Dodaj do ulubionych

FRANCISZEK??

02.08.04, 20:59
Podoba wam się?
Obserwuj wątek
    • bea_mama Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 16:58
      Znam wielu malutkich Franciszkow. Mnie imie to sie podoba. Ma ladne
      zdrobnienia: Franio, Franus... (moj dziadek byl Franciszkiem, moze dlatego je
      lubie)
      • joahna Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 17:31
        Mnie Franek też się podoba...jeśli będzie chłopiec (XII 2004)to myślałam o tym
        imieniu, ale na drugie chciałam dać Bolesław (po dziadku) nie wiem czy to nie
        za powazny zestaw...Franciszek Bolesław
        pozdrawiam
        • gaudencja Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 17:42
          > imieniu, ale na drugie chciałam dać Bolesław (po dziadku) nie wiem czy to nie
          > za powazny zestaw...Franciszek Bolesław

Jak dla mnie nie za poważny, ale bardziej podoba mi sie Bolesław od
          Franciszka...
          • rhynox Re: FRANCISZEK?? 06.08.04, 21:56
            Na drugie wybrałam Józef po ojcu, ale głupio brzmi Franciszek Józef, nie? Ale
            Franek chyba fajne. Podobają mi się takie trsdycyjne imiona. Staś też niezłe,
            ale jakoś za dużo się ich namnożyło. dzięki za opinie
            • gaudencja Re: FRANCISZEK?? 06.08.04, 22:15
              rhynox napisała:

> Na drugie wybrałam Józef po ojcu, ale głupio brzmi Franciszek Józef, nie?

E nie, czemu nie? smile Tak cesarsko, zaczęłoby to wyglądać na rodziców-
              nostalgików za cesarstwem austro-węgierskim.

Znajomi mają dwoje dzieci, Feliksa i Różę, i wszyscy ich podejrzewają o
              sympatyzoawanie z rewolucyjnym ruchem robotniczo-ludowym, ale ten zestaw
              wyszedł im tak przez przypadek...
    • frati Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 19:42
      tak bardzo dobry wybor tez planowalam , ze bedzie franek , ale wybralam innne
      imie
    • itsola Re: FRANCISZEK?? 04.08.04, 22:49
      Witam !
      Nie nie podoba mi sie .Nie jestem zwolenniczka "starodawnych"imion.Pa Ola
    • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 01.09.04, 09:03
      Według mnie to imię jest okropne, nienadaje sie dla malutkich chłopców, trzeba
      się pierwszo zastanowić czy dziecko chciałoby się nazywać tak jak jego pra pra
      dziadek. Dla mnie nadawanie dzieciom imion typu: Franek, Bolek, Józek jest
      ośmieszeniem dziecka w tych czasach.
      • cysia.b Re: FRANCISZEK?? 01.09.04, 11:07
        nicole777 napisała:

> Według mnie to imię jest okropne, nienadaje sie dla malutkich chłopców, trzeba
        > się pierwszo zastanowić czy dziecko chciałoby się nazywać tak jak jego pra pra
        > dziadek. Dla mnie nadawanie dzieciom imion typu: Franek, Bolek, Józek jest
        > ośmieszeniem dziecka w tych czasach.

Dlaczego tak uważasz? Przecież te imiona są mocno zakorzenione w tradycji?
        A Franciszek podoba mi się srednio, poodbnie jak Gaudencja odwróciłabym kolejnosc na Bolesław Franciszek
        • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 09:46
          Oczywiście nie neguje osób, które lubia te imiona, poprostu mnie się
          niepodobają, może właśnie dlatego że są za mocno zakorzenione,przestarzałe i
          wdg. mnie nie na te czasy.
          Ps. Wole nowocześniejsze imiona typu Nicole smile
          • cysia.b Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 09:50
            Nicole to po prostu imię importowane, w Polsce dopuszczalna jest zdaje się tylko forma Nikola
            • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 15:57
              no i właśnie ja lubie takie "importowane" imiona, bardzo mi się one podobają i
              nieprawdą jest że w Polsce dopuszczalna jest tylko forma Nikola smile
              • monikaj1 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 16:55
                nicole777 napisała:

> nieprawdą jest że w Polsce dopuszczalna jest tylko forma Nikola smile

A szkoda
          • gaudencja Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 17:06
            nicole777 napisała:

> Ps. Wole nowocześniejsze imiona typu Nicole smile

To nie jest nowoczesne imię, tylko nowomodne imię. Taki odpowiednik błyskotki,
            która wchodzi w modę, a potem szybko z niej wychodzi. Za 20-25 lat będzie
            równie czesto nadawana dzieciom, jak dziś Ilona, Sylwia, Anita czy Aneta.
            • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 21:54
              Mówisz ze ta "błyskotka" szybko wyjdzie z mody a twierdzisz że imiona typu
              Franio są w modzie,czyżby dlatego że wiele "gwiazd medialnych" nadaje je swoim
              dzieciom tylko dlatego, żeby ich pociechy wyróżniały się z tłumu? Może to
              nazwiemy pretensjonalizmem??
              • gaudencja Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 22:37
                nicole777 napisała:

> Mówisz ze ta "błyskotka" szybko wyjdzie z mody a twierdzisz że imiona typu
                > Franio są w modzie,czyżby dlatego że wiele "gwiazd medialnych" nadaje je
                swoim
                > dzieciom tylko dlatego, żeby ich pociechy wyróżniały się z tłumu? Może to
                > nazwiemy pretensjonalizmem??

Nie ma czegoś takiego, jak pretensjonalizm, to po pierwsze, i gdybyś była
                douczona, to powinnaś to wiedzieć. Możesz sobie pretensjonalność nazywać jak
                chcesz, tak jak niestety Twoje dzieci, ale nie licz na to, że będą Cię uważac
                za wykształconą. Po drugie, może gwiazdy nadają imię Franciszek po dziadku, nie
                interesuje mnie to. Pierwszą znaną mi osobą, która to zrobiła, jest Anka Jopek
                (obecnie Anna Maria Jopek), i doprawdy nie wiem, czemu to zrobiła, bo dawno nie
                miałam okazji z nią rozmawiać, ale przy najbliższej okazji zapytam o to ją lub
                kogoś z rodziny. W nmediach tłumaczyła, że to na cześć Sinatry. Przynajmniej
                miała na tyle wystaczającą orientację w kulturze polskiej, żeby na czesć
                Sinatry nazwać dziecko Franciszek, a nie Frank, jak by to pewnie uczyniła osoba
                Twoich gustów. Imię Franciszek nie wyszło z mody w Polsce od dawna, a jeśli
                było zapomniane, to chwilowo, a teraz powraca - tak samo, jak powróciła
                Agnieszka, Agata, Katarzyna czy Urszula (w XIX wieku uwazana za imie
                przestarzałe). Twierdzę, że Franciszek jest w modzie tak samo jak Nicole, tylko
                w zdecydowanie innych kręgach. Imię to również nie za bardzo mi się podoba, ale
                nie jest nowomodne, tylko tradycyjne, co jest jego dużą przewaga w stosunku do
                Nikoli. Sama jednak nie nazwałabym tak dziecka niezależnie od tego, jak wielu
                Franciszków mam w rodzinie (a przyjęłam zasadę, że imię ma byc nadane po kimś z
                rodziny).
                • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 02.09.04, 23:23
                  Za bardzo sie moja "droga wywyższasz nienazywaj mnie niedouczoną bo mnie
                  nieznasz chętnie bym się z tobą zmierzyła wiedzą ale niema sensu. Jak już
                  powiedziałam twierdzę ze jestes biedną, zakompleksioną osóbką z którą tematy mi
                  się skończyły. Niewidzę sensu naszej dalszej rozmowy bo niemamy poprostu o czym
                  rozmawiac jak wynika z odpowiedzi na twoje posty wiele osób źle cię odbiera,
                  gdyż "moja droga" jesteś zbyt nachalna w swoich przekonaniach i niedajesz innym
                  prawa glosu. Liczy sie tylko twoje zdanie i twoja racja a uwierz mi że wielu
                  osobom to się niepodoba. Poczytaj sobie jakieś książeczki o kulturze i
                  umiejętności prowadzenia dialogu bo dużo ci do tego brakuje. Naszą rozmowę
                  uważam za skończoną.
                  • gaudencja Re: FRANCISZEK?? 03.09.04, 17:36
                    rozumiem, że jesteś gracją 111, czy jak tam dokładnie brzmiał nick? Błędy,
                    które robisz, są zbyt charakterystyczne.
                    • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 03.09.04, 22:05
                      Niestety mylisz się już mówiłam że niejestem rodowitą polkąsmile
                      Żegnam
                      • adziunia Re: FRANCISZEK?? 03.09.04, 22:29
                        "nie" z czasownikami pisze sie oddzielnie
                        A poza tym ciekawie to bedzie wygladac jak za parenascie lat na przyklad panna
                        Nicole wyjdzie za maz za Franciszka i oczywiscie oboje sa Polakami smile
                        • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 10:49
                          ??? sama wiesz co piszesz??? uncertain
                          • gaudencja Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 11:42
                            nicole777 napisała:

> ??? sama wiesz co piszesz??? uncertain

Upraszam o stosowanie bardziej przekonujących dla reszty argumentów tudzież
                            bardziej cywilizowanych standardów dyskusji.
                            • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 14:35
                              z tobą wredna wyuzdana patriotko skończyłam już dyskusje.
                              Chamstwo nie popłaca.
                              asinus asinorum
                            • nicole777 Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 14:39
                              gaudencja napisała:

> nicole777 napisała:
                              >
                              > > ??? sama wiesz co piszesz??? uncertain
                              >
                              > Upraszam o stosowanie bardziej przekonujących dla reszty argumentów tudzież
                              > bardziej cywilizowanych standardów dyskusji.
                              Znawca : specjalista, który wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek
                              innym
                              Ambrose Bierce
                              smile

• nicole777 Re: FRANCISZEK?? 04.09.04, 10:51
                          a tak wogóle panna Nicole nie wyszła za pana Franciszka smile)))))))
    • milenium5 Re: FRANCISZEK?? 01.09.04, 14:05
      Nie no jakie ośmieszanie... Franków coraz więcej, już niedługo będzie tyle co
      Jaśków, to imię hcyba nie jest odbierane jako staromodne. Mnie bardziej podba
      się Antonii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.