lilijanija 20.10.14, 01:59 Jestem w ciazy i uwiodlo mnie to imie. Bedzie druga córeczka. Pierwsza jest Inką. Co myślicie o tym imieniu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helufpi Re: imie Gerda 20.10.14, 02:08 Pierwsze miłe skojarzenie z Kajem, ale w kontekście Inki to już bardziej kawa i zamki do drzwi. Dla chłopców pasują do kompletu Ariel, Kubuś, Ludwik Gratuluję córki Odpowiedz Link Zgłoś
pulower8 Re: imie Gerda 20.10.14, 02:21 Ja tak samo Pierwsze skojarzenie Kaj i Gerda a potem zamki drzwiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: imie Gerda 20.10.14, 02:10 A będzie tak służba jak zamki firmy o tej samej nazwie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: imie Gerda 20.10.14, 02:53 ja mam gerdę w drzwiach wlaśnie. Chyba nie dałabym tak córce na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: imie Gerda 20.10.14, 04:56 jak bylam mala i mieszkalam na wsi mialam ges , ktora nazwalam Gerda, sorry , ale zawsze dla mnie Gerda=ges. Mialam tez prosiaki, nie pomne imion i 2 koty - Leonsio i Izaura Gratuluje dzidziusia Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: imie Gerda 20.10.14, 07:08 jest duzo firm z imieniem w nazwie kubus, slodka ania, krzepki radek, grzeski, michałki... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: imie Gerda 20.10.14, 04:58 Mnie kojarzy się z Buddenbrokami - ładne imię. Chociaż trochę inne klimaty niż siostra, to z kolei polskie międzywojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: imie Gerda 20.10.14, 08:12 Znam dwie Gerdy - jedna to przyjaciółka mojej ciotki, mieszka w Katowicach i to imię nie jest na Śląsku jakimś ewenementem. Z drugą chodziłam do szkoły, miała na imię Gertruda, ale mówiono na nią Gerda. Dla mnie imię neutralne, bez skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
awidyna Re: imie Gerda 20.10.14, 08:28 Weź nie pytaj tu o imię, bo zaraz przeczytasz jak można chodzić w ciąży 9 m, męczyć się przy porodzie i potem nadać dziecku imię Dżesika czy Brajan. Jak Ci się podoba, tata dziecka akceptuje to dajcie. Moja córka też ma nietypowe imię - nie nowoczesne - stare łacińskie. Jakbym zapytała to by mi tylko namącili w głowie A pasuje do niej jak żadne inne. Wiesz, jednym Gerda kojarzy się z zamkami, innym nie. Imię bardzo ładne i ma to coś w sobie. Mnie np. Kaśka i Wacek kojarzą się z wiadomo czym. Ale ile Katarzyn i Wacławów jest? Mnóstwo. To jest indywidualna sprawa rodziców jakie imię nadadzą. Gratuluję córci Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: imie Gerda 20.10.14, 08:59 też mi sie bardzo to imię podoba jest wpisane w polski "imiennik" można takie imię nadać? imie bardzo rzadkie, kojarzące sie większości z zamkami (albo baśnią Grimów) - na pewno lepsze 100 razy niz: Jesica (?!) pisana przez Dż i k albo Abigeil, Roksana tudzież Żaklina Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: imie Gerda 20.10.14, 09:22 zamek do drzwi? A może Greta, jak zaproponowała Elle? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: imie Gerda 20.10.14, 09:29 Początkowo bez skojarzeń ale w zestawieniu z pierwszą Inką już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: imie Gerda 20.10.14, 09:32 Bomba! Gdybym 7 lat temu urodziła córeczkę, tak właśnie miałaby na imię... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Ładne imię 20.10.14, 09:35 i nie widzę powodu, byś miała nie nazwać tak córki. BTW, jeśli ktoś ma skojarzenia dowolnych imion jako pierwsze i wyłączne z produktami codziennego użytku/spożywczymi, to świadczy to jedynie o ubóstwie umysłowym; gdyby czytał coś więcej niż instrukcję dawkowania proszków do prania, to zapewne miałby inne i nie dziwowałby się tak wszystkiemu niczym Marceli Szpak. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Ładne imię 20.10.14, 10:12 iwoniaw napisała: > jeśli ktoś ma skojarze > nia dowolnych imion jako pierwsze i wyłączne z produktami codziennego użytku/sp > ożywczymi, to świadczy to jedynie o ubóstwie umysłowym Raczej o tym, że w danej społeczności coś ma bardzo mocne skojarzenie z czymś. Dotyczy to także imienia Alfons. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ładne imię 20.10.14, 10:43 A tak, w danej społeczności - święta prawda Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: imie Gerda 20.10.14, 09:46 Fajne imię A Inka nie wiem dlaczego wszystkim kojarzy się z kawą.Dla mnie pierwsze skojarzenie to z Danutą Sedzikówną "Inką" zamordowaną przez UB za to że była patriotką Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: imie Gerda 20.10.14, 10:13 > Dla mnie pierwsze skojarzenie to z Danutą Sedzikówną "Inką" zamordowaną przez UB za to że > była patriotką dla mnie tez! Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: imie Gerda 20.10.14, 10:13 bardzo ładne imię. choc mi - na bazie sentymentów - do Inki pasuje Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
ciezka_cholera Re: imie Gerda 20.10.14, 10:40 lilijanija napisała: > Bedzie druga córeczka "Co ci to, Gerda? Czys ty mezczyzna? Czy sie matka twoja omylila, ze ci nie wdziala chust i spodnicy? Kropla krwi, a tyle strachu i wrzasku?" Stara Basn Imie mi sie bardzo podoba, ale w mojej glowie zapisalo sie jako chlopiece, wszystko przez Kraszewskiego, no i jeszcze w podstawowce mialam kolege o takim przezwisku . Nie przejmuj sie, zawsze sie znajda malkontenci, jak Ci sie podoba (i mezowi) to nadawajcie i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: imie Gerda 20.10.14, 10:45 samo imię OK, ale w połączeniu z Inką, niestety, budzi skojarzenia spozywczo-przemysłowe - jakby rodzice pomysł na imiona zaczerpnęli z otaczających ich przedmiotów Odpowiedz Link Zgłoś