbierac. Dla mnie sa zupelnie z innych kategorii, chociaz oba ciekawe. Proponowalabym wiec trzecie imie po srodku pod wzgledem dlugosci i moze cos ze Slowianszczyzny tym razem.
    • niwius Re: Trzeci syn 11.02.13, 08:45
      Wincenty
      Maurycy
      Albert
      Teofil
      Hugo
      Fryderyk
      Jacek
      Józef
      Romuald
      Wawrzyniec
      Leonard
    • meggan79 Re: Trzeci syn 11.02.13, 08:56
      Popieram Leonarda/ew.Leona.Pasuje mi też Maksymilian/ew.Mikołaj.
      Nie lubię(moje odczucie tylko)jak np.jeden brat ma długą formę imienia,drugi najkrótszą,np.znam rodzeństwo Tymoteusza i Polę,wolałabym Tymona i Polę/Tymoteusza i Apolonię,zawsze można skracać imię,używać zdrobnień przecież.
    • wyczyny Re: Trzeci syn 11.02.13, 09:12
      moze Beniamin, Dominik, Daniel, Sambor, Tobiasz, Samuelsmile
    • olinininka Re: Trzeci syn 11.02.13, 10:47
      Moja pierwsza myśl Cyryl

Inne propozycje: Ernest, Błażej, Makary, Jonasz, Miłosz
    • quasi.modo Re: Trzeci syn 11.02.13, 12:11
      Benedykt, Wincenty, Jerzy, Konstanty, Szczepan

Wszystkie chyba trochę tradycyjne, ale ponieważ nie są popularne, to myślę, że groźby wpadnięcia w konkretną szufladę nie ma.

P.S. Twoi starsi synowie noszą ładne imiona.
    • gobisha Re: Trzeci syn 11.02.13, 12:35
      Borys
      • abiela Re: Trzeci syn 11.02.13, 13:47
        Hugo
        Klemens
        Rufus
        Kornel
        Leonard
        • b_asiczka123 Re: Trzeci syn 11.02.13, 17:53
          Dzięki za tak liczny odzew. Powiem szczerze, że to będzie trudny wybór. Wcześniej imiona wybierał mój mąż, teraz kolej na mnie, a ja póki co nie mam swoich faworytów...... podoba mi się Bruno ( ale nie czuję jeszcze tego na tyle, by nazwać tak swoje dziecko).
          Natan, Leon, Miłosz też są ładne, ale - no właśnie.... Przekonania brak. Dobrze, że jeszcze mam pół roku żeby się zdecydować.
          • olinininka Re: Trzeci syn 11.02.13, 18:19
            Z wymienionych jestem za Miłoszem
            Tymoteusz, Olaf i Miłosz świetnie razem się prezentująsmile
            • ksiezna_pani1 Re: Trzeci syn 11.02.13, 21:17
              olinininka napisał:

> Z wymienionych jestem za Miłoszem
              > Tymoteusz, Olaf i Miłosz świetnie razem się prezentująsmile

Ja też jestem tego zdania.
              • annajustyna Re: Trzeci syn 11.02.13, 23:14
                Tez popieram smile.
    • najeeli Re: Trzeci syn 11.02.13, 23:19
      Filip Jędrzej Mmaurycy
    • adriankaa.s Re: Trzeci syn 12.02.13, 18:31
      Tymoteusz, Olaf i ...
      ...
      Beniamin
      Konstanty
      Ksawery
      Marcel
      Miłosz
      Nikodem
      Seweryn
      • ksiezna_pani1 Re: Trzeci syn 12.02.13, 18:45
        adriankaa.s napisała:

> Tymoteusz, Olaf i ...

> Marcel

Chyba masz na myśli Marcelego (Marceli) wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.