jadwiga1350 04.08.19, 12:04 ma szanse na powrót wśród Franciszków i Janów? Chyba teraz to imię zupełnie nienadawane. No i brak ładnych zdrobnień. Mieczysław-długie i trudne do wołania. Mietek brzmi jakoś głupio(kojarzy się z przezwiskiem), a Mieciek jest wręcz okropny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Mieczysław 04.08.19, 12:29 Jeśli ci się nie podoba, to co za różnica, czy "wróci"? W 2018 roku urodziło się 33 Mieczysławów, porównaj z danymi z poprzednich lat i zobaczy, czy tendencja jest rosnąca. I zgaduj, czy "wróci" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mieczysław 04.08.19, 14:36 Ma szansę, nieco później. Osobiście bym wolała, żeby wrócił w prawidłowej formie "Miecisław". Ładne zdrobnienia to kwestia, której ocena się zmienia w czasie - kiedyś to imię musiało się podobać wielu osobom, skoro zostało nadane tyle razy. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Mieczysław 11.08.19, 21:04 Osobiście bym wolała, żeby wrócił w prawidłowej formi > e "Miecisław" A czy to rzeczywiście prawidłowa forma? Do języka polskiego bardziej pasuje twardy, szorstki Mieczysław, niż miękki(zlatynizowany??) Miecisław. Miecisław to powie Włoch albo Hiszpan. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mieczysław 11.08.19, 23:43 jadwiga1350 napisała: > A czy to rzeczywiście prawidłowa forma? Rzeczywiście prawidłowa. Nie było imion staropolskich z członem "Miecz-". "Mieci-" ma związek z miotaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Mieczysław 12.08.19, 01:01 Krotki artykul na temat pochodzenia imienia Mieszko z Focusu: www.focus.pl/artykul/mieszko-co-naprawde-oznacza-to-imie Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Mieczysław 04.08.19, 17:55 Był nie tak dawno wątek o Mietku. Mnie się dość podoba, myślę, że będzie coraz częstszy. Ostatnio nawet moja mama rzuciła, że jej się Miecio bardzo podoba i w ogóle to chętnie nazywałaby tak dziecko, gdyby je jeszcze miała mieć Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mieczysław 05.08.19, 08:23 A ja byłam skłonna nadać (ze względów rodzinnych), jednak u nas byłby zdrabniany do Mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina7-83 Re: Mieczysław 06.08.19, 15:50 Na mojego tatę nikt nigdy nie zwraca się pełnym imieniem, ani nie używa zdrobnienia Mieciek. Najczęściej jest Mietkiem, Mieciem, albo Mietasem. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Mieczysław 11.08.19, 21:07 >> Na mojego tatę nikt nigdy nie zwraca się pełnym imieniem, Jednakże w pełnej formie to imię brzmi najładniej(choć ciężko i długo) >>albo Mietasem. Trochę komicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mieczysław 06.08.19, 21:37 Jeszcze całkiem niedawno za obciachowego uchodził Franciszek. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Mieczysław 07.08.19, 03:01 Wszystkie te teraz wspinajace sie imiona lub na topie byly uwazane za obciachowe. Franek, Antek, Stasiu, Marysia, Zosia, Hania itd. Poza tym z tego co pamietam to jednym ze zdrobnien Miecislawa jest wlasnie Mieszko, ktorego popularnosc nie byla wieksza od kiedy te zestawienia sa robione. Odpowiedz Link Zgłoś
flawianna Re: Mieczysław 12.08.19, 22:55 Rozważaliśmy to imię dla syna Mąż stwierdził, że skoro ja chce Kazika to on już woli Miecia po swoim dziadku Ostatecznie urodziła się córka. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Mieczysław 13.08.19, 00:40 Kaziu i Mieciu, a tu niespodzianka- super hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Mieczysław 18.06.20, 11:32 Na razie nie widzę szans na powrót, może za kilkanaście lat Dla mnie ostatnio dużym plusem jest skojarzenie z aktorem Mieczysławem Voitem, jednak sama bym nie nadała Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Mieczysław 18.06.20, 11:36 Zaczyna się pojawiać wśród hipsterów,podobnie jak Bronek i Bronia Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Mieczysław 18.06.20, 12:05 Sądzę że powróci za jakieś dwadzieścia - trzydzieści lat. Mieczysław fajne imię, ale zdrobnienie Mietek już mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Mieczysław 18.06.20, 12:29 Znam faceta, który ma na drugie imię Mieczysław (pierwsze ma zdecydowanie bardziej popularne) i wśród znajomych jest znany jako Mieczu. Uważam, że brzmi fajnie, tym bardziej, że wyjątkowo do niego pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś