mama_12 18.03.18, 22:30 co myślicie o tym imieniu? Jak z jego popularnością? Kiedyś kojarzyło mi się z imieniem bardzo "ciotkowym", ale nie ukrywam, że teraz zaczyna mi się coraz bardziej podobać, ale tylko w wersji Lidia, żadna Lidka itd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miraflores5 Re: Lidia 19.03.18, 00:08 Jest w porządku, nie jest popularne, ale odbierane raczej pozytywnie. Ale powinny Ci się podobać wszystkie wersje imienia. Jeżeli tak nie jest, pomyślałabym nad czymś innym. Najmłodsza o jakiej słyszałam ma w tej chwili 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Lidia 19.03.18, 07:11 A co sądzisz o wersji Lidzia (dla mnie brrr), albo Lida? Bo są w użyciu. Moja teściowa nosi to imię, dlatego nie umiem ocenić co o nim myślę 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Lidia 19.03.18, 09:45 Lidia tak, Lidki nienawidzę, a Lidzia to już w ogóle dreszcze. Niestety nie unikniesz zdrobnień. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lidia 19.03.18, 10:26 Lubię Lidię, Lidkę i Lidzię też. Bardziej podoba mi się chyba jednak Ligia, ale już na pewno wolę Lidkę od Liwii. Myślę o niej, dla potencjalnej córki, ale mam zbyt silne skojarzenia z pewną Lidką i jakoś nie mam 100% przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Lidia 19.03.18, 12:28 Dla mnie na powrot Lidii jeszcze za wczesnie ( odbieram ja jak Danute, Bozene, Grazyne, czy Krystyne). Tak za 15 lat moze sie przekonam, ale teraz jeszcze nie. Znam w swoim otoczeniu kilka starszych kobiet w przedziale 75-60 lat, dwie w przedziale 35-40 i tylko jedna mala dziewczynke 5 letnia. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_96 Re: Lidia 19.03.18, 21:38 Lidia jest super! I nie włożyłabym jej do jednego worka z Grażynami, Bożenami, Halinami itd. choćby dlatego, że była nadawana, jeśli się nie mylę, rzadziej. Poza tym, wydaje mi się fonetycznie zgrabniejsza od wielu ciotkowatych imion. Lidia jest bardzo kobieca, dźwięczna - sama mogłabym nosić takie imię lub nawet je nadać. Wersja "Lidka" może nie podoba mi się aż tak bardzo, jak "Lidia", ale też nie zniechęciłaby mnie na tyle, żebym z Lidii zrezygnowała. "Lidka" nie jest taka zła. Nie wiem, czy zakochałabyś się w Lidii na tyle, by przełknąć też Lidkę, za którą nie przepadasz. Czy dałoby się Lidki uniknąć? Może tak, ale nie ma na to stuprocentowej gwarancji. Jeśli chodzi o zdrobnienia dla dziewczynki, to do głowy mi przychodzą: Lidzia, Lideczka, Lidusia, Lidunia, Dusia, Dunia . Wszystkie fajne. Bardzo piękne imię, więc jestem na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lidia 20.03.18, 21:43 mama_12 napisał(a): > co myślicie o tym imieniu? Jak z jego popularnością? Kiedyś kojarzyło mi się z > imieniem bardzo "ciotkowym", ale nie ukrywam, że teraz zaczyna mi się coraz bar > dziej podobać, ale tylko w wersji Lidia, żadna Lidka itd Natykam się w statystykach na małe Lidki, ale nie jest to wielka popularność. Mnie się nie podoba, wolę Ligię. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.mu.tek28 Re: Lidia 24.03.18, 22:35 Moim zdaniem imie jest piekne. Rozwazalismy je dla corki. Ostatecznie zostala Różą, ale Lidia byla wysoko w naszych rozwazaniach. Rowniez bardziej podoba mi sie pelna forma niz zdrobnienie Lidka. Moglibyscie wymyslic swoje zdrobnienia😀 Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lidia 25.03.18, 13:46 Dla mnie z jednej bajki z Bożenką i Grażynką. Mam w rodzinie jedną kilkuletnią dziewczynkę o tym imieniu. Wszyscy się odnoszą do niego z taktownie skrywanym zdziwieniem (co najwyżej mówiąc między sobą, że dużo ładniejsza byłaby Ligia), a ja do dziś nie mogę się do niego przyzwyczaić i ciągle się mylę, myśląc o dziewczynce imieniem jej mamy (które jest obecnie bardzo popularne wśród małych dziewczynek). Lidki się raczej nie da uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_gna Re: Lidia 29.03.18, 22:06 Kiedyś rozważałam, to bardzo ładne imię. Zniechęciło mnie jednak zdrobnienie Lidzia, do jednej znajomej wręcz nie mówiono inaczej tylko caly czas Lidzia, Lidzia... Dlatego uważam, że ładniejsza jest Ligia, brzmi świeżo i raczej uniknie się tego zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lidianek Re: Lidia 29.03.18, 22:22 Jako Lidia polecam serdecznie jestem w szoku, że kojarzy się niektórym aż tak ciotkowato chociaż... jak byłam mała i mój chrzestny poznał swoją już obecnie od lat 16 żonę, to nie mogła ona zrozumieć, jak można było małą dziewczynkę nazwać Lidia - ma ciocię o tym imieniu Nosi się super, przyjemne dla ucha, zdrobnień mam bez liku Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Lidia 30.06.22, 08:43 Lidia podoba mi się. Ostatnio coraz bardziej. Każdego roku jest odrobinę częściej nadawane. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Lidia 30.06.22, 09:06 Bardzo podoba mi sie to imie. Wiem, ze bede w ogromnej mniejszosci, ale Lidka podoba mi sie rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Lidia 30.06.22, 09:09 Jeżeli przeczytasz wszystkie wypowiedzi to my jednak nie w mniejszości Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Lidia 30.06.22, 12:41 Brzmienie imienia samo w sobie mi się podoba, ale niestety też jest dla mnie ciotkowato-babciowate. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Lidia 30.06.22, 13:10 Lidia podoba mi się w pełnej formie, ale nie przepadam za jej zdrobnieniami. "Lidka" w moich uszach brzmi jak zgrubienie typu Hanka, Zuzka. Bardzo ładne imię, ale dla mnie tylko w formie Lidia. Wolę ją też od Liwii, która jest dla mnie uciętą Oliwią i Ligii, która w ogóle mi się nie podoba. Co do popularności to nie jest teraz chyba popularna, ja w ogóle nie spotykam małych Lidii. U kogoś jestem na tak, nie kojarzy mi się ciotkowato, może dlatego, że nie znam osobiście żadnej Lidii w dorosłym wieku. Sama bym jej jednak nie nadała, bo wydaje mi się, że nie da się uniknąć Lidki czy Lidzi. Aż same się nasuwają, kiedy wypowiada się to imię Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Lidia 05.07.22, 11:09 Wydaję mi się że Lidia to na tyle krótkie i łatwe w wymowie imie że nie potrzebuje zdrobnień, przynajmniej mi do głowy nie przychodzi Lidka czy Lidzia (znane mi Magdy nikt nie nazywa Madzia, jeżeli same tak sie nie przedstawią), jeśli już to Lida. W tym właśnie plus pięcioliterowych imion że naprawdę mogą funkcjonować w pełnej wersji. Zgadzam się co do tego że nie kojarzy się ciotkowato. Lidia nigdy nie była zbyt popularna i nigdy nie była nadawana wyłącznie w którymś okresie czasu. Zawsze gdzieś tam przewia się w tle. Dlatego nie nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lidia 27.08.22, 23:22 dierde napisał(a): . Lidia nigdy nie była zbyt > popularna i nigdy nie była nadawana wyłącznie w którymś okresie czasu. Zawsze > gdzieś tam przewia się w tle. Dlatego nie nudzi. Owszem, była skrajnie rzadka przed XX wiekiem. Np. w Tekach Dworzaczka notuje 8 wystąpień dot. 5 osób, jeśli dobrze liczę, podczas gdy również bardzo rzadkiej Moniki dotyczy 121 wystąpień, Placyda i Placydy - 30, Hektora - 326, zaś Eufrozyny - 549. Twierdzenie, że Lidia zawsze przewija się w tle, jest na wyrost. Nadań tych jest zbyt mało, żeby nie stanowiła sezonówki. Odpowiedz Link Zgłoś
krinjo Re: Lidia 30.06.22, 15:27 Sama moglabym rozwazac to imie dla corki ( termin na sierpien 2022 ) gdyby nie zdrobnienia typu Lidka, ktore sa dla mnie fatalne. Zreszta z tego tytulu niestety odrzucialm juz wiele pieknych imion. Mysle, ze trzeba akceptowac imie we wszystkich jego “odslonach” zeby faktycznie je nadac… Aczkolwiek - moze w opozycji do reszty - ja nie wole wcale Liwii ( prawie jak Oliwia, dla mnie koszmar ) czy Ligii ( kojarzy mi sie z liga pilkarska albo lignina ). Odpowiedz Link Zgłoś
belllaa Re: Lidia 29.01.24, 08:51 Mam córkę Lidię (7lat). Bardzo podoba mi się to imię. Za nim się urodziła też miałam dylemat. Lidia pięknie, Lidzia już nie koniecznie. Ale teraz kiedy słyszę jak dziadkowie mówią do niej Lidzia wcale mi to nie przeszkadza. Ja mówię Lidia i Lidka i raczej wszyscy używają tych form ale kiedy słyszę Lidzia w ustach dziadków to nawet nie się podoba bo słyszę w tym ogromną miłość. Wszystkim podoba się imię Lidia a najważniejsze że mojej córce najbardziej . Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Lidia 29.01.24, 22:03 Bardzo miłe, wyróżnialne i piękne w brzmieniu imię ) Polecam zawsze szukającym mniej popularnych, a jednocześnie uroczych Odpowiedz Link Zgłoś