agjato 03.09.14, 07:54 Oglądałam wczoraj ciekawy dokumen, trochę fabularyzowany, omawiający sytuację w Polsce i Niemczech tuż przed wybuchem drugiej wojny. Oprócz polskich i niemieckich historyków, wypowiadali się też zwyczajni ludzie, którym przyszło żyć w tym niełatwym czasie. I wypowiadała się też przedwojenna harcerka, wtedy obywatelka Gdańska - p. Budzimira Wojtalewicz. Jak Wam się podoba to imię? Mnie, że tak powiem urzekło. Bardzo mi się podoba, jak też i większość imion z końcówką mir/mira. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mary.h Re: Budzimira 03.09.14, 08:41 Też to oglądałam i również zainteresowało mnie to imię. Wpadam tu dziś, żeby skrobnąć posta, ale już mnie uprzedziłaś Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Budzimira 03.09.14, 09:45 Udało mi się, wcześnie dzisiaj wstałam . A jak imię, podoba Ci się? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Budzimira 03.09.14, 11:22 Doceniam, ale mnie nie urzeka. Znam ladniejsze formy dla Miry Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Budzimira 03.09.14, 12:35 Mogę się podpisać pod Olianką. Dodam jeszcze, że dla mnie brzmi trochę jak "Mamę budzi Mira" - może i mało poprawna składnia, ale takie mam skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Budzimira 03.09.14, 11:53 Nie jestem z nim osłuchana w sumie tak jak z imionami arabskimi, ale skoro są Sławomiry, Lubomiry to dlaczego nie Budzimira, nie urzekło mnie ale nie jest złe! Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: Budzimira 04.09.14, 10:37 mnie się nie podoba w ogóle i kojarzy jednoznacznie - Budzi-mira, Budzi Mirka, Budzi Mirosława. Mamę-budzi-mira to też opcja No inie ma co, na pewno kobieta o tym imieniu byłaby śpiochem jakich mało... Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Budzimira 06.09.14, 09:56 Chociaż w moim prywatnym rankingu jest kilka "Mir", które są też wyżej od Budzimiry, to jednak bardzo spodobało mi się to imię. Może też tutaj miał znaczenie odbiór nosicielki tego imienia - obecnie eleganckiej starszej pani, a i imię bardzo mi zagrało z jej nazwiskiem. Coś w tym jest, że imię tak naprawdę zaczyna "żyć" z chwilą gdy zostanie nadane konkretnej osobie. Sama znałam parę imion, które niespecjalnie mi się podobały, a dopiero po bliższym poznaniu osoby, bardzo polubiłam i imiona. Dziękuję Wszystkim, którzy zechcieli wyrazić swoją opinię. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Budzimira 06.09.14, 14:54 Jestem bardzo na tak - a Budzimira to ta, która budzi pokój, zaprowadza pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: Budzimira 06.09.14, 21:58 Dzięki Gaudencjo za głos w dyskusji. Wiesz jak cenne są dla mnie Twoje opinie Odpowiedz Link Zgłoś
hersylijka Re: Budzimira 07.09.14, 12:41 Moim zdaniem ślicznie . A zdrobnienie? Busia! Odpowiedz Link Zgłoś