Dodaj do ulubionych

Janina/Janeczka

19.01.18, 20:51
..Jana, Janka, zdrobnienia można by mnożyć. Co myślicie o tym imieniu?
Niedawno na nie wpadłam i się zachwyciłam. Co prawda dziecka nr 3 jeszcze nie ma ale kto wie smile
Obserwuj wątek
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Janina/Janeczka 19.01.18, 20:57
      Bardzo, baaaardzo mi się podoba, być może jeśli kiedyś będę miała córkę, tak właśnie będzie mieć na imię smile
    • inga.a.m.r Re: Janina/Janeczka 19.01.18, 22:15
      Jako mama małej Janiny bardzo polecam 😉 Najczęściej zdrabniamy Janka, Janinka, Nina - tutaj najczęściej starsze córki używają. Córka jeszcze malutka, ale same miłe komentarze na temat imienia nas spotykają.
    • lily-beth Re: Janina/Janeczka 20.01.18, 07:26
      Janina mi się nigdy nie podobało, ale zdrobnienia bardzo lubię. Niestety, jako że to imię mojej teściowej, jakoś tak straciło na uroku...
    • aniloria Re: Janina/Janeczka 20.01.18, 09:48
      W pełnej wersji podoba mi się, ale bez szaleństw. Za to uwielbiam wszelkie zdrobnienia - Jasię, Jankę, Janeczkę, no może Ninę najmniej, ale też jest ok. Janina kojarzy mi się bardzo ciepło, bo z moją prababcią.
    • annthonka Re: Janina/Janeczka 20.01.18, 12:30
      Imię mojej ukochanej babci. Bardzo lubię, gdybym miała córkę, to bym chętnie nadała. Bardzo lubię i pełną formę i wszystkie zdrobnienia - no, może za wyjątkiem Janinki.

• paula.anna Re: Janina/Janeczka 20.01.18, 12:44
      Janina mi się nawet podoba, ale już Jasia- zdecydowanie NIE.
      To imię duuużo traci w moich oczach przez wszechobecnego Jana, szczególnie w wersji Jaś wink. No co za dużo, to niezdrowo.
      Tak wiem, żeńska wersja Jana to Joanna, Janina to XIX wieczny twór.

Podsumowując, Janinę, Jankę, Janeczkę doceniłabym u kogoś smile, sama nie nadałabym.
    • stokrotka_96 Re: Janina/Janeczka 20.01.18, 13:35
      To imię podoba mi się w pełnej formie. Dziewczyna mojego kuzyna (Niemka) nosi to imię i normalnie mówimy o niej "Janina" - nie zdrabniamy.
      Wersja "Jana" też jest super - to chyba nawet czeski wariant Joanny/Janiny, nie?
      Co do zdrobnień - najbardziej podobają mi się wersje "Nina", "Ninka" i "Janinka". "Jasia" i "Janka" już mniej, ale i tak podobają mi się nieco bardziej niż kiedyś.
      Za granicą mogłabym rozważyć, dlatego że tam nie ma takiego parcia na "jasiowe" i "jankowe" zdrobnienia. Ewentualnie z Janiny zrobiliby "Nini" czy jakoś tak wink. Chociaż w moim przypadku i tak chyba Janina by odpadła ze względu na to, że już jest w rodzinie (wyżej wspomniana partnerka kuzyna).

Imię z kategorii "doceniam, ale raczej nie nadam" smile.
    • dalenia Re: Janina/Janeczka 20.01.18, 15:31
      Bardzo sympatyczne imię. Lubię Janę, Jankę, Janeczkę, Ninę, Jasię też. A najmniej pasuje mi pełna wersja, choć też w porządku. Mam to imię na dziewczęcej liście, ale pewnie nadałabym dopiero 20-stej córce, bo mąż jakoś się nie zachwyca wink
    • vi_san Re: Janina/Janeczka 21.01.18, 00:05
      Bardzo lubię Janinę. Dodatkowo zdrobnienia: Jasia, Jaśka i, może niezbyt typowo, Nina. W mojej rodzinie przed wojną była Janina, zdrabniana właśnie do Niny, Nineczki, Nisi.
    • katmandu05 Re: Janina/Janeczka 22.01.18, 15:35
      Podoba mi się, jest na mojej niezbyt długiej liście damskich imion do nadania. smile
    • humbelina Re: Janina/Janeczka 23.01.18, 15:26
      Gdyby dziecko nazywane było Janeczką to jestem jak najbardziej za.
      Janka kojarzy mi się tylko i wyłącznie z paniami po 50 i to niezbyt pozytywnie wink
    • gaudencja Re: Janina/Janeczka 23.01.18, 23:09
      sigalla1 napisał(a):

> ..Jana, Janka, zdrobnienia można by mnożyć. Co myślicie o tym imieniu?

Kiedyś nie przepadałam, obecnie mam do niego przychylniejszy stosunek, ale nadal myślę, że byłoby może na kilkusetnym miejscu wśród innych imion do nadania w moim przypadku. Wolę imiona z dłuższą historią i bardziej tradycyjne wink
      • meggan79 Re: Janina/Janeczka 26.01.18, 13:39
        Ja za Janina nie przepadam chociaz ,podobnie jak Wanda, podoba mi sie bardziej niz kiedys, ale nie podoba mi sie zdrobnienie Jasia
    • izzy_dizzy Re: Janina/Janeczka 05.04.18, 20:03
      bardzo mi sie podoba to imię, można zdrabniać jeszcze do Jasi lub Niny smile
    • sulimira Re: Janina/Janeczka 19.01.19, 23:30
      Obydwie moje babcie tak mialy na imie i z wiekiem coraz bardziej podoba mi sie to imie, a juz sczegolnie wszystkie te zdrobnienia, Jana, Janeczka podobaja mi sie najbardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.