Dodaj do ulubionych

Dobrochna - ile nadań?

01.04.14, 19:10
Czy ktoś mi może podać ile Polek nosi to imię, zarejestrowane w tej wersji? Myślę, że znam zdanie większości forumowej na temat tego imienia, choć jak ktoś chce zapraszam do rozmowy wink
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 19:23
      W 2001 roku 446 nadań, w 2007 - nie wiadomo ile, ale poniżej 300.
      Moje zdanie zapewne znasz wink - zdrobnienie podoba mi się bardzo.
      • makuffka Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 19:40
        Dziękuję smile Co jakiś czas natykam się na Dobrochny, więc mam subiektywne poczucie, że nie jest tak rzadkie jak faktycznie jest.
        Tak, takiego mniej więcej zdania się właśnie spodziewałam smile
      • patrysha1 Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 19:40
        To ja się podepnę. Ile nadań ma Dobrawa? I gdzie Wy to znajdujące (bo bym chętnie sprawdziła też Krzesimira) ?

Moim zdaniem Dobrochna pasuje do małej dziewczynki, ale już nie koniecznie dla dorosłej kobiety. Dlatego osobiście zdecydowaliśmy się na Dobrawę którą do Dobroczynne można spokojnie "zmiękczyć"
        • patrysha1 Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 19:42
          Wrrr ta korekta... Do Dobrochny miało być oczywiście
          • gaudencja Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 20:13
            W różnych bardzo miejscach.
            Trochę danych już zostało zebranych w tym wątku i proponuję z niego korzystać smile
    • liliowewzgorze Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 19:47
      Bardzo mi się podoba szczególnie iż jest to staropolskie imię smile i zdrobnienia (Dobrusia, Dobroszka) Jestem bardo, bardzo na TAK!
      • gaudencja Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 19:54
        W staropolszczyźnie Dobrochna tak samo pełniła funkcję imienia, jak Kachna, Zochna czy Krychna wink
        • makuffka Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 20:21
          Ja je sobie czysto teoretycznie rozważam, podoba mi się, nic nie poradzę, że najbardziej z Dobrusiowatych, choć wiem, że to etymologicznie zdrobnienie. Nadałam juz dziecku imię, które etymologicznie jest zdrobnieniem, więc mam zapewne inaczej ustawiony puryzm imienniczy niż forumowa większość wink Byłam ciekawa, jak wygląda nadawalność, dziękuję za podlinkowanie starego wątku.
          Ale tak, skoro wątek się rozkręca, to jak najbardziej zapraszam do wyrażania opinii.
    • dalenia Re: Dobrochna - ile nadań? 01.04.14, 21:24
      Dla mnie nie jest problemem jej etymologia, a brzmienie. Nie odpowiada mi to "-chna". Ale generalnie wolę Dobrochnę od kolejnej Julii i jeśli Tobie się podoba, to jej kibicuję smile
    • abiela Re: Dobrochna - ile nadań? 02.04.14, 11:27
      Mnie się także podoba i mimo że jest zdrobnieniem to nie odbieram go negatywnie. Wolę je od Leny czy Niny na przykład.
    • agjato Re: Dobrochna - ile nadań? 03.04.14, 10:24
      Podoba mi się, podobnie jak i Dobrawa. Zauważyłam, że słowiańskie imiona funkcjonujące samodzielnie w formie zdrobnień, nie rażą mnie tak bardzo. Chociaż gdybym musiała dokonać wyboru między Dobrochną a Dobrawą, wybrałabym drugą wersję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.