patrysha1 06.05.17, 21:15 W związku z tym, że nasza rodzina się znów powiększy poszukuję natchnienia co do imienia. Straszaki to Dobrawa, Krzesimir i Gniewosz -dla dziewczynki myślę o: Mira lub Jana -dla chłopaka: ... brak pomysłu totalnie - wolała bym nie powtarzać końcówki -mir, ani -osz dzięki za wszelkie sugestie -- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliowewzgorze Re: Dla kolejnego malucha 06.05.17, 21:41 Jakie piękne imiona noszą Twoje dzieci! Z żeńskich chyba wolę Janę, Mira kojarzy mi się zbyt mocno ze zdrobnieniem od Mirosławy, której nie lubię w dodatku nie podoba mi się "Mirka". Jana z kolei brzmi trochę jak zdrobnienie od Janiny. Szukałabym czegoś innego. Ze słowiańskich imiona lubię Nawojkę, Damrokę, Radochnę i Tomirę. Z męskich może Mieszko? Rusłan? Sambor? Władan/Władysław? Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Dla kolejnego malucha 06.05.17, 21:58 Krzesimir i Mira to, moim zdaniem, trochę za dużo. Od Jany zdecydowanie wolę Janinę (którą można przecież zdrabniać do Jany). A co powiecie na Miłosławę, Bognę, Wisławę, Radomiłę? Dla chłopca może Bolesław, Wojciech, Miłogost, Przemysław. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Dla kolejnego malucha 06.05.17, 22:45 Jestem za Janą dla dziewczynki Dla chłopca - Władysław, Stanisław, Bolesław, Zbigniew, Miłorad, Miłosław. Odpowiedz Link Zgłoś
polifonia1983 Re: Dla kolejnego malucha 06.05.17, 23:02 - Nawoja/Nawojka, Wisława, Miła/Miłosława/Ludmiła, Jagna, - Władysław, Kazimierz, Lesław, Radomił, Sambor, Trojden, Siemowit, Radzim, Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Dla kolejnego malucha 06.05.17, 23:09 Polecam Ziemowita. Bardzo dobrze się je nosi. dla dziewczynki pasowała by Nawojka. Bardzo wdzięczna. I gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dla kolejnego malucha 07.05.17, 11:47 Hej, gratuluję dalszego powiększania gromadki Jana bardzo odstaje od reszty jako żeńska forma niesłowiańskiego imienia Jan. Może bardziej Janczysława albo Janisława? Jeśli chodzi o Mirę, jest to daleko idące zdrobnienie, proponowałabym Dobromirę, Niedomirę, Sławomirę, Włodzimirę, Mirosławę lub Świętomirę, czyli autentyczne żeńskie imiona słowiańskie zdrabniane do Miry. Dla chłopaka może Naczęrad, Naczęsław, Nadbor, Myślibor, Dobromysł, Bolemysł, Żelimysł, Ninomysł, Drogorad, Uniemysł, Przybyrad, Przybylut, Bolelut, Ubysław/Hubysław, Uniegost, Uniedrog, Unisław. Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Dla kolejnego malucha 07.05.17, 14:19 Dla dziewczynki bardziej podoba mi się Mira. Bronisław, Racibor, Duszan, Radowit, Radogost, Dobrogost, Żelisław, Jarosław, Wacław, Warcisław, Włodzimierz Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Dla kolejnego malucha 07.05.17, 23:15 Gratuluję! moje pierwsze myśli to Nawojka i Sambor. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dla kolejnego malucha 08.05.17, 08:22 Żeńskich zdecydowanie szukałabym dalej Zarówno Jana jak i Mira brzmi mi całkiem zdrobnieniowo, niepełnie. Wiele propozycji już padło. Dla dziewczynki może Damroka (moje ulubione "słowiańskie), Bogna, Nawojka, Bogumiła, Chwalimira, Jaromira, Lesława, Mirogniewa, "zwykłe" Milena , Mojmira, Przeborka, Skarbimira... Dla chłopca Sambor, Barnim, Czcibor, Częstowoj, Dziwisław, Imisław, Ciesław, Namir, Radomił, Sieciech, Zbysław.. Odpowiedz Link Zgłoś
helishouse Re: Dla kolejnego malucha 08.05.17, 09:24 Cudne imiona! Miłka (z dowolnej formy), Jagna, Dagmara, Krzysztofa Męskie - moje ulubione Leszek lub Kosma czy inne: Mieszko, Miłek (z dowolnej formy), Kosma, Lambert, Beda, Wit Od razu mówię, że się nie znam na pochodzeniu imion, ale tak mi pasują Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dla kolejnego malucha 08.05.17, 16:33 Moje gratulacje Wasze nazwisko jest krótkie - 1 sylaba i 3 litery, zgadza się? Jeśli tak, to z pewnością odrzuciłabym Janę i Mirę. Zupełnie mi nie brzmią z nazwiskiem, szczególnie Mira, choć Jana też kiepsko. Może odważyłabyś się na Mojmirę (pamiętam, że Ci się podobała)? Albo jakieś inne do Miry zdrabniane, sama wiesz, że jest ich cała masa. Pasowałaby mi też Bogna, ewentualnie Jagna. Może Ludmiła, Żywia, Wanda, Sława, Tomira, Tomiła? Dla chłopca moja pierwsza myśl to Sambor. Inne: Ziemowit, Siemowit, Barnim, Bogdan, Lech, Zbigniew? Albo teraz dla odmiany jakiś "-sław": Bolesław, Bronisław, Bogusław, Dobiesław, Przybysław, Mieczysław, Tolisław, Władysław? Ze słowiańskich lubię też Kazika i Włodka. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Dla kolejnego malucha 08.05.17, 22:43 Gratulacje! Widziałam na insta, byłam ciekawa, czy macie już wybrane imię Moje propozycje: Miłowit/Miłosław lub Miłosława - czyli Miłek lub Miłka, Bolesław, Mieszko, Sambor, Ziemowit, Damroka, Nawojka, Mojmira (też Mira i piękna pełna forma). Mira zachwyca mnie jako zdrobnienie od Dobromiry, ale odpada ze względu na Dobrawę. Sama Mira fajna, ale brzmi jak końcówka od Krzesimira. Jana - dla mnie jest za bardzo odmęska, może Jagna, chyba braliście poprzednio pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Dla kolejnego malucha 10.05.17, 11:16 Dla chłopca może: Sambor, Ziemowit (Siemowit), Miłowit, Miłosław (acz tu może się mylić z Mirosławem i w dodatku kojarzyć z browarem). Może Kosma, Milan. Dla dziewczynki: Bogna, Żywia, Nawojka (lubię, ale brzmi trochę zdrobnieniowo przy pozostałych imionach), Ludmiła, może Damroka, ale Dobrawa i Damroka trochę zbyt podobne. Brzmieniowo (nie pochodzeniowo) do zestawu rodzeństwa pasują mi też Ruta i Roch. Jana i Mira to jednak zdrobnienia, wydają się jakieś niepełne przy imionach pozostałej trójki. PS. Obserwuję Cię na IG jako olgacecylia Więc tu pogratuluję jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dla kolejnego malucha 24.01.23, 13:47 Czasem wyświetlają mi się stare watki i czasem do nich zaglądam 😉. Jestem bardzo ciekawa, kto dołączył do gromadki Patryshy. Ktoś wie? Te osoby, które znają ja z IG? A w ogóle to jest jakaś znana osoba? 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Dla kolejnego malucha 24.01.23, 14:18 Z tego co pamiętam, urodziła się Jana. A konto to było "moje broje", nie wiem, czy jeszcze istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Dla kolejnego malucha 24.01.23, 16:53 Tak, do gromadki dolączyla Jana. A konto na IG ciągle funkcjonuje i nazywa się @broje_pani_matki Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Dla kolejnego malucha 24.01.23, 18:55 Dziękuję za zaspokojenie mojej ciekawości 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś