aga_polen 04.08.04, 16:53 Naida..tak ma na imię moja córunia,ma teraz 4 miesiące i jest słodziutka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Naida 04.08.04, 16:57 aga_polen napisała: > Naida..tak ma na imię moja córunia,ma teraz 4 miesiące i jest słodziutka. A co to za imię? I czy mieszkasz w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Naida 04.08.04, 19:56 zaino napisała: > wstrętne imię, kojarzy mi się ze znajdą może nie wstrętne, ale jak na PL dziwaczne, no i nieuchronnie kojarzy sie ze znajdą. Ale jeśli autorka postu mieszka w Niemczech? Przed chwilą sama pisałaś, że nie trzeba sugerować sie tym, jak imie jest odbierane przez Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
annas74 Re: Naida 06.08.04, 14:12 zaino napisała: > wstrętne imię, kojarzy mi się ze znajdą NIE TAK IMPULSYWNIE KOCHANA RANISZ UCZUCIA MAMY. W odwecie przeczytaj głośno "zaino" mnie się rymuje z łajno. Miłe? Co do imienia to mnie się podoba jako zdrobnienie Najdusia. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Naida 04.08.04, 22:46 Witaj ! Ja tez mieszkam w niemczech ,ale tego imienia jeszcze nie slyszalam.Ostatnio w szpitalu slyszalam imie NALJA i NAYLA .Te dwa podobaja mi sie troszke bardziej.Ale to rzecz gustu.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Naida 05.08.04, 14:03 W Polsce - nie. Jak już napisano wyżej, kojarzy się ze znajdą. Mnie bardziej podoba się imię Aida... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Naida 05.08.04, 15:31 A nie lepiej Najda, a moze mowicie na nia Najda?! Naida troche trudne jak na warunki polskie i ogolnie malo znane. Pierwszy raz o nim slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Naida 05.08.04, 16:10 dla mnie to wstrętne imię gdyż kojarzy mi się tylko i wyłącznie ze znajdą, a to czy jego właścicielka mieszka w kraju czy poza jego granicami nie ma tu żadnego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
aga_polen Re: Naida 06.08.04, 18:56 Witam!..Nie spodziewałam się.że tutaj się tak ludzi błotem obsypuje..no cóż..Naida-to bo jej babci..nie mieszkam w Niemczech.Ludzie powinni ostrożnie posługiwać się słowami..czasem pewne rzeczy są przykre P.S.moja córeczka ma zespół genetyczny.... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Naida 06.08.04, 18:59 Aga, ale prosilysmy o napisanie skad to imie pochodzi, jakie ma znaczenie??? Mnie tez sie ono nie podoba, i nawet jesli pytasz o opinie, to nie potrafie sie zmusic do tego, ze cos mi sie podoba - taki gust. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Naida 06.08.04, 22:26 aga_polen napisała: > Witam!..Nie spodziewałam się.że tutaj się tak ludzi błotem obsypuje..no > cóż..Naida-to bo jej babci..nie mieszkam w Niemczech.Ludzie powinni ostrożnie > posługiwać się słowami..czasem pewne rzeczy są przykre > P.S.moja córeczka ma zespół genetyczny.... Mi by sie ono podobało, ale "najda" to w bardziech archaicznym jezyku polskim to samo, co "znajda" i tu jest mały problem. A co do "błota", to przykro mi, że tak zaino się zdecydowanie wypowiedziała. Natomiast na usprawiedliwienie sytuacji dodam, że piszą tu różne osoby, które chcą nadawać najdziwniejsze imiona, najlepiej w zachodnich pisowniach, w Polsce, co brzmi tu (i wygląda) straszliwie, i występuje pewne zmeczenie takimi postami - a Ty nie napisałaś w pierwszym poście nic więcej (np. że mieszkasz w Niemczech i imię Twojego dziecka nie musi być az tak dobrze dopasowane do warunków polskich). Odpowiedz Link Zgłoś
aga_polen Re: Naida 07.08.04, 10:11 Nie wiedziałam,że z tak krótkiego postu wywiąże się taka dyskusja...Naida to nie znajda ani nie Najda(tak ma na nazwisko mój kolega ze studiów..ale też nikomu na myśl nie przyszło żeby go znajdą nazywać)..To imię wymawia się normalnie..tak troszeczke jakby przez nieme "H"..Na(h)ida..może na polskie warunki trochę inne..ale czy kiedyś Patrycja albo Inga nie były kiedyś dziwaczne? To jest imię arabskie(tato Naidy jest po mamie Syryjczykiem..)może życie w mieszanej rodzinie uczy tolerancji?nie wiem..zresztą imię to rzecz gustu..no bo przecież fakt,że się komuś nie podoba nie znaczy że jest nie tolerancyjny. często czytam,że rodzice Alanów,Sandr,Kevinów to snoby..warto się zapytać dlaczego takie imię nosi ich dziecko..Ja dostałam imię po Agnieszce z "Nocy i Dni"(czyli serialowe)),ale dziś nie zamieniłabym go na żadne inne! a co do dopasowania..no cóż..czy wiecznie trzeba się dopasowywać?..myślę,że fajnie się jedynie dopasowywć do słynnych Matek-Polek..a reszta?Nie zawsze można być dumnym,że się jest Polakiem.Uwierzcie mi..Pozdrawiam wszystkich P.S Naida oznacza "nimfa" Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Naida 07.08.04, 10:18 www.babynames.com/V5/index.php?content=gosearch Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Naida 07.08.04, 10:57 aga_polen napisała: > nikomu na myśl nie przyszło żeby go znajdą nazywać)..To imię wymawia się > normalnie..tak troszeczke jakby przez nieme "H"..Na(h)ida..może na polskie > warunki trochę inne..ale czy kiedyś Patrycja albo Inga nie były kiedyś > dziwaczne? Ja wiem, jak wymawia się to imię, i mam identyczne stanowiskao co do oswajania imion, ale nie każdy ma takie podejście, i nie nie za wszelką cenę nalezy takie imiona oswajać kosztem dziecka. Dlatego, choc imię Naida uważam za bardzo ładne (tak, jak Aida), to w Polsce ze względu na skojarzenia ze znajdą (a nie kazdy wie, że imię Naida wymawia się przez krótkie "i"), nie nadałabym go dziecku. bo ludzie potrafią być okrutni. W Niemczech zapewne jest to imię zupełnie neutralne. > To jest imię arabskie Tak się domyslałam Aha, właśnie skojarzyłam - jeśli to nimfa wodna, to u nas jest to Najada. > często czytam,że rodzice Alanów,Sandr,Kevinów to snoby.. Nie, raczej nie snoby. Ja bym ich nazwała raczej (przepraszam, nie udało mi sie znaleźć równie zwięzłego, ale bardziej poprawnego politycznie określenia) "kucharkami teskniącymi za lepszym życiem". Snobistyczne teraz są imiona, które 80 lat temu były popularne, a od jakiegoś czasu uchodziły za démodé. Czasem imiona te są określane jako "staropolskie", mimo że wszystkie są pochodzenia obcego, a bardzo często równiez zakorzeniły się w polszczyźnie (jako imiona) dopiero w XIX czy na początku XX wieku (jak np. Maria). > a co do dopasowania..no cóż..czy wiecznie trzeba się dopasowywać?.. Pewna doza dopasowania jest jednak niezbędna, i piszę to ja, która nie widziałabym żadnego problemu w nazwaniu dziecka Gaudenty czy Achacy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Naida 07.08.04, 11:24 Agnieszko, to wytlumaczenie zupelnie dla mnie zmienia postac rzeczy. Jesli tata jest obcokrajowcem a imie ma tak piekne znaczenie, to zmienia moje spojrzenie. Jednakze zgadzam sie z Gaudencja, ze w Polsce moze sprawiac problemy z wymowa i prowazdic do skojarzen ze znajda. Pozdrowienia dla corci, Ania Odpowiedz Link Zgłoś