28.02.13, 21:07
Dzisiejsza solenizanta smile Co myślcie o tym imieniu? Mnie się podoba, uważam, że jest lepsza od podobnej Sylwii.
Sylwana – imię żeńskie pochodzenia łacińskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego "las, zagajnik". Męskie odpowiedniki: Sylwan, Sylas. Zastanawiam się też, co myślicie o męskich odpowiednikach tego imienia? Sylwana imieniny obchodzi: 28 lutego.
Do 1994 roku to imię odnotowano 97 razy.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Sylwana 28.02.13, 22:34
      A wg mnie jednak Sylwia jest zgrabniejsza, choć za nią nie przepadam.
      • abiela Re: Sylwana 01.03.13, 10:16
        Nie podoba mi się, ale Silvana (taką znam) już bardziej.
        • ksiezna_pani1 Re: Sylwana 01.03.13, 13:55
          abiela napisała:

> Nie podoba mi się, ale Silvana (taką znam) już bardziej.
          >

Też uważam, że Silvana brzmi lepiej.
    • olinininka Re: Sylwana 01.03.13, 12:11
      Sylwana jest ok, ale brak jej fajnych zdrobnień, co jest minusem. I tym samym ją przebija Sylwia, która ma fajniejsze zdrobnienia i jest moim zdaniem lżejsza i delikatniejsza.
      Sylwan - tez jest ok
      Sylas - za to wcale mi się nie podoba.
      • dalenia Re: Sylwana 01.03.13, 16:26
        olinininka napisał:
        > Sylwana jest ok, ale brak jej fajnych zdrobnień, co jest minusem. I tym samym j
        > ą przebija Sylwia, która ma fajniejsze zdrobnienia

Tym mnie zaciekawiłaś smile Jakie wg Ciebie ma zdrobnienia Sylwana, a jakie Sylwia? Bo ja osobiście to bym obie zdrabniała podobnie - do jakiejś Sylwusi czy coś takiego.
        • olinininka Re: Sylwana 01.03.13, 18:33
          Sylwana dla mnie nie ma prawie wcale fajnych zdrobnień chyba że Sylwanka czy Sylwanna?
          Za to zdrobnienie Sylwusia to bardziej mi pasuje do Sylwii (oczywiście można zdrabniać pewnie Sylwusia, ale moim zdaniem większość pomyśli że to zdrobnienie Sylwii, a nie Sylwany)
          Sylwię można np zdrabniać Sylwunia, Sylwuńka, Sylwiuś, Sylwusia, Sylwinka
          Dla mnie zasadniczą różnicą jest to, że w imieniu Sylwana nie ma ,,i " a w Sylwii jest ,,i", które zmiękcza imię.
          • ksiezna_pani1 Re: Sylwana 01.03.13, 18:41
            Sylwinka jest raczej od Sylwiny, która wprawdzie ma wiele wspólnego z Sylwią (Znaczenie Sylwii i Sylwiusza brzmi: "Leśny, zamieszkujący las". Natomiast imiona Sylwian i Sylwina oznaczają kogoś "pochodzącego od/należącego do Sylwiusza"), ale jest samodzielnym/osobnym imieniem.
          • dalenia Re: Sylwana 01.03.13, 22:17
            olinininka napisał:
            > Sylwię można np zdrabniać Sylwunia, Sylwuńka, Sylwiuś, Sylwusia, Sylwinka

A wg mnie to te zdrobnienia z powodzeniem można stosować wobec Sylwany smile Dlatego Cię o nie pytałam - bo po prostu wg mnie zdrobnienia obu imion właściwie mogą być takie same (tak jak od Aleksandra i Aleksego czy Julianny i Julii).

> Dla mnie zasadniczą różnicą jest to, że w imieniu Sylwana nie ma ,,i " a w Sylw
            > ii jest ,,i", które zmiękcza imię.

Z tym się zgodzę smile
    • gaudencja Re: Sylwana 02.03.13, 18:40
      Wolę Salwinę.
    • kkalipso Re: Sylwana 03.03.13, 01:26
      Może nie na temat ale po co zdrabniać imię Sylwia,Sylwana?
      • kkalipso Re: Sylwana 03.03.13, 01:31
        Przez właśnie takie zdrobnienia imię Julia zeszło na psy ,a szkoda wszędzie słychać Julka Julka okropieństwo...
      • dalenia Re: Sylwana 03.03.13, 11:34
        kkalipso napisała:
        > Może nie na temat ale po co zdrabniać imię Sylwia,Sylwana?

Dla mnie zdrobnienia to wyraz jakichś pozytywnych emocji. Nie każdy musi zdrabniać, nie każdy lubi, ale ja lubię - więc dlaczego mam tego nie robić?

> Przez właśnie takie zdrobnienia imię Julia zeszło na psy ,a szkoda wszędzie s
        > łychać Julka Julka okropieństwo...

A jakby wszędzie było słychać "Julia, Julia" to by nie zeszło na psy? big_grin
      • olinininka Re: Sylwana 03.03.13, 12:12
        Sylwia i Sylwana to dwa różne imiona.
        Po co zdrabniać imię Sylwia ->Sylwana, a kto tak zdrabnia??? W tym wątku tego nie wyczytałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.