krk1975 13.08.04, 13:26 Które lepsze, Liwia nie ma zdrobnienia, Oliwia to Oliwka, tylko że to imię jest teraz popularne i brzmi jednak trohcę obco przy polskim nazwisku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eirinn Re: Liwia lub Oliwia 13.08.04, 13:29 Prawda. Ja wybrałabym Liwię, między innymi dlatego, że tak miała na imię babka cezara Klaudiusza. Bardzo silna osobowość, więc jeśli się wierzy w magię imion, to dobrze prorokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Liwia lub Oliwia 13.08.04, 14:57 Ale mowa o tej historycznej Liwii - żonie Oktawiana, czy o Liwii z "Ja, Klaudiusz"? Skoro mówisz, że chodzi o babkę Klaudiusza, a nie żonę Oktawiana to zakładam, że raczej chodzi o tę drugą. Owszem, ta miała silną osobowość. Bez skrupułów otruła dwóch mężów, syna i jeszcze kogo popadło. Nie licząc innych drobiazgów. Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: Liwia lub Oliwia 13.08.04, 15:53 No, ale charakteru to jej nie odmówisz? Owszem, manifestowała to osobliwie, ale ni każda Liwia musi zaraz sięgać po tak drastyczne środki. Nie każdy Charles wyrasta na Mansona, z niektórych rosną Dickensy lub Darwiny Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Liwia 13.08.04, 13:58 krk1975 napisała: > Które lepsze, Liwia nie ma zdrobnienia, Zdrabniac można tak, jak Oliwia, tylko bez "O" - np. Liwka. Wybrałabym Liwię, bo Oliwia to teraz najpopularniejsze albo jedno z kilku najpopularniejszych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Liwia lub Oliwia 13.08.04, 14:47 Liwia jest piękne, a oliwki możesz kupić w słoiczku. Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Liwia lub Oliwia 13.08.04, 17:36 Ale jest margaryna Liwia. Może Oliwia jest w tym momencie bardzo popularnym imieniem, ale bardzo ładnym Moja Oliwka skończyła już 6 m-cy. Ma piękne oczka - dwie czarne oliwki. A tak na marginesie to zwracam się do niej najczęściej mysieńko. Pozdrawiam Oliwkowa mama. Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Oliwia i oliwki 28.08.04, 00:41 agunek1 napisała: > Ale jest margaryna Liwia. > Może Oliwia jest w tym momencie bardzo popularnym imieniem, ale bardzo ładnym > Moja Oliwka skończyła już 6 m-cy. Ma piękne oczka - dwie czarne oliwki. > A tak na marginesie to zwracam się do niej najczęściej mysieńko. > Pozdrawiam Oliwkowa mama. Moja 6-miesięczna Oliwia też ma czarne oczka, które kojarzą mi się z oliwkami:- ) Nie oburza mnie porównywanie imienia Oliwia do oliwek, bo ja je uwielbiam! Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Liwia lub Oliwia 13.08.04, 21:41 Witaj ! Co ja tu wiele bede pisac.Moja Livia (w Polsce LIWIA) wlasnie skonczyla wczoraj miesiac.Wiec jest to najpiekniejsze dla mnie imie. A to moja Livia Mailin: forum.gazeta.pl/ogl/adv/forum/79/2/79249.jpg forum.gazeta.pl/ogl/adv/forum/79/2/79251.jpg forum.gazeta.pl/ogl/adv/forum/79/2/79250.jpg Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
frytkal Re: Liwia lub Oliwia 14.08.04, 11:55 Hej! My wybraliśmy Liwię. Jest urocza i ma charakterek. Cóż, że jest margaryna Liwia? Oliwia to gazeta. A imię jak najbardziej można zdrabniać: Liwka. My ją czasem nazywamy Liwka- złosliwka, Liwiusza itp. Jak się urodziła, 3 lata temu, to miałam obiekcje, że to takie niepopularne imię. A teraz proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Liwia lub Oliwia 14.08.04, 14:02 Nie miałam nic złego na myśli w związku z tą margaryną, ale moja poprzeniczka napisała, że oliwki mozna kupić w słoiku, więc Jej odpisałam, że jest margaryna o takiej nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Liwia lub Oliwia 16.08.04, 14:42 Zadne z tych dwóch imion mi się nie podoba, ale z dwojga złego wolę Liwię. Odpowiedz Link Zgłoś
ella1976 Re: Liwia lub Oliwia 17.08.04, 12:11 Nasz druga córcia będzie miała na imię Liwia. Piękne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
low_aga Re: Liwia lub Oliwia 28.08.04, 00:46 Obydwa imiona są równie ładne (piszę tak mimo, iż mam Oliwię!). Na temat gustów się nie dyskutuje Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Liwia lub Oliwia 31.08.04, 17:28 itsola napisała: > Witaj ! > Co ja tu wiele bede pisac.Moja Livia (w Polsce LIWIA) wlasnie skonczyla wczoraj > > miesiac.Wiec jest to najpiekniejsze dla mnie imie. > A to moja Livia Mailin: > forum.gazeta.pl/ogl/adv/forum/79/2/79249.jpg > forum.gazeta.pl/ogl/adv/forum/79/2/79251.jpg > forum.gazeta.pl/ogl/adv/forum/79/2/79250.jpg > > Pa Ola Twoja Mała jest śliczna!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
avarja Re: Liwia lub Oliwia 31.08.04, 16:15 LIWIA lepsza! Oliwia kojarzy mi się z czymś obleśnie tłustym... Hmmm... Ciekawe czemu! Odpowiedz Link Zgłoś
edzioszka Re: Liwia lub Oliwia 31.08.04, 17:15 Liwia, a o!Liwio to wołacz zdajesię Odpowiedz Link Zgłoś