Dodaj do ulubionych

Imiona unisex

19.11.15, 10:35
www.fronda.pl/a/terlikowska-nadchodzi-era-imion-unisex,60606.html
Myślicie, że w Polsce ktoś wpadnie na to, żeby nazwać córkę Kosma? Czy w ogóle kiedyś mogłoby się to u nas przyjąć?
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Imiona unisex 19.11.15, 11:02
      Fronda, Terlikowski, o czym tu dyskutować...

Jednak abstrahując od ww, a odpowiadając na pytanie- kto wie?
      Zapewne wiele ludzi nie wie po prostu, że Kosma to imię męskie, a np Noemi żeńskie.
      Bo "żeńskie się kończą na - a".
      A w usc wiele da się przeforsować, niestety. I też z wiedzą często krucho.
      Więc jeśli będą takie kwiatki, to moim zdaniem wynikną z niewiedzy, a nie chęci nadawania dzieciom imion neutralnych płciowo.
    • dalenia Re: Imiona unisex 19.11.15, 11:54
      Mnie już chyba nic nie zdziwi na tym świecie big_grin
      • florianne Re: Imiona unisex 19.11.15, 12:30
        Jowita się przyjęła, więc Kosma nie jest bez szans wink.
        • lily-beth Re: Imiona unisex 19.11.15, 12:52
          Szkoda Jowity, bardzo mi się podoba jako imię męskie, a żeńskie - wcale. Kosmę uwielbiam, mam nadzieję, że nikt go nie ukobieci wink
    • lily-beth Re: Imiona unisex 19.11.15, 12:53
      Przestałam czytać już po "zwolennicy gender" - ktoś chyba nie wie, co to gender...
      • liz.corps Re: Imiona unisex 19.11.15, 13:04
        cała Terlikowska. wink
    • gaudencja Re: Imiona unisex 19.11.15, 20:18
      Głównie rzuciły mi się w oczy złośliwe komentarze, ze najpierw trzeba zadbać o własne odróżnianie się od mężczyzn, żeby krytykować zacieranie się różnic między płciami.
      Natomiast w Polsce prawnie zakazane jest nadawanie imion niepozwalających na odróżnienie płci i o tym Terlikowska zapewne nie wie.
    • franciszka_o Re: Imiona unisex 19.11.15, 21:46
      No chyba to nie jest to zadne nowe zjawisko, biorac pod uwage wszystkie francuskie imiona typu Pascal/e, Dominic/que, co do ktorych pisownia, a nie wymowa zdradza plec. Francuzi od wiekow przygotowywali grunt pod gender smile
    • niwius Re: Imiona unisex 20.11.15, 23:41
      Na pewno nie w najbliższym dwudziestoleciu. Nie sądzę, by przyjęły się imiona uniseks dopóki dziewczynki standardowo ubiera się na różowo.
    • atoness Re: Imiona unisex 25.11.15, 17:28
      Był kiedyś w Superniani albo czymś supernianiopodobnym chłopiec imieniem Nikol. Można by długo deliberować o tym, jaką drogą szło rozumowanie rodziców. A sprawa pewnie była całkiem prosta.
      • paula.anna Re: Imiona unisex 25.11.15, 18:14
        atoness napisała:

> Był kiedyś w Superniani albo czymś supernianiopodobnym chłopiec imieniem Nikol.
        > Można by długo deliberować o tym, jaką drogą szło rozumowanie rodziców. A spr
        > awa pewnie była całkiem prosta.

Czyli?
        Jak wyjaśnisz pochodzenie tego "imienia"?
        • atoness Re: Imiona unisex 25.11.15, 19:13
          Myślę, że rodzicom się bardzo podobało, a że urodził się chłopiec... uznali, że dla chłopca też dobre. Może nawet lepsze, skoro nie kończy się na a. Mogli też nie wiedzieć, że to imię dla dziewczynki, ale to mniej prawdopodobne. Raczej spolszczyli kobiece Nicole niż męskie Nicola. Raczej nie chodziło im o to, żeby przywrócić męskie imię, chwilowo zawłaszczone przez kobiety, mężczyznom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.