Dodaj do ulubionych

imie Gerda

20.10.14, 01:59
Jestem w ciazy i uwiodlo mnie to imie. Bedzie druga córeczka. Pierwsza jest Inką. Co myślicie o tym imieniu??
Obserwuj wątek
    • helufpi Re: imie Gerda 20.10.14, 02:08
      Pierwsze miłe skojarzenie z Kajem, ale w kontekście Inki to już bardziej kawa i zamki do drzwi. Dla chłopców pasują do kompletu Ariel, Kubuś, Ludwikwink
      Gratuluję córkismile
      • pulower8 Re: imie Gerda 20.10.14, 02:21
        Ja tak samo smile Pierwsze skojarzenie Kaj i Gerda a potem zamki drzwiowe.
        • marusia_ogoniok_102 Re: imie Gerda 20.10.14, 02:24
          Dokładnie tak samo smile
    • rosapulchra-0 Re: imie Gerda 20.10.14, 02:10
      A będzie tak służba jak zamki firmy o tej samej nazwie?
      • rosapulchra-0 *solidna n/t 20.10.14, 08:31

• kamunyak Re: imie Gerda 20.10.14, 02:53
      ja mam gerdę w drzwiach wlaśnie. Chyba nie dałabym tak córce na imię.
      • paliwodaj Re: imie Gerda 20.10.14, 04:56
        jak bylam mala i mieszkalam na wsi mialam ges , ktora nazwalam Gerda, sorry , ale zawsze dla mnie Gerda=ges. Mialam tez prosiaki, nie pomne imion i 2 koty - Leonsio i Izaura
        Gratuluje dzidziusia
      • aneta-skarpeta Re: imie Gerda 20.10.14, 07:08
        jest duzo firm z imieniem w nazwie
        kubus, slodka ania, krzepki radek, grzeski, michałki...
    • asia_i_p Re: imie Gerda 20.10.14, 04:58
      Mnie kojarzy się z Buddenbrokami - ładne imię. Chociaż trochę inne klimaty niż siostra, to z kolei polskie międzywojnie.
    • elle.hivernale Re: imie Gerda 20.10.14, 08:04
      Prędzej Greta.
    • clio_yaga Re: imie Gerda 20.10.14, 08:12
      Znam dwie Gerdy - jedna to przyjaciółka mojej ciotki, mieszka w Katowicach i to imię nie jest na Śląsku jakimś ewenementem. Z drugą chodziłam do szkoły, miała na imię Gertruda, ale mówiono na nią Gerda. Dla mnie imię neutralne, bez skojarzeń.
    • atena12345 Re: imie Gerda 20.10.14, 08:13
      bardzo ładne
    • awidyna Re: imie Gerda 20.10.14, 08:28
      Weź nie pytaj tu o imię, bo zaraz przeczytasz jak można chodzić w ciąży 9 m, męczyć się przy porodzie i potem nadać dziecku imię Dżesika czy Brajan. Jak Ci się podoba, tata dziecka akceptuje to dajcie. Moja córka też ma nietypowe imię - nie nowoczesne - stare łacińskie. Jakbym zapytała to by mi tylko namącili w głowie wink A pasuje do niej jak żadne inne.
      Wiesz, jednym Gerda kojarzy się z zamkami, innym nie. Imię bardzo ładne i ma to coś w sobie. Mnie np. Kaśka i Wacek kojarzą się z wiadomo czym. Ale ile Katarzyn i Wacławów jest? Mnóstwo. To jest indywidualna sprawa rodziców jakie imię nadadzą. Gratuluję córci wink
    • stara-a-naiwna Re: imie Gerda 20.10.14, 08:59
      też mi sie bardzo to imię podoba
      smile

jest wpisane w polski "imiennik"
      można takie imię nadać?

imie bardzo rzadkie, kojarzące sie większości z zamkami (albo baśnią Grimów) - na pewno lepsze 100 razy niz: Jesica (?!) pisana przez Dż i k albo Abigeil, Roksana tudzież Żaklina
      smile
    • agnieszka77_11 Re: imie Gerda 20.10.14, 09:22
      zamek do drzwi? wink

A może Greta, jak zaproponowała Elle?
      • kozica111 Re: imie Gerda 20.10.14, 09:29
        Początkowo bez skojarzeń ale w zestawieniu z pierwszą Inką już tak.
    • sitniczek Re: imie Gerda 20.10.14, 09:32
      Bomba! Gdybym 7 lat temu urodziła córeczkę, tak właśnie miałaby na imię...
    • iwoniaw Ładne imię 20.10.14, 09:35
      i nie widzę powodu, byś miała nie nazwać tak córki. BTW, jeśli ktoś ma skojarzenia dowolnych imion jako pierwsze i wyłączne z produktami codziennego użytku/spożywczymi, to świadczy to jedynie o ubóstwie umysłowym; gdyby czytał coś więcej niż instrukcję dawkowania proszków do prania, to zapewne miałby inne i nie dziwowałby się tak wszystkiemu niczym Marceli Szpak.
      • agnieszka77_11 Re: Ładne imię 20.10.14, 10:12
        iwoniaw napisała:

> jeśli ktoś ma skojarze
        > nia dowolnych imion jako pierwsze i wyłączne z produktami codziennego użytku/sp
        > ożywczymi, to świadczy to jedynie o ubóstwie umysłowym

Raczej o tym, że w danej społeczności coś ma bardzo mocne skojarzenie z czymś. Dotyczy to także imienia Alfons.
        • iwoniaw Re: Ładne imię 20.10.14, 10:43
          A tak, w danej społeczności - święta prawda smile
    • arwena_11 Re: imie Gerda 20.10.14, 09:46
      Fajne imięsmile A Inka nie wiem dlaczego wszystkim kojarzy się z kawą.Dla mnie pierwsze skojarzenie to z Danutą Sedzikówną "Inką" zamordowaną przez UB za to że była patriotką
      • dziennik-niecodziennik Re: imie Gerda 20.10.14, 10:13
        > Dla mnie pierwsze skojarzenie to z Danutą Sedzikówną "Inką" zamordowaną przez UB za to że
        > była patriotką

dla mnie tez!
    • dziennik-niecodziennik Re: imie Gerda 20.10.14, 10:13
      bardzo ładne imię. choc mi - na bazie sentymentów - do Inki pasuje Dorota wink
    • ciezka_cholera Re: imie Gerda 20.10.14, 10:40
      lilijanija napisała:

> Bedzie druga córeczka

"Co ci to, Gerda? Czys ty mezczyzna? Czy sie matka twoja omylila, ze ci nie wdziala chust i spodnicy? Kropla krwi, a tyle strachu i wrzasku?" Stara Basn

Imie mi sie bardzo podoba, ale w mojej glowie zapisalo sie jako chlopiece, wszystko przez Kraszewskiego, no i jeszcze w podstawowce mialam kolege o takim przezwisku big_grin.
      Nie przejmuj sie, zawsze sie znajda malkontenci, jak Ci sie podoba (i mezowi) to nadawajcie i juz.
    • agni71 Re: imie Gerda 20.10.14, 10:45
      samo imię OK, ale w połączeniu z Inką, niestety, budzi skojarzenia spozywczo-przemysłowe - jakby rodzice pomysł na imiona zaczerpnęli z otaczających ich przedmiotów wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.