Dodaj do ulubionych

M_A_G_D_A_L_E_N_A

25.09.04, 22:33
Najpiękniejsze!
smile
Obserwuj wątek
    • forencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 08:33
      Naprawdę? Ja sama mam tak na imię i szczerze mówiąc nie przepadam za nim, bo
      gdziekolwiek się pojawię, zaraz zaczynam spotykać swoje imienniczki sad A
      później kiedy ktoś woła Magdę to nie wiadomo nawet, którą sad Wolałabym mieć
      jakieś oryginalniejsze imię... Zanim przyszłam na świat, moi rodzice rozważali
      nadanie mi imienia Wioletta, Julianna, Wanda lub Danuta, ale matka okropnie
      uparła się przy Magdzie i zostanę nią już na wieki wieków (o ile oczywiście
      imienia nie zmienię)sad
      • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 11:15
        A u mnie jest na odwrót ! smile
        W mojej eks i teraźniejszej szkole Magdy można zliczyć na palcach jednej ręki...
        Duzo jest z kolei dziewczyn o imieniu : Anna, Agata, Monika, Ola, Kasia...
        • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 14:08
          Magdalena ja mam zarezerwowane jesli urodzi nam sie coreczka (ktorej jednak
          jeszcze nie planujemy, ale imie juz na nia czeka). Nie wolalabym jej jednak
          Magda, tylko Magdalenka (tak jak moja przesympatyczna kolezanka). Jakie imie
          polaczylybyscie z Magdalena?
          • lunatica to imię na mnie czekało... 26.09.04, 18:46
            mój Tatuś postanowił sobie, że jak urodzi się córka to będzie miała na imię
            Magdalena (no i ma smile), a na drugie Anna, sama sobie Łucję dodała, a więc
            Magdalena Anna Łucja smile
            • mada_br Re: to imię na mnie czekało... 28.09.04, 14:55
              he, to tak jak ja, też jestem Magdalena Anna
      • azbestowestringi Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 06.10.04, 21:52
        ha. ja tez jestem magda i w klasie w liceum mialam 7 magd i chlopaka, ktory
        chcial byc dziwczyna o imieniu magda wiec w sumie to bylo nas 8,5 smile
        na szczescie w UK nie mam tak wielu magd dookola smile najblizsza pewnie gdzies
        250 mil ode mnie smile
        pozdrawiam
    • wilenka Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 19:43
      ech to odrobine moje imie, mami b.sie podobało i teraz figuruje na drugim
      miejscu w każdym z moich dokumentow ,niemiłsiernie wydłużając komplet imion i
      nazwisko
      • kassiaa Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 21:01
        Ojj takie imiona wydłużają, nie powiem.. ja np. mam chyba najdłuższe imiona
        jakie mogą być: Katarzyna Joanna Magdalena <<= jak na mój gust to są
        najładniejsze imina dla dziewczyny
        • kassiaa Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 21:02
          trochę się powtarzałam ("imiona") ;P tongue_out
          • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 14:42
            Fakt, Magdalena to bardzo długie imię ( z moim nazwiskiem jeszcze dłuższe...).
            Ale to chyba nie jest aż tak istotne, prawda ? smile
            • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 17:02
              Zawsze mozna sie podpisac w skrocie smile...
              Wiec jak na drogie dac Magdalenie?
              • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 18:12
                mgna napisała:

> Wiec jak na drogie dac Magdalenie?

Jest pewne, że drugie imię nie powinno kończyć się na "yna" i "ina" tudzież
                zaczynać się na "-a". A porady zależą od tego, czy zamierzasz dac imię raczej
                częste, rzadkie czy bardzo rzadkie. Mozna też pomyśleć, czy nie nadałoby się
                imię którejś babci albo prababci, choćby drugie.

Mi nic nie pasowało, aż wymyśliłam Magdalena Eleonora - niestety oba są długie.
                • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 19:58
                  No wlasnie, jakos nie moge znalezc imienia ktore pasuje do Magdaleny...
                  Poniewaz moj maz jest nie-Polakiem i dzieci zostana wychowane za granica, wiec
                  chcac czy niechcac, bede (najprawdopodobniej) czuly sie bardziej angielskie niz
                  polskie. Wiec chce im "pieczatke" wbic (w formie imienia) ze ich mama jednak
                  byla polskiego pochodzenia, ze polskosc w sobie maja. Wiec jedno z ich imion
                  MUSI byc polskie, drogie zas bez znaczenia, ale zeby pasowalo.

Naszego synka imiona sa pomieszane (Marek Charles Milosz) i do siebie niepasuja
                  (jedno w drogie nie plynie), wiec drogiemu dziecku chcialabym dac imiona ktore
                  do siebie pasuja.

Rowniez pierwsze imie musi byc na "M" (poniewaz maz, ja i synek mamy - wiec
                  trzeba kontynuowac smile ) i kazde z dziecka ma miec przynajmniej trzy imiona (tu
                  tradycja). Wiec tez zastanawiam sie nad tym trzecim imieniem...

Co do prababc i babc:
                  Magdalena Zofia
                  Magdalena Pelagia
                  Magdalena Emilia
                  Magdalena Janina
                  Magdalena Florence
                  Magdalena Katarzyna
                  Magdalena Maria

Dziekuje Gaudencja smile Magdalena Eleonora pasuja do siebie (obydwa tez maja
                  wersje angielskie) smile Jakie trzecie imie dodac? Pozdrowienia. Marzena
                  • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 19:59
                    Magdalena Nina zamiast Magdalena Janina?
                    • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:02
                      Magdalena Madeline? Lub Magdalena Madeleine? Maz podpowiada ze jemu sie imie
                      Madeline/Madeleine podoba smile Co o tym myslicie?
                      • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:43
                        mgna napisała:

> Magdalena Madeline? Lub Magdalena Madeleine? Maz podpowiada ze jemu sie imie
                        > Madeline/Madeleine podoba smile Co o tym myslicie?

Nie nie, to przecież masło maślane smile Kto to widział nadawać dwa razy to samo
                        imie smile)))
                        • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 22:53
                          > > Magdalena Madeline? Lub Magdalena Madeleine?>>
                          > Nie nie, to przecież masło maślane smile Kto to widział nadawać dwa razy to samo
                          > imie smile)))

No tak, Gaudencja masz racje. Wiec tutaj moze bedzie trzeba dojsc do
                          porozumienia z mezem (zwlaszcza ze ja mam przewage nad imionami u nastepnego
                          bobaska smile, wiec zeby maz nieczul sie odrzuconym jedno imie moze wybrac ). Wiec
                          albo Magdalena, albo Madeleine....
                    • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:44
                      mgna napisała:

> Magdalena Nina zamiast Magdalena Janina?

Janina lepsze smile Spróbuj powiedzieć szybko "Magdalena Nina" - to się zlewa w
                      jedno imię.
                      • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 22:54
                        > Janina lepsze smile Spróbuj powiedzieć szybko "Magdalena Nina" - to się zlewa w
                        > jedno imię.

Tak, Nina jest krotszym wiec jakos lepiej plynie po Magdalena.
                        • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 22:56
                          Tak, ale Janina jakos niepasuje do Magdalena. Wychodzi na wyliczanke.... tak
                          jak z moim synka imionami... choc, dam to na polke zestawow "Moze"
                  • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:51
                    mgna napisała:

> Co do prababc i babc:
                    > Magdalena Zofia
                    > Magdalena Pelagia
                    > Magdalena Emilia
                    > Magdalena Janina
                    > Magdalena Florence
                    > Magdalena Katarzyna
                    > Magdalena Maria
                    >
                    > Dziekuje Gaudencja smile Magdalena Eleonora pasuja do siebie (obydwa tez maja
                    > wersje angielskie) smile Jakie trzecie imie dodac? Pozdrowienia. Marzena

Nie ma sprawy, cieszę sie, że Ci się podoba smile

Właściwie z tych wszystkich imion, któe podałaś, wykluczyłabym Katarzynę
                    (wszystko razem robi sie za długie) i Emilię (za dużo "e"). Pelagia trochę nie
                    w tym stylu co reszta, choć to wcale niebrzydkei imię. Na trzecie myślę, że
                    najlepsza byłaby Zofia, ew. Florence lub Maria smile Z innych imion niż rodzinen
                    zaproponowałabym Florę lub Letycję.

Przy trzech imionach wszyzstko staje sie o wiele bardziej harmonijne, i moim
                    zdaniem imiona Twojego synka pasują do siebie doskonale; cały urok tego
                    zestawienia polega na tym, ze jest tak wewnętrznie zróżnicowane.

Napisz, co wybierzesz dla dziewczynki?
                    • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 21:02
                      gaudencja napisała:

Na trzecie myślę, że
                      > najlepsza byłaby Zofia, ew. Florence lub Maria smile Z innych imion niż rodzinen
                      > zaproponowałabym Florę lub Letycję.

Wycofuję sie z Flory! Magdalena Eleonora Flora rymuje się.

Może Miłosława, do pary do synka? O, a Magdalena Eleonora Nadzieja? Magdalena
                      Eleonora Teresa?
                    • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 23:01
                      <Napisz, co wybierzesz dla dziewczynki?>
                      Napisze smile Maz sie przerazil dzis rano bo napomknal sie na kartke z
                      wypisywanymi imionami chlopcow. Pomyslal ze juz jestem w ciazy (on chce odwlec
                      o rok, ja o szesc miesiecy). Zawalu serca by dostal gdyby zobaczyl moj zeszyt
                      imion ktory zaczelam prowadzic jako 10-cio latka. My kobiety, jestesmy
                      zorganizowane, czy nie? Nic na lapu-capu smile))))
                  • tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 23:24
                    > Magdalena Zofia
                    Nie lubię imienia Zofia, podoba mi się za to w wersji zagranicznej. Może
                    Magdalena Sophie? Moim zdaniem te dwa imiona bardzo ładnie ze sobą współgrają.

> Magdalena Pelagia
                    Nie podoba mi się sad.

> Magdalena Emilia
                    Ładnie, ale za Gaudencją powtórzę, że dużo "e". "l" też się powtarza.

> Magdalena Janina
                    Nie. Końcówki imion na-na.

> Magdalena Florence
                    Ładnie.

> Magdalena Katarzyna
                    Ładnie, choć długo.

> Magdalena Maria
                    Podoba mi się. Nie wiem, czy to plus, czy minus dla Ciebie, ale komplet bardzo
                    typowy - dużo Magd ma na drugie imię Maria.

Magdalena Eleonora plus trzecie imię to moim zdaniem stanowczo za długo sad.
                    • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 00:17
                      Poszlam wyszukac tego zeszytu. Wiec sa tu imiona roznych narodowosci (kiedys
                      przechodzilam rowniez okres wynajdowania starozytnych nazw geograficznych jako
                      imion dla dzieci). Tylko garstka ich, wiekszosc sie nienadaje bo bede
                      dziwaczne. Poniewaz coreczka jedno imie bedzie miala Polskie, ktore rowniez
                      latwo wymowic po angielsku, inne imione nie koniecznie musza byc. Wiec tutaj
                      kilka, prosze nie spadnijcie z krzesel...
                      Adrienn Aurelia Isabella Kinga Mirella Miriam Sofi (zamiast
                      Zofia?) Szilvasi Frida Galiene Nineve Sigune Shanti Adelaide
                      Adelajda Dagmara
                      Nelli Ariadne Naomi Millicent -> Milly Shoshannah

Oczywiscie w gre wchodza polskie imiona, niewymieniam ich tu bo je znamy smile
                      Miloslawa tak zeby pasowalo do Miloszka, tak bardzo dobry pomysl. : ))))

Ehh..trzeba wiecej poszukac...

Magdalena Maria vs Maria Magdalena wink
                      • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 00:44
                        Znalazlam jeszcze jedna strone, tutaj tak posegregowala imiona:
                        1-imie: Magdalena, Miloslawa, Marianna, Millicent, Miriam, Marzanna, Marinella,
                        Maja lub Marlena.
                        2-imie: Janina->Nina, Tulin, Ushuaia, Adelajda, Pelagia, Ariadne, Kinga,
                        Grazyna, Zofia lub Sofi.
                        3-name: Adia, Nineve, Nelli, Naomi, Zoe, Shahdan, Isabella, Shoshannah,
                        Dagmara, lub Shanti.

Jakos latwiej mi z imionami chlopcow.
                        • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 14:09
                          mgna napisała:

> Znalazlam jeszcze jedna strone, tutaj tak posegregowala imiona:
                          > 1-imie: Magdalena, Miloslawa, Marianna, Millicent,

To ja napiszę kilka ciekawostek smile
                          Wiesz, ze Millicent to po polsku Melizanda (tak jak w utworze "Peleas i
                          Melizanda")?

> Miriam, Marzanna, Marinella,

Marinella to na moje oko zdrobnienie od Mariny, czyli po polsku Maryny.
                          Stuprocentowej pewnosci nie mam smile

> 2-imie: Janina->Nina, Tulin, Ushuaia, Adelajda, Pelagia, Ariadne,

Ariadne ma jak najbardziej wersję polską - Ariadna

Kinga,
                          > Grazyna,

Skoro Grażyna, to może jeszcze Biruta? To też litewskie imię, nawet bardziej
                          niż Grażyna smile

> 3-name: Adia, Nineve, Nelli, Naomi, Zoe,

Zoe to imię uniwersalne, po polsku też jest Zoe.

Shahdan, Isabella, Shoshannah,

Szoszanna to po prostu Zuzanna, jak się zdaje smile Stuprocentowej pewnosci nie
                          mam, ale 99% - tak. Patrz kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2004&m=5&d=24

> Dagmara, lub Shanti.

Shanti jest wzięte z sanskrytu i powinno być wymawiane (i pisane po
                          polsku) "Śanti".
                      • tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 00:57
                        > Nelli Ariadne Naomi Millicent -> Milly Shoshannah

Może Magdalena Sophie Ariadna?

> Miloslawa tak zeby pasowalo do Miloszka, tak bardzo dobry pomysl. : ))))
                        A może Miłochna albo Dobromiła? Oba podobają mi się bardziej od Miłosławy.

Np. Magdalena Sophie Miłochna. Brzmi ładnie i pasuje do Marka Charlesa Miłosza.
    • madziarek_edziecko Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 15:37
      Zgłaszam się i ja - Magdalena Maria - jam ci to wink

Madzia
      • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 23:11
        Dziewczyny pracuje nad imionami przez was zasegurowanych. Do tej pory
        zredukowalam liste do 11 warjantow dla dziewczynki i 7 warjantow dla
        chlopczyka. Uff!
        • tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 23:57
          Napisz, do jakich zredukowałaś smile. Na pewno spróbujemy pomóc wink.
          • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 01:07
            Dzieki, Tawananna i Gaudencjo.

Pomocy potrzebuje. Ciezko jest dopasowac imiona polskie z angielskimi tak zeby
            obie strony zadowolic. Prubowalam wersje polskich imion, to znow wersje
            angielskich...same zrozumiecie patrzac na ta liste.

Wiec tak postanowilam: format dla dzieci bedzie oparty na imionach mojego
            synka. Wiec pierwsze imie musi zaczynac sie na literke "M" (jak juz wczesniej
            pisalam), jesli to imie bedzie polskie, to drogie imie musi byc angielskie,
            jesli zas pierwsze imie jest angielskie to drogie moze byc polskie. Trzecie
            imie dla chlopczyka bedzie Milowit, dla dziewczynki zas Miloslawa (choc moze
            dziewczynce dam to na pierwsze? co myslicie?)

Wiec synka imiona sa Marek Charles Milosz.

Jego przyszlego braciszka imiona (po obmowieniu z mezem)
            Mikolaj Maxymylian Milowit
            Mikolaj William Milowit
            Maksymylian William Milowit
            Maxymylian Stanislav Milowit
            Maxymylian Sebastian Milowit
            Mieszek William Milowit
            Mieszek Maxymylian Milowit

Nie wiem jednak jak przeliterowac...
            MIKOLAJ: Mikolaj, Mikolai czy Mikolay? Podoba mi sie bardziej pisownia polska,
            ale w angli beda je wymawiac Mikoladz lub Mikolej (jesli -lay). Wydaje sie ze
            jesli pisownia bedzie Mikolai to najdokladniej wymowia to imie. Co radzicie?
            Maksymilian: Maksymylian, Maxymilina, Maxymylian?
            MILOWIT: czy powinnam pisownie zangielszczyc na Milovit (zeby poprawnie je
            tutaj wymawiali)? Choc znow wole polska pisownie. To tak jak spolszczac imie
            Jessica czy Justin itp poprostu w formie Dzesika, Dzustyn wyglada ...glupio
            (nie obrazajac tu niczyich imion i rodzicow) zanim ktoras czytajaca mnie
            zaatakuje: to jest tylko moja opinia wink
            MILOSLAW (czy Miloslav) narazie nie uzylam poniewaz William i Maxymylian sa
            dosc dlugimi imionami, a napewno jedno z nich bedzie. Zapewne William, poniewaz
            nie lubie zdrobnienia Max (choc moze moglabym sie przyzwyczaic).
            Myslalam tez o Frederyku, malym Frycku smile - nie wiem jak to maz by strawil smile

Jego przyszlej siostrzyczki imiona (jestem mniej o nie pewniejsza niz o chlopca
            imiona)
            Magdalena Adelaide Miloslawa Yanina
            Magdalena Millicent Miloslawa Yanina
            Magdalena Marzena Miloslawa Yanina
            Magdalena Galicja Miloslawa Yanina
            Magdalena Zofia Miloslawa Yanina
            Magdaleine Galicja Miloslawa Yanina
            Mgdaleine Millicent Miloslawa Yanina
            Madeleine Adelaide Miloslawa Yanina
            Madeleine Millicent Miloslawa Yanina
            Miloslawa Madeleine Yanina
            Miloslawa Magdaleine Yanina

Adelaide czy Adelajda? Miloslawa czy Miloslava (ten sam komentaz ktory dotyczyl
            sie Milowit i Miloslaw)? Millicent czy Melizanda (jakie jest zdrobnienie
            polskiej wersji)? Uczepilam sie Yanina (przez "Y" zeby w Angli nie wymawiali
            Dzanin) ale moze byc w zamian Duklana.

Nie mialam okazji przemyslec Melizanda, jako polska forma Millicent.

Od czego pochodzi Milenka? Moja Lenka...

Inne imiona ktore mezowi sie podobaja to Alexandra (bez zdrobnien, watpie ze
            istnieja jakies ladne), ale musialabym ostrzec wsystkich zeby nie wolali jej
            Ola lub Sandra. Anastazja jest ladne ale troszeczke pretensjonalne na zachodzie
            odkad "wschod" stal sie dla nich egzotyczny. Nie przebaczalne jesli przodkowie
            nie pochodza z Rosji. Musze znalezc kilka mocnych angielskich imion, ktore nie
            zaczynaja sie na literke "M."

Imie Ala i Ela sa popularne u Anglikow. Ela pochodzi od Elzbiety, a Ala?

Dobranoc, moje drogie. Jestem dosc zmeczona, a jutro egzamin przedemna z samego
            rana...
            • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 17:54
              mgna napisała:

> Dzieki, Tawananna i Gaudencjo.

Nie ma sprawy, to sama przyjemnosć smile
              W tej chwili nie mam zbyt wiele czasu, żeby wgryzać sie w różne kombinacje, ale
              obiecuję, ze to zrobię. Natomiast tak na szybko napiszę kilka rzeczy na
              marginesie.

Trzecie
              > imie dla chlopczyka bedzie Milowit, dla dziewczynki zas Miloslawa (choc moze
              > dziewczynce dam to na pierwsze? co myslicie?)

Bardzo mi się ten pomysł podoba (i w wersji męskiej, i zeńskiej), moze i nawet
              z Miłosławą na pierwsze.

> Nie wiem jednak jak przeliterowac...
              > MIKOLAJ: Mikolaj, Mikolai czy Mikolay? Podoba mi sie bardziej pisownia
              polska,
              > ale w angli beda je wymawiac Mikoladz lub Mikolej (jesli -lay). Wydaje sie ze
              > jesli pisownia bedzie Mikolai to najdokladniej wymowia to imie. Co radzicie?

Jeśli chcesz uzyskac efekt jak najbardziej zbliżony do wersji polskiej, to moze
              rzeczywiście Mikolai byłby najlepszą wersją (na razie jednak nie patrzyłam na
              zesatwienia imion; jesli byłoby to imię drugie lub trzecie, to mógłby być
              spokojnie i Mikołaj).

> Maksymilian: Maksymylian, Maxymilina, Maxymylian?

Albo Maksymilian, albo Maximilian, coby zamętu nie wprowadzać smile

> MILOWIT: czy powinnam pisownie zangielszczyc na Milovit (zeby poprawnie je
              > tutaj wymawiali)? Choc znow wole polska pisownie. To tak jak spolszczac imie
              > Jessica czy Justin itp poprostu w formie Dzesika, Dzustyn wyglada ...glupio

Ja bym została przy MiłoWit, tak jak i później MiłosłaWa - trudno, będzie
              trzeba trochę może wytłumaczyć, ale z "v" te imiona wyglądaja trochę po
              serbsku. Na ogół na Zachodzie wymawiają "Walesa" (Wałęsa) przez "W", a nie "ł",
              wiec myślę że i tu sprawa będzie z wyjaśnianiem dosyć prosta.

> Myslalam tez o Frederyku, malym Frycku smile - nie wiem jak to maz by strawil smile

Fryderyk, Frycek - slicznie!!

> Adelaide czy Adelajda?

Kwestia decyzji, czy bardziej po polsku, czy nie. Mi się podoba moze bardziej
              Adelajda, ale oba są ładne.

Millicent czy Melizanda (jakie jest zdrobnienie
              > polskiej wersji)?

Chyba nie ma żadnych zdrobnień, to niezykle rzadkie imię, które jest znane
              właściwie przede wszystkim z "Peleasa i Melizandy". Można na pewno mówić Mela,
              Melisa albo zdrabniać po angielsku.

Uczepilam sie Yanina (przez "Y" zeby w Angli nie wymawiali
              > Dzanin) ale moze byc w zamian Duklana.

Hmmm, coś mi ta Yanina nie wygląda, Duklana też nie, moze by pomyśleć jednak o
              czymś innym albo zrezygnować z czwartego imienia? To tylko nieśmiała sugestia;
              jesli Ci bardzo zależy na Yaninie, to ją zostaw. A moze w przypadku 3. czy 4.
              imienia pisownia nie gra aż takiej roli i mogłaby byc Janina?

> Od czego pochodzi Milenka? Moja Lenka...

Milena to odpowiednik męskiego imienia Milan, które jest popularne w językach
              południowosłowiańskich i które jest odpowiednikiem imienia Emilian bądź
              tłumaczeniem imienia Amat. Słownik Ossolineum podaje jako polski odpowiednik
              Mileny imię Amata (po francusku Aimée). Imię Milena w śladowych ilościach było
              nadawane w Polsce; w latach 60-tych nastąpiła zwyżka do 207 nadań w całym
              dziesięcioleciu (w związku z rocznicą chrztu Polski - rodzice myśleli, że imię
              to pochodzi od Milenium; dla porównania, w samym tylko 2000 roku imię Sara, 85.
              co do popularnosci, zostało nadane 1007 razy). Dopiero od lat 70-tych nadania
              tego imienia w Polsce mają szerszą skalę.

> Inne imiona ktore mezowi sie podobaja to Alexandra (bez zdrobnien, watpie ze
              > istnieja jakies ladne), ale musialabym ostrzec wsystkich zeby nie wolali jej
              > Ola lub Sandra.

Ostatnio było to najpopularniejsze imię w Polsce. Wyznam, że osobiście za nim
              nie przepadam, jak i za jego zdrobnieniami wink

Anastazja jest ladne ale troszeczke pretensjonalne na zachodzie
              >
              > odkad "wschod" stal sie dla nich egzotyczny. Nie przebaczalne jesli
              przodkowie
              > nie pochodza z Rosji.

Mam identyczne zdanie co do imion rosyjskich w Polsce, ale będących
              zdrobnieniami lub posiadających odpowiedniki w jezyku polskim (Nadia, Lena,
              Natasza). Anastazja, Sergiusz, Aleksy, Maksym itd. do tej kategorii u mnie nie
              wchodzą, bo same są już odpowiednikami polskimi. To ciekawe, że na Zachodzie sa
              postrzegane w ten sposób smile

> Imie Ala i Ela sa popularne u Anglikow. Ela pochodzi od Elzbiety, a Ala?

Ala od Alicji.

> Dobranoc, moje drogie. Jestem dosc zmeczona, a jutro egzamin przedemna z
              samego
              >
              > rana...

Mam nadzieję, że Ci dobrze poszło smile
              • tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 19:09
                */ pisałam post off-line przed lekturą dzieła Gaudencji wink /*
                */ c.d. na pewno nastąpi smile /*

> > Dzieki, Tawananna i Gaudencjo.
                Ależ nie ma za co smile).

A myślałaś jeszcze nad Miłochną (Milochna)? To bardzo ładne imię, na dodatek
                krótsze od Miłosławy (plus jedno "ł" mniej i brak kłopotliwego "w" - w
                rekompensacie dostajesz jednak "ch"wink). Myślę, że zarówno Miłosława jak i
                Miłochna to dobry pomysł na pierwsze imię, z drugiej strony przypuszczam, że
                Magdalena dla obcokrajowców może być łatwiejsza.

Jeśli chodzi o pisownię, zdecydowanie i absolutnie nie podoba mi się
                Maxymylian. Muślę, że najlepiej użyć albo polskiego Maksymiliana (dla
                obcokrajowców raczej prosty, a w Polsce wygląda o niebo lepiej), albo
                Maximiliana (taka jest chyba anglojęzyczna wersja). "xy" wygląda źle.

Jeśli Mieszek, to raczej Mieszko. Forma Mieszek chyba nie jest poprawna.
                Imię William podoba mi się, myślę, że to dobry typ na środkowe.

A tak przy okazji - którym imieniem zamierzasz się do dziecka zwracać? Jeśli
                dobrze pamiętasz, pisałaś coś, że Twój Marek Charles Milosz jest
                Charlesem/Karolkiem.

Milowit/Milovit - chyba zostawiłabym polską pisownię. Zawsze można edukować
                otoczenie w zakresie polskiej fonetyki smile, zresztą wątpię, żeby Milovita
                wymawiali idealnie (co z "i"?), natomiast pisownia pozostanie, jaką podasz.

Jeśli chodzi o imiona dziewczynki - absolutnie nie dla 3 imion na "M".
                Magdalena Marzena Miloslawa brzmi jak jakaś wyliczanka, podobnie wersja z
                Milicent. A co z Yaniną, myślisz o czterech imionach? Jak na mój gust, to
                trochę za dużo wink. Poza tym Yanina przez "Y" zupełnie mi się nie podoba.

"Nie" mówię też Galicji - w Polsce jasne skojarzenia geograficzne, za
                granicą "g" to dość problemowa literka.

Alexandra - ładne imię, ale wolę pisownię Aleksandra lub Alessandra. Spotkałam
                się do tej pory ze zdrobnieniami: Allie, Alex, Lexie, Sandy. Pierwsze i
                ostatnie nawet mi się podoba. Plus jest jeszcze Ola i Sandra.

Anastazja - byłabym o tyle ostrożna, że to bardzo długie imię.

Ala pochodzi od Alicji lub Aliny. W warunkach zagranicznych np. Alice, Alia,
                Alicia, Alexandra itd. (=> Allie).

Mnie cały czas męczy ta Magdalena Sophie Milochna.

A może:
                Magdalena Alicia Milochna
                Magdalena Amelia Milochna
                Milochna Sophie Mia
                Milochna Julia Amelie
                Milochna Lauren Madeleine
                Miloslawa Hanna Sophie
                Magdalena Sophie Grace
                Miloslawa Ashley Sophie
                Magdalena Sophie Jacqueline
                Milochna Sophie Grace
                Magdalena Hanna Milochna
                Miloslawa Kaitlyn Amelie
                Magdalena Cassidy Erin
                Magdalena Cassidy Kaitlyn

I niezgodne z Twoim wzorem, aczkolwiek mnie się podobają:
                Magdalena Milochna Danielle
                Ariadna Sophie Madeleine
                • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 21:06
                  (Juz drogi raz pisze ta odpowiedz. Gazeta szwankuje dzis!)

Czesc Tawananna smile Pisze szybciutko, i niewiem jak dlugo, poniewaz gosci dzis
                  mamy na obiad smile Wiec w odpowiedzi:
                  <A tak przy okazji - którym imieniem zamierzasz się do dziecka zwracać? Jeśli
                  dobrze pamiętasz, pisałaś coś, że Twój Marek Charles Milosz jest
                  Charlesem/Karolkiem.>
                  Angielsko jezyczni wolaja na synka Charles, niektorzy Charlie. Moja rodzina na
                  poczatku wolala Karolku, ale teraz przesli na Miłosz. Moj maz wola najczesciej
                  Charles, ale czasami Miłoszku. Ja z kolei wolam na synka Miłosz, Miłoszku lub
                  Milosz, Miloszku (niestety w niektorych srodowiskach wolam przez "l" a nie "ł."
                  Dlaczego? Poniewaz wymowa Mi-łosz moze sie kojazyc z "me wash","me shower" i
                  niechce zeby synek byl przedrzezniany przez inne dzieci. Nie spotkalam sie
                  nigdy z dziecmi/mlodzieza ktora tak chesto dokucza swoim rowiesniko jak
                  angielskie/a) Dziw dziwow synek nie jest zdezorjentowany tyloma wersjami
                  swojego imienia/imion smile

Dzieci moje bede wolac Miłosz(-ku), Miłowit(-?), Miłosława(-o) lub Magdalenko.

<Milowit/Milovit - chyba zostawiłabym polską pisownię. Zawsze można edukować
                  otoczenie w zakresie polskiej fonetyki smile, zresztą wątpię, żeby Milovita
                  wymawiali idealnie (co z "i"?), natomiast pisownia pozostanie, jaką podasz.>
                  Tak tez ja klone do polskiej wersji. Milovit kojazy mi sie z niemieckimi
                  ziolowymi witaminami, ktore mama mi podawala w dziecinstwie. Nazwy doprawdy nie
                  pamietam, ale COS-vit kojazy sie.

Co do dziewczecych imion jakos mi niepasowaly, dzis przemyslalam i zdecydowanie
                  jest potrzebne mocne imie (zapewne to angielski). Wiec Eleonora, Alexandra,
                  Eugenia, Virginia, Isadore (?) nadal szukam. tak trzy imiona na "M" nei pasuje.
                  Yanina przez "Y" nie pasuje ale jest lepsze niz wymowa "Dzanina" (przez z z
                  kropka) Cztery imiona sa wporzadku, w naszej rodzinie zdarza sie i wiecej...ale
                  tak przystosowujac sei do czasow trzy to zupelnie wystarczajaco smile

> A może:
                  > Magdalena Alicia Milochna
                  > Magdalena Amelia Milochna
                  > Milochna Sophie Mia
                  > Milochna Julia Amelie
                  > Milochna Lauren Madeleine
                  > Miloslawa Hanna Sophie
                  > Magdalena Sophie Grace
                  > Miloslawa Ashley Sophie
                  > Magdalena Sophie Jacqueline
                  > Milochna Sophie Grace
                  > Magdalena Hanna Milochna
                  > Miloslawa Kaitlyn Amelie
                  > Magdalena Cassidy Erin
                  > Magdalena Cassidy Kaitlyn
                  Amelia mi sie podoba, ale niestety jest zanaduzywane nie tylko w Angli, ale jak
                  widze w Polsce tez. Hanna z "h" na koncu mi sie podoba (tak po hebrajsku smile
                  Ashley, Kaitlyn, Cassidy sa to imiona nadawane masowo w Ameryce w
                  rodzinach "Red Necks" (poludniowe i niektore srodkowe stany) (ja
                  jestem "Yankee" smile - czyli wschodnia polnoc). W Angli niestety spotyka sie te
                  imiona u rodzin z innych srodowisk sad Maz by zawalu serca dostal gdybym cos
                  takiego zaproponowala. Choc dla zartu chyba zrobie, tylko poto zeby zobaczyc
                  jego mine smile)) Czyz nie szkoda jak ladnie brzmiace imiona mozna spaskudzic?

Mia, tak slodkie. Znam dziewczynke o tym imieniu, jak laleczka smile Wlosy dlugie
                  krecone, glosik jak u aniolka. Wazy piorko i choc o rok jest starsza od mojego
                  synka to o pol nizsza. Jacqueline tak owszem.

> Magdalena Milochna Danielle
                  Podoba mi sie ta wersja.

Tak na marginesie czy ma ktos liste ALT+numer zebym mogla pisac poprawniej po
                  polsku?

Och musze isc sie ubrac (nie na golasa nie pisze) bardziej stosownie. Goscie
                  juz zaraz beda smile Napisze wiecej dzis wieczorem lub jutro. Pozdrowienia. Marzena
                  • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 21:25
                    Gaudencjo,

Egzamin zdalam 100% poprawnie smile Troszeczke wyslali mnie w pole goniac za
                    zajacem, takie zle instrukcje adresu - zly podali zamiast do biurowego wiezowca
                    wyslali mnie do malej taverny - ach ci Anglicy! Naszczescie na czas zdazylam.

Jakie proponujesz zdrobnienia dla chlopczyka o iminu Milowit?

Dzis zaczelam przedladac "Alumni Directory" z mojej szkoly, szukajac mocnych
                    angielskich imion. I na takei sie napotknelam (nie ze mysle je nadawac):
                    Archibald Ayres Browne
                    Byron Douglas
                    Harold

Upps juz pukaja do drzwi ...Pa smile
                  • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 30.09.04, 22:51
                    mgna napisała:

> Co do dziewczecych imion jakos mi niepasowaly, dzis przemyslalam i
                    zdecydowanie
                    >
                    > jest potrzebne mocne imie (zapewne to angielski). Wiec Eleonora, Alexandra,
                    > Eugenia, Virginia, Isadore (?) nadal szukam. tak trzy imiona na "M" nei
                    pasuje.

Witaj smile I jak, zmieniłaś zestawy? Bo na razie nie wczytywałam sie, skoro
                    chcesz zmieniać smile
                    Z tych imion, które wymieniłas, podobają mi się szczególnie Eleonora, Eugenia
                    (!) i Virginia (Isadore w zasadzie też). Czy wybór imion dla chłopca pozostaje
                    ten sam, o którym pisałaś?
                    • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 30.09.04, 23:37
                      Dobry wieczor Gaudencjo smile

Jestem w trakcie szukania angielskich imion dla dziewczynki. Ale prawde
                      powiedziawszy nie moge znalezc zadnych ladniejszych od Eleonora, Eugenia,
                      Virginia, Aleksandra (z tym mam problem poniewaz nie moglabym strawic gdyby
                      ktos zawolal coreczke Ola lub Sandra lub Alex).

Chlopiece imiona sa bez zmian, z wyjatkeim ich pisowni (Maximilian).

Pozdrowienia, M
                      • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 30.09.04, 23:41
                        Zobacz na co trafilam: www.s-gabriel.org/names/marieke/anglosaxonfem/
                        az jezyk mi sie lamie.
                        • gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 01.10.04, 16:31
                          mgna napisała:

> az jezyk mi sie lamie.

Bo one są tak strasznie napisane smile Ale niektóre z nich da się całkiem ładnie
                          przetłumaczyć na bardziej ludzki, np. Ælfðryða to pewnikiem Elfryda.
                  • amberangel szukalam to: Jacqueline 02.10.04, 04:36
                    Ale nic mi nie pokazuje. Jedna nierozpisana wzmianke.
                    • amberangel & macr;aklina - nawet nie wiedzialam, ze to 02.10.04, 04:46
                      polski odpowiednik od ... Jacqueline
                      • amberangel zaklina to miala byc z z z kropeczka 02.10.04, 04:48
                        cos nie dziala mi polska czcionka...
                    • amberangel Re: szukalam to: Jacqueline 09.10.04, 07:17
                      znalazlam temacik o tym imieniu ale z roku juz zarchiwowanego
              • mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 21:25
                Gaudencjo,

Egzamin zdalam 100% poprawnie smile Troszeczke wyslali mnie w pole goniac za
                zajacem, takie zle instrukcje adresu - zly podali zamiast do biurowego wiezowca
                wyslali mnie do malej taverny - ach ci Anglicy! Naszczescie na czas zdazylam.

Jakie proponujesz zdrobnienia dla chlopczyka o iminu Milowit?

Dzis zaczelam przedladac "Alumni Directory" z mojej szkoly, szukajac mocnych
                angielskich imion. I na takei sie napotknelam (nie ze mysle je nadawac):
                Archibald Ayres Browne
                Byron Douglas
                Harold

Upps juz pukaja do drzwi ...Pa smile
            • gaudencja imiona dla chłopca 01.10.04, 20:55
              mgna napisała:

Dobry wieczór mgna smile Skoro imiona dla chłopca są te same, to pomyślmy:

> Jego przyszlego braciszka imiona (po obmowieniu z mezem)
              > Mikolaj Maxymylian Milowit

Jest to całkiem niezły zestaw, może mała wadą jest to, ze wszystkie imiona są
              na "M", ale tu akurat brzmią naprawdę nieźle.

> Mikolaj William Milowit

ten zestaw bym odrzucila, bo wszystkie 3 imiona mają podobna długosć i to brzmi
              razem zbyt rytmicznie, jakoś kojarzy mi się ze stukotem kół pociągu smile

> Maksymylian William Milowit

...milian Wiliam. Powtórzenie ili jest zbyt blisko.

> Maxymylian Stanislav Milowit

czemu nie?

> Maxymylian Sebastian Milowit

...ten zestaw też wydaje mi się całkiem niezły.

> Mieszek William Milowit

Trochę mi to MWM nie pasuje.

> Mieszek Maxymylian Milowit

Nie wiem, dlaczego, ale też mi nie brzmi. Coś jest nie tak z rozłożeniem
              akcentów, i może przeszkadza to, ze wszystkie imiona są na "M".

Podsumowując, mi osobiście najbardziej podoba sie Mikolaj Maximilian (może
              raczej Maksymilian) Milowit, i Maximilian Stanislav Milowit. Ciekawa jestem, co
              wybierzecie smile
    • gogo0674 Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 03.10.04, 22:03
      Zgadzam sie w zupełności że To imie jest śliczne, moja córeczka ma na imie
      Magdalenka a jej starszy braciszek Piotruś,pasuje prawda????????.
    • madzialena22 Oriana? 06.10.04, 20:33
      hmmm a może tak jak ja? MAGDALENA ORIANA? (dla przypomnienia: Oriana jest
      imieniem włoskim)
      Pozdrawiam wink)
      • fanka_grzeskow_czekoladowych Re: Oriana? 08.10.04, 14:09
        Pierwszy raz spotkałam się z imieniem Oriana.
        Ładne smile
    • madzialena22 Do Fanki Grześków Czekoladowych ;) 11.10.04, 19:47
      Dzięki,za to,że Ci sie podoba wink) Chociaż Twoja reakcja,że pierwszy raz
      słyszysz, mnie nie dziwi.Gdy mówię,ze mam na drugie imię Oriana, większośc sie
      pyta, co to za imie, skąd itp. wink)
      ps.zakładałam kiedyś wątek o tym imieniu... jeśli ktoś zainteresowany,prosze
      poszperać...ewentualnie "nakazać" mi odszukanie wątku wink)
      • mgna Re: Do Fanki Grześków Czekoladowych ;) 11.10.04, 21:54
        Watek twoj jest zaarchewizowany (oj cos nie tak przeliterowalam...) imie Oriana
        jest pochodzenia greckiego i znaczy "zlocista", "zlotko".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.