Dodaj do ulubionych

Imię dla dziewczynki

10.07.13, 12:57
Czekamy na drugą dziewczynkę. W domu już jest pięcioletnia Zuzia. I mamy totalny impas, jeżeli chodzi o wybór imienia. Kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży pierwsze skojarzenie Milena, ale później coś mi zaczęło zgrzytać. Chicelibyśmy uniknąć imienia mega popularnego, ale też chcemy, aby imię nie było zbyt wyszukane i nie gryzło się z Zuzanną. NAzwisko mamy niezbyt atrakcyjne - rzeczownik pospolity zakończony na "łek". Imiona, które są akceptowalne przez mężą to: Hanna ( ale Hani wysyp), Wiktoria ( mnie nie za bardzo "leży"), Emilia ( tu właściwie zgodność) i mnie się podoba Nina, ale czy przy Zuzi nie jest zbyt twarda? Poza Mileną przewinęła się jeszcze Sara, Sonia i Gabriela. Proszę o osąd i propozycje.
Obserwuj wątek
    • dasza_dm Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 13:23
      Jeżeli przeszkadza Ci popularność Hani to z Wiktorii też zrezygnuj - jest dużo bardziej popularniejsza wśród dzieci. Na Emilię też jest ostatnio szał.
      Wg mnie najlepsza jest Nina i uważam, że bardzo dobrze brzmi z Zuzą.
    • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 13:34
      Skoro ma być niezbyt popularne, ale osłuchane szukałabym czegoś poza pierwszą 20 stką. A wszystkie, które wymieniłaś imiona są popularne
      oto czołówka z 2012:
      1. JULIA
      2. LENA
      3. MAJA
      4. ZUZANNA
      5. WIKTORIA
      6. AMELIA
      7. OLIWIA
      8. ALEKSANDRA
      9. NATALIA
      10. ZOFIA
      11. HANNA
      12. ALICJA
      13. EMILIA
      14. NIKOLA
      15. MARIA
      16. ANNA
      17. MARTYNA
      18. GABRIELA
      19. NADIA
      20. MILENA

Dlatego proponuję Różę, Malwinę, Darię, Ingę, Karolinę, Laurę
      Tylko wszystko zależy od nazwiska (aby zestaw nie wyszedł zbyt komiczny)
    • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 13:37
      Przypomniało mi się jakie znam zestawy rodzeństw z Zuzanną

Zuzanna i Iga
      Zuzanna i Kinga
      Zuzanna i Weronika
      Zuzanna i Wiktoria
      Zuzanna i Marcelina
    • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 13:55
      Chcecie uniknąć popularnego imienia, ale praktycznie wszystkie, które rozważacie, takie właśnie są.

Milena (miejsce 20), Hanna (11), Wiktoria (5), Emilia (13), Gabriela (18) - jak widać, tylko Niny, Sary i Soni nie ma w pierwszej 20-stece.

Co do samych imion - zdecydowanie odrzuciłabym Wiktorię (przez wiele lat była w pierwszej trójce, mam jej zwyczajnie dość), Sarę (jakoś średnio mi się komponuje z Zuzią) i Sonię (to zdrobnienie). Średnio pasuje mi też Nina - dużo lepsza byłaby Antonina. Z pozostałych postawiłabym na Emilię - wg mnie najlepiej komponuje się z Zuzanną. Choć jakby nie patrzeć, ze względu na popularność to wszystkie rozważane przez Was imiona (poza Sonią i Sarą) mniej lub bardziej do Zuzanny pasują.
    • adriankaa.s Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 15:32
      Ja proponuję Julianne. Nie jest to imię mega popularne, ani zbyt wyszukane i na pewno nie gryzie się z Zuzią
      • niwius Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 17:16
        Julianna i Zuzanna? Chyba jednak średnio pasuje.
        Większość wymienionych jest popularna, ja wybrałabym Ninę, uważam, że się nie gryzie.
        • adriankaa.s Re: Imię dla dziewczynki 11.07.13, 02:44
          Moim zdaniej jadnak tak wink
          Imię Julianna, było by raczej skracane do Julki (która jest równie popularna co Zuzia, ale autorka chciała by jednak imię nie było za bardzo popularne, więc pełna forma takowa właśnie jest)
    • panna_turkus Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 15:42
      według mnie najlepsze będą
      Weronika lub Michalina
    • wanessa31 Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 16:24
      Emilia
      Milena
    • angelina7-83 Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 17:39
      Z wymienionych podoba mi się tylko Milena smile
      Mój pradziadek miał siostrę Zuzannę (ur. 1889), a prócz niej siostry Antoninę, Mariannę i Franciszkę. Antonina (zamiast Niny) wg mnie ślicznie, Marianna i Zuzanna zbyt podobnie, a na Franciszkę to mało kto się odważy wink
      A może Rozalia?, ani popularna, ani wyszukana i nie gryzie się z Zuzanną.
    • kompotmalinowy Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 19:20
      Może Łucja?
      • zolza79 Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 20:39
        Łucja, mnie się bardzo podoba, ale mąż się nie godzi. On jest raczej iminiowym tradycjonalistą. Dla niego imiona z pierwszej piątki to imiona popularne, pozostałe to wg niego imiona nadawane. Jako propozycję podawałam mu Antoninę, trochę kręcił nosem, ale nie powiedział zdecydowanie nie. Trochę blokuje mnie też nasze nazwisko, które w pbrzmieniu i przede wszystkim znaczeniu atrakcyjne nie jest i np Inga trochę mi się z imieniem gryzie.
        • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 20:56
          Skoro Zuzanna pasowała do nazwiska, to podejrzewam, że Antonina też będzie nieźle brzmiała smile Namawiaj męża, bo wg mnie Antosia najlepiej pasuje.
    • abiela Re: Imię dla dziewczynki 10.07.13, 22:55
      To ja zaproponuję Klarę i Łucję.
    • anusia_magda Re: Imię dla dziewczynki 11.07.13, 13:10
      Ja oczywiście polecam imię Nina, moja córka tak ma , swietnie sie sprawdza, jest małą Ninką i do tego bardzo mało popularne imie. W ogóle nie pomyslałam o nim ani razu że jest twarde. Fakt Zuzia brzmi ładnie Zuzanna tez ale Zuza jest dopiero twarda smile
    • czarodziejka55 Re: Imię dla dziewczynki 11.07.13, 17:51
      Ja proponuję Michalinę. Zuzia i Misia smile Ślicznie, albo faktycznie jak wyżej było już pisane Antonina smile Też jest fajne smile
    • milamala Re: Imię dla dziewczynki 12.07.13, 02:01
      Sara to moj typ nr 1. Ale fajne tez sa: Sonia i Nina.Do tego pasuja do nazwiska.
    • nastka1980 Re: Imię dla dziewczynki 12.07.13, 05:44
      Ze wszystkich wymienionych przez Ciebie imion najbardziej przypadły mi do gustu Milena i Nina.
      Moim zdaniem oba pasują.
      Na Wiktorie mam alergie. Pozostałe ok, ale jak dla mnie szału nie robią.
    • saima_sahar Re: Imię dla dziewczynki 12.07.13, 23:52
      Chyba najlepsza Nina, chociaż ostatnio stało się popularne.
      • saima_sahar Re: Imię dla dziewczynki 12.07.13, 23:54
        Nina lub Sara.

Zuzanna i Nina
        Zuzanna i Sara

Według mnie obie kombinacje brzmią ładnie i oryginalnie smile
    • zolza79 Re: Imię dla dziewczynki 13.07.13, 06:38
      Na Antoninę mąż kręci nosem - ma jakieś skoiajrzenia z przeszłości. Wczoraj padł nowy pomysł:Anastazja.
      Zuzanna i Anastazja - może taki zestaw?
      • olinininka Re: Imię dla dziewczynki 13.07.13, 08:23
        Jestem za smile
        Anastazja jest świetna (na dodatek mało popularna, ale dość osłuchana i Zuzanną ładnie się komponuje)
      • panna_turkus Re: Imię dla dziewczynki 13.07.13, 09:19
        fajnie
      • dalenia Re: Imię dla dziewczynki 13.07.13, 19:52
        A ja nie wiem, czy nie jest zbyt oryginalna przy Zuzi. Nie mniej baaaardzo mi się Nastka podoba - to mocna kandydatka na imię dla mojej córki smile
      • abiela Re: Imię dla dziewczynki 13.07.13, 20:38
        zolza79 napisała:

> Na Antoninę mąż kręci nosem - ma jakieś skoiajrzenia z przeszłości. Wczoraj pad
        > ł nowy pomysł:Anastazja.
        > Zuzanna i Anastazja - może taki zestaw?

IMO bardzo dobry pomysł!
      • gaudencja Re: Imię dla dziewczynki 18.07.13, 20:56
        Jak najbardziej. IMO Anastazja jest dużo lepsza od Mileny.
    • fruzielka27 Re: Imię dla dziewczynki 16.07.13, 01:36
      Byłabym za Niną. Nina twarda? Twarda to jest Inga np gdzieś wspomniana wyżej. Nina jest dla mnie podobnie twarda jak Zuzia. Tylko Zuzia zdecydowanie bardziej popularna niż Nina, choć i Nin ostatnio spotkałam trochę.
      Antonina też popularna dosyć ostatnio.
      Anastazja niepopularna, ale ja wiem? Jakoś nie leży mi to imię, choć to oczywiście rzeczy gustu.
      • aniagacz Re: Imię dla dziewczynki 16.07.13, 07:12
        Też długo zastanawiałam się nad imieniem dla córki.Zdecydowaliśmy się z mężem na Agnieszkę.Teraz się cieszę,bo gdy spotykamy Agnieszki to są to już dorosłe panie.
        Druga córka ma na imię Amelka i już częściej slyszę to imię u dziewczynek.
        • zolza79 A Milena? 16.07.13, 07:29
          Wczoraj mąż zaproponował Milenkę.
          Moją pierwszą myślą, kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciąży, była właśnie Milenka.
          Co sądzicie o tym imieniu? Wiem, że jego popularność rośnie, ale narazie to druga dziesiątka.
          • olinininka Re: A Milena? 16.07.13, 07:45
            Milenka też jest ok. Mimo, że jest na 20 miejscu lubię je. Choć bardziej wolę Anastazję. Powód jest prosty obecnie jest szał na Lenkę, która już mi się ,,przejadła", a Milenka posiada cząstkę Lenki.
          • abiela Re: A Milena? 16.07.13, 10:14
            Coraz częściej soptyka się małe Milenki, mnie to imię nie zachwyca ale skoro wam się podoba, to czemu nie?
          • dalenia Re: A Milena? 16.07.13, 14:06
            Mnie Milena nie zachwyca, ale wg mnie pasuje do Zuzi.
          • angelina7-83 Re: A Milena? 16.07.13, 14:29
            Jak już wcześniej pisałam, Mielenka mi się podoba smile
    • aledziwok Re: Imię dla dziewczynki 19.07.13, 02:24
      Z wymienionych imion wybrałabym Ninę, a ze swojej strony proponuję Lilianę.
      Zuzanka i Lilianka.
    • zolza79 Re: Anastazja jednak nie... 19.07.13, 07:06
      Wczoraj mąż mi uzmysłowił, że nasza córeczka byłaby Anastazją P. I zaczął mocno forsować Emilię. A ja ciągle w kropcesad
      • dalenia Re: Anastazja jednak nie... 19.07.13, 12:34
        Czyli Emilia Ci jednak nie pasuje? Bo na początku pisałaś, że jesteście zgodni przy tym imieniu.
        • zolza79 Re: Anastazja jednak nie... 19.07.13, 19:32
          Emilka wszystkim się podoba tzn mnie, mężowi i córce. Natomiast ja ciągle szukam i kombinuje smile
          • dalenia Re: Anastazja jednak nie... 19.07.13, 20:22
            Skoro szukasz dalej, to być może to jednak nie jest TO imię i tyle smile

Podsunę jeszcze kilka pomysłów, może wpadnie Ci coś w oko:
            Apolonia, Adrianna, Agata, Alicja, Aniela, Blanka, Barbara, Daria, Dominika, Ewa, Emma, Florentyna, Felicja, Gaja, Helena, Honorata, Idalia, Izabela, Jaśmina, Jagoda, Jadwiga, Julianna, Karolina, Kornelia, Klara, Konstancja, Liwia, Lidia, Liliana, Lilia, Łucja, Marianna, Melania, Michalina, Malwina, Marta, Marcelina, Olga, Paulina, Rozalia, Stefania, Urszula, Wanda, Weronika

Przyznam, że mam problem przy imionach zakończonych na "-anna" - wiele zależy od zdrabniania. Bo niby Adrianna i Zuzanna są dość podobne, ale już Ada i Zuzia przecież nie, a pewnie tak ewentualnie by były nazywane.
      • gaudencja Re: Anastazja jednak nie... 19.07.13, 17:45
        O Anastazji P. wszyscy już zapomną do czasów dorosłości Waszej córki. Ale Emilia też mi się podoba, nawet bardziej, niż Anastazja, tyle że jest od niej częstsza.
      • olinininka Re: Anastazja jednak nie... 19.07.13, 18:41
        A kim była ta Anastazja P. ? Sądzę, że nie tylko ja nie wiem o co chodzi, dzieci tym bardziej nie będą wiedziały. Po za tym pewnie wiele inicjałów jest negatywnych i co z tego ?? Chyba, że przeszkodą jest samo imię, bo Wam nie leży, wtedy rozumiem zmianę decyzji. Same inicjały albo imię i pierwsza litera nazwiska raczej nie rzuca się w oczy.
      • angelina7-83 Re: Anastazja jednak nie... 20.07.13, 18:50
        Wstyd się może przyznać, ale musiałam wygooglować kim jest Anastazja P. Och, a myślałam, że to kobiety są drobiazgowe wink
    • dasza_dm Re: Imię dla dziewczynki 19.07.13, 19:46
      Też nie wiedziałam o co chodzi z tą Anastazją P. Wygooglowałam i uważam,że nie ma co przesadzać. Jeżeli Twój mąż ma bardzo silne skojarzenia z tą postacią i mocno mu to przeszkadza,to nic na siłę,chociaż wg mnie Anastazja to świetny pomysł.
    • muzykalna125 Re: Imię dla dziewczynki 20.07.13, 19:10
      Napiszę swoją opinie, każdy ma prawo się nie zgadzać ze mną.
      Hania ładne, ale tak zbyt dużo ich, Wiktoria też popularne. Emilia mi się nie podoba,a poza tym trzeba pomyśleć, ze mała Emilka kiedyś będzie nastolatką i jak będziecie na nią wołać? Sara i Sonia kojarzy mi się z imieniem dla psa. A co do Gabrielli nie mam opinii jest mi obojętne
      Milena podoba mi się, ale najbardziej Nina. Kiedy masz termin? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.