eleanor_tilney 06.06.21, 22:38 Co myślicie? Nie mam przekonania do zdrobnień w roli głównej. Forma Lilibet wydaje mi się ultrazdrobnieniowa. Starszy brat Archie zamiast Archibalda zapoczątkował ten trend, ale Lilibet to już zdrobnienie w kierunku pseudonimu. Rozumiem, ze intencja jest połączenie tradycji z nowoczesnością, ale mnie to jakoś nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Lilibet Diana 06.06.21, 23:06 Brzmi to jak parodia uhonorowania. To jakby po babce Jadwidze, z którą jest się skłóconym, nazwać dziecko Dziunia. Po matce jakoś nie nazwał Di. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Lilibet Diana 09.06.21, 11:55 Mnie też nie. To imię jest takie... humorystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lilibet Diana 07.06.21, 16:24 Nieszczególnie mi się podoba. Ale tak jak piszesz, już Archie był taki zdrobnieniowy. Do tego dla mnie Lilibet brzmi jak niedokończona i ja bym tam widziała jeszcze "h" na końcu - no i nie mogę się pozbyć wrażenia, że w Lilibet tej ostatniej litery brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Lilibet Diana 07.06.21, 22:37 Też brakuje mi tego "h" na końcu! Kiedy pierwszy raz przeczytałam, że Filip tak nazywał Elżbietę, pomyślałam że Lilibet to błąd w druku. Teraz kiedy już wiem, że nie nadal to "imię" (?) wygląda mi na takie ucięte. Także nie zachwyca mnie ten wybór 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Lilibet Diana 08.06.21, 01:16 Ja rowniez myslalam, ze to pomylka druku. To nie jest skrotowe poniewaz tylko jednej litery brakuje. Po prostu dziwnie to wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Lilibet Diana 08.06.21, 09:56 Imiona zdrobnieniowe są teraz dosyć popularne, właśnie Archie albo Alfie są na topie. Lilibet to zdrobnienie, jakie sama sobie nadała królowa, nie umiejąc w dzieciństwie wymówić Elizabeth. Potem tak zwracał się do niej już tylko książe Filip. Wygląda to na próbę wejścia w łaski rodziny królewskiej po katastrofalnym wywiadzie z Oprah. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lilibet Diana 08.06.21, 14:53 Moja siostrzenica mówiła o sobie Witojka, gdy była mała. Była też tak nazywana przez brata, no i się przyjęło, jako rodzinna ksywka. Właśnie sobie uświadomiłam, że to tak, jakbym ja swoje dziecko nazwała Witojka - może to jakaś nowa moda, co tam zdrobnienia, teraz rodzinne ksywy! Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Lilibet Diana 08.06.21, 12:08 Lilibet to chyba taka nasza Elżunia/Elunia? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Lilibet Diana 08.06.21, 13:01 Jezeli tak nazywala sie krolowa poniewaz nie umiala wymowic swjego imienia to raczej cos jak seplenienie, albo niemozliowsc wymowienia "r" wiec nie Elzunia, a predzej Lezbieta Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Lilibet Diana 08.06.21, 21:08 Czy na pewno Lilibet a nie Lili? Kurczę, miałam nadzieję, że Archie jest Archibaldem, a piszą o nim Archie zdrobnieniowo. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
carolinams Re: Lilibet Diana 10.06.21, 23:09 Nie podoba mi się imię Lilibet. Zbyt zdrobnieniowe, mało poważne. Szkoda, jest tyle pięknych imion... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilibet Diana 27.06.21, 23:09 Zupełnie do mnie nie trafia koncepcja, zgodnie z którą nadali imiona dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś