merche 24.04.14, 23:10 Do Gustawa nie jestem całkowicie przekonana i tak ostatnio zaczął mi chodzić po głowie Miron. Jakie skojarzenia macie z tym imieniem? Mój mąż stwierdził, że będzie to mały poczet polskich literatów XX w., zachwycony nie był, ale też nie odrzucił całkiem tej propozycji. Najbardziej mu przeszkadzają zdrobnienia do Mirka, ale myślę, że jest tu całkiem sporo innych możliwości. Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii - również krytycznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agjato Re: Miron 25.04.14, 09:44 Ja wybrałabym chyba Gustawa chociaż Miron także ciekawy. Można zdrabniać Mironek, Miruś, chociaż akurat zdrobnienie Mirek czy to od Mirosława, Mirona czy od innych "mirów" bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Miron 25.04.14, 09:44 Miron ok, moje I skojarzenie to Białoszewski. Nie miałam nigdy planu nadania tego imienia, jest dla mnie raczej neutralne, jednak ma ogromną zaletę- nie jest kolejnym Jakubem, Kacprem itp Ma wg mnie ładne brzmienie. Znaczenie też może być- Wywodzi się od słowa myron oznaczającego "wonny olejek". Zdrobnienia nie przychodzą mi do głowy, jednak na pewno Mirek nie jest jedyną możliwością. Ale Gustaw to Gustaw, bardzo mi się ostatnio podoba. Gdybym nie miała wybranego od dawna imienia dla syna, miałby wielkie szanse zostać Gustawem. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Miron 25.04.14, 10:23 bardzo mi się podoba, IMO, "przyszłościowe", bo pasuje i dla brata Gustawa Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Miron 25.04.14, 12:07 Bardzo lubię Mirona, mam go na swojej liście I u mnie byłby to "Miron-nie-Mirek", bo na dźwięk tego zdrobnienia robi mi się słabo. Swojego zdrabniałabym od końca - Ronek, Rosiek, Ronio itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Miron 25.04.14, 12:34 Ronek - nie pomyślałam, bardzo fajne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Miron 25.04.14, 14:54 Gustaw podoba mi sie bardziej niz Miron jednak zdrobnienie Ron ma w sobie wiele uroku i przemawia na korzysc drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
giekana Re: Miron 25.04.14, 15:23 Mnie się bardzo podoba... szkoda, że mężowi nie Odpowiedz Link Zgłoś
sanydel Re: Miron 25.04.14, 15:45 Uwielbiam Mirona. Zdecydowanie wole go od Gustawa, za którego pełną formą nie przepadam. Mirka bez problemu można uniknąć, zdrabniając go do Ronka. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Miron 25.04.14, 22:31 Kiedyś to imię wydawało mi się blade; później podobało się, obecnie wróciłam do pierwotnego odczucia, choć uważam, że Miron jest w porządku. Dużo bardziej podobają mi się formy rozbudowane, niezależnie od etymologii: Mirokles, Mironieg, Mirogniew. Bardziej od Mirona podoba mi się też Gustaw. Odpowiedz Link Zgłoś