wanessa31 20.06.13, 09:20 Decyzja musi zapaść lada moment, a ja ciągle nie wiem Napiszcie po jednym, ktore Wy byscie wybraly, a moze Wasze dzieci moza ktores z tym imion Ewa - boje się, ze będzie trochę ciotkowate dla młodego pokolenia, no i ktoś z rodziny próbuje mi to imie obrzydzic Alicja - oklepana, ale ladne, boje sie powtarzalnosc w klasie, sama mam popularne imie i nie ma w tym nic fajnego Laura - podoba sie mezowi, ale ja lubie zdrabniac, a to imie w formie Laurka jest fatalne Inga - do tej pory moj faworyt, ale moza twierdzi ze malo kobiece. Ida i Iga odpadają raczej Sandra - czy nie jest zbyt pretensjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 09:44 Z tych wybrałabym Ingę. Ewa i Laura są na drugiej pozycji, Alicja jakoś mi nie pasuje - popularna bardzo zresztą. Sandra pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 09:49 Niestety nikt nie podejmie za Ciebie decyzji. To Ty musisz być przekonana, że chcesz tak nazywać swoją córeczkę. A jako komponują się te imiona z nazwiskiem? Może podasz to spróbuję coś doradzić. Ja mogę napisać,które mi się podoba najbardziej, ale co z tego skoro Ty nie będziesz przekonana. Jeśli sama miałabym wybór z tych 5 to wybrałabym Laurę (ale Tobie się nie podoba zdrobnienie) najmniej w moim guście Inga (mi zbyt twarde, a Tobie się podoba i widzisz znowu będziesz miała problem). A może po prostu zrób losowanie? lub spójrz na małą jak już się urodzi i imię samo przyjdzie. Bo zakładanie po raz któryś tam wątku (o tych samych imionach i co wybrać) chyba nie ma sensu, bo każda forumka napisze ,,pod własny gust" ps. Ewę nie odbieram ,,ciotkowato" A może podam inne propozycje, które trafią w Twój gust. Odpowiedz Link Zgłoś
polonica7 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 09:59 Postawiłabym na Ingę. Nie uważam, żeby to imię było mało kobiecie, wręcz przeciwnie...jest bardzo dostojne, z klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 09:59 Ewa - tak Alicja - tak, ale jednak zbyt popularna Laura - nie Inga - zdecydowanie na tak! Sandra - zdecydowanie nie Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 10:16 Ja wybierałabym spośród 3: Ewa- ponadczasowa, wg mnie nie ciotkowata. Laura- dla mnie już nieco zbyt popularna, ale jeszcze mi nie zbrzydła Inga- lubię imiona nie słodkie, "z charakterem", do tego Inga pasuje. Choć nie zachwyca. Jeśli ciągle nie wiesz, to może żadne nie jest TYM imieniem? Eh, wiem, wybór bywa trudny, powodzenia! Olej "rady" rodziny (poza ojcem dziecka) Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 10:27 Gdybym to ja miała wybierać to w takiej kolejności: Ewa (wg mnie wcale nie "ciotkowate"), osobiście znam dwie Ewy, 14-letnią oraz ośmioletnią Alicja i Inga (na równi) Laura Sandra (choć ta na pewno by odpadła) Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 11:46 Ewa -> Bardzo mi się nie podoba, jest uniwersalne i mało popularne Alicja -> piękne imię, jestem za nim !! Laura -> ładne imię, lecz rzeczywiście Laurka, to dziwny skrót Inga -> Kojarzy mi się ze znienawidzoną przeze mnie Kingą, odradzam Sandra -> ehh.. NIE !!! z podanych przez Ciebie imion wybrała bym Alicje Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 14:14 Laura. Bez zdrabniania. Imie piekne samo w sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 15:16 Sandra - odpada, imię dla patologii. Laura dość popularne w młodym pokoleniu, sama znam dwie małe Laury, a nie przebywam specjalnie dużo wśród rodziców z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 15:51 "> Ewa - boje się, ze będzie trochę ciotkowate dla młodego pokolenia, no i ktoś z > rodziny próbuje mi to imie obrzydzic > Alicja - oklepana, ale ladne, boje sie powtarzalnosc w klasie, sama mam popular > ne imie i nie ma w tym nic fajnego > Laura - podoba sie mezowi, ale ja lubie zdrabniac, a to imie w formie Laurka je > st fatalne > Inga - do tej pory moj faworyt, ale moza twierdzi ze malo kobiece. Ida i Iga od > padają raczej > Sandra - czy nie jest zbyt pretensjonalne?" Wszystkie imiona sa ladne, zadnemu niczego nie brakuje, zadne nie jest osmieszajace a wszsytkie brzmia racje przyjemnie dla ucha. Jest jednak pare kwestii: po pierwsze nazwisko. Czy pasuja do nazwiska? Choc akurat te imiona sa raczej neutralne i generalnie mniej lub bardziej chyba pasuja do kazdego. -Ewa: fajne, krotkie, latwe do zapamietania, miedzynarodowe i ponadczasowe - jestem za. -Alicja: bardzo ladne brzmienie, rowniez miedzynarodowe, i znowu az takiego zatrzesienia Alicji nie widze. -Laura: brzmieniowo piekne, zawsze mi sie podobalo, ale gdy tak kolezanka nazwala swoja coreczke uswiadomilam sobie, ze dziewczynka nie ma zdrobnienia, bo Laurka to brzmi glupio. Jesli brak zdrobnienia nie jest dla Ciebie przeszkoda to smialo. Pomimo, ze sporo ostatnio w Polsce pojawilo sie dziewczynek o tym imieniu to ja jestem za. Inga: bardzo mi sie podoba. Znalam jednak kiedys pewna Inge, ktora narzekala, ze wszyscy ciagle jej Kinga mowia. Ale wowczas to imie nie bylo tak popularne jak obecnie, wiec jest szansa, ze dzis jej nie beda mylic. Sandra; mnie koajrzy sie mniej przyjemnie, bo z moja byla upierdliwa podszefowa. Ale jak otrzasne sie ze skojarzeniem, to imie samo w sobie obiektywnie bardzo ladnie brzm, bardzo kobiece, ogolnie przyjemne, niezbyt popularne wPolsce, nie klocace sie z polskimi nazwiskami. Sa jednak dwa 'ale". Brak zdrobnienia i odbior spoleczny. Niestety nasze spoleczenstwo wciaz jeszcze sami "entelektualisci" z "wyzszch sfer" wiec musisz sie liczyc z prostackimi reakcjami. A jak by Ci pasowala Sara? Brzmieniowo podobna do Sandry. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 15:56 ... albo Sonia. Choc prywatnie mi sie zle kojarzy, to imie samo w sobie ... niczego sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 16:05 Jedynie Laura mi się podoba. Moja 20kilkuletnia kuzynka Laura jest po prostu Larą. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 16:08 Lara to zupelnie inne imie a nie zdrobnienie od Laury, notabene bardzo mi sie podoba ta Lara. W kazdym razie Laura nie ma zdrobnienia, a przynajmniej ladnego zdrobnienia. I trzeba brac to pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 19:47 milamala napisała: > Lara to zupelnie inne imie a nie zdrobnienie od Laury, notabene bardzo mi sie p > odoba ta Lara. W kazdym razie Laura nie ma zdrobnienia, a przynajmniej ladnego > zdrobnienia. I trzeba brac to pod uwage. Chcesz numery telefonów do Laury - Lary, jej rodziców, rodzeństwa oraz jej innych bliskich? Będziesz mogła wytłumaczyć im, że Lara jest zupełnie innym imieniem (a właściwie zdrobnieniem innego imienia - Larysy ) i, że pod groźba srogiej kary, nie można traktować Lary jako zdrobnienie Laury. Swoją drogą, nie ma ścisłych reguł mówiących, że dane imię można zdrabniać tak i tylko tak, a nie tak, bo zdrobnienie są rzeczą umowną... Na swojej liście imiona dla córki mam m.in. takie oto imiona: Kasylda i Olimpia. Czy mogę zdrabniać je: Ola/Olianka i Kasia, czy nie mogę, bo są one zdrobnieniami Olgi/Aleksandry i Katarzyny? PS: Do Lary można zdrabniać też Klarę A może nie można? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 01:40 cyt. Chcesz numery telefonów do Laury - Lary, jej rodziców, rodzeństwa oraz jej innych bliskich? Będziesz mogła wytłumaczyć im, że Lara jest zupełnie innym imieniem (a właściwie zdrobnieniem innego imienia - Larysy wink ) i, że pod groźba srogiej kary, nie można traktować Lary jako zdrobnienie Laury. A poza tym to wszystko dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 09:20 milamala napisała: > > A poza tym to wszystko dobrze? U mnie wszystko dobrze Natomiast Ty masz problemy z pamięcią, gdyż całkiem niedawno pisałaś się, że już nie będziesz ze mną dyskutować. Skąd ten brak konsekwencji? Rozumiem, że wspomniany "foch" był spowodowany Twoim brakiem argumentów, no, ale dane słowo trzeba dotrzymywać. No to chcesz te numery? Będziesz mogła wytłumaczyć Laurze - Larze, że przez tyle lat żyła w błędzie Pozdrawiam PS: z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój historii "purystka milamala znowu w akcji" Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 13:50 Jesli ktos nie jest w stanie pojac najwyrazniej zbyt dla niej trudnej rzeczy jaka jest fakt, ze Laura I Lara to osobne imiona, to nawet jak by sto osob do ciebie zadzwonilo to watpie czy pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 14:20 milamala napisała: > Jesli ktos nie jest w stanie pojac najwyrazniej zbyt dla niej trudnej rzeczy ja > ka jest fakt, ze Laura I Lara to osobne imiona, to nawet jak by sto osob do cie > bie zadzwonilo to watpie czy pomoze. Kobieto! Nie przeczę, że Lara jest innym imieniem (a właściwie zdrobnieniem od innego imienia, więc postaraj się czytać ze zrozumieniem, bo już o tym napisałam!), ale i tak można traktować Larę jak zdrobnienie Laury (z powodu podobieństwa) oraz wcześniej wspomnianej Klary. Kobieto, jeszcze raz powtarzam, bo nie zrozumiałaś prostego przekazu: nie ma ścisłych reguł mówiących o tym, że dane imię można zdrabniać tak i tylko tak, a nie tak, gdyż zdrobnienie to rzecz umowna! Można Laurę zdrabniać do Lary, tak samo, jak Kasyldę do Kasii; Olimpię do Oli; Aleksandrę do Ali (znam taki przypadek); Agatę do Agi; Adelajdę do Ady, a do mnie pewna osoba mówi per Martynko, choć to nie jest moje imię (to z powodu podobieństwa). Można? Można, bo jak już napisałam: nie ma ścisłych reguł i dlatego w tej materii panuje pełna swoboda Powiedz mi, czego nie zrozumiałaś w moich wcześniejszych wypowiedziach? Nie rozumiem, co Ci przeszkadza fakt, że imię kompletnie nie znanej Laury ktoś tam zdrabnia do Lary? Spać przez to w nocy nie możesz? Wyluzuj! Co zrobisz, gdy ktoś w Twojej obecności imię Laura będzie zdrabniać do Lary? Wyzwiesz czy od razu zabijesz i obedrzesz ze skóry? I jeszcze jedno. Znowu zaczynasz swoją grę pod tytułem: "z braku laku, zignoruje to co napisałaś i będę wmawiać ci, że nie rozumiesz prostego przekazu. Zawsze tak się zachowujesz. Zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 14:29 I jeszcze raz przypominam Ci, że miałaś ze mną nie rozmawiać. Ostatnio wykłócałaś się o to, że podobno urzędnik USC ma prawo nie zgodzić się na rejestrację imienia z powodu małej liczby nadań lub braku nadań. No cóż, racji nie miałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 18:50 "Nie przeczę, że Lara jest innym imieniem" Skoro nie przeczysz to pytam jaki masz problem z moim wpisem? Bo o ile sie nie myle to nic poza tym, ze te dwa imiona to rozne imiona nie napisalam! Idz sie poloz wczesniej spac, najwyrazniej jestem wyjatkowo przemeczona ... I nie zasmiecaj wiecej watkow wpisami z ktorych nic nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 19:54 milamala napisała: > "Nie przeczę, że Lara jest innym imieniem" > > Skoro nie przeczysz to pytam jaki masz problem z moim wpisem? Mam problem z tym, że Ty masz przeogromne problemy z czytaniem ze zrozumieniem. > Bo o ile sie nie myle to nic poza tym, ze te dwa imiona to rozne imiona nie nap > isalam! Napisałaś wiele inny rzeczy oraz udawałaś, że nie rozumiesz po polsku, bo choć w jednym z późniejszych komentarzy napisałam, że i owszem są to dwa różne imiona (a właściwie Lara jest zdrobnieniem od innego imienia, ale może być też od Laury), Ty nadal pisałaś swoje wmawiając mi jednocześnie, że nie rozumiem prostych rzeczy... Komedia. > > Idz sie poloz wczesniej spac, najwyrazniej jestem wyjatkowo przemeczona ... Nie jestem przemęczona, więc dziękuje za troskę. Lepiej będzie, jeśli będziesz I n > ie zasmiecaj wiecej watkow wpisami z ktorych nic nie wynika. Z całym szacunkiem, ale w którymi komentarzami a przede wszystkim jak zaśmieciłam ten wątek? Tymi, w których napisałam jak inni zdrabniają imię mojej krewniaczki, czy może w tych, w których broniłam się przed Twoimi absurdalnymi atakami,w których żałośnie udawałaś, że nie rozumiesz po polsku? Ja wchodzę na woi, żeby rozmawiać o imionach, natomiast Ty żeby boksować się z innymi użytkowniczkami, bo większość komentarzy Twojego autorstwa to próby wywołania afery... W innym wątku próbowałaś wciągnąć w pyskówkę inną osobę, lecz to Ci się nie udało... Na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 20:29 ksiezna_pani1 napisała: Nie jestem przemęczona, więc dziękuje za troskę. Lepiej będzie, jeśli będziesz ... uważniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 19:46 "Nie rozumiem, co Ci przeszkadza fakt, że imię kompletnie nie znanej Laury ktoś tam zdrabnia do Lary" Nie no, ewidentnie jest cos nie halo. A kto bredzi o jakis karach surowych dla owej rodziny I chce dawac ich numery telefonu na forum? Dziewczyno zastanowi sie. Lara I Laura to odrebne imiona, I watkodawczyni powinna o tym wiedziec. A to, ze jacys twoi znajomi nazwali sobie Laure, Lara, Klara czy Gabrysia to co to ma do rzeczy. Niech sobie robia co chca i nawet niech ja Kukuryku nazywaja jak im pasuje. Taki masz przekaz dla forumki: ze jak imie nie ma zdrobnienia to przeciez mozna mowic cokolwiek, np. uzywac zupelnie innego imienia. Tylko po co, jak sie komus inne imie podoba, to niech je nada. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 20:00 milamala napisała: > "Nie rozumiem, co Ci przeszkadza fakt, że imię kompletnie nie znanej Laury ktoś > tam zdrabnia do Lary" > > Nie no, ewidentnie jest cos nie halo. A kto bredzi o jakis karach surowych dla > owej rodziny I chce dawac ich numery telefonu na forum? > Dziewczyno zastanowi sie. Dziewczyno, to była ironia Słyszałaś o czymś takim? Nie dało się w inny sposób skomentować Twojego wpisu W swoim pierwszym komentarzu naskoczyłaś na mnie tak, jakbym zrobiła coś potwornie złego. > Lara I Laura to odrebne imiona, I watkodawczyni powinna o tym wiedziec. A to, z > e jacys twoi znajomi nazwali sobie Laure, Lara, Klara czy Gabrysia to co to ma > do rzeczy. Niech sobie robia co chca i nawet niech ja Kukuryku nazywaja jak im > pasuje. To o co się tak zrzucasz, jeśli to Cię w ogóle nie interesuje? I dlaczego nie mogę polecać Lary jako zdrobnienie Laury, jeśli nie ma ścisłych reguł co do zdrobnień imion? > Taki masz przekaz dla forumki: ze jak imie nie ma zdrobnienia to przeciez mozna > mowic cokolwiek, np. uzywac zupelnie innego imienia. Tylko po co, jak sie komu > s inne imie podoba, to niech je nada. Już sama nie wiem, o co Ci chodzi... Przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 18:58 A teraz sobie jeszcze raz przeczytaj jakie brednie piszesz I niech cie troche otrzezwi. "Chcesz numery telefonów do Laury - Lary, jej rodziców, rodzeństwa oraz jej inny > ch bliskich?" Madre to jest ... proponowac komus numery telefonu jakis obcych ludzi? "Będziesz mogła wytłumaczyć im, że Lara jest zupełnie innym imienie > m (a właściwie zdrobnieniem innego imienia - Larysy )" A niby to czemu uznalas, ze mam ochote jakims obcym ludziom wyjasniac, ze to obce imie. To , z Ty masz takie chore pomysly to nie znaczy, ze inni tez tak maja. "i, że pod groźba srogiej kary, nie można traktować Lary jako zdrobnienie Laury" Masz ochote kogos ukarac za to? Bo nikt inny poza Toba o karze nie wspomina. Prosze bardzo. Nie moj cyrk. Zastanow sie nad bzdurami ktore pleciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 20:06 milamala napisała: > A teraz sobie jeszcze raz przeczytaj jakie brednie piszesz I niech cie troche o > trzezwi. Proponuje iść na spacer, bo włączył Ci się agresor. > Madre to jest ... proponowac komus numery telefonu jakis obcych ludzi? To była ironia, moja droga Chyba nie myślisz, że dostąpiłabyś takiego zaszczytu? No proszę Cię, zastanów się! > A niby to czemu uznalas, ze mam ochote jakims obcym ludziom wyjasniac, ze to ob > ce imie. To , z Ty masz takie chore pomysly to nie znaczy, ze inni tez tak maja To dlaczego mnie się uczepiłaś, kiedy ja nie odpowiadam za pomysły innych osób? Postanowiłam odrobinę zażartować z Ciebie i udać, że proponuje Ci numery telefonów. > Masz ochote kogos ukarac za to? Bo nikt inny poza Toba o karze nie wspomina. Pr > osze bardzo. Nie moj cyrk. Ha ha ha nie udawaj (tylko nie mów, że nie udajesz) proszę Cię, że nie wyczuwasz dowcipu. Masakra > > Zastanow sie nad bzdurami ktore pleciesz. > Ha ha ha zrobię to po tym, jak Ty zastanowisz się nad własną hmm "twórczością" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 00:06 Ksiezno, ironia powinna byc celna a dowcip smieszny. Bo uzywaj tych form na przyszlosc, bo ci nie wychodzi I to bardzo. Nie atakuj mnie wiecej ... bo to tez ci nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 01:09 milamala napisała: > Ksiezno, ironia powinna byc celna a dowcip smieszny. Bo uzywaj tych form na prz > yszlosc, bo ci nie wychodzi I to bardzo. Jeden z moich profesorów mawiał: "jakie towarzystwo (w tym przypadku - towarzyska), taki żart/dowcip" Dowcip trzeba dostosować do poziomu odbiorcy > Nie atakuj mnie wiecej ... bo to tez ci nie wychodzi. Z całym szacunkiem, ale jestem jedyną osobą, która została zaatakowana, i to nie pierwszy raz, bo choć przysięgasz na wszystkich świętych że już nie wdasz się ze mną w dyskusje, to i tak regularnie pod swoimi komentarzami znajduje Twoje, które nie należą do zbyt grzecznych, i których treść jest niekiedy ... bardzo dziwna: nielogiczna, absurdalna etc. Po prostu pleciesz. Najpierw naskoczyłaś na mnie za to, że imię mojej krewniaczki zdrabnia się tak, a nie inaczej. Później sugerowałaś - że się tak wyrażę - brak jasności umysłu, bo wg Ciebie nie potrafię zrozumieć prostych rzeczy, choć 1000 razy dałam Ci jasno do zrozumienia, że doskonale rozumiem, o co Ci chodzi. Nie wiem czy masz problemy z czytaniem lub z myśleniem, czy to po prostu jakaś część Twojej taktyki. Taki, jak już powiedziałam, większość komentarzy Twojego autorstwa są iskierkami, które mają wywołać niezły ogień (czyt. awanturę). Wprowadzasz na woi bardzo nieprzyjemną atmosferę i niedługo strach będzie cokolwiek napisać np. "imię Vanessa mi się nie podoba", bo zaraz wyzywasz tą osobę od osób: zacofanych, nietolerancyjnych etc. Odnośnie nietolerancji, robisz z siebie wielką orędowniczkę tolerancji, oburzasz się na słowa krytyki pod adresem imion tzw. "zachodnich; nowych", nawet, jeśli owa krytyka jest wyrażona w sposób kulturalny. Natomiast chwile później wylewasz pomyje na inne imiona... Ach zapomniałam. Przecież, jeżeli Ty wyrażasz się źle o innych imionach, to jest to tylko wyrażanie opinii. Ale jeśli ktoś coś takiego napisze o "przewspaniałych zachodnich imionach", oburzasz się "bo jak tak można", "toż to nietolerancja jest i zaściankowość", "w mojej cuuuuudownej Holandii...". Przemyśl własne zachowanie. Nie wiem w jakim celu wchodzisz na woi... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 01:45 "> Jeden z moich profesorów mawiał: "jakie towarzystwo (w tym przypadku - towarzys > ka), taki żart/dowcip" Dowcip trzeba dostosować do poziomu odbiorcy " No ... i wreszcie sie udala jakas riposta. Tak trzymac. Jak sie sprobowalas dostosowac do poziomu odbiorcy, to nawet I riposty zaczely lepiej wychodzic. A i ten dowcip pt"jeden z moich profesorow" tez niczego sobie. " Z całym szacunkiem, ale jestem jedyną osobą, która została zaatakowana ". A przypomnij czymz to cie zaatakowalam przed tym jak napadlas na mnie ze swoim "dowcipem i ironia"? "Wprowadzasz na woi bardzo > nieprzyjemną atmosferę i niedługo strach będzie cokolwiek napisać np. "imię Van > essa mi się nie podoba", bo zaraz wyzywasz tą osobę od osób: zacofanych, nietol > erancyjnych etc. Odnośnie nietolerancji, robisz z siebie wielką orędowniczkę to > lerancji, oburzasz się na słowa krytyki pod adresem imion tzw. "zachodnich; now > ych", nawet, jeśli owa krytyka jest wyrażona w sposób kulturalny. Natomiast chw > ile później wylewasz pomyje na inne imiona... Ach zapomniałam. Przecież, jeżeli > Ty wyrażasz się źle o innych imionach, to jest to tylko wyrażanie opinii. Ale > jeśli ktoś coś takiego napisze o "przewspaniałych zachodnich imionach", oburzas > z się "bo jak tak można", "toż to nietolerancja jest i zaściankowość", "w mojej > cuuuuudownej Holandii..."." Co to za belkot i w ramach jakiego pytania watkodawczyni? Mozesz sprecyzowac? Bo rozumie, ze nie zasmiecasz watku i ta wzruszajaca opowiastka ma z jej pytaniem jakies punkty styczne. Zachecam abys trzymala fason, starala sie jednak stale dostosowywac do poziomu odbiorcy a nie tylko w jednym zdaniu na poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 02:25 A co mi tam, pociagne twoje zasmiecanie watku paroma pytaniami. "niedługo strach będzie cokolwiek napisać np. "imię Van > essa mi się nie podoba", bo zaraz wyzywasz tą osobę od osób: zacofanych, nietol > erancyjnych etc." Przytocz z laski swojej przyklad w ktorym ktos kulturalnie i tak po prostu stwierdza, ze nie lubi jakiego imienia w stylu zachodnim a ja go wyzywam od w/w. "Odnośnie nietolerancji, robisz z siebie wielką orędowniczkę tolerancji" Nie, nie robie z siebie oredowniczki tolerancji. Ale skoro tobie mojej wzorowej forumowej przeciwniczce przyszlo cos takiego do glowy, to pewnie cos w tym jest. Najbardziej zlosci cie to, ze demaskuje te "elite" od pluga, ktora stroszy piorka i glosno krzyczy, ze te hamerykanskie imiona to takie 'be"i od patologii, podczas gdy w rzeczywistosci nie jedna z nich do tej ostatniej grupy z powodzeniem zaliczyc mozna, lacznie z uroczym zwyczajem sledzenia tysiecznych odcinkow amerykanskich oper mydlanych, brazylijskich seriali oraz polskich tasiemcow, z ktorych bezkrytycznie czerpie pomysly na imiona. To cie zlosci, ze nie tylko w zyciu realnym ale i nawet anonimowo przez internet nie da sie pozowac na elite bo przyjdzie taka i wysmieje bezpardonowo mozolne wysilki. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 11:31 I nadal nie możesz zakończyć tej dyskusji. Przykre. Musisz mnie bardzo lubić Zegnam Cię ozięble Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 23.06.13, 00:53 Czyli zgodnie z przewidywaniem nie dowiem sie jak to cie "zaatakowalam" w tym watku oraz jak to wyzywam "kulturalnych"przeciwnikow imion zagranicznych. Nie uzywaj nieprawdziwych I prostackich argumentow jesli nie umiesz ich udowodnic, bo tylko sie osmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 23.06.13, 10:08 milamala napisała: > Czyli zgodnie z przewidywaniem nie dowiem sie jak to cie "zaatakowalam" w tym w > atku oraz jak to wyzywam "kulturalnych"przeciwnikow imion zagranicznych. > > Nie uzywaj nieprawdziwych I prostackich argumentow jesli nie umiesz ich udowodn > ic, bo tylko sie osmieszasz. Tak, "nieprawdziwych" - czyby prawda bolała? Nie pogrążaj się jeszcze bardziej. Każdy, kto nieco dłużej siedzi na woi, wiem jakim jesteś człowiekiem i jakie akcje urządzałaś pod nickiem: milamala, dmuchawce etc. To, że Ty masz problemy z pamięcią, nie znaczy, że inni też. Gdybyś zachowywała się fair, to Twoje komentarze nie byłby kasowane, a były kasowane masowo Kończę tę dyskusję, bo nie warto z Tobą rozmawiać. PS: Jeżeli nadal podtrzymujesz swoją wersje wydarzeń, to zrób sobie mały powrót do przeszłości i poczytaj swoje stare komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 23.06.13, 10:18 Czy Ty przypadkiem nie ośmieszasz się (i nie tylko to) twierdząc ze zachowywałaś się w porządku, wiedząc, że na forum nadal przesiadują osoby, które obrażałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 02:07 ksiezna_pani1 napisała: > Czy Ty przypadkiem nie ośmieszasz się (i nie tylko to) twierdząc ze zachowywała > ś się w porządku, wiedząc, że na forum nadal przesiadują osoby, które obrażałaś > ? No czekam na te grzeczne, kulturalne posty, ktore zwyzywalam i wciaz doczekac sie nie moge ... i ciekawe dlaczego. Juz cie w jednym wyreczylam. Oskarzylas mnie o zaatakowanie ciebie, przypomnialam jak ten 'atak"wygladal. Malo ci, jeszcze bardziej masz ochote sie osmieszac? Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 01:56 "> Tak, "nieprawdziwych" - czyby prawda bolała? Jeżeli nadal podtrzymujesz swoją wersje wydarzeń, to zrób sobie mały powrót > do przeszłości i poczytaj swoje stare komentarze. " A I owszem zrobie maly powrot. Nie mam wyjscia, bo widze, ze tobie powrot do paru postow wyzej sprawia nieco trudnosci … ciekawe dlaczego. Zatem male przypomnienie. Oto moj post "atakujacy" biedna ksiezna: Cyt. “Lara to zupelnie inne imie a nie zdrobnienie od Laury, notabene bardzo mi sie podoba ta Lara. W kazdym razie Laura nie ma zdrobnienia, a przynajmniej ladnego zdrobnienia. I trzeba brac to pod uwage.” A oto "przyjacielska" odpowiedz zaatakowanej biedaczki: Cyt. “Chcesz numery telefonów do Laury - Lary, jej rodziców, rodzeństwa oraz jej innych bliskich? Będziesz mogła wytłumaczyć im, że Lara jest zupełnie innym imieniem (a właściwie zdrobnieniem innego imienia - Larysy ) i, że pod groźba srogiej kary, nie można traktować Lary jako zdrobnienie Laury.” Straszny byl to atak z mojej strony, ktory powienien byc absolutnie usuniety. Dobrze,ze ksiezna uratowala sytuacja swoja wrodzona lagodnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 06:17 To znowu Ty ehh Widzę, że tonąca milamala brzytwy się chwyta. I widzę też, że w bardzo zgrabny sposób ominąłeś kwestię Twoich pokasowanych komentarzy, których było sporo. No powiedz, dlaczego kasowano Twoje komentarze, jeżeli jesteś osobą niezwykle grzeczną, sympatyczną i nie atakujesz innych? Jakoś moje nie były kasowane. „Chcesz numery telefonów do Laury - Lary, jej rodziców, rodzeństwa oraz jej innych bliskich? Będziesz mogła wytłumaczyć im, że Lara jest zupełnie innym imieniem (a właściwie zdrobnieniem innego imienia - Larysy ) i, że pod groźba srogiej kary, nie można traktować Lary jako zdrobnienie Laury.” To napisałam, ponieważ ręce mi opadły. Opadły mi tak samo, jak wtedy, kiedy próbowałaś mi wmówić, że urzędnik USC może odrzucić imię z powodu niskiej liczby nadań/braku nadań oraz, że sama wymyślam imiona, choć bez problemu znajdziesz je w necie. To była bardzo absurdalna rozmowa, dodam, że z twojej strony. PS: nie zaśmiecaj niepotrzebnie fajnego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 11:59 ksiezna_pani1 napisała: "> To znowu Ty ehh Widzę, że tonąca milamala brzytwy się chwyta." W swietle konkretnego dowodu jaki postawilam, jedyna tonaca jestes ty. Jaki kon jest kazdy widzi ... za wyjatkiem "zaatakowanej" biedusi. "I widzę też, że wbardzo zgrabny sposób ominąłeś kwestię Twoich pokasowanych komentarzy, których było sporo. " Jakikolwiek najbardziej niewinny komentarz na temat naszej nieocenionej slynnej ze swego "obiektywizmu"moderatorki (ktorej gora tez pare postow usunac musiala) naraza na usuniecie postu przez nasza forumowa "temide". "jeżeli jesteś osobą niezwykle grzeczną, sympatyczną i nie atakujesz innych?" Alez nie jestem taka swieta, przecie dalam przyklad jak to Cie zaatakowalam? Wszyscy mogli sobie poczytac I wyciagnac wnioski a ty masz dodatkowa szanse na dalsze osmieszanie. "> To napisałam, ponieważ ręce mi opadły. Opadły mi tak samo" Oczywiscie ... przeciez cie "zaatakowalam", co kazdy mogl przeczytac. Nie moglas inaczej zareagowac. Kazdemu by po takim ataku ... rece opadly. "jak wtedy, kiedy próbowałaś mi wmówić, że urzędnik USC może odrzucić imię z powodu niskiej liczby nadań/braku nadań" Posuwasz sie widze dzielnie w kolejne brednie. Poniewaz nigdy nie twierdzilam, ze urzednik moze odmowic nadania imienia z powodu ... niskiej nadawalnosci prosze przytocz na dowod moja w tym zakresie wypowiedz. No chyba, ze bedzie kolejny klopot w znalezieniu dowodu ... ale wiesz, mam dobra wiadomosc, zawsze mozna jeszcze powiedziec, ze ten akurat watek w ktorym cie "atakuje" rzekoma (zeby nie bylo watpliwosci - przez ciebie wymyslona) wiedza, jakoby urzednik mogl odmowic nadania imienia li tylko z powodu kiepskiej nadwalnosci, przypadkowo tez zostal usuniety. 'To była bardzo absurdalna rozmowa, dodam, że z twojej strony" Oczywiscie, powtarzam jaki kon jest kazdy widzi. Kazdy sobie moze czarno na bialym poczytac I wyciagnac wnioski. Ja daje dowody a ty ... akurat nie mozesz, bo akurat watek skasowano. Wiesz pachnie to na kilometr mitomania. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 13:20 milamala napisała: > > "jak wtedy, kiedy próbowałaś mi wmówić, że urzędnik USC może odrzucić imię z p > owodu niskiej liczby nadań/braku nadań" > Posuwasz sie widze dzielnie w kolejne brednie. Poniewaz nigdy nie twierdzilam, > ze urzednik moze odmowic nadania imienia z powodu ... niskiej nadawalnosci pros > ze przytocz na dowod moja w tym zakresie wypowiedz. > No chyba, ze bedzie kolejny klopot w znalezieniu dowodu ... ale wiesz, mam dobr > a wiadomosc, zawsze mozna jeszcze powiedziec, ze ten akurat watek w ktorym cie > "atakuje" rzekoma (zeby nie bylo watpliwosci - przez ciebie wymyslona) wiedza, > jakoby urzednik mogl odmowic nadania imienia li tylko z powodu kiepskiej nadwal > nosci, przypadkowo tez zostal usuniety. > > 'To była bardzo absurdalna rozmowa, dodam, że z twojej strony" > Oczywiscie, powtarzam jaki kon jest kazdy widzi. Kazdy sobie moze czarno na bia > lym poczytac I wyciagnac wnioski. Ja daje dowody a ty ... akurat nie mozesz, bo > akurat watek skasowano. > Wiesz pachnie to na kilometr mitomania. Wspomnień czar. „Zadalam Ci wczesniej pytanie, ktore byc moze Ci umknelo. Jestes autorka najbard > ziej oryginalnych imion na forum, z ktorych wiekszosc prawdopodobnie nie zaznal > aby akceptacji USC i nie masz swojego odwaznego zdania w omawianej kwestii?” W tym komentarzu piszesz o prawdopodobieństwie braki zgody na rejestrację. W tym wyjaśniasz dlaczego. „Np. jakis mniej swiatly urzednik uznalby, ze byly tak rzadkie i od dawna nienadawane, ze dzis moglyby uchodzic za smieszne i osmieszac dziecko.” W tym komentarzu wyraźnie piszesz o małej lub zerowej liczbie nadań. Sugerujesz, że zbyt mała/zerowa ilość nadań dyskwalifikuje te imiona. „O ile pamietam wiekszosc przedstawionych przez Ciebie imion, to imiona obecnie nigdzie w zadnym kraju nie nadawane, wiele juz od wiekow. A o ile wiem pere z nich nie bylo nigdy i nigdzie nadawane, prawdopobonie sa Twoim autorskim pomyslem.” Tu też. A w tym posądzasz mnie o wymyślanie nowych imion: „Pare imion sobie wymyslilas. Zreszta nie musisz tych imion przedemna Bronic” Do dziś nie doczekałam się odpowiedzi, które imiona wymyśliłam. Czyżby mitomania? A tu kilka przykładów jak nasza wielka zwolenniczka tolerancji szydzi z propozycji imienniczych innych osób. Jestem pewna, że gdyby ktoś coś takiego napisał na temat Jessicy, podniosłabyś lament. „To nadaj potomkowi Nazaretanka, bedzie bardziej po polsku. A najlepiej cos z rodzimego podworka. Nadaj jej moze lepiej Warszawianka, Krakowianka, Gdanszczanka albo Lublinianka. Po co gdzies tam po swiecie hulac jak mozna w podobnym stylu nadac cos rodzimego. „ „Lepiej Sepia, Synapsa albo Sepsa.” „Ani jeden ani drugi. Wyglada jakby ew. rodzice nie tylko starali sie byc modni, ale wrecz robili to na sile. Pretensjonalnosc. Ale jak juz co to Maurycy. Teodorowi by w klasie zyc nie dali.” Kolejny przykład na to, że milamala może więcej. M może uznawać jakieś imię za pretensjonalne, natomiast inni tego nie mogą, bo to świadczy o zacofaniu i nietolerancji. Podałabym więcej przykładów, ale mój czas jest zbyt cenny i szkoda mi go marnować na przekopywanie się przez 1001 komentarzy o zaściankowości, nietolerancji użytkowniczek forum, o Twojej przeogromnej otwartości na inność (sama przyznasz, ze z tą Twoją otwartością było róznie), personalnych ataków, prób wywołania awantury etc. Jeżeli nadal uważasz, że moje inne zarzuty są tylko wymysłem, zapytaj z łaski swojej np. moderatorek. Po raz któryś z kolei pragnę zakończyć z Tobą tę dyskusję, bo nie widzę najmniejszego sensu rozmawiać z kimś, kto cierpi na taką sklerozę i kto obraża mnie twierdząc jednocześnie, że takie zachowania są mu (w tym przypadku - jej) obce. Jak masz coś do mnie - pisz na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 14:57 "> „Np. jakis mniej swiatly urzednik uznalby, ze byly tak rzadkie i od > dawna nienadawane, ze dzis moglyby uchodzic za smieszne i osmieszac dzieck > o.” "I w tym zdaniu wyczytalas, ze urzednik moze nie chciec zgodzic sie na imie z powodu nienadawalnosci a nie wyczytalas, ze glownym powodem jest smiesznosc i ewentualnie efekt osmieszajacy. Co w zasadzie wcale dziwne nie jest ... bo z luboscia osmieszasz sie sama: poziomem rozumienia (a wlasciwie porazajacego nierozumienia) nie trudnych przeciez tekstow. Moja droga, ja nie musze nic sugerowac, napisalam wyraznie co napisalam, nic wiecej, nic mniej, bez zadnych sugestii. Bardzo przecietnie inteligentny czlowiek jest w stanie zrozumiec ... reszta szuka sugestii tam gdzie jej nie ma. Normalnie mi sie nie chce czytac pozostalych bredni osoby, ktora ma wyrazny problem emocjonalny, doszukujac sie atakow tam gdzie ich nie ma. A jesli ja akurat szczesliwie nie atakuja, to nie rozumie co czyta I szuka sugestii ... w prostym tekscie bez sugestii. "Pare imion sobie wymyslilas. Zreszta nie musisz tych imion przedemna Bronic” [/i]" O ile ja pamietam, pozniej stwierdzilam, ze nie wazne czy sobie je wymyslilas, czy nie. I tym zasugerowalam, ze moze sobie je nie wymyslilas, ale to nie ma znaczenia. Sprawa twojej bogatej wyobrazni mnie malo interesuje. „To nadaj potomkowi Nazaretanka, bedzie bardziej po polsku. A najlepiej c > os z rodzimego podworka. Nadaj jej moze lepiej Warszawianka, Krakowianka, Gdans > zczanka albo Lublinianka. Po co gdzies tam po swiecie hulac jak mozna w podobny > m stylu nadac cos rodzimego. „ > > „Lepiej Sepia, Synapsa albo Sepsa.” No ... I co w zwiazku z tym? Zarzucilas mi, ze wyzywam ludzi. Zatem ponawiam prosbe o przytoczenie fragemtnu tekstu w ktorym wyzywam kogos za to , ze ma inne zdanie. Ciagle czekam. Nie jestem zaskoczona , ze nie rozumiesz przytoczonych fragmentow, wiec wyjasniam: narazie zapodalas moje propozycje nie mniej dziwacznych pomyslow imienniczych od twoich. Twoje propozycje imiennicze sa ok a moje nie? Mozesz mi wyjasnic ten fenomen ... tolerancji droga forumowiczko. Dlaczegoz to twoje propozycje sa propozycjami, a moje wyzwiskami? „Ani jeden ani drugi. Wyglada jakby ew. rodzice nie tylko starali sie byc > modni, ale wrecz robili to na sile. Pretensjonalnosc. > Ale jak juz co to Maurycy. Teodorowi by w klasie zyc nie dali.” No czekam dalej droga zaatakowana przez zle moce forumowiczko na te wyzwiska. Co tak cie obrazilo w tym tekscie? Moze to ze "zwyzywalam" rodzicow od ... modnych. A moze slowo pretensjonaolnosc. O ile to ostatnie, to wyjasnij mi dlaczegoz to, w moim wykonaniu slowo 'pretensjonalnosc" to wyzwisko, a zeby daleko nie szukac w prawie wszystkich wypowiedziach pan w watku odnosnie imienia Sandra pretensjonalnosc, juz wyzwiskiem nie jest. Ciekawe. "Podałabym więcej przykładów, ale mój czas jest zbyt cenny" Teraz o czas chodzi? To juz nie o to, ze zostaly usuniete? Prosze ile to przeszkod przed toba aby z klasa udowodnic swoje klamliwe oskarzenia. Biedaczka. Wspolczuje, napadaja cie tak strasznie, sugeruja straszne rzeczy-nawet tam gdzie nic nie sugeruja. Musisz miec ciezkie zycie. Bardzo wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nastka1980 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 19:23 Jestem za Ingą!! Wg mnie najfajniejsze z Twoich propozycji Pózniej Laura, Ewa i Alicja. Sandra mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
muzykalna125 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.07.13, 18:45 Mam takie samo zdanie ale Podobają mi sie bardzo Laura i Inga a reszta to okropne imiona dla starych ciotek Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka_o Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 20:38 Laura, ewentualnie Inga. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 21:28 Wybrałabym Ingę. Moim zdaniem jest bardzo urocze i kobiece. Na drugim miejscu postawiłabym Laurę, na trzecim Alicję. Ewy nie lubię i uważam, że jest teraz nieco przebrzmiała. Sandra kojarzy mi się niestety z dość nieciekawym środowiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka55 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 09:55 Zgadzam się w 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
muzykalna125 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.07.13, 18:49 mam takie samo zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 20.06.13, 22:04 Ewa - bardziej podoba mi sie Ava, Alicja - wole Alisia Laura - piekne, klasyczne, ponadczasowe Inga - nie podoba mi sie wogole Sandra - brzmienie ok ale to imie z poprzedniego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 10:00 Ewa - nie. Choć świetnie się zdrabnia bardzo oklepane i nudne Alicja - ładne, dziewczęce i bardzo kobiece. Nie wiem jak z popularnością. Sandra - pretensjonalne. Inga - ładne, zdrobnienie Iga, Ingusia. Trudno się złościć na Ingę, no bo jak Laura - niby ładne, ale takie trochę twarde. Nie do zdrobnienia pieszczotliwie. Ja bym żadne z nich nie wybrała, bo z mężem mamy już wybrane. Ale gdybym musiała zastanowiłabym się nad Alicja i Ingą. Odpowiedz Link Zgłoś
rurek00 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 14:32 Z tych co podałaś, to wybrałabym Ewę. Sandrę odradzam, strasznie pretensjonalne imię wg mnie. Pozostałe - hmm, bez szału. Może łatwiej będzie zdecydować gdy córka już będzie na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdzialenka55 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 21.06.13, 19:59 Sandra-znam tylko jedną i wszyscy z jej imienia się śmieją. Ewa-maleńkiej dziewczynce naprawdę nie polecam, lepiej je przemienić na Ewelinka Laura - kiedyś mi się bardzo podobało, teraz już nie....ale jest najlepsze z tych wszystkich Alicja - NIGDY Inga- o wiele lepiej zmienić na KINGA Kingusia, moja siostrunia tak ma na imię i wszystkim bardzo sie podoba Albo Kinga albo Ewelina ;D Odpowiedz Link Zgłoś
wanessa31 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 08:06 E Wy dwie kłótliwe baby watek mi zaśmiecacie Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 13:12 Najbardziej podoba mi się Laura,a zdecydowanie najmniej Sandra. A zamiast Alicji może Alina?Podobne,a nieoklepane wśród dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 14:07 Wybrałabym Ingę. Ewentualnie Ewę (lub Awę), Alicja oklepana, Laury nie lubię, Sandra jest dla mnie pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 22.06.13, 16:14 Ja wybrałabym Ewę - wcale nie sądzę, że jest ciotkowata. Ewentualnie jeszcze skusiłabym się na Ingę. Z pewnością nie wybrałabym Sandry - tego jestem pewna, bo tak - uważam ją za pretensjonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 23.06.13, 11:14 Ewa - no właśnie, też się obawiam że może być trochę "ciotkowate" ale ogólne jest ładne Alicja - bardzo mi się podoba ale faktycznie popularna Laura - strasznie mi się podoba, ja nie widzę konieczności zdrabniania Inga - niby złe nie jest ale nie umiem się przekonań do tego imienia Sandra -nie jest pretensjonalne i wg mnie już na stale weszło do "normalnych" osłuchanych imion w końcu jest nadawane od jakiś 30 lat, mnie się podoba Podsumowując wybrałabym Sandrę lub Laurę ewentualnie Alicję Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 23.06.13, 23:48 Obstawiam Ewę- jest to imię dobrze wszystkich znane, może kiedyś mocno popularne, ale dziś już nie, więc raczej nie narazisz się na kilka dziewczynek o tym samym imieniu w klasie tak jak w przypadku Alicji choć swoją drogą to imię też jest ładne,ma wiele zdrobnień, jest popularne, ale nie tak jak Julia Laura też nie jest zła! Zdrobnienia na pewno jakieś by się znalazły. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 23.06.13, 16:44 Dalej jestem tylko za Laurą. Sandrę wykluczyłabym bardzo zdecydowanie - wpisuje się w nurt Nikolowo-Brajanowaty i do tego względna moda na nią już przebrzmiała. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 01:37 "Sandrę wykluczyłabym bardzo zdecydowanie - wpisuje > się w nurt Nikolowo-Brajanowaty i do tego względna moda na nią już przebrzmiał > a." A kiedy Sanda byla w Polsce modna? Sa jakies potwierdzenia w statystykach tej "mody". Czy ta moda raczej przypomina "mode"na Isaure, ktore to imie w Polsce nosi niezliczona ilosc pan w liczbie ... 28. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 02:40 Za Janem Grzenią ("Nasze imiona"): "W Polsce jest to imię nowe, [...] ostatnio modne - nosi je około 33,5 tys. Polek, z których ponad 33 tys. urodziło się po roku 1980". Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 09:10 Nie Ewa, choć imię bardzo mi się podoba. Dziecko będzie miało wtedy urodziny w czasie wakacji, a imieniny w Wigilię. Dla dorosłych żaden problem, dla dziecka - spory, nie ma jak zaprosić kolegów, nie ma normalnych ani urodzin, ani imienin. Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 09:16 No to faktycznie problem... poza tym nie każdy obchodzi imieniny i nikt nad tym nie ubolewa.. a koleżanki można zaprosić z innej okazji Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 12:02 gaudencja napisała: > Za Janem Grzenią ("Nasze imiona"): > "W Polsce jest to imię nowe, [...] ostatnio modne - nosi je około 33,5 tys. Pol > ek, z których ponad 33 tys. urodziło się po roku 1980". Nawet jesli jest to 30 tysiecy a nie 30 to w swietle ilosci kobiet w tym kraju trudno to nazwac moda. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 12:18 Podejrzewam, ze chodzi ci raczej o fakt, ze po 1980r rozpoczal sie naplyw do Polski imion zza zachodniej granicy. Pojawil sie taki nurt, w sytuacji kiedy Polakom otwarto mozliwosc uczenia sie jezykow, wyjezdzania, kontaktow z cudzoziemcami, ogladania programow w innym niz polski jezyku. To naturalne. Moim zdaniem nie zniknie szybko a nawet bedzie sie rozwijal, bo Polacy moja coraz wiekszy kontakt z cudzoziemcami, wiecej jezdza, emigruja na potege, czesto wracaja, dzieci rodza sie za granica, potem i one czasem wracaja. A efekt jest jeden coraz mniej ich interesuje co modne jest w Polsce. A nawet jesli bylaby na to moda to jeszcze nie powod aby imienia nie nadawac. Fakt, ze teraz w spoleczenstwie rozchodza sie jak cieple buleczki imiona winnym stylu to jeszcze nie powod aby nie nadawac innych. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 13:41 milamala napisała: > gaudencja napisała: > > > Za Janem Grzenią ("Nasze imiona"): > > "W Polsce jest to imię nowe, [...] ostatnio modne - nosi je około 33,5 ty > s. Pol > > ek, z których ponad 33 tys. urodziło się po roku 1980". > > Nawet jesli jest to 30 tysiecy a nie 30 to w swietle ilosci kobiet w tym kraju > trudno to nazwac moda. Proponuję, żebyś podjęła polemikę naukową z Janem Grzenią. O ile oczywiście twoja specjalność oraz dorobek naukowy cię do tego upoważniają. Jeśli już dojdziecie do wspólnych wniosków, powiadomicie mnie o tym. Na razie, wybacz, uważam jego stanowisko za nieporównanie bardziej ważkie od twojego i niespecjalnie mnie interesuje twoja krytyka jego twierdzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 15:09 > Proponuję, żebyś podjęła polemikę naukową z Janem Grzenią. O ile oczywiście two > ja specjalność oraz dorobek naukowy cię do tego upoważniają. Jeśli już dojdziec > ie do wspólnych wniosków, powiadomicie mnie o tym. Na razie, wybacz, uważam jeg > o stanowisko za nieporównanie bardziej ważkie od twojego i niespecjalnie mnie i > nteresuje twoja krytyka jego twierdzeń. Nie wiem czemu jakis Jan Grzenia akurat mialby byc dla mnie autorytetem. I chyba raczej nie ma na to szans, ktos kto twierdzi, ze imie noszone przez 33 tysiace kobiet w nieomalze 40 mln kraju od 1980r do czasow obecnych zatem 30 lat to juz moda .... w porownaniu z liczba nadan imion z pierwszej dwudziestki tylko przez jeden rok. Smiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 18:13 milamala napisała: > Nie wiem czemu jakis Jan Grzenia akurat mialby byc dla mnie autorytetem. Z pewnością ty reprezentujesz znacznie wyższy poziom wiedzy lingwistyczno-onomastycznej w swoim mniemaniu, to ostatnie akurat jednak zupełnie mnie nie interesuje. Mogę ci za to napisać, ze dla mnie Jan Grzenia jest w tej dziedzinie autorytetem, w odróżnieniu od jakiejś milimali. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 21:06 Juz autorytem to byc nie trzeba zeby na chlopski zdrowy rozum pojac, ze jakies imie 30 tysiecy kobiet w 40 milionowym narodzie w przeciagu 30 lat moda bardzo trudno nazwac. Nawet nie wiem czy w ktorymkowliek roku od 1980 imie to zakwalifikowalo sie chocby do pierwszej 30tki rocznych nadan. Jak sie choc raz zakwalifikowalo do 50tki to juz jest sukces ... ale nie moda. Zatem nie musisz pod nosem swiechtac jakims panem Grzenia, bo na mnie to wrazenia nie robi, za to logiczne myslenie to owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 25.06.13, 13:46 Wybacz, ale nie mamy żadnego pola do dyskusji. Prezentuj sobie swoje "mądrości" ile wola. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 25.06.13, 14:29 "Prezentuj sobie swoje "mądrości" ile wola." Dziekuje, ze mi laskawie pozwalasz. Takie nawrocenie to chyba po tych reprymendach z gory jak sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 25.06.13, 15:04 Jak każdy inny uczestnik forum, zawsze pisałaś, co chciałaś, a do tego jeszcze - w odróżnieniu od innych uczestników forum - robiłaś to spod wielu nicków w tym samym czasie. Ze względu na ciebie i chaos, jaki kreowałaś, zostało wprowadzone na forum obowiązkowe logowanie. Dla mnie EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 25.06.13, 15:35 Kazdy moze miec tyle nickow ile chce i z nich bez problemu sie logowac. Masz na tym punkcie jakiegos hopla. Pewnie to jest wyjasnieniem czemus sie z ta opowiastka jak z choinki ni przypial ni przylatal urwala ... ale jak sama zauwazylas kazdy moze swoje "madrosci" pisac do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_turkus Re: Alicja Laura Inga Ewa Sandra 24.06.13, 10:02 według mnie tylko inga i laura (ewa i alicja - zbyt powszechne) z podobnych dorzuciłabym ninę i sarę (zamiast sandry - brrry... złe skojarzenia) Odpowiedz Link Zgłoś