magda.ru8 12.12.15, 22:14 Szukamy imienia dla siostry 3-letniej Łucji. Nazwisko 10-cio literowe, polskie, zaczynające się na R. Podobają nam się imiona raczej oryginalne i rzadkie, ale nie dziwne. Myślałam o Klarze, ale gryzie się z nazwiskiem. Fajna jest też Helena, tylko zbyt popularna. Za to mąż proponuje Anastazję (po babci), jednak do mnie to imię nie przemawia. Macie jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annthonka Re: Imię dla siostry Łucji 12.12.15, 22:33 Może Michalina, Kornelia, Aniela, Urszula, Laura Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 12.12.15, 22:42 Dzięki za propozycję. Najbardziej podoba mi się Kornelia, ale też nie urzeka mnie wyjątkowo. Michalina za długie, Aniela ma w sobie coś mnie całkowicie odpycha, Urszula nie pasuje do nazwiska, a Laura nie podoba się mężowi... Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię dla siostry Łucji 12.12.15, 23:48 Irmina, Cecylia, Celina, Honorata, Lidia, Dagna, Nina, Nadzieja, Dobrawa, Wanda, Halszka, Krystyna, Matylda, Aurelia, Dorota, Elżbieta, Ewa, Alina, Rozalia, Róża, Marcjanna, Idalia, Bogna, Teresa, Eryka, Jadwiga, Janina, Melania... Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię dla siostry Łucji 12.12.15, 23:50 I jeszcze Irena, Flora, Florentyna i Klementyna Odpowiedz Link Zgłoś
meriyem Re: Imię dla siostry Łucji 12.12.15, 23:55 Polecam Anastazje, moja siostra nazwała tak córkę, nosi sie swietnie i każdemu sie podoba. Jest klasyczne i piękne. Klara tez ładne. Proponuje jeszcze Sabina, Estera, Marianna, Konstancja, Aurelia, Róża Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 06:38 Serafina, Salomea, Eliza, Agata, Olga, Rozalia, Rozalinda, Jaśmina, Alicja, Zofia, Idalia, Dalia, Estera, Diana, Letycja, Larysa, Klarysa, Melania, Ofelia, Stella, Stefania, Dagmara... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 07:08 Szkoda, że Klara nie gra z nazwiskiem! Choć może Łucja i Klara to już zbyt oczywisty i oklepany "zestaw"? W każdym razie Klara to moja pierwsza myśl. Anastazja także do mnie nie przemawia . Zupełnie. Jeśli mężowi zależy na tym imieniu, proponuję je na II. Za to podoba mi się Aurelia. Kornelia również, jednak jej popularność niepokojąco rośnie. Proponuję także Mariannę, po wahaniu Apolonię (szkoda wg mnie nadawać takie imię, żeby go potem wcale nie używać, poza dokumentami, a na dziecko wołać Pola ), Kalinę, Lilianę, Antonię (ale to może zbyt blisko bardzo popularnej Antoniny), Rozalię, Faustynę, Marcelinę, Adriannę. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 08:23 Marianna będzie na drugie, po mojej babci. Jednak to imię jest dla mnie chyba zbyt retro pa pierwsze imię czy jak je nazwać i te zdrobnienia- Mania? Nie. Dodam tylko, że nazwisko oprócz tego, że jest długie i zaczyna się na R, to ma jeszcze drugie R w środku i kończy się na -czyk, więc jest dość twarde i wiele imion przez to odpada. Niektóre razem z nazwiskiem po prostu trudno się wymawia. Aurelia też ładne, koleżanka córki z przedszkola. Imię bardzo w moim stylu, bo przyznam szczerze, że jestem zakochana w imieniu Eleonora, ale mąż nie chce o tym słyszeć... Apolonia też ok, ale właśnie- na pewno zostałaby Polą. Kalina za chwilkę urodzi się w bliskiej rodzinie, Liliana chyba już zbyt popularna tak jak Kornelia, Antonia ładna, ale chyba z mężem nie przejdzie. Ostatnio wpadły mi do głowy Kaja i Nina. Proste, krótkie i bez R, ale czy któreś pasuje do Łucji? Bo wydają mi się być trochę z innej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 10:21 Właśnie chciałam napisać, że Eleonora to moje pierwsze skojarzenie... Myślisz, że nie dałoby się urobić męża? Kaja i Nina zdecydowanie są z innej bajki niż Łucja. W takim racie proponuję Marcjannę, IMO imię z jednej bajki z Łucją i Eleonorą, a często nienasuwające się w pierwszym odruchu. Tylko że z Marianną to trochę masło maślane. Inne pomysły: Ludwika, Salomea, Celestyna, Teodozja, Idalia, Dobroniega, Ignacja. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 10:38 Spróbować nie zaszkodzi, ale wątpię, żeby nagle spodobała mu się Eleonora. A szkoda... Marcjanna Marianna dziwnie brzmią razem. Z tych, które wymieniłaś najbliżej mi do Idalii, a jeszcze bliżej do Idy (tak, jestem fanką Jeżycjady), ale to kolejne imię, o którym mąż nie chce słyszeć. Mimo wszystko cały czas krąży mi po głowie Klara. W połączeniu z nazwiskiem byłyby aż trzy R, ale ciągnie mnie do tego imienia. No i mąż nie kręci nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 12:08 Moim zdaniem Nina fajnie pasuje do Łucja proponowalam ją zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 21:06 Łucja i Nina pasuje mi lepiej niż Łucja i Eleonora, ta druga jest dla mnie zbyt pompatyczna (choć ładna, ale dla mnie do kompletu z Anastazją i Konstancją). Łucja i Ida też fajnie, choć to zestaw jeżycjadowy i już kilka razy go spotkałam. Szkoda, że nie może być Mariana na pierwsze, ja bardzo lubię Manię i Marynię. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 12:12 Mnie się Anastazja bardzo podoba, ale mój przyszły mąż już nie jest taki zachwycony Widzę, że ciągnie Cię do Klary - może Klarysa pasowałaby lepiej do nazwiska? Poza tym proponuję (postaram się powtarzać, ale może być ciężko): Adela, Blanka, Dagna, Estera, Felicja, Florentyna, Gaja, Honorata, Idalia, Ignacja, Julianna, Jaśmina, Jowita, Ksenia, Konstancja, Leonia, Ligia, Lidia, Ludwika, Matylda, Melania, Otylia, Olga, Olimpia, Rozalia, Waleria, Wanda, Zoja Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 16:09 Może to własnie Klara jest tym imieniem? Kaja i Nina są dla mnie mdłe. Tą drugą zamieniłabym na Janinę. Po zobaczeniu Klarysy pomyślałam o Larysie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 18:18 Przeczytałam mężowi Wasze propozycje i większość uznał za dziwaczne... Za to bardzo spodobała mu się Ligia, więc póki co jest numerem 1 Mamy jeszcze chwilę, więc zobaczymy czy coś się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 21:38 Sama proponowałam Ligię, więc jestem "za" A Tobie się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
meriyem Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 21:54 Ligia kojarzy mi sie z Ligą mistrzów. A moze Sabina ? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla siostry Łucji 13.12.15, 22:05 magda.ru8 napisał(a): > Przeczytałam mężowi Wasze propozycje i większość uznał za dziwaczne... > Za to bardzo spodobała mu się Ligia, więc póki co jest numerem 1 Mamy jeszcz > e chwilę, więc zobaczymy czy coś się zmieni. Ligia bardzo mi się podoba, ale w jakiś sposób wydaje mi się być podobna do Łucji. Nie wiem czy ktoś proponował Różę? Choć nie wiem czy inicjały RR wam odpowiadają. A może Letycja? Estera? Aida? Melissa? Stella? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 08:19 Mnie Ligia też się podoba. Zastanawiam się tylko, jak ludzie będą reagować na to imię, czy po prostu nie jest zbyt dziwne. Nam kojarzy się jedynie z Quo Vadis. Sabina zdecydowanie odpada. Róża kompletnie nie pasuje do nazwiska, to połączenie byłoby śmieszne. Letycja, Estera, Aida i Melissa są zbyt oryginalne jak na mój gust. Stella ładna, zastanawiałam się kiedyś, ale nie wiem co na to mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 12:49 Mnie też Ligia kojarzy się głównie z "Quo Vadis", ale to przecież całkiem przyjemne skojarzenie Chętnie nazwałabym tak swoją córkę. Stella też w porządku, choć dla mnie nieco pretensjonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 14:48 Jesli nie Ligia to moze Lidia? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 15:54 Jak już napisałam Ligia mi też się podoba i zdecydowanie skojarzenie z Quo Vadis jest pozytywne. Lidia nie, to imię z pokolenia moich rodziców i kojarzy mi się "ciotkowato". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 23:44 Ligia jest świetna, i faktycznie jeśli Klara miałaby być z nazwiskiem łamańcem języka, to bym z niej zrezygnowała. Ligia Marianna - brzmi cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 23:43 Skoro ciagnie cie do Klary to jestem za! Klara pasuje idealnie do Lucji. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 00:53 I mnie Klara bardzo się podoba. A może jeszcze Ida? Michalina Marcela Melania Blanka Rozalia Laura Leonia nie wydaje mi sie aż tak egzotyczna ale rzadka faktycznie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 18:18 Nie wiem czy Wasze nazwisko to Rurczyk ale jesli tak to Klara Rurczyk mnie nie razi i w sumie zestaw brzmi przyzwoicie Inne propozycje Martylda Rurczyk Liwia Rurczyk Otylia Rurczyk Eunika Rurczyk Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 18:21 Doczytalam ze nazwisko 10 literowe wiec moze Rozmarczyk Klara Rozmarczyk brzmi tez ok Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 18:35 Ja zakładam, że nazwisko zaczyna się na "Ra-", wtedy Klara faktycznie może brzmieć średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 19:47 Nie. Nazwisko zaczyna się na "Ru-" (skończy się, że zdradzę całe ). W zasadzie jak teraz wymawiam Klarę z nazwiskiem to nie razi bardzo, ale wydaje mi się dość trudne do wymówienia. Mimo to przyznam szczerze, że ciągnie mnie bardzo do tego imienia... Matylda jest ok, ale nie urzeka. Liwia w sumie podobna do Ligii i także mi się podoba. Otylia nie, Eunika zbyt dziwne. Leonia to ładne imię, ale chyba zbyt rzadkie, Dalia nie, Joanna mi się podoba, ale mam tyle koleżanek o tym imieniu, że jakoś nie chciałabym tak nazwać córki. Emma zbyt amerykańskie, a Olga to była też moja propozycja, ale mąż stwierdził, że mu się nie podoba. Jak tak dalej pójdzie to chyba rzeczywiście stanie na Klarze. Odpowiedz Link Zgłoś
meriyem Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 21:38 Klara jest bardzo ładne i pasuje do Łucji. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 08:13 magda.ru8 napisał(a): > W zasadz > ie jak teraz wymawiam Klarę z nazwiskiem to nie razi bardzo, ale wydaje mi > się dość trudne do wymówienia. Mimo to przyznam szczerze, że ciągnie mnie bardz > o do tego imienia... To dawaj tę Klarę! Bardzo jej kibicuję. Dość trudne do wymówienia to nie znaczy nienadawalne Swoją drogą dla mnie jujająca Julia też jest dość trudna do wymówienia Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 10:39 W ciemno (bo nie znam całego nazwiska) pozostałabym jednak przy Klarze Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 17:38 Najbardziej podoba mi się Klara i super pasuje do Łucji wg mnie, Liwia również ładne ale do Łucji już mi nie pasuje. Ligia nie jest złe, ale brak zdrobnień niestety Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Imię dla siostry Łucji 14.12.15, 18:43 może: Leonia, Dalia, Joanna, Emma, Olga? Odpowiedz Link Zgłoś
mary.h Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 11:20 To jeszcze takie, które chyba nie padły w propozycjach... Nadia, Kinga, Daria, Karina, Luiza, Rita, Ludwika, Mira, Elwira, Emilia, Bianka, Malwina, Ksymena Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia7891 Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 13:20 Polecam Aurelię potem Laurę i Elizę Może Klementyna? Odpowiedz Link Zgłoś
ilia.1 Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 13:28 Łucja i Klara - bardzo ładny, dobrany zestaw. Liwia / Ligia to moim zdaniem także pasujące imiona, ale jeszcze rzadziej nadawane. Dodaję od siebie kilka imion: Adelajda, Adelina, Alina, Celina, Edyta, Eryka, Izolda, Jagoda, Janina, Judyta, Justyna, Kalina, Klaudia, Krystyna, Lawinia, Linda, Lucyna, Lukrecja, Mirabel(l)a, Mirel(l)a, Mil(l)a, Miła, Milena, Patrycja, Sylwia, Rebeka, Regina, Renata, Roksana, Rozanna, Teresa, Wiktoria. A może imiona kończące się na "lia" - Aurelia, Emilia, Idalia, Natalia, Rozalia..... ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla siostry Łucji 15.12.15, 14:07 Dziś na szczepieniu spotkałam siostry Łucję i Julitę. Klara Ru..... brzmi dość dobrze (choć przy głośnej wymowie brzmi Kla -Raru, ale z pełnym nazwiskiem pewnie lepiej), chyba że to Klara RuR....... to już za bardzo rarająco Odpowiedz Link Zgłoś
mel_bi Re: Imię dla siostry Łucji 16.12.15, 22:38 Kibicuję Klarze, to moje ukochane imię. Moja Łucja ma siostrę Idę, polecam piękny skandynawski i baśniowy zestaw. Podoba mi się jeszcze bardzo Zoja, Lilka, Iga, Eliza, Estera. Łucja i Eliza - pięknie brzmią razem, prawda? I oba imiona są imionami "pełnymi", bez zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 17.12.15, 18:42 Idę biorę w ciemno, ale już wspomniałam, że mój mąż jest zdecydowanie na nie Chyba rzeczywiście zostaniemy przy Klarze. Do Łucji pasuje, podoba się nam obojgu, z nazwiskiem może nie współgra najlepiej, ale nie jest to też jakaś dziwna kompozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Imię dla siostry Łucji 17.12.15, 23:03 Zostańcie przy Klarze, bo mam wrażenie, że to Wasze wymarzone imię W zanadrzu miałabym jeszcze Ligię i poczekałabym do narodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
fragola333 Re: Imię dla siostry Łucji 18.12.15, 08:17 Wydajecie się przywiazani do Klary, ale podsune swoje propozycje Felicja, Kalina, Cecylia. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 18.12.15, 18:30 Felicja mnie nie przekonuje, Kalina za miesiąc urodzi się w bliskiej rodzinie, a Cecylia to piękne imię, ale jak je zdrabniać? Odpowiedz Link Zgłoś
fragola333 Re: Imię dla siostry Łucji 18.12.15, 18:41 Cesia, jak w Jeżycjadzie i pewnie jeszcze całe mnóstwo innych zdrobnień, ale to mi pierwsze do głowy przychodzi. A Łucję jak zdrabniacie? Btw, tez mam córeczkę Łucję Odpowiedz Link Zgłoś
magda.ru8 Re: Imię dla siostry Łucji 18.12.15, 20:03 Nie podoba mi się Cesia. Łucji nie zdrabniamy i według mnie to imię nie potrzebuje zdrobnień, tak samo jak Klara. Tym bardziej wzdrygam się na myśl o Lusi lub Luci. Odpowiedz Link Zgłoś
utrzymanka Re: Imię dla siostry Łucji 19.12.15, 10:23 ja mam mala cecylke i nosi sie swietnie ale nie polecam bo jeszcze popularne sie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Imię dla siostry Łucji 18.12.15, 20:47 Cecylka? W Jeżyjadzie Cesia to była Celestyna. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Łucji 20.12.15, 17:04 magda.ru8 napisał(a): > a Cecylia to piękne imię, ale jak je zdrabniać? Np. Cyla, Cylka... sporo innych propozycji jest do znalezienia w wyszukiwarce forumowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ahtziri Re: Imię dla siostry Łucji 28.12.15, 15:02 Ja z kolei mam 3 letnia Klare, w nadchodzącym roku będziemy sie starać o rodzeństwo dla niej. Dla dziewczynki wstępnie wybraliśmy imię Łucja 😉 mówicie ze to taki oczywisty i oklepany zestaw? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Imię dla siostry Łucji 29.12.15, 16:25 ahtziri napisała: > Ja z kolei mam 3 letnia Klare, w nadchodzącym roku będziemy sie starać o rodzeń > stwo dla niej. Dla dziewczynki wstępnie wybraliśmy imię Łucja 😉 mówicie > ze to taki oczywisty i oklepany zestaw? Owszem, ale nie ma obowiązku przejmowania się tym. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię dla siostry Łucji 31.12.15, 20:19 To dość częsty zestaw, ale jeszcze trzeba uwzględnić popularność obu tych imion, które są wschodzące i częstsze niż kiedyś, ale nie czołowe i oba nie są oklepane. Ja bym się nie przejmowała, to nie to samo co rodzeństwo złożone Piotra i Pawła. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Imię dla siostry Łucji 28.12.15, 16:30 pierwsze skojarzenie to Konstancja. Łucja i Konstancja moim zdaniem pasują do siebie świetnie zresztą podobnie jak Marianna i nie pojmuje jakim cudem Marianna jest bardziej retro niż Łucja. Inna propozycja to Felicja. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Imię dla siostry Łucji 01.01.16, 01:47 Otylia. (Zestaw Łucja i Otylia ma długą tradycję. To dwie święte, obie czczone 13 grudnia, obu tradycja przypisuje cudowne odzyskanie wzroku i obie w związku z tym uważane są za patronki w chorobach oczu. Ja lubię takie smaczki. A brzmieniowo też mi pasuje.) Odpowiedz Link Zgłoś
klawka_markowna Re: Imię dla siostry Łucji 01.01.16, 03:48 Mnie z Lucja kojarzy sie Konstancja, ale tutaj moze pojawic sie problem ze zdrobnieniem.... moze zatem Eliza, Antonia, Blanka, ewentualnie Idalia albo Izolda? Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: Imię dla siostry Łucji 03.01.16, 02:58 Łucja i Klara osobno to ładne imiona, ale razem stają się dla mnie trochę przezroczyste, wobec tego głosuję na Ligię. Odpowiedz Link Zgłoś