lesenia 12.08.16, 21:45 Witajcie! Jestem w ciąży z drugim chłopcem. Pierwszy synek ma na imię Adam. Niestety nie mam pomysłu na imię dla brata nie chciałabym raczej nic typu Tadeusz, ani też np. Mieszka bo to dla mnie zbyt wyszukane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita007 Re: Brat dla Adama 12.08.16, 23:40 Co powiesz na Leon, Leonard, Jeremi, Olaf, Kosma, Gustaw, Milosz, Walter, Bruno, Wojciech, Wit, Blazej, Karol, Bartosz, Damian, Dominik, Dorian, Julian, Jonasz, Joachim, Tobiasz? Osobiscie Tadeusza nie proponuje, bo sama nie lubie, ale Ignacy mi sie podoba .Nie podaje imion typu Maciej , Robert, Krzysztof, Piotr etc. bo te imiona do Adama pasuja , ale to sa wg mnie juz stare schematy . Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Brat dla Adama 13.08.16, 08:52 Adam kojarzy mi się tak bezpiecznie, w stylu "każdemu się podoba", dlatego przychodzą mi do głowy następujące imiona (jakoś tam nadawalne wg mnie): Mikołaj, Wojciech, Michał, Piotr, Paweł, Karol, Maciej, Tomasz, Dominik, Krzysztof, Jacek, Hubert. A z nieco bardziej wyszukanych (i moich ulubionych ) Tobiasz, Kajetan, Jerzy, Gustaw, Stefan, Ludwik, Witold, Florian. A może też Eryk, Olaf, Oskar, Leon, Tymon, Brunon. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Brat dla Adama 13.08.16, 10:39 Filip, Mateusz, Grzegorz, Łukasz, Patryk, Adrian, Aleksander, Dawid, Damian - imiona znane, proste i chyba w tej samej stylistyce co Adam. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Brat dla Adama 13.08.16, 10:54 Ale chcesz coś równie popularnego, czy raczej nie? Proponuję: Leon, Jędrzej, Julian, Ernest, Daniel, Karol, Krzysztof... Jeśli nie chcesz nic wyszukanego, to może zerknij na zeszłoroczne statystyki, pierwsze 50 miejsc? Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Brat dla Adama 13.08.16, 12:05 Artur, Paweł, Michał, Karol - przyjemne, bezpieczne i nie aż tak popularne Odpowiedz Link Zgłoś
lesenia Re: Brat dla Adama 13.08.16, 12:21 Wybierając imię dla pierwszego dziecka nie interesowałam się statystykami, to było moje ukochane imię i nawet nie zastanawiałam się nad innym teraz mam dylemat okropny. Z wymienionych przez Was imion wiele mi się podoba, jednak odpadają z uwagi na występowanie w bliskiej rodzinie, np. Tobiasz jest piękne. Z tych "dostepnych" nawet podobają mi się np. Bartosz, Wojciech, Filip, Mikołaj i Karol. Ale nadal nie czuję, że to jest TO podejrzewam, że ostatecznego wyboru dokonam na sali poporodowej jak zobaczę synka Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Brat dla Adama 13.08.16, 12:56 Mimo wszystko szukaj, osłuchuj się. Żebyś miała potem z czego wybierać. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Brat dla Adama 13.08.16, 14:46 Jak nie Tobiasz, to może Tymoteusz? Odpowiedz Link Zgłoś
lesenia Re: Brat dla Adama 13.08.16, 20:13 Tymoteusz zdecydowanie nie przemawia do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
lesenia Re: Brat dla Adama 13.08.16, 21:53 Kornela nie wiedziała bym za bardzo jak zarabiać. Kornelek? Albo (o zgrozo) Korek? a tak na poważnie to jakoś tak kojarzy mi się to imię ze starszym panem Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Brat dla Adama 14.08.16, 10:28 Napisałaś, ze spodobał ci się Karol. Zdrabnia się go dokładnie tak samo jak Kornela Karolek, Kornelek, Kacperek (z podobnych). Przyszedł mi jeszcze do głowy popularny Ksawery, ale pewnie też będzie problem ze zdrobnieniem, oraz mniej popularny Konstanty (Kostek). Ciężko mi proponować takie zwyczajne, bezpieczne imiona, bo dla mnie są zbyt zużyte, a do tego chyba wszystkie padły, poza chyba pierwszą piątką: Jakub, Antoni, Szymon, Kacper i Filip. Odpowiedz Link Zgłoś
lesenia Re: Brat dla Adama 14.08.16, 11:36 Masz rację, Karolka też niezbyt fortunnie się zdrabnia a co do popularności imion to mój Adam mimo wysokiego miejsca w rankingach póki co jest jedyny na podwórku i w żłobku, gdzie jest ponad setka dzieci. Zobaczymy jak to będzie w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Brat dla Adama 15.08.16, 00:13 To ja może zaproponuję Mirona, Dominika, Miłosza, Wojciecha i Jonasza. Odpowiedz Link Zgłoś
lesenia Re: Brat dla Adama 15.08.16, 16:43 Z wymienionych mógłby być Wojciech albo Miłosz, chociaż bardziej Wojciech z uwagi na ładniejsze zdrobnienie, a to też ważne dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Brat dla Adama 16.08.16, 00:09 Wojtka bardzo lubie , ma wiele slodkich zdrobnien , Milosz ma piekne brzmienie a zdrobnienia mysle, ze tez sie znajda. Ja bardzo lubie forme oficjalna, ale mozna wolac np Milko, Miles, Mileczek, Miloszek, Miloszko ,Milek. Oba proponowalam i oba popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Brat dla Adama 17.08.16, 14:05 Wojciech fajnie pasuje. Popieram, jeśli nie przeszkadza Wam popularność. Miłosz też, choć akurat jego fanką nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Brat dla Adama 17.08.16, 15:12 Tak, Wojciech i dla mnie ma w sobie to coś, mimo popularności. Miłosz natomiast nie chwyta mnie za serce. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Brat dla Adama 17.08.16, 23:41 lesenia napisał(a): > Wojciech robi się mocnym kandydatem Jeśli nie przeszkadza wam popularność, to myślę, że to fajny wybór. Odpowiedz Link Zgłoś