Dodaj do ulubionych

Gloria mi się nie podoba.

14.10.04, 13:42
Taką propozycje usłyszałam od ...
ale proszę o Wasze opinie są bardziej cenniejsze. Może ktoś sie wstawi za tym
imieniem i się przekonam. Przytocznie argumenty za i przeciw.
Obserwuj wątek
    • hanna73 Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 13:54
      A mnie się nawet podoba. Nie jest oklepane i brzmi calkiem nieźle. Dla dorosłej
      kobiety - świetne. A dla dziewczynki tez sie jakos przekreci, zeby było
      dziecinniej.
      No ale imię musi sie podobac przede wszystkim rodzicom dziecka.
    • cysia.b Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 14:14
      Mnie się też nie podoba, więc Cię raczej nie przekonam do tego imienia.
    • ma.pi Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 15:18
      ennya napisała:

> Taką propozycje usłyszałam od ...
      > ale proszę o Wasze opinie są bardziej cenniejsze. Może ktoś sie wstawi za tym
      > imieniem i się przekonam. Przytocznie argumenty za i przeciw.

Ale jak Ci sie nie podoba to gdzie sens przekonywania sie do tego imienia.
      Nadasz go corce, a pozniej cale zycie bedziesz o tym myslala, ze Ci sie nie
      podoba.
      Chyba najcenniejsza jest Twoja wlasna opinia.

Pozdr.
      • ennya Re: do ma.pi 14.10.04, 16:16
        odpowiedź nie na temat
        przeczytaj uważnie co napisałam
        • gaudencja Re: do ma.pi 14.10.04, 19:16
          Dokładnie tak samo zrozumiałam Twoj list. Że Ci się to imię nie podoba (a jest
          to propozycja ...). I że nasze opinie są dla Ciebie cenniejsze, niż opinia ...
          (męża?).

Mi też się niestety Gloria nie bardzo podoba.
          • gaudencja Re: do ma.pi 14.10.04, 19:20
            Aha - miał być argument przeciw. Choc to wyraz łaciński,
            oznaczający "chwałę", "sławę", to kojarzy mi sie jako imię zbyt amerykańsko i
            sugerowałoby mi, że rodzice fascynują sie USA i lekceważą własną kulturę.
            • astomi25 Re: do ma.pi 14.10.04, 19:40
              Gaudencja czy ty aby przypadkiem nie przesadzasz?
              Wedlug ciebie ,juz po imieniu mozna osadzic calutka rodzine ,kim sa ,jakie maja
              wykszalcenie ,z jakiej warstwy spolecznej sie wywodza...
              Czy naprawde nadanie dziecku imienia Gloria sugeruje ,ze rodzice fascynuja sie
              Ameryka i lekcewaza polska kulture???!! A moze to imie im sie po prostu podoba?
              Mnie akurat Gloria ,nie kojarzy sie ani ciupine z USA.
              Raczej z aniolami.
              A jesli chodzi o lecewazenie polskiej kultury...Boshe ,czemu ty tak uogalniasz??
              Mozna nazwac dziecko Kevin i kochac Polske lacznie z jej kultura ,historia i
              obyczajami,a mozna nazwac i Czeslaw i miec Polske w glebokim powazaniu.
              Smieszne ,ze klasyfikujesz ludzi ,wedle imion jakie nadaja dzieciom...
              • gaudencja Re: do astomi 14.10.04, 19:45
                astomi25 napisała:

> Czy naprawde nadanie dziecku imienia Gloria sugeruje ,ze rodzice fascynuja
                sie
                > Ameryka i lekcewaza polska kulture???!!

Astomi, nie rozpoczynajmy dyskusji na nowo. Owszem, nadanie imienia Gloria czy
                Kewin to właśnie mi sugeruje, ponieważ ludzie, którzy nie lekcewazą kultury
                polskiej, zazwyczaj znajdują w niej zaskakująco ładne imiona, może i ładniejsze
                od wyżej wymienionych. Lekceważenie rozumiem przy tym również jako brak wiedzy
                i kontaktow z kulturą polską, co jest rekompensowane wchodzeniem w kontakty z
                kulturą zagraniczną, najczęsciej masową.

Rzecz jasna, nie wykluczam pojedynczych innych motywacji imienniczych, dlatego
                napisałam, że nadanie tego imienia "sugeruje" mi coś, a nie "oznacza".
                • astomi25 Re: do astomi 14.10.04, 19:50
                  No dobrze ,ale jestem przekonana ,ze wiekszosci ludziom akurat Gloria nie
                  kojarzy sie z AMERYKA! Bo niby dlaczego?...
                  Czy jesli ktos nadal dziecku imie Milena (jak ja) ,tez oznacza ,ze ma polska
                  kulture w d...a czci Czechy?
                  • gaudencja Re: do astomi 14.10.04, 20:02
                    Cokolwiek mi rece opadają, bo naprawdę nie chcę rozpoczynas kolejny raz tej
                    samej dyskusji od nowa. Czy nie możesz przyjąć, że piszę o swoich własnych
                    skojarzeniach, i niekoniecznie należy przyjąć misję "wyprostowywania ich" na
                    swój obraz i podobieństwo?

Co do nadawania imienia Milena, uwazam, ze to cokolwiek bezrefleksyjne w
                    większosci przypadków - oczywiście, z wyjątkiem ludzi, którzy chcą kogoś
                    szczególnie uczcic tym imieniem, np. są wielbicielami Kafki albo mają
                    jakąkolwiek inną osobę na myśli (nianię?). Naturalnie wielu ludzi nadaje imiona
                    dość przypadkowo i malo refleksyjnie, i takie ich święte prawo.

Gloria jest imieniem, które zdecydowanie kojarzy mi się z Ameryką, bo niemal
                    wyłacznie nieliczne Glorie, z którymi się stykałam lub o których czytalam, były
                    Amerykankami. Podobno jest to imię, którego jako pierwszy użył George Bernard
                    Shaw, Irlandczyk oczywiście, dla swojej postaci - jeśli wierzyć Wikipedii.
                    • astomi25 Re: do astomi 14.10.04, 20:28
                      Gaudencja ,jasne ,moge przyjac ze opierasz to wylacznie na swoich
                      skojarzeniach ,kazdy zreszta jakies tam skojarzenia ma.
                      Ale przykre jest wiedzac ,ze sa tacy ludzie jak ty tzn. tacy, ktorzy wedle
                      swoich gustow i upodoban klasyfikuja ludzi.
                      Mnie np.imie Nadia ,kojarzy tylko i wylacznie z Rosja.I choc imie to, jest juz
                      rozpowszechnione w Polsce ,to slyszac je nie zastanawiam sie, czy przypadkiem
                      rodzice zywia niechec do polskiej kultury czy w ogole do Polski.Jedyne co
                      sobie mysle ,to to ,ze jest w ich guscie ,takie im sie spodobalo.
                      Analogicznie, slyszac imie Wieslaw czy Bronislawa,nie padam na kolana i nie
                      mysle sobie : "coz z nich za patrioci! Tacy to na pewno wywodza sie z wyzszych
                      sfer..."
                      Nie chce sie z toba klocic.
                      Apeluje tylko o troche tolerancji.
                      Uwazam ze generalizujesz.I patrzysz na swiat ,przez swoje wlasne okularki.
                      Dlatego tez ranisz co po niektorych.

pozdr.
                      a.
                      • gaudencja Re: do astomi 14.10.04, 21:00
                        astomi25 napisała:

> Mnie np.imie Nadia ,kojarzy tylko i wylacznie z Rosja.I choc imie to, jest
                        juz
                        > rozpowszechnione w Polsce ,to slyszac je nie zastanawiam sie, czy
                        przypadkiem
                        > rodzice zywia niechec do polskiej kultury czy w ogole do Polski.

No cóż, a mi sie kojarzy z popkulturą, fascynacją zestawem dźwięków i brakiem
                        jakiejkolwiek refleksji nad tym, że jest to dzialanie analogiczne, jak np.
                        nazwanie przez Francuza córki Madzia. Moze i fajne, ale dla Polaków trochę
                        śmieszne. To samo z Rosjanami i rosyjskimi zdrobnieniami zamiast imion - jakiś
                        czas temu znajoma Rosjanka tłumaczyla mi na przykład, że nie ma imienia Lena,
                        kiedy ją poinformowałam, ze w Polsce ostatnio pewną popularność zyskują
                        rosyjskie imiona i jako przykład podałam Lenę właśnie. Przejawiam podobny "brak
                        tolerancji", jak osoby wyśmiewające sie z imion typu Bronisława czy Wiesław, a
                        ich jakosnikt za to o dziwo nie gani.

> Analogicznie, slyszac imie Wieslaw czy Bronislawa,nie padam na kolana i nie
                        > mysle sobie : "coz z nich za patrioci! Tacy to na pewno wywodza sie z
                        wyzszych
                        > sfer..."

No cóż, chyba źle mnie odczytałaś. Pisałam o tych imionach, że stanowią teraz
                        szczyt mody inteligenckiej. Z drugiej strony, mało jest śmiałków, którzy je
                        nadają. Ja też bym takim śmiałkiem nie została, bo jest wiele innych
                        staropolskich imion, które podobają mi się o wiele bardziej. Bardzo jednak
                        szanuję to, ze ktoś nadaje takie imiona w powodzi Dżesik i Kewinów.

> I patrzysz na swiat ,przez swoje wlasne okularki.

A przez czyje miałabym niby patrzeć??? Mam święte prawo do patrzenia przez
                        właśne okularki, tak jak i inni mają święte prawo do patrzenia przez swoje.

> Dlatego tez ranisz co po niektorych.

No cóż, oczekiwanie stuprocentowej i bezwarunkowej akceptacji otoczenia jest
                        przywilejem wieku wczesnodziecięcego, ale ludzie nieco starsi powini już zdążyć
                        zauwazyć, ze osiągnięcie jej nie jest możliwe. Imiona, które mi sie najbardziej
                        podobają, też bywają na tym forum krytykowane, ale niby czemu miałoby mnie to
                        ranić? Gusta są rózne.
    • itsola Re: Gloria mi się nie podoba. 14.10.04, 23:03
      Czesc !
      Samo imie takie sobie.Ale chyba nie nadalabym je mojej corci.Kojarzy mi sie z
      kosciolem.Pa Ola
    • nata76 Re: Gloria mi się nie podoba. 15.10.04, 12:07
      Witaj,
      moj mąż jest Włochem,tam imie Gloria jest dośc często spotykane.
      U nas obciążone raczej negatywnymi konotacjami.Jak pisały dziewczyny własnie z
      Kosciolem, Ameryką....W mojej rodzinie mówiło się"co siedzisz jak taka
      gloria"(w sensie,taka naburmuszonasmile))Więc na rodzimym gruncie nadając to imię-
      zastanowiłabym się. Ale samo w sobie podoba mi się. Takie w moim
      guscie;krótkie,dzwięczne,ma ciekawe znaczenie.
      Pozdrawiam,
      mama NADII i SONII(aczkolwiek nie fantyczna miłosniczka popkultury,choć w
      dzwonku do komórki szlagier mam O-Zonewink))))
      • driadea Re: Gloria mi się nie podoba. 15.10.04, 18:06
        Dobre, dobre...
    • aniadm Re: Gloria mi się nie podoba. 15.10.04, 18:11
      Mnie sie też średnio podoba.

Przemyślałam skojarzenia, i jak mnie się tez kojarzy z Ameryką, kościołem i
      jeszcze królową Elżbietą I (Gloriana), to stwierdziłam, ze pierwsze, co
      przychodzi na myśl, to kolędy - Gloria, gloria, gloria in excelsis Deo.

I mogę zagwarantowac, że nie tylko mnie sie to będzie przypominać - dzieci
      uwielbiają z reguły Boże Narodzenie i kolędy też znają. Nie jest to najgorsze
      skojarzenie z mozliwych, ale lepsze tez mogłyby być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.