Dodaj do ulubionych

Mieczysław

04.08.19, 12:04
ma szanse na powrót wśród Franciszków i Janów? Chyba teraz to imię zupełnie nienadawane. No i brak ładnych zdrobnień. Mieczysław-długie i trudne do wołania. Mietek brzmi jakoś głupio(kojarzy się z przezwiskiem), a Mieciek jest wręcz okropny.
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Mieczysław 04.08.19, 12:29
      Jeśli ci się nie podoba, to co za różnica, czy "wróci"?

W 2018 roku urodziło się 33 Mieczysławów, porównaj z danymi z poprzednich lat i zobaczy, czy tendencja jest rosnąca.
      I zgaduj, czy "wróci" wink
    • gaudencja Re: Mieczysław 04.08.19, 14:36
      Ma szansę, nieco później. Osobiście bym wolała, żeby wrócił w prawidłowej formie "Miecisław". Ładne zdrobnienia to kwestia, której ocena się zmienia w czasie - kiedyś to imię musiało się podobać wielu osobom, skoro zostało nadane tyle razy.
      • jadwiga1350 Re: Mieczysław 11.08.19, 21:04
        Osobiście bym wolała, żeby wrócił w prawidłowej formi
        > e "Miecisław"

A czy to rzeczywiście prawidłowa forma? Do języka polskiego bardziej pasuje twardy, szorstki Mieczysław, niż miękki(zlatynizowany??) Miecisław.

Miecisław to powie Włoch albo Hiszpan.
        • gaudencja Re: Mieczysław 11.08.19, 23:43
          jadwiga1350 napisała:

> A czy to rzeczywiście prawidłowa forma?

Rzeczywiście prawidłowa. Nie było imion staropolskich z członem "Miecz-". "Mieci-" ma związek z miotaniem.
          • sulimira Re: Mieczysław 12.08.19, 01:01
            Krotki artykul na temat pochodzenia imienia Mieszko z Focusu:
            www.focus.pl/artykul/mieszko-co-naprawde-oznacza-to-imie
    • dalenia Re: Mieczysław 04.08.19, 17:55
      Był nie tak dawno wątek o Mietku. Mnie się dość podoba, myślę, że będzie coraz częstszy. Ostatnio nawet moja mama rzuciła, że jej się Miecio bardzo podoba i w ogóle to chętnie nazywałaby tak dziecko, gdyby je jeszcze miała mieć wink
    • olianka Re: Mieczysław 05.08.19, 08:23
      A ja byłam skłonna nadać (ze względów rodzinnych), jednak u nas byłby zdrabniany do Mieszka.
      • chayah Re: Mieczysław 05.08.19, 12:36
        Mieszko - ślicznie wink
    • angelina7-83 Re: Mieczysław 06.08.19, 15:50
      Na mojego tatę nikt nigdy nie zwraca się pełnym imieniem, ani nie używa zdrobnienia Mieciek. Najczęściej jest Mietkiem, Mieciem, albo Mietasem.
      • jadwiga1350 Re: Mieczysław 11.08.19, 21:07
        >> Na mojego tatę nikt nigdy nie zwraca się pełnym imieniem,

Jednakże w pełnej formie to imię brzmi najładniej(choć ciężko i długo)

>>albo Mietasem.

Trochę komicznie.
    • filadelfia3 Re: Mieczysław 06.08.19, 21:20
      Nie powróci, zbyt obciachowy
      • gaudencja Re: Mieczysław 06.08.19, 21:37
        Jeszcze całkiem niedawno za obciachowego uchodził Franciszek.
        • sulimira Re: Mieczysław 07.08.19, 03:01
          Wszystkie te teraz wspinajace sie imiona lub na topie byly uwazane za obciachowe. Franek, Antek, Stasiu, Marysia, Zosia, Hania itd. Poza tym z tego co pamietam to jednym ze zdrobnien Miecislawa jest wlasnie Mieszko, ktorego popularnosc nie byla wieksza od kiedy te zestawienia sa robione.
    • flawianna Re: Mieczysław 12.08.19, 22:55
      Rozważaliśmy to imię dla syna smile Mąż stwierdził, że skoro ja chce Kazika to on już woli Miecia po swoim dziadku smile Ostatecznie urodziła się córka.
      • sulimira Re: Mieczysław 13.08.19, 00:40
        Kaziu i Mieciu, a tu niespodzianka- super hehe.
    • chayah Re: Mieczysław 18.06.20, 11:32
      Na razie nie widzę szans na powrót, może za kilkanaście lat smile
      Dla mnie ostatnio dużym plusem jest skojarzenie z aktorem Mieczysławem Voitem, jednak sama bym nie nadała tongue_out
      • meggan79 Re: Mieczysław 18.06.20, 11:36
        Zaczyna się pojawiać wśród hipsterów,podobnie jak Bronek i Bronia
      • allegra1989 Re: Mieczysław 18.06.20, 12:05
        Sądzę że powróci za jakieś dwadzieścia - trzydzieści lat. Mieczysław fajne imię, ale zdrobnienie Mietek już mi się nie podoba.
    • annthonka Re: Mieczysław 18.06.20, 12:29
      Znam faceta, który ma na drugie imię Mieczysław (pierwsze ma zdecydowanie bardziej popularne) i wśród znajomych jest znany jako Mieczu. Uważam, że brzmi fajnie, tym bardziej, że wyjątkowo do niego pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.