Dodaj do ulubionych

bliźnięta

19.11.15, 23:26
Witam wszystkich,

przez przypadek odkryłam to forum i po prostu nie mogę się powstrzymać przed zapytaniem Was o zdanie.
Spodziewamy się bliźniąt płci obojga i od dłuższego czasu głowimy się nad imionami. W domu mamy już Adama i nosimy długie, polskie nazwisko z wieloma dwuznakami wink

Kryteria (głównie moje):
1) nie z pierwszej 10 wink
2) imię i zdrobnienie na tę samą literę (czyli nie Małgorzata - Gosia)
3) lepsze krótsze niż dłuższe
4) ogólnie znane

Wśród wielu pomysłów padły następujące imiona (czasami niezgodne z kryteriami): Dominika, Weronika, Agnieszka, Mateusz, Marcin, może Maciej... Mężowi podoba się Laura. A mnie od jakiegoś czasu chodzi po głowie Ida.
Ogólnie misz-masz.

Dodam jeszcze, że nie przepadam za imionami-kwiatami itp. wink

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ilia.1 Re: bliźnięta 20.11.15, 07:33
      Matylda, Jaśmina, Alina, Serafina, Berenika, Natalia, Melania, Lucyna, Gracja, Zuzanna, Regina, Milena, Kamila, Mirella, Justyna, Dorota...

Iga, Inga, Kinga..
      Oliwia, Liwia, Ligia, Lidia...
      Ida, Idalia, Dalia, Delia...
      Flora, Fiorentyna, Floriana...
      Lilia, Lilla, Liliana, Liliana, Lila...

Albert, Edgar, Józef, Stefan, Ryszard, Konrad, Emanuel, Samuel, Aureliusz, Gilbert, Eryk, Bruno, Fabian, Sławomir, Amadeusz, Leonard...

Pozdrawiam! smile
      • ilia.1 Re: bliźnięta 20.11.15, 07:50
        Julia, Julita, Jowita, Judyta, Julianna, Julietta, Jagna, Juta...
    • olianka Re: bliźnięta 20.11.15, 08:21
      Heh, mój tata Adam ma bliźniaczek rodzeństwo Barbarę i Józefa - idealnie u Was pasują!

Inne propozycje: Agata, Danuta, Łucja i Jędrzej, Stefan, Kornel.
    • dolcevita007 Re: bliźnięta 20.11.15, 09:14
      Z waszych pomyslow podobaja mi sie i pasuja do imienia brata Weronika, Laura i Maciej (Macius i Adas jak slodko) ew. jeszcze Ida jednak ja osobiscie nie lubie takich krotkich i zastapilabym Ide - Idalia.
      Moje propozycje do Adasia :
      Barbara, Urszula, Ewa, Magdalena, Jowita, Klara, Izabela,
      Leonard, Gustaw, Piotr, Walenty, Gabriel, Emil, Gilbert
      • dolcevita007 Re: bliźnięta 20.11.15, 12:06
        Teraz doczytalam ze ma byc chlopiec i dziewczynka moze takie zestawy z puli ulubione jeszcze podrzuce:
        Jeremi i Aurelia
        Idalia i Leonard
        Gustaw i Klara
        Salomea i Hugo
        Izabela i Fryderyk
        Anastazja i Wawrzyniec
        Roch i Adela
    • lily-beth Re: bliźnięta 20.11.15, 10:42
      Ida i Leon
      Laura i Karol
      Weronika i Gabriel
      Olga i Mateusz
      Z Waszych propozycji jeszcze:
      Agnieszka i Marcin - ok, tylko wujkowato/ciotkowato
      Dominika i Maciej- jw., ale jednak mniej banalnie
      • lily-beth Re: bliźnięta 20.11.15, 10:44
        Moje wymarzone bliźniaki to Adela i Jeremi smile
    • paula.anna Re: bliźnięta 20.11.15, 10:47
      Ja wybierałabym spośród moich ulubionych, czyli np

Klara, Kornelia, Łucja, Felicja, Aurelia, Matylda, Aniela, Melania, Laura i Ida też są ok smile.
      Feliks, Leon(-ard lub -pold), Stefan, Gustaw, Bruno(n), Tymon.
    • nataszaasza Re: bliźnięta 20.11.15, 11:10
      Laura, Weronika i Maciej, tylko te z podanych jako tako mi sie podobają. Hmm, ja właściwie zaproponuje większość moich ulubionych: Klara, Melania, Matylda, Kornelia, Emma, Eliza, Marcelina, Michalina, Łucja, Magdalena, Sara, Aniela, Anastazja może nawet Helena. Dla chłopca: Leon/Leonard, Jeremi, Feliks, Teodor, Kornel, Piotr, Klemens, Stefan, Ignacy, Eryk, Konstanty, Witold, Julian wink
    • olinininka Re: bliźnięta 20.11.15, 11:40
      Twoje propozycje dla dziewczynki sa fajne oprocz Agnieszki .
      Jestem za dominika, weronika, laura lub Ida . meskie sa moim zdaniem troszke zbyt popularne i wujkowate
      Moje propozycje
      Tymoteusz i Laura
      Hubert i Weronika
      Tymon i Dominika
      Kajetan i Ida
    • florianne Re: bliźnięta 20.11.15, 11:57
      Ida i Laura - ten zestaw podobałby mi się najbardziej
      Ida i Weronika
      Weronika i Laura
      Dominika i Laura

Z męskich podoba mi się tylko Mateusz, ale jest przeraźliwie popularny. Agnieszka, Marcin - synonimy ciotkowatości/wujkowatości. Maciek dla mnie ciapowaty.

Inne propozycje - Hubert, Leon, Kajetan, Eryk, Olaf, Tobiasz, Emil, Jerzy, Seweryn, Cyprian, Barbara, Michalina, Helena, Marcelina, Łucja, Blanka, Sara, Olga, Matylda, Aniela, Adrian(n)a, Urszula, Marianna, Aurelia, Dagmara, Inga, Kinga, Melania
      • florianne Re: bliźnięta 20.11.15, 11:58
        Ups, zapomniałam, że to będą chłopiec i dziewczynka.
    • dalenia Re: bliźnięta 20.11.15, 14:36
      Laura jest fajna, Ida także. Ale do Adama jakoś bardziej ta Laura mi się widzi, więc zostałabym przy tej opcji.

Dla chłopca proponuję:
      Aleksander, Błażej, Cezary, Dominik, Dawid, Hubert, Igor, Jędrzej, Karol, Kornel, Kajetan, Marceli, Nikodem, Olaf, Stanisław, Tymon
    • essi23 Re: bliźnięta 20.11.15, 19:43

Adam, Weronika i Maciej smile
    • mrts Re: bliźnięta 20.11.15, 23:40
      Dzięki za odzew wink muszę przyznać, że obstawiałam imiona "bezpieczne" i asekuracyjne (w pierwszej wiadomości zapomniałam o Bartłomieju) i dopiero przejrzenie tego forum trochę mnie ośmieliło (ciekawy wątek o odwadze tongue_out).

Mateusz tak naprawdę też mnie nie przekonuje i chyba już został odrzucony. Agnieszka bardzo miło mi się kojarzy i trochę mi żal, że to imię staje się takie zapomniane...

Z Waszych propozycji najbardziej zaciekawiły mnie:
      Laura i Tymoteusz (poważnie rozważałam Tymka przy pierwszej ciąży)
      i
      Laura i Marcel (jakoś chodziło za mną to imię, ale asekuracyjnie je odrzuciłam, jako zbyt oryginalne...)

No i właściwie dlaczego mam odrzucić propozycję męża, skoro stale do niej powraca? Do tej pory wstrzymywała mnie negatywna reakcja otoczenia...

Jeszcze jedno: jak zdrabniać Laurę? "Laurka" to dla mnie taka kartka na Dzień Babci wink

Pozdrawiam i życzcie mi odwagi wink
      • lily-beth Re: bliźnięta 21.11.15, 09:24
        Naprawdę ktoś reagował negatywnie na Laurę? To nie jest teraz zbyt oryginalne imię, ja się często natykam na małe Laury, koleżanka ma córeczkę Laurę.
        Słyszałam tylko zdrobnienie do Laurki, ale możesz swojsko zdrobnić - Lusia smile
        Jestem za Tymoteuszem.
      • paula.anna Re: bliźnięta 21.11.15, 10:03
        > Mateusz tak naprawdę też mnie nie przekonuje i chyba już został odrzucony. Agni
        > eszka bardzo miło mi się kojarzy i trochę mi żal, że to imię staje się takie za
        > pomniane...

Zapomniane?
        Mnóstwo moich rówieśniczek to Agnieszki, nie da się powiedzieć po prostu Agnieszka, trzeba dodać nazwisko lub inny znak rozpoznawczy.
        I choć spotykam małe Agnieszki, to nadal imię uważam za wyjątkowo wyeksploatowane.
        Jeśli jednak masz inne zdanie, to przecież możesz je nadać smile. I ocalić od "zapomnienia", które widzisz wink.

> Laura i Marcel (jakoś chodziło za mną to imię, ale asekuracyjnie je odrzuciłam,
        > jako zbyt oryginalne...)

Marcel? Czy Marceli?
        Wiem, że Marcelów, bez i, jak mrówków, ale jednak dla mnie to nie to.

> No i właściwie dlaczego mam odrzucić propozycję męża, skoro stale do niej powra
        > ca? Do tej pory wstrzymywała mnie negatywna reakcja otoczenia...

Jeśli tobie odpowiada propozycja męża, to olej "reakcje otoczenia", serio, serio piszę.

> Jeszcze jedno: jak zdrabniać Laurę? "Laurka" to dla mnie taka kartka na Dzień B
        > abci wink

Jak tylko zechcesz!
        Albo zobacz, co wymyślili inni
        Laura zdrobnienia
      • dalenia Re: bliźnięta 21.11.15, 14:32
        Laura i Tymoteusz bardzo mi się podobają! Laura i Marcel mniej, z Marcelim super - i z tego co widzę, Ty też jednak przekonałaś się do tej wersji? smile Wobec tego zarówno Marceli, jak i Tymek są świetni. Choć dla mnie odrobinkę ładniejszy jest Tymoteusz.

Co do Laurowych zdrobnień, mnie wystarczyłaby Lusia. Albo po prostu Kwiatuszek, Koteczek, Słoneczko wink
    • ilia.1 Re: bliźnięta 21.11.15, 10:03
      Mysle, ze powoli coraz wiecej osob "osmiela sie" nadawac mniej banalne imiona. Moim zdaniem najwazniejsze jest to, aby imie podobalo sie RODZICOM, a nie rodzinie, znajomym itp. Nie mozna krytykowac za to ze np. ktos preferuje imiona tradycyjne i osluchane lub - w druga strone - wyszukane i nietuzinkowe.

Uwazam, ze Laura nie jest bardzo popularnym imieniem, ale pozostaje dobrze znane i rozpoznawalne. Z roku na rok rodzi sie coraz wiecej osob o tym imieniu.
      Znam dwie Laury i nigdy nie slyszalam zeby ktos skracal ich imie. Laura to imie krotkie, 5-literowe, dlatego nie ma wielu zdrobnien. Do glowy przychodza mi: Lara, Laurka, Lala, Laurusia, Lalusia, Laurencja ??????

Adam i Laura tworza dobrany zestaw. Do Laury pasuje mi Tymoteusz i Marcel (z lekka przewaga tego drugiego imienia).
      Musze sie zgodzic z tym, ze to forum stopniowo zmienia postrzeganie dot. imion. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko "wyszukanym" imionom. Nie warto slepo podozac za moda/rankingami itp., ale kierowac sie wlasnym gustem i preferencjami.
      Moje sugestie: Oliwier, Cezary, Karol, Edwin, Maksymilian.

Ps. Laura nalezy do grupy "roslinno-kwiatowo-owocowo-naturalnych" imion. Byl juz taki watek na forum z roznymi sugestiami wlasnie tego typu. Byc moze niektore przypadna Ci do gustu.. Pozdrawiam!
    • mrts Re: bliźnięta 21.11.15, 10:38
      Nieprecyzyjnie się wyraziłam w sprawie Agnieszki wink ja również mam masę koleżanek Agnieszek, ale miałam na myśli, ze według statystyk małe Agniesie rodzą się rzadko (zestawiając chociażby z Laurą, a ja np. Laury nie znam żadnej, poza tą z Jezycjady). Chociaż raczej się na Agnieszkę nie zdecydujemy.

Nie jestem wielką fanką Laury, ale z każdym dniem podoba mi się ciut bardziej wink w każdym razie mnie nie odrzuca (a ludzie naprawdę się krzywią, chociaż może ja się właśnie w takim asekuracyjnym środowisku obracam? tongue_out ale postanowiłam nie zwracać na to uwagi). Trochę mi przeszkadza brak sensownego spieszczenia, ale z drugiej strony coś się wymyśli wink Mąż np. wymyślił dla mnie oryginalne zdrobnienie, mimo że standardowych mam calkiem sporo wink

Zazwyczaj opowiadam się za oryginalną formą imienia, ale w przypadku Marcela/Marcelego bardziej przemawia do mnie ta "gorsza" wersja bez i. Ale jeśli zdecydujemy się na to imię, to zapewne dobrze to przemyślę.

Karol, Piotr, Hubert odpadają, bo już zajęte w rodzinie.
      Swoją drogą dziwi mnie ten Karol w Waszych typach, dla mnie to imię jest zdecydowanie bardziej wujkowate niż np. Mateusz wink
      • paula.anna Re: bliźnięta 21.11.15, 10:57
        mrts napisała:

> Nieprecyzyjnie się wyraziłam w sprawie Agnieszki wink ja również mam masę koleżan
        > ek Agnieszek, ale miałam na myśli, ze według statystyk małe Agniesie rodzą się
        > rzadko

Myślę, że właśnie dlatego jest mało małych Agnieszek, bo wśród mam zatrzęsienie i w końcu się przejadło to imię.
        Mnie to akurat nie martwi w żadnym razie wink. Bo ileż można?

> Nie jestem wielką fanką Laury, ale z każdym dniem podoba mi się ciut bardziej ;
        > ) w każdym razie mnie nie odrzuca (a ludzie naprawdę się krzywią, chociaż może
        > ja się właśnie w takim asekuracyjnym środowisku obracam? tongue_out ale postanowiłam ni
        > e zwracać na to uwagi).

Imię ma się wam podobać, "otoczenie" zawsze może kręcić nosem.
        Więc czy chcesz Marcela bez i, czy Laurę, czy nawet Olivię przez v- twoja sprawa.
        Tylko nie licz na to, że "każdemu się spodoba", bo nie ma takiej opcji, czy wybierzesz imię "znane i lubiane", czy bardziej oryginalne i rzadziej nadawane. Czy w formie "prawidłowej" czy jakiejś bardziej ekstrawaganckiej wink.

> Trochę mi przeszkadza brak sensownego spieszczenia, ale
        > z drugiej strony coś się wymyśli wink

Pewnie, że wyjdzie w praniu.
        Miałam podobne dylematy z Matyldą, obawy okazały się bezpodstawne, imię świetnie się sprawdza na co dzień.
        Fakt, my prawie nie zdrabniamy, jeśli już to skracamy lub zgrubiamy, co jednak także wymaga pewnej inwencji.
      • gaudencja Re: bliźnięta 21.11.15, 13:28
        mrts napisała:

> Nieprecyzyjnie się wyraziłam w sprawie Agnieszki wink ja również mam masę koleżan
        > ek Agnieszek, ale miałam na myśli, ze według statystyk małe Agniesie rodzą się
        > rzadko

Fakt, ale większość imion przechodzi takie fale popularności, bo ludzie się nimi nużą i szukają czegoś świeższego. Agnieszka zresztą już raz odżyła po tym, jak jej nie nadawano i na początku XX wieku uchodziła za imię przestarzałe i obciachowe (do spółki z Katarzyną).

> Nie jestem wielką fanką Laury, ale z każdym dniem podoba mi się ciut bardziej ;
        > ) w każdym razie mnie nie odrzuca (a ludzie naprawdę się krzywią, chociaż może
        > ja się właśnie w takim asekuracyjnym środowisku obracam? tongue_out

Prawdopodobnie tak wink Laura jest teraz imieniem nadawanym częściej niż Magdalena,
        Karolina, Weronika, Agata, Marta, Małgorzata czy Katarzyna.
        msw.gov.pl/download/1/21627/imiona-2014.pdf

> Zazwyczaj opowiadam się za oryginalną formą imienia, ale w przypadku Marcela/Ma
        > rcelego bardziej przemawia do mnie ta "gorsza" wersja bez i. Ale jeśli zdecyduj
        > emy się na to imię, to zapewne dobrze to przemyślę.

Koniecznie przemyśl smile Marcel ma wymiar czystej sezonówki, jest to forma, która w Polsce rozpowszechniła się dopiero teraz. Przez całe wieki imie to brzmiało Marceli i nikt nie miał wątpliwości, ze nie jest inaczej. Formę "Marcel" wykluczały wydawnictwa słownikowe. Obecnie Marcel jest taką samą sezonówką jak Nikola czy wcześniej Wioletta. Nie można tego powiedzieć o Marcelim. A zdrabnia się oba warianty imienia tak samo, różnicy użytkowej nie ma więc dużej.
      • dolcevita007 Re: bliźnięta 08.12.15, 12:37
        Popieram wybor Laury bardzo mi sie podoba, co do Fryderyka to ja rowniez uwazam ze swietne .
        Laura i Fryderyk wspaniale
        A moze Jeremi, Leonard, Hugo, Kosma, Wawrzyniec?
        • dolcevita007 Re: bliźnięta 08.12.15, 12:38
          I jeszce Leopold fajnie z Laura pasowalyby.
        • gaudencja Re: bliźnięta 09.12.15, 22:07
          Fryderyk bardzo fajny. A Florian, Maurycy, Konstanty? Anatol (Tolek)?
    • mrts Re: bliźnięta 21.11.15, 13:46
      Dopuszczalność słownikowa i sezonowość (i porównanie z Nikolą) od razu mnie przekonały do Marcelego wink
    • vi0let Re: bliźnięta 21.11.15, 15:52
      Moja pierwsza myśl to Adela i Bruno. Do Laury i Idy Bruno też pasuje. smile
    • adriankaa.s Re: bliźnięta 23.11.15, 02:59
      Maciej i Marta
    • olinininka Re: bliźnięta 23.11.15, 09:31
      Moim zdaniem Laura i Tymoteusz to świetny zestaw smile Nie szukałabym dalej jeśli imiona dobrze współgrają z nazwiskiem
      ps fajnie że moja propozycja Ciebie zaciekawiła. Trzymam kciuki za Laurę i Tymkasmile
    • mrts Re: bliźnięta 26.11.15, 20:11
      Na Laurę już prawie się zdecydowaliśmy (tzn. ja, bo mąż jest zdecydowany już od kilku miesięcy), ale zastanawiam się jeszcze nad chłopczykiem wink Ciągnie mnie Marceli, biorę pod uwagę Tymoteusza, ale wciąż nie jestem pewna... potrzebuję olśnienia, pewności i odwagi wink
      • lily-beth Re: bliźnięta 27.11.15, 11:06
        Marceli i Tymoteusz nie wymagają wiele odwagi, bo to ostatnio nie są wcale rzadkie imiona. Gorzej z olśnieniem wink Nas olśniło dopiero na dwa tygodnie przed porodem, nagle obydwoje niezależnie doszliśmy do wniosku, że tylko to imię i żadne inne, więc może poczekajcie spokojnie.
      • dalenia Re: bliźnięta 27.11.15, 11:31
        Ja bym zostawiła te 2 i poczekała do porodu, jeśli w międzyczasie Cię nie olśni wink Może gdy spojrzysz na synka, to będziesz wiedziała, czy to Marceli, czy może Tymek.
        • dalenia Re: bliźnięta 27.11.15, 11:32
          Aha, może jeszcze któreś lepiej brzmi z nazwiskiem?
    • mrts Re: bliźnięta 08.12.15, 11:43
      Z córką sprawa załatwiona - będzie Laura. Ale nad synkiem nadal się głowię - Marceli nie przemawia do męża, a Tymek chyba do mnie.
      Co najzabawniejsze, mężowi pod Waszym wpływem spodobał się Fryderyk, nie mogę uwierzyć wink ale nieee, imię ładne, ale jakos nie mój typ wink

To skoro tak działacie na męża, to może jeszcze cos zaproponujecie? Tylko wiecie - imiona spoza pierwszej 100 to chyba nie dla mnie wink
      • paula.anna Re: bliźnięta 08.12.15, 12:02
        Laura i Gustaw.
        Laura i Leon- podobna popularność, oba nie wymagają zdrabniania/skracania i sprawiedliwie oboje mieliby imię na l wink. Choć ten sam początek może być dyskusyjny.
        Laura i Bruno(n)
        Laura i Tymon, mi pasuje wink.
        • lily-beth Re: bliźnięta 08.12.15, 15:07
          Podpisuję się pod propozycjami pauli.anny.
          Może jeszcze: Tobiasz, Julian, Juliusz, Aleksy, Eryk, Ksawery.
    • mrts Re: bliźnięta 08.12.15, 21:26
      Tak sobie pomyślałam, ze chciałabym, żeby imię synka również bylo dźwięczne. I jednak nie na "L", bo wydaje mi się, ze w zyciu przedszkolno-szkolnym dobrze, aby rodzeństwo (zwłaszcza bliźniacze) miało różne inicjaly (chyba wciąż się podpisuje worki na kapcie i reczniczki?).

Bruno(n) to takie imię, którego pewnie nigdy sama nie wzięłabym na warsztat, a jednak spodobało mi się 😃 do rozważenia.
      A czy Bruno to jak Marcel? Niepoprawna forma, ktora się upowszechnila?

Gustaw na pewno nie wink nie tylko przez brak "r", lecz także ze względu na Mickiewicza (zboczenie zawodowe), wszak z Gustawa mężczyzna był średni wink (Konrad tez odpada tongue_out)
      • dalenia Re: bliźnięta 08.12.15, 21:33
        Bruno i Brunon to 2 funkcjonujące wersje, żadna nie jest niepoprawna czy pretensjonalna. Ja osobiście namawiałabym na wersję z "n", bo sam Bruno sprawia sporo kłopotów z odmianą. Przez długi czas dopuszczona była tylko dłuższa odmiana (tj. Brunonowi, Brunonem itd.), a ta krótsza (tj. Brunowi, Brunem) była uznawana za niepoprawną i w moim odczuciu była pretensjonalna. Teraz chyba uznaje się też tę krótszą odmianę, ale dla mnie nadal jest pretensjonalna wink

Jeśli jednak dla Was odmiana nie jest problemem, to jestem za Brunonem - fajne pasuje do Laury i Adama smile Ma wiele świetnych zdrobnień i sama chętnie nadałabym Brunona.
      • paula.anna Re: bliźnięta 10.12.15, 09:03
        Może te różne inicjały w przedszkolu to faktycznie jakiś argument.
        Choć jeśli dzieci mają nieoklepane imiona, wystarczy samo imię i pierwsza litera nazwiska smile.
        Tak podpisane miała moja Matylda.
        A Leonard zamiast Leona wink?

Laura i Brunon nadal wydaje mi się miłym połączeniem.
        No i Laura i Fryderyk smile.

A inne z "r" Albert, Cyprian, Eryk, Jerzy, Kornel, Gabriel
        • staserka Re: bliźnięta 10.12.15, 10:33
          Bardzo podoba mi sie zestaw Laura i Fryderyk oraz Laura i Wawrzyniec .
          Sama mam ochote tak nazwac corke smile
      • florianne Re: bliźnięta 10.12.15, 19:47
        Podoba mi się Brunon, kłopoty z odmianą wersji bez "n" doprowadziłyby mnie do szału. Moje propozycje: Jeremi, Konstanty, Mieszko, Jerzy, Juliusz. Spoza pierwszej setki - Bernard, Bronisław, Olgierd.
    • mrts Re: bliźnięta 10.12.15, 22:14
      Dziękuję za propozycje, ale większość z nich jest dla mnie zbyt wyszukana. Przypominam, że gustowałam w Marcinach i Mateuszach wink

Bruno chyba podoba mi się bardziej niż Brunon, ale z drugiej strony - całe życie poprawiać ludzi, którzy nie potrafią odmienić twojego imienia, to chyba męczące, więc punkt dla Brunona.
      • dolcevita007 Re: bliźnięta 11.12.15, 00:18
        No to faktycznie duzy skok od Marcina do Brunona.
        Ale my Tobie wiernie kibicujemy.
        Nie chcesz na L i chcesz litere r w imieniu.
        Moze przemyslisz Fryderyka, Wawrzyniec tez jest dzwieczny a zdrabniac go mozna do Wawrzusia , Wawrzynka
        Olgierd,- bardzo wyraziste, Barnaba, Jeremi zdrabniany do Jerema , Jeremis. Gilbert, Walter, Roch.

• mrts Re: bliźnięta 11.12.15, 13:31
          Dziewczyny, ale chyba Laura i Wawrzyniec to byłyby mocno bliźniacze imiona, co? ; )
          • lily-beth Re: bliźnięta 11.12.15, 20:46
            Znaczeniowo tak, brzmieniowo nie, więc IMO tworzą fajny duet.
          • gaudencja Re: bliźnięta 12.12.15, 10:41
            Bardzo fajna parka! smile Ludzie nie będą rozumieć, że są to imiona tak dopasowane znaczeniowo, a jak nawet będą, to są one na tyle różne brzmieniowo, iż będą odbierane jako "z jednej bajki".
      • paula.anna Re: bliźnięta 11.12.15, 08:29
        mrts napisała:

> Dziękuję za propozycje, ale większość z nich jest dla mnie zbyt wyszukana. Przy
        > pominam, że gustowałam w Marcinach i Mateuszach wink

Eryk jest ostatnio popularny, coraz bardziej jest, więc niedługo może być takim Mateuszem wink
    • dolcevita007 Re: bliźnięta 11.12.15, 00:26
      jeszcze Cyprian i Cyryl.
    • olinininka Re: bliźnięta 12.12.15, 11:20
      Ja znam rodzeństwo gdzie jest Laura i Jeremiasz
      Wawrzyniec jakoś mi nie pasuje do Laury - według mnie to inna bajka.
      Aha a co do inicjałów w rodzinie mam bliźniaki i ich imiona są na taką samą literkę (w szkole nie było żadnych problemów, bo mają dość nietypowe imionasmile )
    • mrts Re: bliźnięta 30.01.16, 23:21
      W połowie stycznia zostaliśmy szczęśliwymi rodzicami Laury i Brunona (takiego bez "n" na końcu).

I tak, tak. To dzięki Wam albo to przez Was! wink

PS. W matczynym zachwycie Laura jest Laureczką, Laurunią i od czasu do czasu nawet Laurką tongue_out
      • vi0let Re: bliźnięta 31.01.16, 00:06
        Gratuluję! smile
      • paula.anna Re: bliźnięta 31.01.16, 08:24
        Gratulacje!
        Laura i Bruno brzmią fajnie smile
      • ilia.1 Re: bliźnięta 31.01.16, 09:21
        Gratulacje!
      • dalenia Re: bliźnięta 31.01.16, 11:20
        Moje gratulacje! Super imiona wybraliście smile I niesłychanie się cieszę, że Wasz Bruno jest jednak w "długiej" odmianie wink Tak z ciekawości - jak z odmianą wśród otoczenia?
        • mrts Re: bliźnięta 31.01.16, 13:19
          Niestety... tak jak przewidywalismy wink odmieniają krótko. Ale może jak ludzie będą słyszeć moja odmianę, to chociaż w najbliższym otoczeniu się przyjmie wink

Brunon byłby łatwiejszy, ale nie mogliśmy się przekonać.
          • dalenia Re: bliźnięta 03.02.16, 16:19
            Myślę, że najbliżsi przywykną. Obcy mogą mieć problem, ale problem obcych nie byłby moim problemem wink
      • lily-beth Re: bliźnięta 31.01.16, 11:49
        Gratulacje, świetny zestaw!
      • florianne Re: bliźnięta 31.01.16, 13:38
        Gratuluję podwójnie!
      • gaudencja Re: bliźnięta 02.02.16, 22:01
        Bardzo serdecznie gratuluję! smile
      • abiela Re: bliźnięta 03.02.16, 00:43
        Serdeczne gratulacje, piękny zestaw imion!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.