Dodaj do ulubionych

Janina a może Marta :) ??

20.10.14, 11:28
Witam erdecznie,
Poród tuż tuz.. mozliwe, że w tym tygodniu, a ja ciagle się waham.. jakei imię wybrac smile
W domu jest już Milena... i mąz chce teraz Marte ... mialam się zgodzic... ale chodzi mi po głowie Janina smile) po naszych babciach smile pasuje do Mileny ? czy dziecko mi nie wypomni, ze siostra to Milena. a ona jakes babcine imię ma ??smile)
dzieki za sugestie smile
Obserwuj wątek
    • lily-beth Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 11:55
      Oddaję głos na Janinę smile Janeczka wraca, nie będzie wcale odbierana w pokoleniu dzieci jako przestarzała czy babcina. Natomiast Marta była bardzo popularna w latach 80., więc może być dla pokolenia naszych dzieci imieniem ciotkowatym.
    • nataszaasza Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 12:10
      Oba ładne, Janiny małej nie znam, ale za to trzyletnią Martusię. Z tych dwóch jednak Marta bardziej mi się mimo wszystko podoba smile. I myślę że Milena i Marta to fajne połączenie smile.
    • polifonia1983 Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 12:11
      Wybrałabym Janinę, raz, że bardzo mi się podoba zdrobnienie Janeczka, dwa, że do tych wszystkich Franków, Stasiów i Antków wokół, Janeczka pasuje jak ulał. Marta jest twarda i zdecydowanie ciotkowata.
      Małe Janki znam trzy, najmłodsza ma rok, nastarsza 7 lat, małych Mart chyba nie znam żadnej.
      Nie wiem jak zdrabniasz Milenę, ale wydaje mi się, że właściwie każde zdrobienie będzie pasować - Mila/Milenka i Janeczka/Janka/Ninka, dla mnie to brzmi dobrze.
      • sylwia175 Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 12:33
        Zależy dla kogo ciotkowata. Dla mnie Janina zdecydowanie odpada, nie pasuje do Mileny a Marta uniwersalna! Głosuję zdecydowanie na Martę.
    • olinininka Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 12:35
      Szukałabym trzeciej opcjiwink pasującej do nazwiska
      Janina moim zdaniem to inna bajka niż Milena, bardziej pasuje mi np Nina
      Marta pasuje do Mileny ale dla mnie nie ma wyrazu i jest zbyt popularna

Inne propozycje: Nina, Marcelina, Malwina, Daria, Martyna, Hanna
      • mary.h Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 12:42
        > Szukałabym trzeciej opcjiwink pasującej do nazwiska

Nazwisko jest chyba w nicku.
    • dalenia Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 13:14
      Mnie dużo bardziej podoba się Janina. Ale z drugiej strony, wg mnie to zupełnie inna bajka niż Milena - choć nie wiem, na ile Ci to przeszkadza. Marta i Milena brzmią razem dużo lepiej.
    • paula.anna Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 13:21
      Zdecydowanie Janina!
      Marty nie lubię, nie podoba mi się.
      Czy Janina pasuje do Mileny- szczerze mówiąc nie wiem, ale nie przejmowałabym się tym zbytnio smile
    • nastka1980 Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 14:11
      Janina jest pięknym imieniem, ale do Mileny średnio pasuje.
      Marta mi się zupełnie nie podoba i do Mileny też nie pasuje idealnie, chociaż odrobinę bardziej niż Milena.
      Do Mileny pasuje wg mnie Gabriela, Aleksandra, Aurelia...
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 14:19
      Janina - cudne, uwielbiam. Jednak do Mileny pasuje mi bardziej Marta, którą tez lubię, ale nie tak jak Janinę. Jeżeli nie przeszkadza ci to, że imiona są trochę z innych bajek, to daj Janinę, a jeśli Marta jakoś bardzo ci nie wadzi i chcesz zrobić przyjemność mężowi, to wybierz Martę smile
    • annthonka Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 15:15
      Janina smile. Nieprzebrzmiałe, niezbyt popularne, z tradycjami w obu Waszych rodzinach, ma masę ładnych zdrobnień. Nigdy nie wiesz, co Ci dziecko kiedyś wypomni, równie dobrze może mieć pretensje, że nosi bezbarwne i nieco przebrzmiałe imię Marta.
      Janina ma jeszcze tę zaletę, że jeżeli córka nie będzie kiedyś zadowolona z wyjątkowości tego imienia, zawsze może używać zdrobnienia Nina lub Inka, które nikogo spośród jej rówieśników nie będą dziwić.

Marta rzeczywiście stylistycznie bardziej pasuje do Mileny, ale w obliczu Janiny zdecydowanie blednie.
    • lily-beth Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 15:49
      Moim zdaniem Janina pasuje do Janiny wystarczająco dobrze, mają po 3 sylaby, kończą się oba na -na, można zdrabniać Mila i Nina, co fajnie brzmi razem, a Milka i Janka też nieźle. Marta też się ładnie komponuje z Mileną, ale dla mnie jest po prostu nudne.
      Nie podoba mi się nadawanie imion z całkiem różnych bajek, typu Stanisław i Sandra, ale nie podoba mi się też dążenie za wszelką cenę do dopasywania imion kolejnych dzieci do tego, które miało szczęście urodzić się pierwsze i dostało imię po prostu dlatego, że rodzice uznali je za piękne, a nie bo im pasowało do zestawu. Skoro rodzicom podobają się Marta i Janina, to głupio żeby wybrali trzecie imię, które im się nie podoba, ale bardziej pasuje do starszej córki ("mamo, dlaczego dostałam takie imię? bo pasowało do imienia twojej siostry" - jak to brzmi???). Nie dajmy się zwariować.

Oczywiście doceniam, jak rodzeństwo ma pieknie współbrzmiące imiona, ale zakładam wtedy, że dostało je z innego powodu niż "dopasowanie do kompletu"...
      • paula.anna Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 18:28
        lily-beth napisał(a):
        > Nie podoba mi się nadawanie imion z całkiem różnych bajek, typu Stanisław i San
        > dra, ale nie podoba mi się też dążenie za wszelką cenę do dopasywania imion kol
        > ejnych dzieci do tego, które miało szczęście urodzić się pierwsze i dostało imi
        > ę po prostu dlatego, że rodzice uznali je za piękne, a nie bo im pasowało do ze
        > stawu. Skoro rodzicom podobają się Marta i Janina, to głupio żeby wybrali trzec
        > ie imię, które im się nie podoba, ale bardziej pasuje do starszej córki ("mamo,
        > dlaczego dostałam takie imię? bo pasowało do imienia twojej siostry" - jak to
        > brzmi???). Nie dajmy się zwariować.

Z ust mi to wyjęłaś smile.
        Czyli zgadzam się z powyższym.
      • lily-beth Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 19:46
        Janina do Mileny miało być, a dalej dopasowywania - a nie dopasywania, ech...
    • liliowewzgorze Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 17:35
      Oba podobają mi się, osobiście nie przeszkadza mi to iż imiona rodzeństwa są z zupełnie innych bajek, ja nadałabym imię które jest najbliższe memu sercu. Janina ostatnio powraca do łask, coraz częściej można spotkać małą Janinkę, więc sądze że córka nie będzie miała za złe a w dorosłym życiu wręcz może być wdzięczna za taki wybór, imię z klasą w stylu retro smile Marta jest bardziej "ciotkowata" ale niezbyt popularna, jednak wolę Janinę.
    • paula.anna Re: Janina a może Marta :) ?? 20.10.14, 18:32
      > czy dziecko mi nie wypomni, ze siostra to Milena. a ona jakes babcine imię ma ??smile)

Eh, a skąd wiesz, że będzie zachwycona imieniem Marta??? Ja bym nie była tongue_out
      Tego nie wiesz na tym etapie, patrz na to, co tobie/wam się podoba. Jeśli wy będziecie zadowoleni z wyboru, jest spora szansa, że i dziecko będzie. Tzn większa w tej sytuacji, niż gdybyś nadała imię "na siłę", wbrew sobie, żeby zadowolić kogoś innego (rodzinę, znajomych), nie "odstawać" itp itd.
      • joannaszumigaj Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 07:23
        Dziękuje za Wasze opinie!!
        Sama juz nie wiem.. zdania są podzielone...choc chyab przewagą na janine, tak jak podejrzewalam...
        w sumie w wyborze imienia kierujemy/ kierowalismy się tym, zeby jak najmniej miało zdrobnien/zmian... milena, moze byc i mala i duza.. a np. jesli chodzi o np. Zofie.. to bedzie mała Zosia... dopiero pozniej np. mozna wołac Zofio.. choc nie wiem czy keidykolwkiek smile hihi
        Z Janiną, jest troszke inaczej, bo jesli rzeczywiscie jako mała dziewczynke bysmy wołali Janeczka, Janinko, to potem mozna przejsc na Janine... choc do mnei mama nigdy nie powiedizała - Joanno - nigdy nie lubiłam swojego imienia smile
        Przegladalam Liste najczesciej nadawanych imion w latach 1994-2013, wedlug numerow PESESL na dzien 31.12.13r, z danych MSW... msw.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/ewidencja-ludnosci-dowo/statystyki-imion-i-nazw/11783,Najczesciej-nadawane-imiona-w-latach-1994-2013-wedlug-stanu-zbioru-PESEL-na-dzie.html

i wychodzi na to, ze Milena i Marta maja taką samą popularność... rzeczywiscie Marta była bardziej popularna w latach 90tych.. ale po roku 2005 stała sie juz mniej popularna, i ilosc nadań tego imienia wynosiła od okolo 2.5 tys do 1.5 tys w roku 2013.. podobnie jak Milena..
        Imienia Janina, nie ma na tych listach... wiec chyba jeszcze nei wraca do łask.. z tym, ze nie ma tu wszystkich imion, lista konczy sie na imionach, ktroe mialy po okolo 500-600 nadan... wiec pewnie jest ich zdecydowanie mniej...
        może rzeczywisice w dobie Stasiow i jasiow, Janinka nie byłaby niczym wyróżniającym sie hmm...
        choc mąż nadal jest za Martą.... głównie chyba dlatego, żeby nie szukać zdrobnien... o czym ja mu pierwotnie mowiłam, żze takei imiona mi sie podobają...
        a teraz coś kombinuje... smile ale ja własnie taka jestem, nigdy nie jestem przekonana... do Mileny tez nie byłam od razu... to tez za namową jego wyszło.. bo ja chciałam Łucję smile) i nadal bym chciala smile)
        Janinka wyszła, ostatnio po dumaniu o imionach w rodzinie.
        • joannaszumigaj Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 07:58
          Co do nazwiska, dziecko będzie miało inne nazwisko... i tutaj tez sie dlatego waham co do Marta, bo nazwisko tez bedzie raczej twarde zaczynające się na Tar...ska...
          bardziej by mi pasowalo własnie Martyna, jak ktos sugerował... ale jest juz w rodzinie ... i nie chce powtarzac...
          mi na prawde ciezko dogodzic i wybrac, nic innego mi sie nie podoba... smile
          i rzeczywisice nie wiem, ktorego imienia mi dziecko akurat nie wypomni tongue_out w sumie moze kazdego, bo człowiek zawsze mysli na przekor - ma włosy proste chce kręcone, ma kręcone, chce proste... i imie tez inni mają lepsze niz on tongue_out
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 09:25
            Skoro tak, to nadaj Łucję! Łucji nie trzeba zdrabniać i z Mileną lepiej współgra i widzę, że to to imię chyba jest twoim ulubionym. smile Skoro mąż przekonał cie do Mileny, to teraz jest twoja kolej na wybranie imienia wink
            • joannaszumigaj Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 10:12
              A wiesz, ze tak mi mowił, ze jak bedzie druga corka, to bede mogła zdecydowac ?
              a teraz znow mnie przechytrzył swoim gadaniem... grrr
              jeszcze pare dni mam.. moze ta Łucja ?smile
              pasuje do Mileny ?smile Lucjka wedlug tych list z MSW.. jednak sa mneij popularne, poniżej 1000 nadań
              • lily-beth Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 10:15
                No to ja bym się upierała przy Łucji smile Naprawdę Ci się podoba, do nazwiska pasuje świetnie i jest używana w pełnej formie - imię idealne smile
              • paula.anna Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 16:28
                Łucja, tak!
              • dalenia Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 22:18
                Łucja z Mileną dużo lepiej! smile Marta do nazwiska tak sobie pasuje - nie znam co prawda całego nazwiska, ale samo "Marta-ta" nie brzmi dobrze.
              • olinininka Re: Janina a może Marta :) ?? 28.10.14, 09:19
                To jestem za Łucją. Do Milenki Łucja bardziej pasuje niż Janina.
          • lily-beth Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 09:36
            Raczej odradzałabym Martę do tego nazwiska - dublują się sylaby MarTA TAr..... - ale nie jest to cecha dyskryminująca, nawet moja mama miała podobnie z nazwiskiem panieńskim. IMO brzmi to jednak średnio, zwłaszcza że słychać Mar-TATAR-....
            Jeśli natomiast zależy Wam na imieniu nie zdrabnianym, to Janina chyba też nie jest dobrym wyborem, podejrzewam, że raczej będzie panią Janką, jak dorośnie. Znam dwie Janiny ok. 70 lat - jedna jest całe życie panią Janeczką, druga panią Niną.
            Małą Janeczkę też znam, ok. 1,5 roku, a Marty tylko 30+.
            • mg-27 Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 09:46
              Ja mam w domu Milene (5 lat) i Łucje (3 lata) smile
              • joannaszumigaj Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 10:10
                Super smile))
            • joannaszumigaj Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 10:11
              Moja Babcia była babcią Jasią smile
    • adabsurdum7 Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 13:21
      Głosuję na Janinę. Imię Marta nigdy jakoś szczególnie nie podobało mi się, brzmi dla mnie ostro, szorstko. Dopasowywaniem imion sióstr nie zaprzątałabym sobie głowy, nie wiem skąd ta dziwna moda na tym forum. Imiona powinny pasować do osób je noszących, a nie do siebie. Siostry to dwie odrębne jednostki, a nie jakieś elementy kompletu.
      • dolcevita007 Re: Janina a może Marta :) ?? 21.10.14, 16:24
        Ja glosuje za Lucja. Ani Marta ani Janina nie sa zle, ale jakos nigdy nie bylam ich fanka.
        • nati_28 Re: Janina a może Marta :) ?? 22.10.14, 11:38
          I Janina i Marta i Łucja - ładne imiona. Faktycznie przy Mielnie, Janina to zupełnie inna bajka. Ale bardziej sugerowałabym się własnym odczuciem co do konkretnego imienia aniżeli dopasowania imienia do siostry.
          Marta - to imię ponadczasowe, pasujące do każdego pokolenia.
          Łucja - bardzo mi się podoba.
          Trudny wybór.
          A które imię jest Ci najbardziej bliskie?
    • luska.s Re: Janina a może Marta :) ?? 24.10.14, 15:52
      zdecydowanie Marta, Janina nie podoba mi się wgl
    • vi0let Re: Janina a może Marta :) ?? 25.10.14, 00:17
      Znam jedną małą Martę, moją sąsiadkę, która właśnie poszła do przedszkola. Małe Janiny znam tylko z tego forum. Janinę zdrabnianą do Jasi mam również na swojej liście. W tej sytuacji wskazałabym chyba jednak Łucję. smile
    • florianne Re: Janina a może Marta :) ?? 25.10.14, 13:23
      Dla swojej córki wybrałabym Martę-pomimo osłuchania bardzo lubię to imię, dobrze mi się kojarzy. Do Janiny nie mogę się przekonać, wydaje mi się, że jeszcze za wcześnie na jej powrót, mam w swoim otoczeniu kilka 60-70-letnich nosicielek tego imienia.
    • ksiezna_pani1 Re: Janina a może Marta :) ?? 25.10.14, 13:46
      Jestem za Janiną.
    • mary.h Już jest :-) 05.11.14, 10:53
      Informuję w imieniu koleżanki - 30 października urodziła się Marta Łucja smile
      • lily-beth Re: Już jest :-) 05.11.14, 11:10
        Gratulacje smile
      • paula.anna Re: Już jest :-) 05.11.14, 11:16
        Gratulacje!
        Szkoda, że nie odwrotnie...
      • dalenia Re: Już jest :-) 06.11.14, 15:01
        Gratulacje! smile Witaj na świecie, Marto!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.