ksiezna_pani1 08.03.14, 13:51 Cytronia i Cytroniusz są imieniemi pochodzenia łacińskiego. Najprawdopodobniej zostały utworzone od uprawianej w starożytnym Rzymie rośliny, która u nas występuje pod nazwą cytron lub cedrat (łacińska nazwa: Citrus medica), a pierwotnie było przydomkiem, na co wskazuje przyrostek –onius. Imiona te imieniny obchodzą 19 XI W minionym stuleciu oraz do dzisiejszego dnia nie odnotowano nadań. A jako ciekawostkę napisze, iż do 1994 roku odnotowano jedną kobietę o imieniu … Cytryna (lata 20te). Co myślicie o tych imionach? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Cytronia i Cytroniusz 08.03.14, 14:07 Mnie się nie podobają - za bardzo cytrynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Cytronia i Cytroniusz 08.03.14, 14:25 dalenia napisała: > Mnie się nie podobają - za bardzo cytrynowe. Nadałabym, gdybym mieszkała za granicą, i raczej jako drugie. Po angielsku cytryna to Lemon, więc nikomu by się nie kojarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cytronia i Cytroniusz 08.03.14, 18:53 Brzmienie bardzo ciekawe, ale nie lubię cytryny i swoim dzieciom bym ich nie nadała Odpowiedz Link Zgłoś
misselene Re: Cytronia i Cytroniusz 13.03.14, 14:44 Brzmieniowo mi się nawet podobają, ale nie jak dla mnie nie do nadania ze względu na silne skojarzenie z cytrynami. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Cytronia i Cytroniusz 13.03.14, 18:06 Nie wiem, czy bardziej kojarzy mi się z cytryną czy z cytrą, ale tak czy tak bym nie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Cytronia i Cytroniusz 15.03.14, 10:40 Nie podobają mi się,brzmią jak wymyślone na siłę.Może musiałabym się osłuchać.Wolałabym już samą Cytrynę. Odpowiedz Link Zgłoś