pudelek09 05.11.13, 21:43 jakie imie dla trzeciego dziecka proponujecie?propozycja i dla chłopca i dla dziewczynki,najlepiej z lierka "r" -mi się podoba 'Karina(ale jedna znalam i tak falszywa...) 'Kornelia(ale ostatnio b.popularne) 'Nadia 'Marcel(popularne) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna.perla Re: Marcelina i Laura 05.11.13, 22:27 Marcelina i Marcel- jak dla mnie kompletny brak wyobraźni i nawet zastąpienia Marcela Marcelim nie pomoże. Może takie z literka r: Igor, Kacper, Ksawery, Cyprian, Piotr, Borys, Hubert, Wiktor Nadia jest chyba sporo popularniejsza od Kornelii. Proponuję Gabrielę. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Marcelina i Laura 05.11.13, 22:43 Klara Aurelia Estera Seweryn Ernest Bruno(n) Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Marcelina i Laura 05.11.13, 23:02 Petronela zdrobnienie Petra albo Nela Irmina Karolina Tamara Debora Gabriela Kornel Jeremi Wawrzyniec Ksawery Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Marcelina i Laura 05.11.13, 23:12 Imiona sióstr są dla mnie 'z innych bajek', więc takie będą też moje propozycje. Klara, Elwira, Dagmara, Aurelia, Róża, Nadzieja, Teresa, Rozalia, Daria, Irena, Krystyna, Karolina, Barbara, Gabriela, Gracja, Greta, Gloria, Eryka, Aurora, Marta, Martyna, Weronika, Grażyna, Arnika, Urszula, Miriam, Raisa, Damroka, Dorota. Artur, Gabriel, Marek, Jerzy, Marcin, Makary, Maurycy, Eryk, Ernest, Karol, Wiktor, Teodor, Adrian, Remigiusz, Hieronim, Piotr, Albert, Konrad, Cyprian, Brunon, Edward, Grzegorz, Krzysztof, Robert, Roch, Dorian. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 08:01 Ja się nie zgadzam moim zdaniem imiona sióstr są z ,,jednej bajki" do imion sióstr pasowałabym mi: Sabina Malwina Dominika Berenika z wymienionych propozycji Kornelia pasowałaby świetnie z męskich: Tymon Tymoteusz Hubert Dominik Ernest Olaf Gabriel Ale wszystko zależy od nazwiska. Może podasz? Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 08:59 dla dziewczynki jestem za Kornelią a dla chłopca Cyprian Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 21:11 Berenika i Dominika bardzo mi się podobają,dla chłopca Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 21:04 błagam!jak można dac dziecku Krystyna,Teresa,Grazyna,Urszula! albo Teodor,Albert,Edward.Moze ktoś inny się skusi na te propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 21:16 pudelek09 napisała: > błagam!jak można dac dziecku Krystyna,Teresa,Grazyna,Urszula! albo Teodor,Alber > t,Edward.Moze ktoś inny się skusi na te propozycje Ano można! Wyobraź sobie, że kiedyś każda Grażyna czy Krystyna były dziećmi, Teodor (o zgrozo) też. Dominik- w moim odczuciu wyjątkowo mało męskie imię. Najpierw piszesz, że wolałabyś coś mało popularnego a potem wybierasz powszechną Dominikę czy Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 23:47 ja nie mowie o "kiedyś",tylko o "teraz"!Jakbym się sugerowala przeszloscia to wybierałabym pomiędzy Stanisława,Wiesława albo Zygmuntem i Zdzislawem.Juz mam kolezanke co dawala imiona po dziadkach.Rysiu i Henio.Masakra jakas!Jakos nie wydaje mi się żeby Dominik,-ka były powszechne.W moim otoczeniu jest co chwila Lena,Jula i Antosia,albo Jakub Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Marcelina i Laura 07.11.13, 00:10 Trzeba się tak od razu święcie oburzać? Wystarczy napisać, że nie wszystkie trafiają w gust, gdyż są tu osoby, które nadały lub rozważają nadanie Urszuli, Ryszarda czy nawet Alberta. I dobrze! Nie było przecież wiadomo z jakiego kręgu imion poszukujesz, Laura jest teraz popularna, Marcelina niekoniecznie. Dominik/a - te imiona były popularne w roczniku, który ma już 20+, więc dla ich dzieci będą też imionami rodziców, cioć i wujków. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Marcelina i Laura 07.11.13, 00:33 pudelek09 napisała: > ja nie mowie o "kiedyś",tylko o "teraz"!Jakbym się sugerowala przeszloscia to w > ybierałabym pomiędzy Stanisława,Wiesława albo Zygmuntem i Zdzislawem.Juz mam ko > lezanke co dawala imiona po dziadkach.Rysiu i Henio.Masakra jakas!Jakos nie wyd > aje mi się żeby Dominik,-ka były powszechne.W moim otoczeniu jest co chwila Len > a,Jula i Antosia,albo Jakub Napisałaś, że to nie są imiona dla dzieci, w takim razie dla kogo? Moje koleżanki też mają dzieci o rozmaitych imionach ale nigdy bym nie napisała, że to "masakra jakaś", mało tego... nawet bym tak nie pomyślała. Nie znaczy to, że podobają mi się Keviny czy Nicole, to wybór ich rodziców i okey. Czy Antosia nie jest "masakrą"? Bo Rysiu, Henio czy inny Franek to z tego samego "kręgu" co Antosia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Marcelina i Laura 07.11.13, 11:12 pudelek09 napisała: > ja nie mowie o "kiedyś",tylko o "teraz"!Jakbym się sugerowala przeszloscia to w > ybierałabym pomiędzy Stanisława,Wiesława albo Zygmuntem i Zdzislawem.Juz mam ko > lezanke co dawala imiona po dziadkach.Rysiu i Henio.Masakra jakas!Jakos nie wyd > aje mi się żeby Dominik,-ka były powszechne.W moim otoczeniu jest co chwila Len > a,Jula i Antosia,albo Jakub Są powszechne w pokoleniu urodzonych w latach 80-tych, znam tez nastolatków o tym imieniu, a Dominików nawet kilku małych. Zygmunta znam ośmioletniego, bardzo zadowlonego z imienia, Stasiów znam dwóch - 4,5 roku i 3 lata, obaj zadowleni. Antonina jest dla mnie dokładnie z tej samej bajki co Stanisław czy Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Marcelina i Laura 07.11.13, 15:26 To chyba tylko kwestia gustu mi tez Franek i Stasiu podobaja sie, a Zygmunt , Rysiu czy Wieslaw , Heniu nie podobaja sie. Po prostu bez szukania podtekstow z jakiej one epoki sa starej czy nowej i u mnie raczej to tylko kwestia brzmienia . Antonina, Salomea czy Marianna ladnie brzmia, a Wladzia , Wandzia czy Krysia juz nie. Nie dziele ich na stare i nowe babcine czy ciocine chociaz wiadomo ze trendy wracaja i gina raz imie jest na topie raz jest niemodne. Lubie imiona uniwersalne np Anna, Michal , Mateusz, Hanna, Ewa one nadawane sa zawsze i nie beda uchodzic za tzw ciotkowate. Jednak dla dziecka szukam tez czegos mniej nadawanego i nie chcialabym zeby bylo na pierszym miejscu nadawan. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marcelina i Laura 08.11.13, 00:02 Wiesz co - po tym co napisałaś jakoś odeszła mi ochota na jakąkolwiek pomoc w wyborze imion dla Twoich dzieci. Sama sobie wystawiasz świadectwo tym, co tutaj piszesz - a świadectwo to jest niezbyt ciekawe, więc ja nie mam ochoty uczestniczyć w takich pyskówkach na poziomie podstawówki. I nie żebym namawiała do jakiegoś bojkotu, ale uważam, że nie powinnaś uzyskać tu pomocy. Obrażasz w chamski sposób imiona innych dzieciaków i oczekujesz, że ktoś tu w czymś Ci pomoże? Żenada .... Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 10:30 Wg mnie Kornelia jest świetna i wcale nie jest aż tak bardzo popularna, może być jeszcze np: Klara, Dagmara, Sara. Dla chłopca może: Ksawery, Kornel, Teodor, Cyprian Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 10:47 Klara Rozalia Róża Marta Miron Jeremi Rufus Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Marcelina i Laura 06.11.13, 20:45 Kornelia jest wg mnie idealna - wcale nie jest bardzo popularna. Faktycznie jej nadawalność wzrosła, ale wg mnie nadal znajduje się dużo niżej, niż np. Laura. Marcel z pewnością nie - przy Marcelinie brzmi jak kiepski żart. Proponuję: Aurelia, Aniela, Anastazja, Apolonia, Berenika, Blanka, Daria, Dalia, Dagna, Estera, Emma, Florentyna, Felicja, Gaja, Honorata, Helena, Ida, Irmina, Julianna, Jaśmina, Klara, Łucja, Olga, Olimpia, Róża, Rozalia, Stefania, Stella, Wanda, Zoja Anatol, Aleksy, Aleksander, Błażej, Brunon, Beniamin, Bernard, Cyprian, Cyryl, Cezary, Dorian, Dominik, Dawid, Ernest, Erwin, Edgar, Feliks, Fabian, Gustaw, Hubert, Igor, Ignacy, Jeremi, Joachim, Julian, Juliusz, Kornel, Kajetan, Nikodem, Norbert, Olaf, Olgierd, Ruben, Roch, Remigiusz, Stefan, Tymoteusz, Tymon, Teodor, Witold Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Marcelina i Laura 07.11.13, 08:06 Kornelia swietnie pasuje,a dla chlopca moze Tymon,choc to bez 'r'. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Marcelina i Laura 07.11.13, 10:32 gorny.edu.pl/imiona/index.php?rok=2013 tak wyglada lista na 2013 dla Wa-wy Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Marcelina i Laura 12.11.13, 23:05 Z proponowanych przez Ciebie podoba mi się Kornelia, Karina odradzam, nie podoba mi się i wszystkie jakie znam są niezbyt ciekawymi osobami Proponuję jeszcze : -Klara dla chłopca : -Kornel Odpowiedz Link Zgłoś