lilith76 18.08.04, 13:47 hmm... szukałam w archiwum, ale chyba nie było nic o takim imieniu. nawet nie wiem, czy na serio istnieje - zetknęłam się z nim w kilku książkach m.in Joanny Chmielewskiej, kronice. nie wiem czy to prawdziwe imię, czy coś w rodzaju przydomka i co to za pomysł aby tak nazwać dziewczynkę )) co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wierz_14 Re: Lalka 18.08.04, 14:08 Lalka to skrót od imienia Eulalia. Istniej naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Lalka 18.08.04, 14:13 dzięki!!! tajemnica się wyjaśniła jednak Eulalia lepiej brzmii. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Lalka 18.08.04, 14:14 Zetknęłam się z tym także jako ze zdrobnieniem od Karoliny Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lalka 18.08.04, 14:45 Dla mnie to straszne zdrobnienie, kojarzy mi sie tylko i wylacznie z lalka, ew. jeszcze z "Lalka" Prusa. Ale Eulalia jest ok. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
lady Re: Lalka 19.08.04, 07:49 W mojej rodzinie funkcjonuje jako zdrobnienie od Alicji. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Lalka 19.08.04, 13:09 o rany, nie chciałabym żeby ktoś tak zdrabniał moje imię Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Lalka 19.08.04, 13:51 Według pamiętników Marii Górskiej, na żonę Józefa Weyssenhoffa mówiono Lala (chociaż ze dwa razy jest też Lola). Nie wiem, jak miała na imię naprawdę, muszę gdzieś poszukać. Inna sprawa, że w tamtej epoce strasznie lubili dziecinne zdrobnienia dla kobiet - co chciwla jakaś Niunia, Niusia, Mimi czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Lalka 19.08.04, 22:08 Czesc ! Ja na moja corcie mowie sobie "moja slodka lalka albo laleczka"ale imie hmm?troche komiczne.Ewentualnie Eulalia-ale tez nie w moim guscie. Pa ola Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa SZMACIANKA 20.09.04, 14:30 znaczy to samo, a nawet Chmielewskiej si o nim nie snilo Odpowiedz Link Zgłoś