fanka_grzeskow_czekoladowych 25.09.04, 22:33 Najpiękniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
forencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 08:33 Naprawdę? Ja sama mam tak na imię i szczerze mówiąc nie przepadam za nim, bo gdziekolwiek się pojawię, zaraz zaczynam spotykać swoje imienniczki A później kiedy ktoś woła Magdę to nie wiadomo nawet, którą Wolałabym mieć jakieś oryginalniejsze imię... Zanim przyszłam na świat, moi rodzice rozważali nadanie mi imienia Wioletta, Julianna, Wanda lub Danuta, ale matka okropnie uparła się przy Magdzie i zostanę nią już na wieki wieków (o ile oczywiście imienia nie zmienię) Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_grzeskow_czekoladowych Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 11:15 A u mnie jest na odwrót ! W mojej eks i teraźniejszej szkole Magdy można zliczyć na palcach jednej ręki... Duzo jest z kolei dziewczyn o imieniu : Anna, Agata, Monika, Ola, Kasia... Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 14:08 Magdalena ja mam zarezerwowane jesli urodzi nam sie coreczka (ktorej jednak jeszcze nie planujemy, ale imie juz na nia czeka). Nie wolalabym jej jednak Magda, tylko Magdalenka (tak jak moja przesympatyczna kolezanka). Jakie imie polaczylybyscie z Magdalena? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica to imię na mnie czekało... 26.09.04, 18:46 mój Tatuś postanowił sobie, że jak urodzi się córka to będzie miała na imię Magdalena (no i ma ), a na drugie Anna, sama sobie Łucję dodała, a więc Magdalena Anna Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
mada_br Re: to imię na mnie czekało... 28.09.04, 14:55 he, to tak jak ja, też jestem Magdalena Anna Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 06.10.04, 21:52 ha. ja tez jestem magda i w klasie w liceum mialam 7 magd i chlopaka, ktory chcial byc dziwczyna o imieniu magda wiec w sumie to bylo nas 8,5 na szczescie w UK nie mam tak wielu magd dookola najblizsza pewnie gdzies 250 mil ode mnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wilenka Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 19:43 ech to odrobine moje imie, mami b.sie podobało i teraz figuruje na drugim miejscu w każdym z moich dokumentow ,niemiłsiernie wydłużając komplet imion i nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
kassiaa Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 21:01 Ojj takie imiona wydłużają, nie powiem.. ja np. mam chyba najdłuższe imiona jakie mogą być: Katarzyna Joanna Magdalena <<= jak na mój gust to są najładniejsze imina dla dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
kassiaa Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 26.09.04, 21:02 trochę się powtarzałam ("imiona") ;P Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_grzeskow_czekoladowych Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 14:42 Fakt, Magdalena to bardzo długie imię ( z moim nazwiskiem jeszcze dłuższe...). Ale to chyba nie jest aż tak istotne, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 17:02 Zawsze mozna sie podpisac w skrocie ... Wiec jak na drogie dac Magdalenie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 18:12 mgna napisała: > Wiec jak na drogie dac Magdalenie? Jest pewne, że drugie imię nie powinno kończyć się na "yna" i "ina" tudzież zaczynać się na "-a". A porady zależą od tego, czy zamierzasz dac imię raczej częste, rzadkie czy bardzo rzadkie. Mozna też pomyśleć, czy nie nadałoby się imię którejś babci albo prababci, choćby drugie. Mi nic nie pasowało, aż wymyśliłam Magdalena Eleonora - niestety oba są długie. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 19:58 No wlasnie, jakos nie moge znalezc imienia ktore pasuje do Magdaleny... Poniewaz moj maz jest nie-Polakiem i dzieci zostana wychowane za granica, wiec chcac czy niechcac, bede (najprawdopodobniej) czuly sie bardziej angielskie niz polskie. Wiec chce im "pieczatke" wbic (w formie imienia) ze ich mama jednak byla polskiego pochodzenia, ze polskosc w sobie maja. Wiec jedno z ich imion MUSI byc polskie, drogie zas bez znaczenia, ale zeby pasowalo. Naszego synka imiona sa pomieszane (Marek Charles Milosz) i do siebie niepasuja (jedno w drogie nie plynie), wiec drogiemu dziecku chcialabym dac imiona ktore do siebie pasuja. Rowniez pierwsze imie musi byc na "M" (poniewaz maz, ja i synek mamy - wiec trzeba kontynuowac ) i kazde z dziecka ma miec przynajmniej trzy imiona (tu tradycja). Wiec tez zastanawiam sie nad tym trzecim imieniem... Co do prababc i babc: Magdalena Zofia Magdalena Pelagia Magdalena Emilia Magdalena Janina Magdalena Florence Magdalena Katarzyna Magdalena Maria Dziekuje Gaudencja Magdalena Eleonora pasuja do siebie (obydwa tez maja wersje angielskie) Jakie trzecie imie dodac? Pozdrowienia. Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 19:59 Magdalena Nina zamiast Magdalena Janina? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:02 Magdalena Madeline? Lub Magdalena Madeleine? Maz podpowiada ze jemu sie imie Madeline/Madeleine podoba Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:43 mgna napisała: > Magdalena Madeline? Lub Magdalena Madeleine? Maz podpowiada ze jemu sie imie > Madeline/Madeleine podoba Co o tym myslicie? Nie nie, to przecież masło maślane Kto to widział nadawać dwa razy to samo imie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 22:53 > > Magdalena Madeline? Lub Magdalena Madeleine?>> > Nie nie, to przecież masło maślane Kto to widział nadawać dwa razy to samo > imie ))) No tak, Gaudencja masz racje. Wiec tutaj moze bedzie trzeba dojsc do porozumienia z mezem (zwlaszcza ze ja mam przewage nad imionami u nastepnego bobaska , wiec zeby maz nieczul sie odrzuconym jedno imie moze wybrac ). Wiec albo Magdalena, albo Madeleine.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:44 mgna napisała: > Magdalena Nina zamiast Magdalena Janina? Janina lepsze Spróbuj powiedzieć szybko "Magdalena Nina" - to się zlewa w jedno imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 22:54 > Janina lepsze Spróbuj powiedzieć szybko "Magdalena Nina" - to się zlewa w > jedno imię. Tak, Nina jest krotszym wiec jakos lepiej plynie po Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 22:56 Tak, ale Janina jakos niepasuje do Magdalena. Wychodzi na wyliczanke.... tak jak z moim synka imionami... choc, dam to na polke zestawow "Moze" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 20:51 mgna napisała: > Co do prababc i babc: > Magdalena Zofia > Magdalena Pelagia > Magdalena Emilia > Magdalena Janina > Magdalena Florence > Magdalena Katarzyna > Magdalena Maria > > Dziekuje Gaudencja Magdalena Eleonora pasuja do siebie (obydwa tez maja > wersje angielskie) Jakie trzecie imie dodac? Pozdrowienia. Marzena Nie ma sprawy, cieszę sie, że Ci się podoba Właściwie z tych wszystkich imion, któe podałaś, wykluczyłabym Katarzynę (wszystko razem robi sie za długie) i Emilię (za dużo "e"). Pelagia trochę nie w tym stylu co reszta, choć to wcale niebrzydkei imię. Na trzecie myślę, że najlepsza byłaby Zofia, ew. Florence lub Maria Z innych imion niż rodzinen zaproponowałabym Florę lub Letycję. Przy trzech imionach wszyzstko staje sie o wiele bardziej harmonijne, i moim zdaniem imiona Twojego synka pasują do siebie doskonale; cały urok tego zestawienia polega na tym, ze jest tak wewnętrznie zróżnicowane. Napisz, co wybierzesz dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 21:02 gaudencja napisała: Na trzecie myślę, że > najlepsza byłaby Zofia, ew. Florence lub Maria Z innych imion niż rodzinen > zaproponowałabym Florę lub Letycję. Wycofuję sie z Flory! Magdalena Eleonora Flora rymuje się. Może Miłosława, do pary do synka? O, a Magdalena Eleonora Nadzieja? Magdalena Eleonora Teresa? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 23:01 <Napisz, co wybierzesz dla dziewczynki?> Napisze Maz sie przerazil dzis rano bo napomknal sie na kartke z wypisywanymi imionami chlopcow. Pomyslal ze juz jestem w ciazy (on chce odwlec o rok, ja o szesc miesiecy). Zawalu serca by dostal gdyby zobaczyl moj zeszyt imion ktory zaczelam prowadzic jako 10-cio latka. My kobiety, jestesmy zorganizowane, czy nie? Nic na lapu-capu )))) Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 27.09.04, 23:24 > Magdalena Zofia Nie lubię imienia Zofia, podoba mi się za to w wersji zagranicznej. Może Magdalena Sophie? Moim zdaniem te dwa imiona bardzo ładnie ze sobą współgrają. > Magdalena Pelagia Nie podoba mi się . > Magdalena Emilia Ładnie, ale za Gaudencją powtórzę, że dużo "e". "l" też się powtarza. > Magdalena Janina Nie. Końcówki imion na-na. > Magdalena Florence Ładnie. > Magdalena Katarzyna Ładnie, choć długo. > Magdalena Maria Podoba mi się. Nie wiem, czy to plus, czy minus dla Ciebie, ale komplet bardzo typowy - dużo Magd ma na drugie imię Maria. Magdalena Eleonora plus trzecie imię to moim zdaniem stanowczo za długo . Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 00:17 Poszlam wyszukac tego zeszytu. Wiec sa tu imiona roznych narodowosci (kiedys przechodzilam rowniez okres wynajdowania starozytnych nazw geograficznych jako imion dla dzieci). Tylko garstka ich, wiekszosc sie nienadaje bo bede dziwaczne. Poniewaz coreczka jedno imie bedzie miala Polskie, ktore rowniez latwo wymowic po angielsku, inne imione nie koniecznie musza byc. Wiec tutaj kilka, prosze nie spadnijcie z krzesel... Adrienn Aurelia Isabella Kinga Mirella Miriam Sofi (zamiast Zofia?) Szilvasi Frida Galiene Nineve Sigune Shanti Adelaide Adelajda Dagmara Nelli Ariadne Naomi Millicent -> Milly Shoshannah Oczywiscie w gre wchodza polskie imiona, niewymieniam ich tu bo je znamy Miloslawa tak zeby pasowalo do Miloszka, tak bardzo dobry pomysl. : )))) Ehh..trzeba wiecej poszukac... Magdalena Maria vs Maria Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 00:44 Znalazlam jeszcze jedna strone, tutaj tak posegregowala imiona: 1-imie: Magdalena, Miloslawa, Marianna, Millicent, Miriam, Marzanna, Marinella, Maja lub Marlena. 2-imie: Janina->Nina, Tulin, Ushuaia, Adelajda, Pelagia, Ariadne, Kinga, Grazyna, Zofia lub Sofi. 3-name: Adia, Nineve, Nelli, Naomi, Zoe, Shahdan, Isabella, Shoshannah, Dagmara, lub Shanti. Jakos latwiej mi z imionami chlopcow. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 14:09 mgna napisała: > Znalazlam jeszcze jedna strone, tutaj tak posegregowala imiona: > 1-imie: Magdalena, Miloslawa, Marianna, Millicent, To ja napiszę kilka ciekawostek Wiesz, ze Millicent to po polsku Melizanda (tak jak w utworze "Peleas i Melizanda")? > Miriam, Marzanna, Marinella, Marinella to na moje oko zdrobnienie od Mariny, czyli po polsku Maryny. Stuprocentowej pewnosci nie mam > 2-imie: Janina->Nina, Tulin, Ushuaia, Adelajda, Pelagia, Ariadne, Ariadne ma jak najbardziej wersję polską - Ariadna Kinga, > Grazyna, Skoro Grażyna, to może jeszcze Biruta? To też litewskie imię, nawet bardziej niż Grażyna > 3-name: Adia, Nineve, Nelli, Naomi, Zoe, Zoe to imię uniwersalne, po polsku też jest Zoe. Shahdan, Isabella, Shoshannah, Szoszanna to po prostu Zuzanna, jak się zdaje Stuprocentowej pewnosci nie mam, ale 99% - tak. Patrz kalendarz.pwn.pl/dzien.php?y=2004&m=5&d=24 > Dagmara, lub Shanti. Shanti jest wzięte z sanskrytu i powinno być wymawiane (i pisane po polsku) "Śanti". Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 00:57 > Nelli Ariadne Naomi Millicent -> Milly Shoshannah Może Magdalena Sophie Ariadna? > Miloslawa tak zeby pasowalo do Miloszka, tak bardzo dobry pomysl. : )))) A może Miłochna albo Dobromiła? Oba podobają mi się bardziej od Miłosławy. Np. Magdalena Sophie Miłochna. Brzmi ładnie i pasuje do Marka Charlesa Miłosza. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 15:37 Zgłaszam się i ja - Magdalena Maria - jam ci to Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 23:11 Dziewczyny pracuje nad imionami przez was zasegurowanych. Do tej pory zredukowalam liste do 11 warjantow dla dziewczynki i 7 warjantow dla chlopczyka. Uff! Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 28.09.04, 23:57 Napisz, do jakich zredukowałaś . Na pewno spróbujemy pomóc . Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 01:07 Dzieki, Tawananna i Gaudencjo. Pomocy potrzebuje. Ciezko jest dopasowac imiona polskie z angielskimi tak zeby obie strony zadowolic. Prubowalam wersje polskich imion, to znow wersje angielskich...same zrozumiecie patrzac na ta liste. Wiec tak postanowilam: format dla dzieci bedzie oparty na imionach mojego synka. Wiec pierwsze imie musi zaczynac sie na literke "M" (jak juz wczesniej pisalam), jesli to imie bedzie polskie, to drogie imie musi byc angielskie, jesli zas pierwsze imie jest angielskie to drogie moze byc polskie. Trzecie imie dla chlopczyka bedzie Milowit, dla dziewczynki zas Miloslawa (choc moze dziewczynce dam to na pierwsze? co myslicie?) Wiec synka imiona sa Marek Charles Milosz. Jego przyszlego braciszka imiona (po obmowieniu z mezem) Mikolaj Maxymylian Milowit Mikolaj William Milowit Maksymylian William Milowit Maxymylian Stanislav Milowit Maxymylian Sebastian Milowit Mieszek William Milowit Mieszek Maxymylian Milowit Nie wiem jednak jak przeliterowac... MIKOLAJ: Mikolaj, Mikolai czy Mikolay? Podoba mi sie bardziej pisownia polska, ale w angli beda je wymawiac Mikoladz lub Mikolej (jesli -lay). Wydaje sie ze jesli pisownia bedzie Mikolai to najdokladniej wymowia to imie. Co radzicie? Maksymilian: Maksymylian, Maxymilina, Maxymylian? MILOWIT: czy powinnam pisownie zangielszczyc na Milovit (zeby poprawnie je tutaj wymawiali)? Choc znow wole polska pisownie. To tak jak spolszczac imie Jessica czy Justin itp poprostu w formie Dzesika, Dzustyn wyglada ...glupio (nie obrazajac tu niczyich imion i rodzicow) zanim ktoras czytajaca mnie zaatakuje: to jest tylko moja opinia MILOSLAW (czy Miloslav) narazie nie uzylam poniewaz William i Maxymylian sa dosc dlugimi imionami, a napewno jedno z nich bedzie. Zapewne William, poniewaz nie lubie zdrobnienia Max (choc moze moglabym sie przyzwyczaic). Myslalam tez o Frederyku, malym Frycku - nie wiem jak to maz by strawil Jego przyszlej siostrzyczki imiona (jestem mniej o nie pewniejsza niz o chlopca imiona) Magdalena Adelaide Miloslawa Yanina Magdalena Millicent Miloslawa Yanina Magdalena Marzena Miloslawa Yanina Magdalena Galicja Miloslawa Yanina Magdalena Zofia Miloslawa Yanina Magdaleine Galicja Miloslawa Yanina Mgdaleine Millicent Miloslawa Yanina Madeleine Adelaide Miloslawa Yanina Madeleine Millicent Miloslawa Yanina Miloslawa Madeleine Yanina Miloslawa Magdaleine Yanina Adelaide czy Adelajda? Miloslawa czy Miloslava (ten sam komentaz ktory dotyczyl sie Milowit i Miloslaw)? Millicent czy Melizanda (jakie jest zdrobnienie polskiej wersji)? Uczepilam sie Yanina (przez "Y" zeby w Angli nie wymawiali Dzanin) ale moze byc w zamian Duklana. Nie mialam okazji przemyslec Melizanda, jako polska forma Millicent. Od czego pochodzi Milenka? Moja Lenka... Inne imiona ktore mezowi sie podobaja to Alexandra (bez zdrobnien, watpie ze istnieja jakies ladne), ale musialabym ostrzec wsystkich zeby nie wolali jej Ola lub Sandra. Anastazja jest ladne ale troszeczke pretensjonalne na zachodzie odkad "wschod" stal sie dla nich egzotyczny. Nie przebaczalne jesli przodkowie nie pochodza z Rosji. Musze znalezc kilka mocnych angielskich imion, ktore nie zaczynaja sie na literke "M." Imie Ala i Ela sa popularne u Anglikow. Ela pochodzi od Elzbiety, a Ala? Dobranoc, moje drogie. Jestem dosc zmeczona, a jutro egzamin przedemna z samego rana... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 17:54 mgna napisała: > Dzieki, Tawananna i Gaudencjo. Nie ma sprawy, to sama przyjemnosć W tej chwili nie mam zbyt wiele czasu, żeby wgryzać sie w różne kombinacje, ale obiecuję, ze to zrobię. Natomiast tak na szybko napiszę kilka rzeczy na marginesie. Trzecie > imie dla chlopczyka bedzie Milowit, dla dziewczynki zas Miloslawa (choc moze > dziewczynce dam to na pierwsze? co myslicie?) Bardzo mi się ten pomysł podoba (i w wersji męskiej, i zeńskiej), moze i nawet z Miłosławą na pierwsze. > Nie wiem jednak jak przeliterowac... > MIKOLAJ: Mikolaj, Mikolai czy Mikolay? Podoba mi sie bardziej pisownia polska, > ale w angli beda je wymawiac Mikoladz lub Mikolej (jesli -lay). Wydaje sie ze > jesli pisownia bedzie Mikolai to najdokladniej wymowia to imie. Co radzicie? Jeśli chcesz uzyskac efekt jak najbardziej zbliżony do wersji polskiej, to moze rzeczywiście Mikolai byłby najlepszą wersją (na razie jednak nie patrzyłam na zesatwienia imion; jesli byłoby to imię drugie lub trzecie, to mógłby być spokojnie i Mikołaj). > Maksymilian: Maksymylian, Maxymilina, Maxymylian? Albo Maksymilian, albo Maximilian, coby zamętu nie wprowadzać > MILOWIT: czy powinnam pisownie zangielszczyc na Milovit (zeby poprawnie je > tutaj wymawiali)? Choc znow wole polska pisownie. To tak jak spolszczac imie > Jessica czy Justin itp poprostu w formie Dzesika, Dzustyn wyglada ...glupio Ja bym została przy MiłoWit, tak jak i później MiłosłaWa - trudno, będzie trzeba trochę może wytłumaczyć, ale z "v" te imiona wyglądaja trochę po serbsku. Na ogół na Zachodzie wymawiają "Walesa" (Wałęsa) przez "W", a nie "ł", wiec myślę że i tu sprawa będzie z wyjaśnianiem dosyć prosta. > Myslalam tez o Frederyku, malym Frycku - nie wiem jak to maz by strawil Fryderyk, Frycek - slicznie!! > Adelaide czy Adelajda? Kwestia decyzji, czy bardziej po polsku, czy nie. Mi się podoba moze bardziej Adelajda, ale oba są ładne. Millicent czy Melizanda (jakie jest zdrobnienie > polskiej wersji)? Chyba nie ma żadnych zdrobnień, to niezykle rzadkie imię, które jest znane właściwie przede wszystkim z "Peleasa i Melizandy". Można na pewno mówić Mela, Melisa albo zdrabniać po angielsku. Uczepilam sie Yanina (przez "Y" zeby w Angli nie wymawiali > Dzanin) ale moze byc w zamian Duklana. Hmmm, coś mi ta Yanina nie wygląda, Duklana też nie, moze by pomyśleć jednak o czymś innym albo zrezygnować z czwartego imienia? To tylko nieśmiała sugestia; jesli Ci bardzo zależy na Yaninie, to ją zostaw. A moze w przypadku 3. czy 4. imienia pisownia nie gra aż takiej roli i mogłaby byc Janina? > Od czego pochodzi Milenka? Moja Lenka... Milena to odpowiednik męskiego imienia Milan, które jest popularne w językach południowosłowiańskich i które jest odpowiednikiem imienia Emilian bądź tłumaczeniem imienia Amat. Słownik Ossolineum podaje jako polski odpowiednik Mileny imię Amata (po francusku Aimée). Imię Milena w śladowych ilościach było nadawane w Polsce; w latach 60-tych nastąpiła zwyżka do 207 nadań w całym dziesięcioleciu (w związku z rocznicą chrztu Polski - rodzice myśleli, że imię to pochodzi od Milenium; dla porównania, w samym tylko 2000 roku imię Sara, 85. co do popularnosci, zostało nadane 1007 razy). Dopiero od lat 70-tych nadania tego imienia w Polsce mają szerszą skalę. > Inne imiona ktore mezowi sie podobaja to Alexandra (bez zdrobnien, watpie ze > istnieja jakies ladne), ale musialabym ostrzec wsystkich zeby nie wolali jej > Ola lub Sandra. Ostatnio było to najpopularniejsze imię w Polsce. Wyznam, że osobiście za nim nie przepadam, jak i za jego zdrobnieniami Anastazja jest ladne ale troszeczke pretensjonalne na zachodzie > > odkad "wschod" stal sie dla nich egzotyczny. Nie przebaczalne jesli przodkowie > nie pochodza z Rosji. Mam identyczne zdanie co do imion rosyjskich w Polsce, ale będących zdrobnieniami lub posiadających odpowiedniki w jezyku polskim (Nadia, Lena, Natasza). Anastazja, Sergiusz, Aleksy, Maksym itd. do tej kategorii u mnie nie wchodzą, bo same są już odpowiednikami polskimi. To ciekawe, że na Zachodzie sa postrzegane w ten sposób > Imie Ala i Ela sa popularne u Anglikow. Ela pochodzi od Elzbiety, a Ala? Ala od Alicji. > Dobranoc, moje drogie. Jestem dosc zmeczona, a jutro egzamin przedemna z samego > > rana... Mam nadzieję, że Ci dobrze poszło Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 19:09 */ pisałam post off-line przed lekturą dzieła Gaudencji /* */ c.d. na pewno nastąpi /* > > Dzieki, Tawananna i Gaudencjo. Ależ nie ma za co ). A myślałaś jeszcze nad Miłochną (Milochna)? To bardzo ładne imię, na dodatek krótsze od Miłosławy (plus jedno "ł" mniej i brak kłopotliwego "w" - w rekompensacie dostajesz jednak "ch"). Myślę, że zarówno Miłosława jak i Miłochna to dobry pomysł na pierwsze imię, z drugiej strony przypuszczam, że Magdalena dla obcokrajowców może być łatwiejsza. Jeśli chodzi o pisownię, zdecydowanie i absolutnie nie podoba mi się Maxymylian. Muślę, że najlepiej użyć albo polskiego Maksymiliana (dla obcokrajowców raczej prosty, a w Polsce wygląda o niebo lepiej), albo Maximiliana (taka jest chyba anglojęzyczna wersja). "xy" wygląda źle. Jeśli Mieszek, to raczej Mieszko. Forma Mieszek chyba nie jest poprawna. Imię William podoba mi się, myślę, że to dobry typ na środkowe. A tak przy okazji - którym imieniem zamierzasz się do dziecka zwracać? Jeśli dobrze pamiętasz, pisałaś coś, że Twój Marek Charles Milosz jest Charlesem/Karolkiem. Milowit/Milovit - chyba zostawiłabym polską pisownię. Zawsze można edukować otoczenie w zakresie polskiej fonetyki , zresztą wątpię, żeby Milovita wymawiali idealnie (co z "i"?), natomiast pisownia pozostanie, jaką podasz. Jeśli chodzi o imiona dziewczynki - absolutnie nie dla 3 imion na "M". Magdalena Marzena Miloslawa brzmi jak jakaś wyliczanka, podobnie wersja z Milicent. A co z Yaniną, myślisz o czterech imionach? Jak na mój gust, to trochę za dużo . Poza tym Yanina przez "Y" zupełnie mi się nie podoba. "Nie" mówię też Galicji - w Polsce jasne skojarzenia geograficzne, za granicą "g" to dość problemowa literka. Alexandra - ładne imię, ale wolę pisownię Aleksandra lub Alessandra. Spotkałam się do tej pory ze zdrobnieniami: Allie, Alex, Lexie, Sandy. Pierwsze i ostatnie nawet mi się podoba. Plus jest jeszcze Ola i Sandra. Anastazja - byłabym o tyle ostrożna, że to bardzo długie imię. Ala pochodzi od Alicji lub Aliny. W warunkach zagranicznych np. Alice, Alia, Alicia, Alexandra itd. (=> Allie). Mnie cały czas męczy ta Magdalena Sophie Milochna. A może: Magdalena Alicia Milochna Magdalena Amelia Milochna Milochna Sophie Mia Milochna Julia Amelie Milochna Lauren Madeleine Miloslawa Hanna Sophie Magdalena Sophie Grace Miloslawa Ashley Sophie Magdalena Sophie Jacqueline Milochna Sophie Grace Magdalena Hanna Milochna Miloslawa Kaitlyn Amelie Magdalena Cassidy Erin Magdalena Cassidy Kaitlyn I niezgodne z Twoim wzorem, aczkolwiek mnie się podobają: Magdalena Milochna Danielle Ariadna Sophie Madeleine Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 21:06 (Juz drogi raz pisze ta odpowiedz. Gazeta szwankuje dzis!) Czesc Tawananna Pisze szybciutko, i niewiem jak dlugo, poniewaz gosci dzis mamy na obiad Wiec w odpowiedzi: <A tak przy okazji - którym imieniem zamierzasz się do dziecka zwracać? Jeśli dobrze pamiętasz, pisałaś coś, że Twój Marek Charles Milosz jest Charlesem/Karolkiem.> Angielsko jezyczni wolaja na synka Charles, niektorzy Charlie. Moja rodzina na poczatku wolala Karolku, ale teraz przesli na Miłosz. Moj maz wola najczesciej Charles, ale czasami Miłoszku. Ja z kolei wolam na synka Miłosz, Miłoszku lub Milosz, Miloszku (niestety w niektorych srodowiskach wolam przez "l" a nie "ł." Dlaczego? Poniewaz wymowa Mi-łosz moze sie kojazyc z "me wash","me shower" i niechce zeby synek byl przedrzezniany przez inne dzieci. Nie spotkalam sie nigdy z dziecmi/mlodzieza ktora tak chesto dokucza swoim rowiesniko jak angielskie/a) Dziw dziwow synek nie jest zdezorjentowany tyloma wersjami swojego imienia/imion Dzieci moje bede wolac Miłosz(-ku), Miłowit(-?), Miłosława(-o) lub Magdalenko. <Milowit/Milovit - chyba zostawiłabym polską pisownię. Zawsze można edukować otoczenie w zakresie polskiej fonetyki , zresztą wątpię, żeby Milovita wymawiali idealnie (co z "i"?), natomiast pisownia pozostanie, jaką podasz.> Tak tez ja klone do polskiej wersji. Milovit kojazy mi sie z niemieckimi ziolowymi witaminami, ktore mama mi podawala w dziecinstwie. Nazwy doprawdy nie pamietam, ale COS-vit kojazy sie. Co do dziewczecych imion jakos mi niepasowaly, dzis przemyslalam i zdecydowanie jest potrzebne mocne imie (zapewne to angielski). Wiec Eleonora, Alexandra, Eugenia, Virginia, Isadore (?) nadal szukam. tak trzy imiona na "M" nei pasuje. Yanina przez "Y" nie pasuje ale jest lepsze niz wymowa "Dzanina" (przez z z kropka) Cztery imiona sa wporzadku, w naszej rodzinie zdarza sie i wiecej...ale tak przystosowujac sei do czasow trzy to zupelnie wystarczajaco > A może: > Magdalena Alicia Milochna > Magdalena Amelia Milochna > Milochna Sophie Mia > Milochna Julia Amelie > Milochna Lauren Madeleine > Miloslawa Hanna Sophie > Magdalena Sophie Grace > Miloslawa Ashley Sophie > Magdalena Sophie Jacqueline > Milochna Sophie Grace > Magdalena Hanna Milochna > Miloslawa Kaitlyn Amelie > Magdalena Cassidy Erin > Magdalena Cassidy Kaitlyn Amelia mi sie podoba, ale niestety jest zanaduzywane nie tylko w Angli, ale jak widze w Polsce tez. Hanna z "h" na koncu mi sie podoba (tak po hebrajsku Ashley, Kaitlyn, Cassidy sa to imiona nadawane masowo w Ameryce w rodzinach "Red Necks" (poludniowe i niektore srodkowe stany) (ja jestem "Yankee" - czyli wschodnia polnoc). W Angli niestety spotyka sie te imiona u rodzin z innych srodowisk Maz by zawalu serca dostal gdybym cos takiego zaproponowala. Choc dla zartu chyba zrobie, tylko poto zeby zobaczyc jego mine )) Czyz nie szkoda jak ladnie brzmiace imiona mozna spaskudzic? Mia, tak slodkie. Znam dziewczynke o tym imieniu, jak laleczka Wlosy dlugie krecone, glosik jak u aniolka. Wazy piorko i choc o rok jest starsza od mojego synka to o pol nizsza. Jacqueline tak owszem. > Magdalena Milochna Danielle Podoba mi sie ta wersja. Tak na marginesie czy ma ktos liste ALT+numer zebym mogla pisac poprawniej po polsku? Och musze isc sie ubrac (nie na golasa nie pisze) bardziej stosownie. Goscie juz zaraz beda Napisze wiecej dzis wieczorem lub jutro. Pozdrowienia. Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 21:25 Gaudencjo, Egzamin zdalam 100% poprawnie Troszeczke wyslali mnie w pole goniac za zajacem, takie zle instrukcje adresu - zly podali zamiast do biurowego wiezowca wyslali mnie do malej taverny - ach ci Anglicy! Naszczescie na czas zdazylam. Jakie proponujesz zdrobnienia dla chlopczyka o iminu Milowit? Dzis zaczelam przedladac "Alumni Directory" z mojej szkoly, szukajac mocnych angielskich imion. I na takei sie napotknelam (nie ze mysle je nadawac): Archibald Ayres Browne Byron Douglas Harold Upps juz pukaja do drzwi ...Pa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 30.09.04, 22:51 mgna napisała: > Co do dziewczecych imion jakos mi niepasowaly, dzis przemyslalam i zdecydowanie > > jest potrzebne mocne imie (zapewne to angielski). Wiec Eleonora, Alexandra, > Eugenia, Virginia, Isadore (?) nadal szukam. tak trzy imiona na "M" nei pasuje. Witaj I jak, zmieniłaś zestawy? Bo na razie nie wczytywałam sie, skoro chcesz zmieniać Z tych imion, które wymieniłas, podobają mi się szczególnie Eleonora, Eugenia (!) i Virginia (Isadore w zasadzie też). Czy wybór imion dla chłopca pozostaje ten sam, o którym pisałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 30.09.04, 23:37 Dobry wieczor Gaudencjo Jestem w trakcie szukania angielskich imion dla dziewczynki. Ale prawde powiedziawszy nie moge znalezc zadnych ladniejszych od Eleonora, Eugenia, Virginia, Aleksandra (z tym mam problem poniewaz nie moglabym strawic gdyby ktos zawolal coreczke Ola lub Sandra lub Alex). Chlopiece imiona sa bez zmian, z wyjatkeim ich pisowni (Maximilian). Pozdrowienia, M Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 30.09.04, 23:41 Zobacz na co trafilam: www.s-gabriel.org/names/marieke/anglosaxonfem/ az jezyk mi sie lamie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 01.10.04, 16:31 mgna napisała: > az jezyk mi sie lamie. Bo one są tak strasznie napisane Ale niektóre z nich da się całkiem ładnie przetłumaczyć na bardziej ludzki, np. Ælfðryða to pewnikiem Elfryda. Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel szukalam to: Jacqueline 02.10.04, 04:36 Ale nic mi nie pokazuje. Jedna nierozpisana wzmianke. Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel & macr;aklina - nawet nie wiedzialam, ze to 02.10.04, 04:46 polski odpowiednik od ... Jacqueline Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel zaklina to miala byc z z z kropeczka 02.10.04, 04:48 cos nie dziala mi polska czcionka... Odpowiedz Link Zgłoś
amberangel Re: szukalam to: Jacqueline 09.10.04, 07:17 znalazlam temacik o tym imieniu ale z roku juz zarchiwowanego Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 29.09.04, 21:25 Gaudencjo, Egzamin zdalam 100% poprawnie Troszeczke wyslali mnie w pole goniac za zajacem, takie zle instrukcje adresu - zly podali zamiast do biurowego wiezowca wyslali mnie do malej taverny - ach ci Anglicy! Naszczescie na czas zdazylam. Jakie proponujesz zdrobnienia dla chlopczyka o iminu Milowit? Dzis zaczelam przedladac "Alumni Directory" z mojej szkoly, szukajac mocnych angielskich imion. I na takei sie napotknelam (nie ze mysle je nadawac): Archibald Ayres Browne Byron Douglas Harold Upps juz pukaja do drzwi ...Pa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja imiona dla chłopca 01.10.04, 20:55 mgna napisała: Dobry wieczór mgna Skoro imiona dla chłopca są te same, to pomyślmy: > Jego przyszlego braciszka imiona (po obmowieniu z mezem) > Mikolaj Maxymylian Milowit Jest to całkiem niezły zestaw, może mała wadą jest to, ze wszystkie imiona są na "M", ale tu akurat brzmią naprawdę nieźle. > Mikolaj William Milowit ten zestaw bym odrzucila, bo wszystkie 3 imiona mają podobna długosć i to brzmi razem zbyt rytmicznie, jakoś kojarzy mi się ze stukotem kół pociągu > Maksymylian William Milowit ...milian Wiliam. Powtórzenie ili jest zbyt blisko. > Maxymylian Stanislav Milowit czemu nie? > Maxymylian Sebastian Milowit ...ten zestaw też wydaje mi się całkiem niezły. > Mieszek William Milowit Trochę mi to MWM nie pasuje. > Mieszek Maxymylian Milowit Nie wiem, dlaczego, ale też mi nie brzmi. Coś jest nie tak z rozłożeniem akcentów, i może przeszkadza to, ze wszystkie imiona są na "M". Podsumowując, mi osobiście najbardziej podoba sie Mikolaj Maximilian (może raczej Maksymilian) Milowit, i Maximilian Stanislav Milowit. Ciekawa jestem, co wybierzecie Odpowiedz Link Zgłoś
gogo0674 Re: M_A_G_D_A_L_E_N_A 03.10.04, 22:03 Zgadzam sie w zupełności że To imie jest śliczne, moja córeczka ma na imie Magdalenka a jej starszy braciszek Piotruś,pasuje prawda????????. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Oriana? 06.10.04, 20:33 hmmm a może tak jak ja? MAGDALENA ORIANA? (dla przypomnienia: Oriana jest imieniem włoskim) Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_grzeskow_czekoladowych Re: Oriana? 08.10.04, 14:09 Pierwszy raz spotkałam się z imieniem Oriana. Ładne Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Do Fanki Grześków Czekoladowych ;) 11.10.04, 19:47 Dzięki,za to,że Ci sie podoba ) Chociaż Twoja reakcja,że pierwszy raz słyszysz, mnie nie dziwi.Gdy mówię,ze mam na drugie imię Oriana, większośc sie pyta, co to za imie, skąd itp. ) ps.zakładałam kiedyś wątek o tym imieniu... jeśli ktoś zainteresowany,prosze poszperać...ewentualnie "nakazać" mi odszukanie wątku ) Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Do Fanki Grześków Czekoladowych ;) 11.10.04, 21:54 Watek twoj jest zaarchewizowany (oj cos nie tak przeliterowalam...) imie Oriana jest pochodzenia greckiego i znaczy "zlocista", "zlotko". Odpowiedz Link Zgłoś