24.04.14, 17:14
Inaczej nasza swojska Małgorzata.
Wywodzi się od łacińskiego Margarita, które pochodziło od greckiego słowa ( μαργαρίτης )"margarites" oznaczającego "perłę", "pąk kwiatowy", "kwiat", "listowie ". Alternatywnie może być wywodzone od perskiego marvârid/morvârid (مرواریدwink, Oznaczającego "perłę", "córkę światła".

Poznałam tylko jedną osobę o tym imieniu. I musze powiedzieć,że zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie. Była to miła, sympatyczna, pełna energii i radości osoba.
I chyba z tego względu to imię kojarzy mi sie bardzo sympatycznie.

A Wam jak podoba się to imię?
Jest ciekawą alternatywą dla Małgorzaty. Propozycje zdrobnień: Rita, Margo, Marga, Margi, Margituś, Marguś, Marita.
Obserwuj wątek
    • florianne Re: Margaryta 24.04.14, 18:04
      Mnie nie zachwyca,brzmi zbyt ostro.Wolałabym już samą Rytę.
    • ksiezna_pani1 Re: Margaryta 24.04.14, 18:05
      iziula1 napisała:

>
      > A Wam jak podoba się to imię?
      > Jest ciekawą alternatywą dla Małgorzaty. Propozycje zdrobnień: Rita, Margo, Mar
      > ga, Margi, Margituś, Marguś, Marita.
      >

I Margaryna wink Niestety, ale Margaryta tak mi się kojarzy i strasznie mi się nie podoba. Ponadto uważam, że to imię jest pretensjonalne uncertain Wybacz.

• dolcevita007 Re: Margaryta 24.04.14, 22:27
        Uwielbiam imie wersje fr. Margot czy bretonska wersje Margod, ew Margaux. Nasza polska Malgorzata tez mi sie podoba jednak jest ciezka do wymowienia za granica, wiec nawet nie probowalabym nadac corce w wersji polskiej.
        Jednak Margaryta nie podoba mi sie kojarzy sie z margaryna albo pizza.
    • liliowewzgorze Re: Margaryta 25.04.14, 00:48
      na początku myslałam, że Margaryna big_grin brzmi jak zniekształcona Margarita...
    • agjato Re: Margaryta 25.04.14, 09:39
      Wolę Małgorzatę. Chociaż pewnie imię Margaryta w połączeniu ze znaną i jeszcze, jak piszesz, sympatyczną osobą, na pewno zyskuje w odbiorze.
    • dalenia Re: Margaryta 25.04.14, 12:05
      Oj nie, to ja już wolę naszą Małgorzatę, mimo że też nie jestem jej fanką.
      Moja babcia zawsze na te cmentarne kwiatki, margaretki, mówi właśnie "margarYtki" - dźwięk tego "ry" przyprawia mnie o dreszcze wink Jest IMO straszny.
    • niwius Re: Margaryta 25.04.14, 17:34
      Zdecydowanie wolę naszą Małgorzatę, Również kojarzy mi się z kwiatkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.