31.03.16, 17:28
Witajcie,

wielokrotnie słyszałam pewnie jeszcze nie raz usłyszę komentarze typu: nadawanie dzieciom imion takich jak: Marysia, Zosia, Tosia, Franek, Antoś, Staś to snobizm w Polsce. Snobizm, który trąci Warszawką. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że właśnie takie imiona lubię. Czy to oznacza, że już mi mózg wyżarło, jestem przebrzydłym snobem i przesiąkłam stolicą? Nie pochodzę z Warszawy, nigdy tam na dłużej nie mieszkałam, ale jednak mimo wszystko bliżej mi do snobistycznej Marysi niż do Julci czy Lenki. Co sądzicie? Czy tego typu imiona to rzeczywiście snobizm? Dlaczego? Czy to oznacza, że jestem snobem? Piszcie, co myślicie. Pozdrawiam, boczek31
Obserwuj wątek
    • dasza_dm Re: Snobizm. 31.03.16, 17:46
      Mózg to może być "wyżarty" od właśnie takich komentarzy jak "snobizm" i "Warszawka". Ja w Stolycy byłam tylko raz (3-dniowy wypad) i nie sądzę, żeby to właśnie z tego powodu pojawiła się u mnie sympatia do tzw. "starych imion". Co to ma wspólnego? Nic. Lubię Franki i Marysie i nie ma to związku z Wa-wą.
      (W ogóle dziwny temat)
    • dasza_dm Re: Snobizm. 31.03.16, 17:49
      PS: a skoro Franek i Marysia "trącą Warszawką", to czy Alan i Oliwier nie trącą wsią?
      • cyprian21 Re: Snobizm. 01.04.16, 17:06
        W czym jest winna wieś? Każdy kraj, każda połać ziemi dzieli się na miaste i wsie. Przypuszczam, że w tym wypadku masz na myśli jakieś zachowanie ludzi, ale nie ma co obwiniać jakiejś części kraju. Należałoby sprecyzować, co się ma na myśli.
        • dasza_dm Re: Snobizm. 01.04.16, 17:40
          Autorka wątku pyta czy Zosia i Marysia trąci Warszawką, a ja pytam czy w takim razie (idąc jej tokiem rozumowania) Alan i Oliwier trącą wsią. Bo według mnie przypisywanie poszczególnych imion do danego rejonu jest niewłaściwe. Zosię czy Marysię możemy znaleźć zarówno w stolicy jak i na wsi - to samo dotyczy wspomnianego Alana.
          • dasza_dm Re: Snobizm. 01.04.16, 17:41
            I właśnie to miałam na myśli: że nie powinno się mówić, iż jedno imię jest "miastowe", a inne "wiejskie".
    • liz.corps Re: Snobizm. 31.03.16, 18:50
      dla mnie snobizm to nadawanie dzieciom imion zagranicznych, które nie są u nas spotykane, mają polskie odpowiedniki lub są spolszczane, jak np. Majkel. Imiona z naszego podwórka to wg mnie kwestia gustu, wymienione przez ciebie odbieram jako tradycyjne, nie snobistyczne.
    • luska.s Re: Snobizm. 31.03.16, 19:36
      o już pierwsze komentarze Antoś ok, ale Nikola źle. Dla mnie snobizm niektórych osób na forum objawia się tym, że widzą tylko Józefiny i Gruzjanny, a imiona takie jak Oliwia czy Nikola to już patologia. Chcesz żeby ciebie szanowali to szanuj innych.. dla mnie żadne imię nie jest snobistyczne czy patologiczne, komuś podoba się Nikola proszę bardzo, komuś Tosia super..
    • koralina78 Re: Snobizm. 31.03.16, 21:28
      E tam, snobizm warszawski... Może i te imiona były nieco snobistyczne 10-15 lat temu, ale teraz? teraz są po prostu modne, żeby nie powiedzieć pospolite.
    • karola1705 Re: Snobizm. 31.03.16, 22:20
      Ja nigdy czegoś takiego nie słyszałam. Nie, nie przesiąkłaś stolicą i nie wyżarło Ci mózgu. To,że podobają Ci się takie, a nie inne imiona chyba niewiele ma wspólnego z miejscem zamieszkania. Tak mi się przynajmniej wydaje. Poza tym aktualnie Zosia, Hania, Franek czy Staś są tak samo popularne,powszechnie znane,nadawane w całej Polsce jak Julia i Lena. Więc to chyba nie snobizm.
    • niwius Re: Snobizm. 31.03.16, 22:37
      Nie może być snobistyczne coś, co jest tak popularne.
    • vi_san Re: Snobizm. 01.04.16, 07:38
      Snobizmu bym się nie czepiała, ale wymienione przez ciebie imiona są po prostu obecnie mocno modne - niestety. I [co fakt] często wybierane przez osoby dzietne ze świata szeroko pojętego szołbiznesu. Ale "Warszawka"?
      Zgadzam się natomiast, że ocenianie kogokolwiek "po imieniu" [i to zarówno noszonym jak i nadanym dziecku] jest mało grzeczne. Można [ewentualnie] stwierdzić, że danego imienia się nie lubi, albo, że uważa za niepraktyczne, ale przypisywanie jakichś konkretnych cech - zdecydowanie przeczy zasadom sv.
    • lily-beth Re: Snobizm. 01.04.16, 11:27
      Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona (Marysia i spółka) są szalenie popularne, więc naprawdę nie da się ich w żaden sposób podciągnąć pod snobizm.
    • yola.p Re: Snobizm. 01.04.16, 14:34
      Mam córkę Lenę - imię wymyślone 17 lat temu - jak jeszcze dzieci nie były w planach. Uwielbiam to imię - wtedy niespotykane, teraz szkoda, że aż tak popularne, ale nie zamieniłabym na żadne inne smile
      P.s jestem z Wawy - Zosia też mi się podoba, jak i Klara, Róża i Kalina smile oraz Gabrysia i wiele innych.

Jaki wniosek z tego? Żaden!!! wink
    • rosynanta Re: Snobizm. 09.05.17, 10:10
      Wydaje mi się, że wiem, skąd się wzięła ta opinia (co nie znaczy, że się z nią zgadzam!). W pewnym momencie pojawił się trend na nadawanie dzieciom imion po swoich dziadkach. Sama uważam to za piękny pomysł, może też dlatego, że noszę drugie imię po dziadku, który zmarł przed moim urodzeniem i w ten sposób rodzice chcieli go upamiętnić. (Miało być pierwsze, ale nie wytrzymało konkurencji wink )

Wspomniany trend rozwinął się w bezkrytyczne naśladownictwo i nadawanie "starych", popularnych imion bez żadnej podpórki w postaci przodków. I tak, snobizmem nazwałabym nazwanie dzieci Stefania i Henryk, bo "wszystkie moje koleżanki nadają po dziadkach, ale nasi to Władzia i Janusz, ale obciach, nadajmy takie, jakie jest w serialu X" albo "podoba mi się Maja i Oskar, ale co sobie o nas pomyślą nasi znajomi, że z jakiejś wsi jesteśmy, musimy nadać >miastowe<".

Tylko że ludzie nadają imiona z najróżniejszych pobudek smile I obecnie Maria, Zofia, Stanisław czy Franciszek to imiona tak popularne, że absolutnie nie nazywałabym ich sympatyków snobami. Raczej ofiarami tzw. częstej ekspozycji wink Bo większość ludzi idzie za tłumem, lubi te piosenki, które wszędzie lecą, i nadaje te imiona, które często słyszą.

A Julia to jest piękne, klasyczne imię wink Nie stawiałabym jej w jednym szeregu z Leną czy Polą, które są w moim przekonaniu sezonówkami. Jeśli chcesz przeciwstawiać imiona "stare" tym "nowym", to prędzej Zofia i Maria kontra Wiktoria czy Oliwia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.