Dodaj do ulubionych

Dobromił , Dobromir

07.12.17, 16:00
Jak się podoba ? Jaka nadawalność ? Jakie zdrobnienia?

Mnie bardziej podoba się Dobromir , zdrabniałabym Dobruś.
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Dobromił , Dobromir 07.12.17, 16:30
      Nie przepadam za męskimi "-miłami", w moim odczuciu są zbyt delikatne dla chłopca. Dobromir mi się podoba, choć bardziej u czyjegoś dziecka niż mojego własnego. Zakładałam kiedyś nawet wątek o Dobromirze i ... Dobromirze wink w sensie wersji żeńskiej. Zdrabniałabym pewnie do Dobroszka. Dobruś jakoś tak ... no nie bardzo, za słodki. Można jeszcze pokombinować z jakimś Bromisiem, Bromkiem, Bromusiem - od tej strony.
    • lily-beth Re: Dobromił , Dobromir 08.12.17, 20:49
      Brakuje mi męskiego zdrobnienia dla dorosłego imiennika. Miłek jeszcze mi się podoba, ale Mirka akurat nie lubię. Mam wpracy Dobromirę, do której wszyscy mówią per Dobrusia, a dla mnie to bardzo spieszczające zdrobnienie i IMO za mocno skraca dystans, więc tym bardziej nie wyobrażam sobie do niemal obcego faceta mówić per Dobrusiu.
    • gaudencja Re: Dobromił , Dobromir 09.12.17, 00:05
      Dobromił jest tylko hipotetycznym staropolskim imieniem, taka forma nie jest odnotowana w dawnych dokumentach (w odróżnieniu od Dobromiły, która notowana była).

Dobromir za to (wraz z Dobromirą) - jak najbardziej.

Zdrobnień oczywiście jest trochę, m.in. Dobrosz, Dobrost, Dobroszek.

W 1994 r. Dobromiłów było 21, a Dobromirów - 156, ząś tych ostatnich w 2001 r. - 185.
      • vi_san Re: Dobromił , Dobromir 09.12.17, 21:16
        O!Od ciebie, Gaudencjo, zawsze można się różnych ciekawych rzeczy dowiedzieć.
        Dobrosz mi do głowy nie przyszedł, a całkiem fajnie brzmi... Ale chyba zdrobnienie bardziej mi się podoba niż wersja pełna...
    • aniloria Re: Dobromił , Dobromir 09.12.17, 09:51
      Mnie też dużo bardziej podoba się Dobromir. Dobromił zupełnie do mnie nie przemawia, przede wszystkim dlatego, że nie był notowany w staropolskich źródłach. Uwielbiam za to Dobromiłę, jest jednym moich ulubionych imion żeńskich.
    • stokrotka_96 Re: Dobromił , Dobromir 09.12.17, 20:16
      Jestem za Dobromirem. Dobruś dla chłopczyka - śliczne. Tylko warto poszukać neutralnego zdrobnienia, dla dorosłego - Dobrek może? Popieram też Bromka, który padł w którejś z odpowiedzi. Ogólnie, to imię nawet nie wymaga skracania - w starej dobranocce był pomysłowy Dobromir, a nie pomysłowy Dobrek czy Bromek smile.
      Czy nadałabym? Hm... rzadko używane słowiańskie imiona męskie raczej nie są do końca w moim guście, ale doceniam inwencję rodziców. Imię jest też w końcu po to, by dziecko wyróżnić. Zresztą, Dobromir jest całkiem w porządku i podoba mi się bardziej niż inne imiona tego typu, jak np. Krzesimir czy Ziemowit. Poza tym, nadający imię może kierować się różnymi pobudkami, np. zainteresowaniem kulturą słowiańską - wtedy tym bardziej popieram smile.
    • olianka Re: Dobromił , Dobromir 14.12.17, 14:29
      Spotkałam się z Dobromirem zdrabnianym do Dobka.
      Moja Dobromira jest Mirą (jak ktoś próbuje jej dobrusiować to nie reaguje).
    • sulimira Re: Dobromił , Dobromir 14.01.19, 02:40
      Dobromir- Dobek, Dobrosz brzmi fajnie.
    • sulimira Re: Dobromił , Dobromir 16.02.19, 05:13
      W ubiegłym roku, 2018, imie Dobromir nadano 22 razy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.