Dodaj do ulubionych

Imię dla córeczki

01.11.15, 11:32
Późną zimą lub wczesną wiosną zostanę mamą, póki co lekarz mówi, że czekamy na córeczkę, mam nadzieję, że nagle siusiak nie wyrośnie malej big_grin zaczęłam się zastanawiać nad imieniem, mam kilka wybranych, ale żadne to nie jest to...Chciałabym, aby imię było krótkie lub skracało się do krótkiej formy...Nazwisko długie, z sz i cz, ale jmożliwe, że nazwisko zmienimy i będzie 5literowe, rozpoczynające się od samogłoski...
Moje typy:
- Maja - popularność tego imienia mi nie przeszkadza, sama mam imię bardzo popularne wśród moich rówieśników...od dawna mówiłam, że moja córka będzie miała na imię Maja...teraz waham się czy to jest dobry wybór...imię odpowiednie dla małej dziewczynki, dla nastolatki, ale dla pani bizneswoman nie pasuje mi, babcia Maja brzmi fajnie big_grin
- Iga - podoba mi się, ale czy to nie jest zachwyt chwilowy??? Podczas luźnych rozmów z mężem wybraliśmy to imię
- Ola fajne, ale tak ma na imię bratanica męża
- Kamila
- Emilia
- może Sara, ale znowu nazwisko zaczynające się od samogłoski???
Obserwuj wątek
    • dasza_dm Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 11:37
      Maja, Emilia i Aleksandra są oględnie popularne i z tego względu już po prostu nudne... Odrzucilabym te imiona z marszu.
      Podoba mi się Iga, ale jeśli nie jesteście pewni to też nie ma co nadawać na siłę.
      Stawialabym na Kamilę lub Sarę, że wskazaniem na tę drugą wink
      • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 11:41
        Tak jak pisałam popularność raczej mi nie przeszkadza, sama wraz z mężem mamy popularne imiona...Imię męża chyba znajduje się w pierwszej 10tce...
        Sara A... nie będzie się gryzło? Imię 4 litery, nazwisko 5??? Musiałabym większość imion odrzucić kończących się na a...
        • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 11:43
          Tak jak pisałam popularność imienia mi nie przeszkadza...moje imię i imię męża też są popularne, imię męża znajduje się chyba w pierwszej 10tce...
          Sara A, imię 4 literowe, nazwisko 5 liter, nie będzie się gryzło???
          • dasza_dm Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 12:42
            Hm.. gdybyś miała patrzeć na to, żeby imię nie gryzlo się z nazwiskiem pod względem końcówki ("Sara A"), to musiałabys odrzucić niemalże wszystkie polskie imiona i nazwać córkę Noemi, Beatrycze lub tym podobne..
            Jeśli chodzi o liczbę liter to bardziej skupilabym się na liczbie głosek smile
            Przykłady: Sara Asnyk a Sara Azeda brzmi inaczej...
            • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 13:17
              Dlatego dopisałam drugi post, w którym zaznaczyłam, że jeśli odrzuciłabym imiona kończące się na a to miałabym bardzo ograniczony wybór, a pierwszy post zgłosiła do usunięcia...
              • aguar Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 17:12
                Nazwisko nie jest na całe życie smile
    • archerer Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 11:52
      Może:
      Ida (Idalia)
      Ewa
      Iza (Izabela)
      • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 12:14
        Ida to wolę Igę, jak dla mnie brzmi lepiej
        Ewa - źle mi się kojarzy
        Iza - lubię to imię, ale źle mi się kojarzy

Jest dużo imion, które źle mi się kojarzą, przez co dla mnie dużo imion odpada...
        Dzięki za propozycję, czekam na inne lub sugestie do tych, które wstępnie wybrałam...
        • lily-beth Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 12:52
          Igę lubię, a może jeszcze Inga? Albo zamiast Oli - Olga?
          Maja dla mnie jest niestety koszmarnie nudna, ciężko mi ją komuś doradzać. Doceniam to imię u 30-latek, bo w tym pokoleniu jest rzadkie.
          Kamila to dla mnie inne pokolenie, Emilia ładna, Sara dla mnie zbyt zagraniczne.
          • lily-beth Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 12:55
            Z krótkich przyszły mi do głowy jeszcze Roma, Nina, Kaja.
            • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 13:23
              Dziękuje za kolejne propozycję wink Roma, Nina, Kaja te imiona zostaną odrzucone przez moich najbliższych...Na Igę też kręcą nosem, mąż już też się krzywi...
              Inga myślałam, ale hmm wolę Igę jak dla mnie brzmi tak miękko
              Olga pomysł sprzed dosłownie paru chwil, muszę przemyśleć
              Kamila - inne pokolenie, za mało nowoczesne, czy jak mam to rozumieć?
              Sara zagraniczne? Hmm dla mnie nie, tylko wyczytałam, że nadawane w środowiskach żydowskich a w połączeniu z nazwiskiem pochodzenia niemieckiego/żydowskiego nie wiem czy będzie ok...
              Padła jeszcze propozycja Karoliny...tylko nie da się fajnie skrócić
              • florianne Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 18:13
                margueri3 napisała:

Roma, Nina, Kaja te imiona zostaną odrzucone
                > przez moich najbliższych...Na Igę też kręcą nosem, mąż już też się krzywi...

Przede wszystkim - to Wy wybieracie imię, Wam ma się podobać. Nie babci, nie wujkowi, nie sąsiadce, tylko Wam.

> Kamila - inne pokolenie, za mało nowoczesne, czy jak mam to rozumieć?

Imię z poprzedniego pokolenia=ciotkowate, noszone przez ciocie/mamy koleżanek/panie z dziekanatu.

> Padła jeszcze propozycja Karoliny...tylko nie da się fajnie skrócić

Nie wiem, co dla Ciebie znaczy "fajne". Karola? Lola? Lina?

A jeśli chodzi o propozycje wymienione w pierwszym poście - mi popularność przeszkadza, nie widzę nic ładnego w Mai i Aleksandrze. I zgadzam się z tym, że ta pierwsza pasuje tylko do małej dziewczynki. Emilia jeszcze nie zdążyła mi zbrzydnąć, Sara ok. Iga dla mnie zdrobnieniowa.
                Inne pomysły - Liwia, Róża, Antonina, Honorata (Honia), Blanka, Laura, Łucja, Barbara, Urszula, Lilian(n)a.

• margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:03
                  Ja wiem, że imię to wybór rodziców, ale chciałabym, aby imię również odpowiadało babci, to dla mnie ważne...

Honorką miałam być ja big_grin
                  Lilka fajne, ale kojarzy mi się z wredną koleżanką big_grin
                  Do innych propozycji "uwag" nie mam, przemyślę wink
              • lily-beth Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 19:39
                A ilu najbliższych pytasz o zdanie? Bo myślałam, ze tylko męża - w końcu to chyba rodzice wybierają imię,a nie cały klan? Jśli krewni lubią się wtrącać, to poinformuj ich o wyborze po urodzeniu albo nawet zarejestrowaniu dziecka. My zadzwoniliśmy z porodówki, że dzieci są już na świecie i jak mają na imię. Moi krewni się nie wtrącają, ale i tak bałam się, że jak wyrażą swoje opinie to zacznę się wahać w wyborze.
                Kamila - tak jak napisała Florianne - dla mnie Kamila to imię ciotkowate, moze dlatego że znam kilka z pokolenia 30-40-latek.
                Ja akurat tak Sarę odbieram, bo mimo szlachetnego pochodzenia biblijnego pojawia się w Polsce raczej jako import zagraniczny. W Polsce była nadawana, ale właśnie wśród mniejszości narodowych. Oczywiście to akurat moje odczucie, inni mogą odbierać to imię inaczej.
                • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:06
                  Wybieram z mężem, ale jak pisałam powyżej liczę się również ze zdaniem jednej babci, a to jest dla mnie ważne...
                  Ja znam 3 Kamilki w wieku 8-13 lat i to są fajne, delikatne dziewczynki
                  • lily-beth Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:15
                    Rozumiem, ze to dla Ciebie ważne. Tylko uważaj, żeby nie skończyć z imieniem, które bardziej podoba się bliskim niż Tobie.
                    Kamila z pewnością jest nadal nadawana, ale coraz rzadziej (w ogólnopolskich statystykach za 2014 r. w okolicach 60.miejsca), jej szczyt popularności już dawno był. Dla mnie to imie moich koleżanek.
                    • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:40
                      Nigdy nie zdecyduję się na imię, które mi się nie podoba a podoba się komuś z moich najbliższych wink
                      Wiem, że Kamila nie jest teraz imieniem na topie, ale mam miłe skojarzenia z tym imieniem
    • angelina7-83 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 15:39
      Maja - strasznie nie lubię tego imienia uncertain Dobre imię dla małego dziecka, bowiem Pani Maju nie brzmi zbyt ciekawie. W kółko słyszę na ulicy Maje, a to jest już nuudne <ziew> Mniej popularne są Kaja i Gaja, mnie nie zachwycają, ale może Wam się spodoba?
      Iga - z Waszych propozycji podoba mi się najbardziej smile Dorzuciłabym Idalię zdrabnianą do Idy, ale jak przeczytałam - odrzuciłaś. Na "I" dorzucam Ingę.
      Ola - Aleksandra nie zachwyca mnie. Odrzuciłabym, gdyż występuje w bliskiej rodzinie. O wiele lepsza Olga.
      Kamila - bez zachwytu, imię moich koleżanek.
      Emilia - jak wyżej, poza tym większość zwraca się Emila uncertain
      Sara - ujdzie.

Moje propozycje:
      - Ada lub Adrian(n)a zdrabniana do Ady. Tylko, jak Ada brzmi z nazwiskiem?
      - Adela bądź Adelajda zdrabniania do Adeli;
      - Agata - myślę, że imienia nie trzeba zdrabniać, chociaż niektórzy zdrabniają do Agi;
      - Apolonia zdrabniana do Poli
      - Urszula zdrabniana do Uli
      - Zofia - Zosia dla mnie zbyt popularna, ale Wam to nie przeszkadza.

Może spodoba się Wam: Celina, Daria, Alina, Laura, Liwia, Eliza, Blanka, Elwira, Kinga, Nadia, Nina, Aniela, Zyta, Klara, Róża, Lidia, Łucja, Teresa, Maria, Tekla, Wanda, Sabina.
    • nataszaasza Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 16:53
      Maja, Ola, Emilia - znam tyle dziewczynek z tymi imionami, że już dawno temu mi się znudziło. Szczególnie gdy w przedszkolu miałam praktyki i w czterech grupach na niecałe 80 dzieci było 12 Emilek.
      Iga i Kamila nie są złe, jednak Sara jest z tych wszystkich imion najładniejsza smile
      Ja zaproponuję takie: Może zamiast Kamili - Kalina?, jeszcze Blanka, Emma, Eliza, Laura, Aniela, Klara, Melania, Liliana, Alicja,?
      • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:36
        Z Twoich typow stawiam na Emilie jako mama malej Emilki uwazam, ze jest urocze i nie obchodzi mnie popularnosc w tym wypadku.
        U Julii przeszkadzala mi , ale Emilek nie znam wcale i to sie dla mnie liczy.
        Lubie klasyczne raczej dlugie imiona. A Ola to ma byc Ola czy Aleksandra?
        • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:42
          Aleksandra
          • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:58
            Aleksandra podoba mi sie pomimo popularnosci.
            Nie podalam jeszce moich propozycji, bo na razie z Twoich typow wybralabym Emilie, albo Aleksandre . Oba sa klasyczne i podoba mi sie ich brzmienie.
            Z popularniejszych podobaja mi sie juz wymieniana Karolina oraz Alicja, Helena i Weronika.
            Mniej wystepujace Aurelia, Rozalia, Noemi, Anastazja, Konstancja, Salomea.
    • yola.p Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 18:50
      Moje ukochane: Lena smile
      • margueri3 Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 20:09
        Dziękuje za odpowiedzi, będziemy analizować i prowadzić burzliwe dyskusję big_grin Czekam jeszcze na inne propozycję wink
    • vi0let Re: Imię dla córeczki 01.11.15, 21:28
      Maja - zarówno pod względem popularności jak i brzmienia imię jest dla mnie totalnie nijakie i przezroczyste, do tego infantylne
      Iga - u kogoś może być, ale sama bym nie nadała
      Aleksandra - w sumie podobnie jak przy Mai
      Kamila - wyjątkowo nie lubię tego imienia, poza tym podpisuję się pod imienniczkami-paniami w dziekanacie
      Emilia - dla mnie jest taka niezgrabna, Emila mi się nie podoba a Emilka znów tak infantylnie, na roku mam Emilię i właśnie mówimy do niej Emilka
      Sara - owszem, jest to imię hebrajskie, według mnie jest pomiędzy powszechnymi Jakubem i Dawidem, a dużo rzadszymi Deborą czy Rachelą, ale na tyle osłuchane i zakorzenione w Polsce, że spokojnie jest do nadania. Poza tym ma ładne znaczenie. Więc mój głos na Sarę.
      Od siebie zaproponuję Alicję, Zoję, Judytę, Adelę i Różę. smile
    • czarna.perla Re: Imię dla córeczki 02.11.15, 09:50
      Nie wyobrażam sobie konsultować wyboru imienia mojego dziecka z kimkolwiek. Babcie i ciocie są od tego żeby Wasz wybór zaakceptować nawet jeśli biorąc pod uwagę różnicę pokoleń imię będzie im się wydawało na początku dziwne czy nie do zapamiętania.
      Iga- fajnie
      Maja-infantylnie
      Aleksandra- bardzo mi sie podoba mimo swojej popularności
      Kamila- niby nie jest zła, w tej chwili można by je nawet uznać za dość oryginalne ale ja za tym imieniem nie przepadam
      Emilia- wcześniej czy Później stanie się Emilą
      Sara- fajnie

Proponuję Liwię, Elizę, Laurę, Alicję.

Pierożek 20.07.2005
      Truskaweczka 09.04.2008
    • dalenia Re: Imię dla córeczki 02.11.15, 11:08
      Rozumiem, że popularność Ci nie przeszkadza, ale Maja i Aleksandra są tak obrzydliwie popularne, że nie potrafię dostrzec w nich uroku. Ciekawi mnie, ile sylab ma to przyszłe nazwisko - bo liczba liter to jedno, ważniejsze są sylaby. Jeśli 2, to odrzuciłabym Maję, Igę i Sarę. W moim odczuciu 2-sylabowe imiona z 2-sylabowymi nazwiskami brzmią bardzo niemelodyjnie, jak wystrzelone z karabinu. Kamila mnie nie zachwyca, dziewczyny już pisały, że będzie ciotkowata. Ze wszystkim najlepsza wydaje mi się być Emilia, ale to też nie jest imię, za którym bym przepadała. Popieram Karolinę, bo gdzieś chyba pisałaś, że rozważacie. Może być zdrabniana do Karolci albo Loli, nawet Inki.
      • margueri3 Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 14:09
        Obecne nazwisko jakie Malutka będzie nosiła ma 6 sylab, a nazwisko po zmianie ma 2 sylaby...wiem, że przy tak krótkim nazwisku imię powinno być długie
    • margueri3 Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 16:03
      Po burzliwych dyskusjach mozliwe, ze Niunia bedzie miala na imie Karolinka, imie malo popularne w dzisiejszych czasach a nie jakies dziwne i wymyslne...
      Co sadzicie???

Na ta chwile na tapecie sa Karolinka, Sara lub Kamilka
      • lily-beth Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 17:18
        Dla mnie ok, lubię to imię od zawsze, ale z małą popularnością bym nie przesadzała - liczba nadań na poziomie Kornelii, Weroniki, Poli, jak dla mnie często spotykanych imion. Plus imię całkiem niedawno zaczęło spadać, więc w dorosłym życiu spotka wiele imienniczek ciut starszych od siebie.
        Ale podoba mi sie najbardziej z wymienionych trzech.
    • dasza_dm Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 19:17
      Karolina ładna, ale nadal jestem za Sarą smile
    • luska.s Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 19:53
      Ola odpoda skoro to bratanica męża
      Maja i Iga są ok
      Kamila niby złe nie jest ale nie podoba mi się, dla mnie jakoś mało kobiece
      Emilia - dorosłe Emilie które znam są cały czas Emilkami i nie wiem czy mi się to podoba
      Sara - super, ładne znane ale oryginalne
      Karolina- również ładne

Najbardziej podobają mi się Sara i Maja, ładne też są Karolina i Iga, pozostałe odrzuciłabym
      • margueri3 Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 20:29
        To teraz musimy wybrać pomiędzy Karolinką a Sarą
        Sara fajne oryginalne imię, ale zawsze będzie Sara, ewentualnie Sarunia
        Karolina ma więcej form, zdrobnień i to mi bardziej odpowiada, za też jest to, że to imię z tradycją w mojej rodzinie
        czyli jest dylemat big_grinbig_grinbig_grin
        • dalenia Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 21:26
          Jestem za Karoliną, bardzo lubię to imię, mimo że dość popularne. Odrzuciłabym Sarę, bo możliwe, że nie będzie pasować do obu nazwisk. Do tego przyszłego z powodów, o których już pisałam - jak wystrzelane z karabinu. Z drugiej jednak strony Wasze obecne nazwisko ma 6 sylab, jest bardzo długie. Z tym nazwiskiem też Sara może brzmieć kiepsko - trochę jakby ktoś się rozpędził i upadł,
          • dalenia Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 21:28
            Tak sobie myślę, że Karolina z 6-sylabowym nazwiskiem też trochę średnio brzmi. Może już ta Kamila byłaby najlepsza? wink
            • margueri3 Re: Imię dla córeczki 03.11.15, 21:38
              Jak dla mnie i Karolina i Sara brzmią poprawnie z nazwiskiem aktualnym i przyszłym.... Z Mają brzmią mi gorzej nazwiska big_grin
    • 4emalia Re: Imię dla córeczki 04.11.15, 09:40
      Karolina, mimo popularności jest jednym z moich ulubionych imion. Zaliczam je do grupy imion "bezpiecznych", tak jak Weronikę i Natalie. Dobrze mi się kojarzą, ładnie brzmią, są popularne, ale chyba wciąż nie w pierwszej 10tce.
      Od Mai zdecydowanie wolę Gaję, jest bardziej charakterna w moim odczuciu.
      Igi i Kamili nie lubię, Ola jest nudna, Emilia też traci urok przy tej popularności.
      Sara to mój aktulany typ dla przyszłej corki, wiec ani nie polecam ani nie odradzam wink wydaje mi się jednak, że dopasowanie do nazwiska jest tu dość ważne, nie nadałabym przy nazwisku odrzeczownikowym żeńskim.
      • margueri3 Re: Imię dla córeczki 04.11.15, 19:17
        Na obecną chwilę coraz bardziej myślę o Karolince wink
        Gaja fajne imię, ale tak wabi się piesek moich sąsiadów, więc byłoby dziwne big_grin
        • dolcevita007 Re: Imię dla córeczki 04.11.15, 20:21
          Karolina jest bardzo fajne, ale Sara rowniez podoba mi sie.
          Zdrobnienia dla Emilii : Emi, Emisia , Eminia, Milka, Mila, Emma, Ema, Minia tak nawiazujac, ze Emilia musi byc Emila, bo niby dlaczego? Uwazam, ze imie to posiada duzy potencjal jesli chodzi o zdrobnienia.
        • nati_28 Re: Imię dla córeczki 05.11.15, 22:13
          Sara - ciekawe imię i chyba było Tobie początkowo najbliższe
          Karolinka też ładnie, bardziej zwyczajnie, ale ładnie
          Kamila - nie podoba mi się
          • margueri3 Re: Imię dla córeczki 06.11.15, 12:34
            Dzięki dziewczyny! Na chwilę obecną nastawiamy się na Karolinkę, choć mnie troszkę ciągnie do Sary...
            • nati_28 Re: Imię dla córeczki 06.11.15, 23:11
              Jak "ciągnie" to nie przestanie "ciągnąc" wink Wiem coś o tym wink
            • abiela Re: Imię dla córeczki 06.11.15, 23:50
              margueri3 napisała:

> Dzięki dziewczyny! Na chwilę obecną nastawiamy się na Karolinkę, choć mnie tros
              > zkę ciągnie do Sary...

Karolina jest ładna ale długa, początkowo wolałaś imię krótkie. Sara ciekawa, jestem za. Może spodoba się wam Emma?
              • margueri3 Re: Imię dla córeczki 11.11.15, 19:00
                Wiem, że Karolinka długie imię, ale ładne...
                Emma nie, zaproponowałam to było kręcenie nosem big_grin
                • gaudencja Re: Imię dla córeczki 11.11.15, 21:23
                  Trzymam kciuki za Karolinkę smile
            • gaudencja Re: Imię dla córeczki 08.11.15, 22:28
              margueri3 napisała:

> Dzięki dziewczyny! Na chwilę obecną nastawiamy się na Karolinkę, choć mnie tros
              > zkę ciągnie do Sary...

Karolina wydaje mi się najfajniejszym pomysłem z dotychczasowych, bez dwóch zdań.
              • margueri3 Re: Imię dla córeczki 06.12.15, 12:25
                Po ostatnim usg malutka pozostała dziewczynką i na 99,9% będzie miała na imię Karolinka...
                Zapewne przeze mnie będzie skracane do Karolci, może nawet Olci...jestem zaskoczona ostatecznym wyborem patrząc na pierwsze pomysły smile Dziękuje za wszystkie komentarze i propozycje smile
                • dalenia Re: Imię dla córeczki 07.12.15, 13:39
                  Podoba mi się Twój wybór smile Pochwal się, gdy Karolcia będzie na świecie.
                  • margueri3 Re: Imię dla córeczki 11.12.15, 21:40
                    Dobrze wink
                • gaudencja Re: Imię dla córeczki 09.12.15, 21:53
                  Niezły wybór.
                  • florianne Re: Imię dla córeczki 10.12.15, 20:04
                    Bardzo ładne imię. smile
        • meriyem Re: Imię dla córeczki 10.12.15, 21:01
          Jestem za Sara, jest oryginalna i świeża z ładnym pochodzeniem. Karolina tez ok, jednak dość oklepana.
          • margueri3 Re: Imię dla córeczki 11.12.15, 21:41
            Dziś do mnie "wróciła" Sara
            • gaudencja Re: Imię dla córeczki 12.12.15, 10:42
              Popieram jednak Karolinkę smile
              Sara jest trochę z serii z Dawidem i Patrykiem.
              • dalenia Re: Imię dla córeczki 12.12.15, 18:01
                Podpisuję się pod Gaudencją i jednak byłabym za Karoliną smile Z drugiej strony jednak, jeśli tak Cię ciągnie do Sary, to może po prostu to jest Sara i tyle.
                • meriyem Re: Imię dla córeczki 12.12.15, 23:58
                  A dla mnie Sara przestała być Patrykowata, ma biblijne pochodzenie i wydaje mi sie ze w ostatnich latach zmieniło sie środowisko w którym jest nadawana.
                  • gaudencja Re: Imię dla córeczki 13.12.15, 10:31
                    Dawid też ma biblijne pochodzenie.
                    Sara zdarza się czasem w innym gronie niż patrykowate, ale w moim odczuciu jednak grupa patrykowa jest jej podstawową grupą.
                    • meriyem Re: Imię dla córeczki 14.12.15, 13:24
                      Co nie zmienia faktu ze jest ładnym imieniem.
                    • luska.s Re: Imię dla córeczki 15.12.15, 17:41
                      oj tak niech nie daje Sara bo będą mówić, że są rodziną patologiczną. ach to forum jedyne w swoim rodzaju
                      • gaudencja Re: Imię dla córeczki 15.12.15, 23:41
                        Nie mówimy tu wcale o rodzinach patologicznych, tylko bardzo często o najlepszym sorcie Polaków, zdrowym jądrze narodu polskiego.
                        • abiela Re: Imię dla córeczki 16.12.15, 23:56
                          gaudencja napisała:

> Nie mówimy tu wcale o rodzinach patologicznych, tylko bardzo często o najlepszy
                          > m sorcie Polaków, zdrowym jądrze narodu polskiego.

tongue_out

Ja Sar zagranicznych znam na pęczki, aczkolwiek w Polsce też mi zalatuje patrykowatymi konotacjami. Niemniej jeśli jest to TO imię, to czemu nie? Karolina mi się podoba ale uważam ją za bardzo oklepaną.
                          A może Lea? Leonia? Estera? Judyta?
                        • luska.s Re: Imię dla córeczki 17.12.15, 20:45
                          a to już wiem czemu się nie zrozumiałyśmy, bo ja należę do tego gorszego sortu i się z tego cieszę
              • isa_bella1 Re: Imię dla córeczki 28.12.15, 11:03
                Sara...nie nie nie, za duzo psów o tym imieniu biega na wioskach smile
                • paula.anna Re: Imię dla córeczki 28.12.15, 14:03
                  A u mnie masa psów o imieniu Kuba i co drugi chłopiec nadal Kuba.
            • vi0let Re: Imię dla córeczki 16.12.15, 00:53
              Wrócę do merytorycznego aspektu tej rozmowy, zupełnie nie mam takich skojarzeń z Sarą jak niektórzy tutaj, mój głos nadal na nią. wink
              • meriyem Re: Imię dla córeczki 16.12.15, 22:58
                Mój także smile
                • dasza_dm Re: Imię dla córeczki 16.12.15, 23:07
                  również lubię Sarę smile jestem za
                  • margueri3 Re: Imię dla córeczki 26.12.15, 20:41
                    Sara podoba mi się to imię wink jednak moja córeczka na 99% będzie Karolinką...piszę na 99% a cały czas się zastanawiam nad wyborem
                    • dalenia Re: Imię dla córeczki 27.12.15, 11:17
                      Poczekaj do porodu z dwoma wybranymi imionami smile
                    • liliowewzgorze Re: Imię dla córeczki 29.12.15, 14:48
                      Sara dużo ładniej niż Karolina, ale skoro Tobie się podoba...
                      Z krótkich dodam imię Inga i Lea smile
      • margueri3 Re: Imię dla córeczki 31.03.16, 20:49
        Dwa tygodnie temu przyszła na świat moja córeczka, ostatecznie została Karolinka wink a najczęściej jest Niunia ?? dzięki za wszystkie sugestie wink
        • koralina78 Re: Imię dla córeczki 31.03.16, 21:30
          Gratulacje! dużo zdrowia dla Was obusmile
        • karola1705 Re: Imię dla córeczki 31.03.16, 22:42
          ja również gratuluję! smile
          Sama mam na imię Karolina i szczerze Ci mówię,że to imię ma naprawdę wiele zdrobnień smile Jeśli cokolwiek Ci to pomoże podam kilka, którymi do mnie bliscy zwracali się najczęściej.
          Karolinka, Karolcia, Karola, Karolka, przez jakiś czas funkcjonowałam też jako Lola; babcia mówiła na mnie Karusia, a przyjaciółka z dzieciństwa Karusek wink
        • dalenia Re: Imię dla córeczki 01.04.16, 10:46
          Gratuluję serdecznie. Przepadam za Karoliną wink Wszystkiego dobrego dla Was, niech Karolcia zdrowo rośnie!
          • margueri3 Re: Imię dla córeczki 04.04.16, 20:42
            Dziękujemy! Spotykamy się z samymi miłymi komentarzami co do imienia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.