katarzynkaa 07.08.21, 23:20 youtu.be/r_uYWuDJ8tc Julek i Witek - tak rodzice nazwali i zapisali w urzędzie synów. Halo, policja imiennicza, proszę ich zaaresztować 😉 A tak na serio - wydawało mi się, że nie można zarejestrować zdrobniałego imienia, ośmieszającego ani takiego, gdzie nie można odróżnić płci. Czy coś się zmieniło, a ja nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Julek i Witek 09.08.21, 16:24 Gwoli sprawiedliwości - Witosz to też zdrobnienie, a spokojnie można nadać, więc może rodzice uznali, że chcą witkowe zdrobnienie uwspółcześnić. Jest Radek, jest Jacek, czemu nie Witek. Chłopak dorośnie, będzie twierdził, że po prostu jest takie imię, i nikt mu złego słowa nie powie, tak jak teraz Magdzie. Ale Julek to już nawet na dzisiejsze czasy za daleko, w moim odczuciu to zdrobnienie takie jak Ela. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Julek i Witek 09.08.21, 23:11 Nie słyszałam o Radku jako pełnym imieniu. Magda nigdy mi się nie podobała jaki całe imię. I jestem pewna, że większość z Magd musiała tłumaczyć się "Magda, nie Magdalena". Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Julek i Witek 09.08.21, 23:43 Imię Radek nosi w Polsce jako pierwsze 248 mężczyzn. Nie żebym popierała. (Przy okazji sprawdziłam też Magdę: 18263, to dopiero!). Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Julek i Witek 09.08.21, 23:17 Mało kto wie, że imię Jacek jest zdrobnieniem (ja nie wiedziałam). Myślę, że powstało dość dawno (od Jacentego?). W "Panu Tadeuszu" już był Jacek. Podobnie Bartosz też był kiedyś zdrobnieniem od Bartłomieja. Zobaczymy, czy Witek się upowszechni. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Julek i Witek 09.08.21, 23:39 Mam nadzieję, że nie, też bym wzywała policję imienniczą. Ale ja w trybie adwokata diabła... Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Julek i Witek 14.08.21, 13:53 katarzynkaa napisał(a): > Mało kto wie, że imię Jacek jest zdrobnieniem (ja nie wiedziałam). Myślę, że po > wstało dość dawno (od Jacentego?). W "Panu Tadeuszu" już był Jacek. Podobnie Ba > rtosz też był kiedyś zdrobnieniem od Bartłomieja. Ja myślę, że może był Hiacynt - Hiacek - Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
sajant Re: Julek i Witek 09.08.21, 17:24 I całe życie będą przy każdej możliwej okazji tłumaczyć, wyjaśniać i korygować dokumenty. Brawa dla rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Julek i Witek 09.08.21, 23:08 To prawda. Jak będą dorośli ktoś ich może wziąć za niepoważnych, gdy wpiszą w CV czy w dokumentach swoje imiona. Jakiś czas temu w pracy dostałam maila podpisanego Kuba XX. Pierwsza moja myśl - czemu on podpisuje się zdrobnieniem, to niepoważne. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Julek i Witek 09.08.21, 23:12 Infantylizacja, ot co. Komu by szkodziło, żeby "w papierach" był Julian /Juliusz i Witold /Wit. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Julek i Witek 10.08.21, 00:01 Mam wrażenie, że ludzie dzisiaj potrafią zrobić wiele, by pokazać, jak bardzo idą pod prąd. Jeszcze jakiś czas temu Witold czy Julian byli właśnie tacy nie-mainstreamowi, hipsterscy. Teraz nuda? No to idźmy dalej, nadajmy same zdrobnienia, tak jeszcze sąsiadka na dzielnicy nie zrobiła! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Julek i Witek 23.08.21, 00:50 Nie można, ale widocznie ta wiedza się nie ugruntowała wśród pracowników urzędów stanu cywilnego... Odpowiedz Link Zgłoś