Dodaj do ulubionych

Imiona retro i vintage

19.12.13, 11:26
Witajcie!

Wiem, wiem. Było tu już wiele podobnych tematów, ale z tego co widzę dość chaotycznych.

Proszę o konkrety - listę imion RETRO i listę imion VINTAGE.

Jestem już chwilę na forum i orientuję się mniej więcej, które imiona są które, ale są wśród puli imion takie, co do których pewności nie mam. Dla mnie definicje są następujące (proszę poprawić, jeśli się mylę):
1. Retro - imiona popularne w pokoleniu naszych dziadków i pradziadków.
2. Vintage - imiona popularne w pokoleniu naszych rodziców, wujostwa.

P.S.
Mam tylko jedną prośbę – żeby listy imion stworzyły tzw. "stare wyjadaczki" tego forum, 'siedzące w temacie' i pewne swoich wypowiedzi. Osoby, które nie są pewne swoich przemyśleń, którym się tylko "coś wydaje" lub mają swoiste "odczucia", proszę o nie zabieranie głosu, żeby nie stwarzać zbędnego zamieszania i kłótni, jak to czasami bywa smile
Obserwuj wątek
    • mary.h Imiona retro 19.12.13, 11:26
      • dalenia Re: Imiona retro 19.12.13, 14:18
        Józefina, Eleonora, Franciszka, Ludwika, Pelagia, Zofia, Antonina, Stefania, Franciszek, Antoni, Gustaw, Józef, Stanisław, Edward, Dionizy, Wincenty itp. itd.
    • mary.h Imiona vintage 19.12.13, 11:27
      • dalenia Re: Imiona vintage 19.12.13, 14:18
        Krystyna, Barbara, Teresa, Jadwiga, Danuta, Stanisława, Irena, Halina, Mieczysław, Marian, Jerzy, Czesław, Wiesław, Ryszard itp. itd.
    • dalenia Re: Imiona retro i vintage 19.12.13, 14:17
      Nie wiem, czy mogę siebie uznać za "starą wyjadaczkę" i siedzącą w temacie, ale pozwolę sobie napisać moje listy wink

Imiona "retro" - dokładnie jak u Ciebie, imiona moich prababć i pradziadków -
      Józefina, Eleonora, Franciszka, Ludwika, Pelagia, Zofia, Antonina, Stefania, Franciszek, Antoni, Gustaw, Józef, Stanisław, Edward, Dionizy, Wincenty itp. itd.

Imiona "vintage" - tak też odbieram imiona moich babć i dziadków -
      Krystyna, Barbara, Teresa, Jadwiga, Danuta, Stanisława, Irena, Halina, Mieczysław, Marian, Jerzy, Czesław, Wiesław, Ryszard itp. itd.

To tylko przykładowe imiona - część z listy, część z rodziny, część po prostu przyszła mi do głowy. Ale chyba mniej więcej widać jaki ja stosuję podział pod tym względem smile A, jeszcze dodam, że jestem z początku lat 90 - więc w dużej mierze imiona vintage (które dla mnie są imionami dziadków i babć) będą dla większości forumowiczów imionami rodziców - to tak, żeby nie było nieporozumień smile
      • dalenia Re: Imiona retro i vintage 19.12.13, 14:17
        A przepraszam, dopiero widzę, że zrobiłaś miejsca na listy. Wobec tego pozwolę sobie skopiować te ze swojej wypowiedzi w odpowiednie miejsca smile
      • mary.h Re: Imiona retro i vintage 20.12.13, 12:50
        STANISŁAW retro, ale STANISŁAWA vintage ???
        • dalenia Re: Imiona retro i vintage 20.12.13, 18:47
          No pewnie - dokładnie takie mam odczucia.
    • gaudencja Re: Imiona retro i vintage 28.12.13, 00:53
      Najprościej sięgnąć po statystyki - tu są b. skrócone:
      pl.wikipedia.org/wiki/Dzieje_imion_w_Polsce
      W publikacji "GW" z 2007 roku listy dekadowo są nieco pełniejsze, może ktoś by wrzucił, jeśli ma? Ew. jeśli później będę mieć trochę czasu, to to zrobię.
    • olinininka Re: Imiona retro i vintage 28.10.14, 09:37
      Dla mnie imiona retro:
      Franciszek, Józef, Antoni, Stanisław, Ludwik, Gustaw, Dionizy, Tadeusz, Konstanty, Feliks, Wilhelm, itp
      Zofia, Rozalia, Stefania, Józefina, Franciszka, Cecylia, Marianna, Ludwika, Eleonora, itp
      Vintage:
      Bogusława, Krystyna, Barbara, Teresa, Jadwiga, Danuta, Stanisława, Irena, Halina, Renata, Bernadetta, Mirosława itp
      Eugeniusz, Mieczysław, Marian, Czesław, Wiesław, Ryszard, Bogusław, Arkadiusz, Mirosław itp

tak z grubsza wymieniłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.