Dodaj do ulubionych

imię dla synka

03.03.14, 14:39
Mamy problem z wyborem imienia dla synka, okazało się ,że narzeczony ma zupełnie inny gust imienniczy uncertain
Propozycje Marcina: Piotr, Paweł, Rafał, Andrzej ( imię po obu dziadkach)
Moje propozycje: Bronisław, Roch, Fryderyk, Kajetan, Julian,Stanisław - mój faworyt

imiona akceptowane przez nas obojga:
1)Jan - jednak odstręcza ogromna popularność, obawiam się,ze Jan niebawem będzie na pierwszym miejscu w rankingach popularności.
2)Mikołaj - kiedyś moje ulubione,ale aktualnie przeszkadza brak wygodnego zdrobnienia:
Miki , Miko -nie podobają mi się, a Kola - które uwielbiam wątpię aby przyjęło się w Polsce
3)Maciej- czy nie jest zbyt podobny do Marcina?

Nazwisko brzmi Dębiec, więc wydaje mi się ,że większość imion do niego pasuje.
Popularność imienia lub jej brak jest dla mnie ważnym, ale nie najważniejszym kryterium bardziej istotne jest brzmienie imienia,jego funkcjonalność.

Nie wiem co robić : walczyć o swoje propozycje, czy wybrać któreś z trzech "kompromisowych" imion?

dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: imię dla synka 03.03.14, 14:59
      a może Juliusz zamist Juliana. Juliusz jest bardziej męski, konkretny, twardy. Twój narzeczony wybrał właśnie takie konkretne imiona więc może Juliusz mu się spodoba.
      A może bardzo popularny ostatnio na forum Jeremi?

Z imion wybranych przez Was oboje najbardziej podoba mi się Andrzej, niezbyt popularny ale każdemu znany a to, że jest po dziadkach to chyba jego dodatkowy atut (ale może się mylę). Ma fajne zdrobnienia: Andrzejek, Jędrek, Jędruś.

Roch, Kajetan, Peweł i Rafał nie podobają mi sie zupełnie.
    • agjato Re: imię dla synka 03.03.14, 15:01
      Porozmawiaj jeszcze z mężem, może jednak spodoba mu się jedna z Twoich propozycji. Jeżeli jednak nie to może któreś z imion akceptowanych przez Was wspólnie. Twoje propozycje podobają mi się wszystkie. Z tych wspólnych wybrałabym Macieja.
    • dolcevita007 Re: imię dla synka 03.03.14, 15:12
      Z Twoich propozycji wybralabym Fryderyka lub Juliana , Stanislaw tez ladne.
      Z meza propozycji ewentualnie Andrzeja, ale jego propozycje kojarza mi sie z moim pokoleniem chociaz ladne to dla mnie powinny troszke odpoczac.
      Wasze wspolne opcje do nazwiska najbardziej pasuje mi Mikolaj Debiec, Zarowno Maciej i Jan podobaja mi sie. Jan jest bardzo popularny i prawie zawsze byl, Maciej imie tez z mojego pokolenia, ale chyba caly czas popularny jest.
      Moze jeszcze Jeremi, Leonard, Samuel, Nikodem, Kosma, Jonasz, Tymon, Tymoteusz, Beniamin?
    • abiela Re: imię dla synka 03.03.14, 15:41
      Szuakałbym jeszcze innych imion. Może zamiast Andrzeja Jędrzej? Mnie dużo bardziej podobają się Twoje propozycje, poparłabym każdą z nich, natomiast z propozycji partnera oraz z kompromisowych odrzucilabym niestety każdą.
    • olinininka Re: imię dla synka 03.03.14, 15:56
      W drodze kompromisu wybierałabym z tych 3 propozycji. Najlepiej komponuje się z nazwiskiem Mikołaj.
      Mikołaj Dębiec - ładnie brzmi, można zdrabniać Mikuś, Mikołajek, Kola też ok znam 2 latka którego tak zdrabniają i nie ma problemu.

Twoje propozycje są ok, najfajniejszy moim zdaniem jest: Fryderyk i Kajetan, ale skoro drugiej połowie się nie podobają to szukałabym czegoś jeszcze. Z męża propozycji wybrałabym jedynie Rafałka (choć obecnie jest nieco wujkowaty, ale brzmienie ma ok).

Inne propozycje: Hubert, Aleksander, Leon, Ernest, Erwin, Radosław, Krystian, Edgar, Cyryl, Tobiasz, Albin
    • sangrita Re: imię dla synka 03.03.14, 16:00
      Z propozycji partnera: Andrzeja i Rafała odrzuciłabym całkowicie. Dla naszych dzieci będą totalnie wujkowate.
      Andrzeja możecie za to rozważyć na drugie ze względu na dziadków.
      Paweł też już gwałtownie wychodzi z mody. Ciężko powiedzieć, czy będzie totalnie wujkowaty, czy tylko lekko wujkowaty.

Piotr jest ciągle w miarę popularny, ale chyba jest pewna tendencja spadkowa. W każdym razie jeżeli miałabym wybierać z propozycji Twojego partnera, to tylko ta.

Twoje:
      Roch, Fryderyk i Kajetan nie są w moim guście. Zwłąszcza Fryderyk IMO jest dosyć kontrowersyjny i - z braku lepszego słowa - "wydumany". Twój partner wyraźnie woli imiona bardziej "normalne", więc nie sądzę, żebyś miała duże szanse na przeforsowanie Fryderyka. Na Rocha i Kajetana - też niewielkie.

Bolesław, Julian i Stanisław mnie się bardzo podobają, zwłszcza Stanisław. Mam wrażenie, że najprędzej przekonasz partnera do Stanisława, na drugim miejscu do Juliana, więc może na nich powinnać się "skoncentrować" wink

Imiona akceptowane przez oboje są u Was mało kontrowersyjne. Moim zdaniem wszytskie do zaakcetowania.
    • panna_turkus Re: imię dla synka 03.03.14, 16:42
      z twoich propozycji podoba mi się Roch, ale IMO średnio pasuje do nazwiska.

dorzucam: Jeremiego, Ignacego, Kornela, Gustawa, Emila, Cypriana
      (na drugie wybrałabym Andrzeja)
    • dalenia Re: imię dla synka 03.03.14, 18:33
      Dużo bardziej podobają mi się Twoje propozycje. Bronisława, Rocha i Fryderyka mam na swojej liście. Kajetan i Stanisław także bardzo w moim stylu, choć dla mnie zbyt popularne. Julian dla mnie zbyt zniewieściały.

Z propozycji narzeczonego podoba mi się tylko i wyłącznie Piotr, ale to najpopularniejsze męskie imię w Polsce. Zamiast Andrzeja proponowałabym Jędrzeja.

Z imion akceptowanych przez Was oboje jestem za Janem. Owszem, popularny, ale Maciej i Mikołaj także tacy są (Twój faworyt Stanisław również wink). Jan IMO już miał szanse na pierwsze miejsce - nie trafił tam, więc ja bym się nie martwiła. Mikołaj generalnie też jest okej, a zdrabniałabym go do Mikusia. Macieja nie lubię.

A może spodoba Wam się Aleksander, Błażej, Cezary, Hubert, Igor, Jacek, Jeremi, Kornel, Karol, Ksawery, Krzysztof, Leon, Marceli, Olaf, Tymoteusz, Tymon, Witold?
      • liliowewzgorze Re: imię dla synka 04.03.14, 18:29
        Andrzej duzo ładniej niż Jędrzej który brzmi jak jądro !!
        • mmagi Re: imię dla synka 10.03.14, 16:01
          miałam kolege Jędrka i mówiliśmy do niego Jądruśbig_grin
    • olianka Re: imię dla synka 03.03.14, 19:17
      Podobają mi się Twoje pomysły, pomysły męża, czy nawet te wspólne niestety nie, dlatego ja walczyłabym. Jednak Tobie imiona kompromisowe się podobają, więc pewnie w Twojej sytuacji postawiłabym na Maćka - Maćki są fajne wink , a imię nie jest zbyt podobne do Marcina.
    • luska.s Re: imię dla synka 03.03.14, 23:12
      Z propozycji twojego męża podobają mi się Piotr
      Bronek - na nie
      Roch - nie podoba mi się, nie widzę też żadnych sensownych zdrobnień
      Fryderyk - pełna forma ok, ale zrodbnień również brak
      Kajetan - ok z twoich propozycji podoba mi się najbardziej
      Julian - ładnie, jedynie preszkadza mi że jest pełno Julii
      Stanisław - nie przepadam
      Jan - Jaś ładnie, ale Janek już śrenio
      Mikołaj - jest ok
      Maciej - wg mnie nie jest zbyt podobny do Marcina a imię też nie jest złe

osobiście wybrałabym Kajetana, Piotra lub Mikołaja
    • liliowewzgorze Re: imię dla synka 04.03.14, 18:25
      Ja gdybym miała wybrać imię dla synka byłby to Andrzej - imię męskie, ponadczasowe, niezbyt popularne obecnie. Z akceptowanych imion przez Was żadne mnie nie zachwyca za to Twoje propozycje wszystkie mi się podobają smile
    • adriankaa.s Re: imię dla synka 04.03.14, 23:54
      Maciej brzmi podobnie do Marcin, ale raczej nie będziecie wołać do dziecka Maciej, a Maciek, a to już nie brzmi podobnie do Marcina..
      Skoro to jedne z nielicznych imion, które Wam obydwojgu się podobają, to je wybierzcie, bo podobieństwo będzie niewielkie na co dzień.
    • meggan79 Re: imię dla synka 06.03.14, 08:07
      Walczyłabym o któreś z Twoich(Julek,Staś,Fryderyk),ew.nadałabym Mikołaja.Z propozycji męża lubię Andrzeja.
    • gaudencja Re: imię dla synka 08.03.14, 13:11
      Podobają mi się Twoje propozycje, a nie męża. Wszystkie imiona kompromisowe są bardzo popularne, przy czym do nazwiska IMO ładnie pasuje Mikołaj (ma jeszcze zdrobnienie Mikuś).
      A może poszukajcie imion pradziadków i prapradziadków Twojego narzeczonego, które podobałyby się i jemu, i Tobie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.