staserka 31.01.16, 16:59 Pewnie pamietacie moj poprzedni watek o imeiniu dla polsko-brytyjskiej dziewczynki. Droga kompromisu oboje zgodzilismy sie na Valentine Lidie,ale im blizej terminu (zostaly juz tylko 4 tygodnie) tym bardziej nie jestem pewna swojego wyboru. Maz przyznal, ze to tez nie jest jego wymarzone imie , wiec negocjacje trwaja nadal. Juz nie bede wspisywac swoich typow. Piszcie jakies swoje propozycje, moze cos mi sie w koncu spodoba. Jedyny warunek to imie powinno byc malo popularne ale tez niezbyt "odjechane". Dalam sobie tez spokoj z ta identyczna pisownia bo to raczej niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dasza_dm Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 17:23 Ojej... A Valentine tak ładnie brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_sour Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 19:18 Nie pamiętam twoich typów z poprzedniego wątku (chociaż pamiętam, że wybór padł na Valentine i moim zdaniem bardzo fajny wybór ), ale ja mogę zaproponować od siebie: -imiona, które sama brałabym pod uwagę: Wanda, Irena, Teresa, Barbara, -imiona, które mogłabym wziąć pod uwagę, gdyby ojciec był Anglikiem: Stella, Emma, Sara, Olivia. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 20:13 To ja też zaproponuję imiona, które sama brałabym pod uwagę dla swojej córki (wersja rozszerzona): Adela, Aurelia, Ida, Idalia, Klara, Róża, Rozalia, Florentyna, Emma, Matylda, Dagna Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 20:30 A może Lidia na pierwsze? Proponuję Teresę, Sabinę, Barbarę, Melanię, Helenę. Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 21:41 Dzieki Valentina generalnie nawet mi sie podoba ale nie znalazlam jakiegos chwytajacego za serce zdrobnienia, a jakos nie widze takiego formalnego zwracania sie do noworodka. POza tym, nie wiem czy slusznie, ale na typowo polskim gruncie obawiam sie ze moze byc odebrana pretensjonalnie. Oczywistym jest,ze nie wszyscy beda wiedziec o jej miedzynarodowym pochodzeniu. Ostatnio osluchalam sie w typowo polskim srodowisku z takimi imionami jak Nicholas, Markus czy Anabel i przyznam ze w moich uszach brzmialo to tragicznie. Mysle ze moja Valentina tez moze byc odebrana jako pretensjonalna gdzies na polskim placu zabaw A moze to tylko moje takie dziwne skojarzenia? Terese uwielbiam ale to imie mojej mamy. Mysle tez o jakims typowo klasycznym ,ale niezbyt popularnym imieniu, przy ktorym zadna ze stron nie polamalaby sobie jezyka Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 23:50 Może Wanda w takim razie? Chyba spełnia wszystkie kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 10:33 staserka napisała: > Ostatnio osluchalam sie w typowo polskim srodowisku z takimi imionami jak Nicho > las, Markus czy Anabel i przyznam ze w moich uszach brzmialo to tragicznie. Mys > le ze moja Valentina tez moze byc odebrana jako pretensjonalna gdzies na polski > m placu zabaw A moze to tylko moje takie dziwne skojarzenia? Nie wiem, czy to "brzmi tragicznie", jednak myślę, że ja w podobnej sytuacji szukałabym imienia funkcjonującego w obu krajach. Czyli takiego, które nie zabrzmi dziwnie, pretensjonalnie itp ani na polskim ani na brytyjskim placu zabaw . Czegoś uniwersalnego, jak Anna, Maria, Julia ale nie aż tak popularnego. A właśnie- imię ma być niepopularne w Polsce czy w UK? Czy i tu i tu? Może faktycznie ta Lidia/Lydia na pierwsze? To byłby świetny wybór! Albo Matylda/Matilda? Sara/Sarah? Melissa? Różne "uniwersalne" imiona przychodzą mi do głowy, ale akurat głównie takie, których sama nie lubię, nie podobają mi się, mimo to napiszę Ewa/Eva? Hanna/Hannah? Zofia/Sofia? Amelia/Amelie? Natalia? Emila/Emily? Marta/Martha? Izabela/Isabel? Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 11:22 Inaczej odebrałabym Alexa, Oliviera i Vanessę, i inaczej Valentinę, Florence czy Francisa. Te ostatnie zdecydowanie bardziej wskazują na zagraniczne pochodzenie rodziców. Jeśli nie Valentina, to może podobna Valeria/Valerie? Albo Eliza, Arian(n)a, Lilia, Liliana, Melissa, Antonia, Stella, Alina, Nora, Flora, Aurora, Aurelia, Helena, Diana, Alba? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 11:43 Ja znam Francisa mieszkającego w Polsce, matka Polka, ojciec Anglik, na placu zabaw wołają Franek, więc nikt się nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 23:34 Aurelia, Valerie - Waleria, Salomea, Anastazja, Rosa-Maria, Estera, Michelle- Michalina, Blanka, Laura, Lara, Regina, Klara, Adela , Kornelia, Teresa, Irena, Apolonia, Judyta. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: bezimienna dziewczynka 31.01.16, 23:56 Jeśli imię ma się przyjąć w Anglii i ma być łatwe w wymowie dla obcokrajowców to proponuję od siebie- Melania, Nina, Monika, Sara, Wiktoria, Laura, Marta, Maja, Ewa, Emilia, Kamila. Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 13:19 Wlasnie maz wczoraj zaproponowal Fransis zdrabniana do Fran, oraz Ellene zdrabniana do Elli. Rose tez biore pod uwage. Prawde mowiac bardziej mi zalezy na odbieraniu imienia na polskim gruncie niz angielskim ale jednak musze myslec o jej przyszlosci w Jukeju wiec dobrze byloby wypracowac jakis kompromis POki co zgodzilismy sie w kwestii , ze jesli imie bedzie typowo polskie to drugie imie bedzie brytyjskie (Skyla, Isla, Tessa - Tessa to moj absolutny hit i wlasnie to imie pragne nadac, ale maz jest na nie i jedynie w drodze kompromisu mozemy je nadac na drugie) Jemu marzy sie Georgia albo Hollie ale znow ja tych imion nie widze. Starsze corki - wraz ze mna- maja imiona zaczynajace sie na M wiec wolelibysmy uniknac kolejnego M w rodzinie Jesli pomozecie mi ze zdrobnieniem do VAlentiny to raczej tak zostanie . Ciesze sie ze jednak nie jest odbierana zbyt pretensjonalnie - przynajmniej na forum Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 13:42 A coś z tego watku? nameberry.com/nametalk/threads/101278-Nicknames-for-Valentina Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 13:51 A te propozycje Twojego męża bardzo mi się podobają, chętnie nadałabym Frances Rose - spolszczaną do Franki lub Ellene Rose, spolszczaną do Eli Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 13:44 Valentina bardzo ładnie i nie pretensjonalnie, ale w UK z dużym prawdopodobieństwem będzie skracana do Val, więc zastanówcie się, czy Wam takie zdrobnienie pasuje. Frances - ładnie, w Polsce będzie Franką. Rose - też dobrze. Może jeszcze Emma, Lilly (w PL będzie Lilką), Lea. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 14:00 O, to jednak mało uniwersalne te imiona jak na mój gust. Imion Fransis czy Ellene (od razu kojarzy mi się z wszechobecną w Polsce Leną) nie odbieram jednak jako neutralnych dla dziecka w połowie polskiego . Podobnie zresztą jak Valentine. A Tessa jest ok . Dawaj na pierwsze i już. O ile przekonasz męża. Tessa Georgia lub Tessa Holie i kompromis gotowy Odpowiedz Link Zgłoś
vi0let Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 19:43 Też bardzo podoba mi się Tessa, dlatego zaproponowałam Teresę wcześniej. A co myślicie o Wirginii/Virginii? Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 01.02.16, 20:47 No wlasnie robie podchody z ta Tessa caly czas Virginia ladne, ale to moja byla niezbyt lubiana uczennica wiec nie biore pod uwage Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: bezimienna dziewczynka 02.02.16, 00:05 Jeśli mialabym córkę, która by była wychowywana i mieszkała na stale w Anglii i miała męża brytyjczyka, to skłaniałabym się bardziej ku imieniu angielskiemu lub akceptowalnego w obu krajach. Rozważałabym na pewno Emmę, Charlotte, Lauren, Ritę, Rebeccę, Jane, Marię, Amy, Elizabeth lub Alexandrę (moje imię). Kompromisem mogłyby być również Amelia, Olivia, Victoria, Sophie, Florence, Violet, Katie, aczkolwiek pierwsze trzy w czołówce popularnych imion zarówno w Polsce jak i w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: bezimienna dziewczynka 02.02.16, 22:15 Może Leandra albo Nikandra? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: bezimienna dziewczynka 03.02.16, 00:34 Ja bym jednak ellowe imiona odrzuciła, dla mnie brzmią mdło i jak wspomnienie Elizabeth. W szkole moich dzieci jest Ella i Ellie i wydaje mi sie, że wszystkie wariacje sa popularne. Isla zresztą też jest Ja bym na pierwsze rozważała: Ida Julianna Marianna (znam małą Angielkę o tym imieniu i super się sprawdza) Aurora Adela Tekla Rozalia/Rosalia Leonia Leandra/Lea Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 05.02.16, 20:48 Dzieki Chodzi mi jeszcze po glowie Urszula ( uwielbiam zdrobnienie do Uli ) i Michalina. Mezowi tez sie podoba i nawet niezle mu wychodzi wymowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: bezimienna dziewczynka 05.02.16, 21:34 Michelle w Polsce bedzie Michalina Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: bezimienna dziewczynka 05.02.16, 22:50 staserka napisała: > Dzieki > Chodzi mi jeszcze po glowie Urszula ( uwielbiam zdrobnienie do Uli ) i Michalin > a. Mezowi tez sie podoba i nawet niezle mu wychodzi wymowa. > Michalina mi się bardzo podoba, ale już np Michelle nie trawię. Urszula też fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 06.02.16, 09:03 No wlasnie tej Michelle tez nie moge. Mikejli tym bardziej a mam powazne obawy ze taka Mikejla moze zostac. Ale maz mnei uspokaja, ze jesli bedziemy klasc nacisk na polska wymowe to nikt poczasie nie bedzie przekrecac. A Michasia jako zdrobnienie bardzo mi sie podoba pomimo, iz nie trawie meskiej wersji Michala . Jeslizdecydujemysie na Michaline tona drugie maz zaproponowal Zoe albo Skyle . Co myslicie o takim zestawie ? Lepszy od Valentiny Lidii ? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: bezimienna dziewczynka 06.02.16, 09:19 Michalina o niebo bardziej mi się podoba od Valentiny . Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: bezimienna dziewczynka 06.02.16, 14:36 Valentina Lidia jest bardzo urokliwa i romantyczna, ale Michalina Zoe/Skyle na pewno nie będzie posądzana o pretensjonalność na polskim placu zabaw No i będzie tradycyjnie na M Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: bezimienna dziewczynka 06.02.16, 16:11 Michalina Skyle jest w porządku Wolę ją od Valentiny Lidii chyba, choć ta też fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: bezimienna dziewczynka 07.02.16, 00:37 staserka napisała: > Jeslizdecydujemysie na Michaline tona drugie maz zaproponowal Zoe albo Skyle . > Co myslicie o takim zestawie ? > Lepszy od Valentiny Lidii ? > Ja bym chyba wybrała Michalinę Zoe. Skyle wydaje mi się trudniejsza w wymowie i kojarzy mi się ze Skyler Fajnie, że mąż optuje za polską wymową Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: bezimienna dziewczynka 07.02.16, 11:38 Podobaja mi sie oba zestawy Michalina Zoe i Valentine Lidia. A jak wymowa Michaliny wsrod Anglikow, pytalas znajomych? Maz to wiadomo nauczy sie, pewnie troszke polski juz zna. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_gosc Re: bezimienna dziewczynka 07.02.16, 16:54 > A jak wymowa Michaliny wsrod Anglikow, pytalas znajomych? tragicznie, próbują radzić sobie na przeróżne dziwne sposoby z tym imieniem i nigdy nie jest fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 07.02.16, 19:30 Maz mowil Mikalina ale teraz praktycznie wychodzi mu perfekcyjnie. Pozniej mam w planie poprosic o prezentacje jego rodzicow i siostry Dzisiaj w luzniej rozmowie z mama napomnialam o prawdopodobnej zmianie i okazalo sie ze to imie mojej prababci, ktora od zawsze znalam jako Michte albo Misie. Wiec tym bardziej jestem zdecydowana na zmiane Martwie sie tylko czy wszystkie imiona zaczynajace sie na M nie bedzie odbierane jako dziwactwo . Jak myslicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: bezimienna dziewczynka 07.02.16, 21:00 Mam znajomą Michalinę w Irlandii - specjalnie podpytałam i mówi, że jak widzą jej imię napisane, to czytają Mikalina. Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 07.02.16, 21:40 Mysle, ze taka wersje przezyje . Gorzej byloby z Mikejla Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: bezimienna dziewczynka 08.02.16, 08:52 > Martwie sie tylko czy wszystkie imiona zaczynajace sie na M nie bedzie odbiera > ne jako dziwactwo . Jak myslicie ? A nawet jeśli ktoś tak pomyśli- to co? Wg mnie jego problem . Odpowiedz Link Zgłoś
staserka Re: bezimienna dziewczynka 12.03.16, 09:36 Kilka dni temu na swiat przyszla Michalina Andra. Oba imiona otrzymala po swoich pra prababciach. Bardzo dziekuje za pomoc w poszukiwaniu tego naj naj Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: bezimienna dziewczynka 12.03.16, 09:50 Gratulacje! Witaj Michalino . Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: bezimienna dziewczynka 12.03.16, 13:26 Serdecznie gratuluję! Świetny wybór Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: bezimienna dziewczynka 13.03.16, 13:45 Bardzo serdecznie gratuluję Bliskie mi jest nadawanie imion po przodkach, i to trochę dalszych niż dwa pokolenia wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: bezimienna dziewczynka 12.03.16, 22:36 Gratuluje Michalina swietny wybor. Odpowiedz Link Zgłoś