Dodaj do ulubionych

imionowe potyczki

29.10.04, 11:22
czy znacie może jakieś zabawne historie z pomyłkami przy nadawaniu imion?

moja babcia inteligentnie ochrzciła moją mamę jako Maria, a zarejestrowała w
urzędzie jako Marianna... do dziś używam w dokumentach tych dwóch imion (w
rubryce "imię matki") wymiennie, zależnie które mi przyjdzie do głowy i nie
wiem, czy to nie zbytnia nonszalancja. moja mama obchodzi imieniny 25.03
(Marii) i nazywana jest przez wszystkich Marysią.

jeden z mocih kolegów ma na drugie imię Mirosław, choć miał mieć Ireneusz. po
prostu tata rzucił w urzędzie Irek, a pani ułyszała Mirek smile)). dobrze, że to
drugie imię, nie pierwsze.

moja ciotka miała mieć na imię Jadwiga, ale chrzczono ją w dzień św. Anny i
ksiądz postanowił, że będzie Anna. moja babcia nie śmiała się sprzeciwić, ale
do dziś na córkę mówi Hanka, nie Anna. na znak protestu. ja piszę zazwyczaj
H'Anka smile
Obserwuj wątek
    • kubuspuchatek18 Re: imionowe potyczki 29.10.04, 12:01
      moja koleżanka ma podobnie jak Twoja mama. Ochrzczona jako Paula w urzedzie
      zarejestrowana jako Paulina.
    • szczekuszka Re: imionowe potyczki 29.10.04, 12:53
      Juz to chyba opisywalam, ale co tam napisze jeszcze razwink. Kuzynka chciala
      nazwac swoja corke Angelika. Maz poszedl do urzedu, a tam pani urzedniczka,
      chyba nie wiedziala jak zapisac to imie, bo zaproponowala imie Dorota (ze takie
      normalne i ladne), a maz kuzynki potulnie sie zgodzil i wlasnie tak dziecko
      zarejestrowal. Zona byla na niego bardzo obrazona. Ni stad ni zowad Angelika
      zrobila sie Dorotkawink.
      • tatjana Re: imionowe potyczki 29.10.04, 13:24
        Szczekuszko-ale historia niesamowita! smile
        Ja mogę podać zabawną historię, ale jest ona związana z nazwiskiem smileMoje
        nazwisko ma na początku dwie jednakowe sylaby, jak na przykład
        słowo"kokoszka".Tata chcąc coś w urzędzie załatwić musiał podać
        nazwisko.Urzędniczka myślała, że tata się jąka i napisała "koszka" big_grinD
        A moja siostra przez pomyłkę urzędniczą z Adrianny stała się Adrianą.Na
        szczęście różnica niewielka smile
    • lady Re: imionowe potyczki 30.10.04, 07:19
      Moje imię sabotował ksiądz przy chrzcie (chyba też to już pisałam, ale najwyżej
      sie powtórzę). Za każdym razem,kiedy się do mnie zwracał, mówił "Aneto", na co
      moja rodzina choralnie poprawiała: "Nataszo Anno". I tak przez całe chrzciny.
      Musiało fajnie brzmieć... wink
    • gaudencja Re: imionowe potyczki 30.10.04, 11:39
      lilith76 napisała:

> jeden z mocih kolegów ma na drugie imię Mirosław, choć miał mieć Ireneusz. po
      > prostu tata rzucił w urzędzie Irek, a pani ułyszała Mirek smile)). dobrze, że to
      > drugie imię, nie pierwsze.

Myślę, ze dużo zdrobnień zarejestrowanych jako imiona mogło się wziąc zwłaszcza
      w dawniejszych czasach z tego, ze przyszli rodzice, rzucili "Jurek", a pani
      zapisała "Jurek".
      • martka_k Re: imionowe potyczki 30.10.04, 13:25
        Moja ukochana sp. ciotka zawsze byla dla mnie ciotka Alina. Kiedys, juz po jej
        smierci, ku swojemu zdziwieniu dowiedzialam sie, ze miala na imie Maria... A
        dodac trzeba, ze byly trzy siostry-Maria, Wiktoria i Alina. Po prostu tatus
        ciotki udal sie do urzedu w stanie wskazujacym i zarejestrowal dziecko jako
        Marie, zapominajac, ze ma juz jedna corke o tym imieniu...

Z kolei moj kolega Pawelek po latach znajomosci okazal sie... Bartoszem. I tez
        fajna historia-dwie przyjaciolki rodzily w odstepie dwoch tygodni-jedna miala
        miec Piotrusia, druga Pawelka. Urodzil sie Piotrus, tatusiowie (obaj)
        zabalowali, po czym po drodze do urzedu doszli do wniosku, ze Bartosz to bardzo
        ladne imie... Oczywiscie dantejskie sceny potem byly, co nie przeszkadzalo, ze
        po dwoch tygodniach, kiedy urodzil sie moj kumpel i szli zapisac Pawla po
        drodze doszli do wniosk, ze Bartosz to takie ladne imie... I tym sposobem obaj
        zostali Bartoszami smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.