minniemouse80 18.01.15, 13:13 witajcie Niebawem przyjdzie na świat moja druga córeczka i zastanawiam się nad imieniem Blanka - co o nim sądzicie? Spotkałam się z opiniami że jest udziwnione fe i ble ... ja tak nie uważam ale ostatnio tyle mówi się w mediach że dzieci źle czują się z imionami rzadkimi itp. że zaczęłam mieć wątpliwości. Czy te imię jest rzeczywiście rzadkie? Czy są na forum mamy jakiś Blanek a może któraś z Was również myśli nad tym imieniem? Mi podoba się jeszcze Maja i Iga. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily-beth Re: imię Blanka 18.01.15, 13:24 Znam siostry Weronikę i Blankę (w wieku przedszkolnym), w ogóle coraz częściej słyszę o małych Blankach, wydaje mi się, ze w pokoleniu maluchów to nie będzie udziwnione imię. Mnie się niezbyt podoba, z wymienionych wolę Igę. Odpowiedz Link Zgłoś
nataszaasza Re: imię Blanka 18.01.15, 14:00 Co prawda osobiście nie znam żadnej małej Blanki, ale zauważyłam że od paru lat coraz częściej się pojawiają. Wg mnie imię nie jest ani udziwnione, ani rzadkie. Kiedyś imię Blanka podobało mi się bardzo, teraz trochę mniej, ale i tak uważam, że jest ładniejsze niż Maja i Iga. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: imię Blanka 18.01.15, 14:01 Po pierwsze: Blanka wcale nie jest obecnie jakimś wyjątkowo rzadko spotykanym imieniem. Po drugie: uwielbiam to imię, które nosi moja najlepsza przyjaciółka, wspaniały człowiek. Po trzecie zaś: co ojciec dziecka w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię Blanka 18.01.15, 14:28 Blanki pojawiają się coraz częściej, nie odbieram tego jako imię jako udziwnione, aczkolwiek oryginalne. Na pewno jest lepsze od megapopularnej Mai oraz dla mnie zdrobnieniowej Igi. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse80 Re: imię Blanka 18.01.15, 14:36 Tata optuje za Mają, ale ostateczną decyzję oddaje mi. Dla mnie Maja jest strasznie oklepanym imieniem Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: imię Blanka 20.01.15, 00:14 Małych Majeczek znam chyba z osiem, a że mieszkam w sąsiedztwie szkoły podstawowej o przedszkola - to słyszę tą nieszczęsną "Maję" jako jedno z częstszych imion... Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: imię Blanka 18.01.15, 15:15 Absolutnie nie uważam Blanki za imię dziwne, co mają powiedzieć Dżesiki czy Nikole?! Ostatnio Blanka coraz bardziej mi się podoba, choć nie jest na mojej liście ulubionych, z Twoich typów jest najlepsza Nadawaj śmiało! Odpowiedz Link Zgłoś
nowalij_ka0 Re: imię Blanka 18.01.15, 19:19 Według mnie imię w żadnym wypadku nie udziwnione, z podanych przez Ciebie właśnie to przypadło mi najbardziej do gustu. Imię dość często spotykane pośród maluchów może nie tak często jak Maja ale każdy napewno spotkał się z tym imieniem i nie wydaje mi się by wzbudzało kontrowersje znam osobiście jedną pięcioletnią Blankę jak również nastoletnią i panią w dojrzałym wieku o tym właśnie imieniu. Życzę udanego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
psim2 Re: imię Blanka 18.01.15, 20:46 Również nie znam żadnej Blanki, nie słyszałam też, żeby ktoś z mojego otoczenia nazwał tak córę. Imię mi się nie podoba, jest dla mnie zbyt miękkie i w swojej formie nie brzmi poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: imię Blanka 18.01.15, 21:22 Znam tylko dwie Blanki jedna 6 lat i druga pania ok 50 letnia. Imie wg mnie jest bardzo ladne i nie dosc czesto spotykane. Maja za to dosc popularne i z tych dwoch wybralabym na pewno Blanke. Odpowiedz Link Zgłoś
agjato Re: imię Blanka 18.01.15, 21:40 Za Blanką nie przepadam ale wolę ją, niż Biankę. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: imię Blanka 18.01.15, 21:56 Od kilku lat to imię otrzymuje 900 - 1000 dziewczynek rocznie, więc nie powiedziałabym, że jest takie rzadkie. Nie rezygnowałabym, a już na pewno nie dla wszechobecnej Mai. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię Blanka 19.01.15, 18:54 Kiedyś bardziej za nią przepadałam, ostatnio jest dla mojego ucha nieco zdrobnieniowa, ale nadal całkiem ją lubię. Z pewnością nie uważam, że jest udziwniona czy rzadka. Moja znajoma urodziła niedawno Blankę i imię spotkało się z ogólną aprobatą. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię Blanka 19.01.15, 18:55 A, no i dodam, że ze wszystkich opcji podoba mi się najbardziej i na Twoim miejscu zdecydowałabym się właśnie na Blankę Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse80 Re: imię Blanka 19.01.15, 22:10 Dziękuję wszystkim za wpisy. Pomogłyście mi rozwiać wątpliwości. Przyznam że podoba mi się mała Blanka ale nie wiem jak to imię sprawdzi się u dorosłej dziewczyny/kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię Blanka 19.01.15, 23:06 minniemouse80 napisał(a): > Dziękuję wszystkim za wpisy. Pomogłyście mi rozwiać wątpliwości. Przyznam że po > doba mi się mała Blanka ale nie wiem jak to imię sprawdzi się u dorosłej dziewc > zyny/kobiety? Myślę, że Blanka bardzo dobrze pasuje do kobiety, dla mnie to imię z serii, które niekoniecznie się zdrabnia. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: imię Blanka 20.01.15, 12:21 IMO Blanka pasuje do dorosłej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imię Blanka 07.02.15, 20:27 Znam dorosłą Blankę i funkcjonuje ze swoim imieniem bardzo fajnie. Blanka jest obecnie w rankingu nadawalności imion żeńskich (2014 r.) między Joanną a Kają. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: imię Blanka 19.01.15, 23:47 Ładne imię. Też się nad nim zastanawiałam. Od dziecka mi się podobało. A w tym pokoleniu choć nie będzie to imię oklepane, to na pewno nie będzie dziwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: imię Blanka 19.01.15, 23:55 Uwielbiam to imię! Wciąż na nowo się nim zachwycam. Chciałabym mieć małą Blaneczkę, Blanusię... Gdyby mój Luby się zgodził byłoby cudownie. Ale takie dyskusje to na razie pieśń przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: imię Blanka 20.01.15, 10:04 Blanka nie jest super popularna, ale nie jest tez udziwniona ani niespotykana. Na pewno wolałabym Blankę niż Maję, na którą potem będą wołać po nazwisku dla rozróżnienia od 5 imienniczek w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakimm Re: imię Blanka 20.01.15, 11:11 Nie uważam, że imię Blanka jest udziwnione i rzadkie. Wg mnie jest bardzo ładne, jedno z moich ulubionych. Znam trzy małe dziewczynki o tym imieniu i jedną nastolatkę. Z Twoich typów Blanka jest zdecydowanie najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: imię Blanka 20.01.15, 17:18 Blanka wg mnie jest uniwersalne wiekowo brzmi dobrze w formie pani Blanko jak i dla malej dziewczynki. Osobiscie znam wlasnie szesciolatke i pania w srednim wieku , obie Blanki zadowolone z imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: imię Blanka 20.01.15, 20:00 Imię Blanka podoba mi się Nie jest imieniem dziwnym bądź oklepanym. Plusem jest to, iż nie jest bardzo popularne. Oklepane to jest imię Maja, wszędzie jej pełno, a to robi się już nudne <ziew>. Pani Blanko brzmi o niebo lepiej niż Pani Maju (nie dość, że brzmi po rosyjsku , to u dorosłej kobiety jak zdrobnienie). Iga ostatnio też wpadła mi w ucho, ale dla mnie zbyt za krótkie imię. Podsumowując, oddaję głos na Blankę ewentualnie Igę, a dalej długo, długo nic (tylko nie Maja). Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisia07 Re: imię Blanka 29.01.15, 12:23 Blanka to bardzo ładne imię - sama mocno je rozważam Odpowiedz Link Zgłoś
lenka11211 Re: imię Blanka 02.02.15, 15:48 Na pierwze dałam dziecku Iga, ale gdybym miała drugę córkę dałabym własnie Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
martita851 Re: imię Blanka 04.02.15, 19:00 Blanka to bardzo ładne, wdzięczne imię. Dorosłą Blankę wyobrażam sobie jako kobietę delikatną i subtelną. A co do reakcji ludzi to zauważyłam, że zazwyczaj jeśli nie wybierasz dość popularnego imienia to jest reakcja krytyczna. Co ja mam powiedzieć jeśli jednym z rozważanych przeze mnie imion jest Konstancja ? Wciąż pytają mnie jak zdrabniać itp. Odpowiedz Link Zgłoś
skazana111 Re: imię Blanka 07.02.15, 16:10 W grupie córki w przedszkolu jest Blanka i Bianka także dla mnie imię całkiem normalne. Ale z tych 3 wybrałbym Igę Odpowiedz Link Zgłoś
dalliaa Re: imię Blanka 09.02.15, 18:51 ja jestem mamą Blanki, niespełna 4-latki. mnie się podoba, więc nie brałam pod uwagę komentarzy innych imię nikogo nie dziwi, nie jest bardzo rzadkie, choć w przedszkolu drugiej Blanki nie ma. poza tym lubię imiona, których nie trzeba zdrabniać. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa098 Re: imię Blanka 02.12.20, 08:24 Mi się Blanka nie podoba, ma za mało skrótów: Blanka, Blanusia , Blania? A gdy już bedzie dorosła to np. doktor Blanka dziwnie brzmi. Jest to wasza decyzja jeśli się wam podoba to śmiało nadawajcie Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: imię Blanka 02.12.20, 08:57 kolorowa098 napisała: > A gdy > już bedzie dorosła to np. doktor Blanka dziwnie brzmi. Dziwnie? Normalnie. A premier Donald nie brzmi dziwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: imię Blanka 02.12.20, 09:02 fibi00 napisała: > Dziwnie? Normalnie. A premier Donald nie brzmi dziwnie? A prezydent Donald? Jak Trump? Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa098 Re: imię Blanka 03.12.20, 08:37 heh też trochę dziwnie brzmi... ale nikt się nie czepia. Odpowiedz Link Zgłoś