Dodaj do ulubionych

Celestia i Celestiusz

23.03.14, 16:25
Celestia i Celestiusz są imionami pochodzenia łacińskiego. Zostały utworzone od słowa caelestis (-e ) o znaczeniu „niebiański(a)”, „wyborny(a)„.

Od Celestiusza można utworzyć imię Celestian, które oznaczałoby osobę „przynależącą do Celestiusza”, „pochodzącą od Celestiusza” lub „adoptowaną przez Celestiusza”. Jego żeńską formą powinna być Celestiana lub Celestianna.

Odpowiedniki obcojęzyczne.: łac. Caelestius, Coelestius, ang. Celestius, wł. Celestio.

Imiona te imieniny obchodzą 14 października. Za świętego patrona tych imion uważa się Celestiusz, który za życia był biskupem Metzu.

Do 1994 roku imiona Celestia i Celestian miały po jednym nadaniu; Celestia w latach 30tych, a Celestian w latach 50tych. Natomiast Celestiusz i Celestian(n)a nie miały nadań.

Co myślicie o tych imionach?

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Celestia i Celestiusz 23.03.14, 17:39
      Za bardzo niebiańskie dla mnie. I za bardzo szeleszczące.
    • dalenia Re: Celestia i Celestiusz 23.03.14, 19:01
      Czyli rozumiem, że Celestia ma się do Celestyny jak np. Laurencja do Laurentyny albo Julia do Julianny (wersje męskie analogicznie)?

Ja wolę Celestynę - Celestia wydaje mi się jakaś przekombinowana. A Celestiusz to odpada przez "-usza. I faktycznie oba szeleszczące - na moje ucho bardziej niż Celestyna i Celestyn.
      • liliowewzgorze Re: Celestia i Celestiusz 23.03.14, 20:02
        również bardziej podobają mi się polskie wersje tych imion.
        • ksiezna_pani1 Re: Celestia i Celestiusz 23.03.14, 20:10
          liliowewzgorze napisała:

> również bardziej podobają mi się polskie wersje tych imion.

To nie są obce formy Celestyna i Celestyny, tylko ich formy oboczne albo zupełnie inne imiona, które powstały od przymiotnika "niebiański"...
      • ksiezna_pani1 Re: Celestia i Celestiusz 23.03.14, 20:18
        dalenia napisała:

> Czyli rozumiem, że Celestia ma się do Celestyny jak np. Laurencja do Laurentyny
        > albo Julia do Julianny (wersje męskie analogicznie)?

Sądzę, że tak.

• abiela Re: Celestia i Celestiusz 24.03.14, 10:58
      Mnie się nie podobają.
    • misselene Re: Celestia i Celestiusz 24.03.14, 16:59
      Oba imiona zupełnie nie w moim guście.
    • niwius Re: Celestia i Celestiusz 24.03.14, 17:10
      Wolę Celestynę i Celestyna, chociaż Celestia też może być. Celestianna w ogóle mnie nie przekonuje.
    • annajustyna Re: Celestia i Celestiusz 25.03.14, 22:41
      Celestia (Niebianska, siostra zlej Luny) to mnie sie tylko z kucykami Pony kojarzy...
    • agjato Re: Celestia i Celestiusz 26.03.14, 15:08
      Podoba mi się Celestia równie jak Cecylia i Celestyna. Męska forma Celestiusz - nie bardzo, wolę Celestyna.
    • gaudencja Re: Celestia i Celestiusz 29.03.14, 21:45
      IMO ładne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.